Oman luonnonuskon etsiminen

hiirenkorva_

Minä ihmettelen luonnonuskoisia, jotka löytävät kirjoista tai nettipalstalta oman kutsumuksensa. Sinällään moni ulkomailta tullut luonnonuskonto on sanomaltaan hyvään tähtäävä ja kannatettava, ja muistuttaa paikallisia oppeja monin tavoin. En vain ymmärrä miksi ihmiset haluavat kuulua sellaiseen, joka ei alunperin ole omaa.

Eri luonnonuskonnot eivät sulje toisiaan pois kuten monoteistiset jumaluskonnot. Ennemminkin ne ovat maailmanlaajuisen uskontojen tilkkutäkin tilkkuja, jotka ovat yhteydessä toinen toiseensa. Tämän vuoksi niiden ei tarvitse kilpailla keskenään. Ja tämän vuoksi en näe, että omaa uskoa olisi järkevää valita muualla vallitsevista vaihtoehdoista, koska sanoma kaikissa on pohjimmiltaan sama: ole yhtä itsesi ja ympäristösi kanssa. Vain painotukset ja tarkemmat lisäopit vaihtelevat. Itse koen kaikkein arvokkaimmaksi ja läheisimmäksi uskonnon, jota omat esi-isämme ovat harjoittaneet: suomenuskon. Koska se on esi-isistäni lähtöisin (näen että se on lahja heiltä), on sillä enemmän tunnearvoa, kuin muilla luonnonuskonnoilla.

Samoin kun minun luonnonuskollani, suomenuskolla, ei voi olla samaa henkis-historiallista merkitystä muiden maiden kansoille, ei muiden maiden kansojenkaan uskonnoilla voi olla samaa henkistä, ikiaikaista merkitystä minulle. Arvostan niitä, ja mielelläni opin niistä lisää. En kuitenkaan koe, että minulla olisi oikeus väittää että esimerkiksi Wiccalla tai Druidismilla olisi minulle sama arvo kuin näiden uskontojen alkuperäismaan harjoittajilla on menneiden sukupolvien kautta. Mikä antaa minulle oikeuden harjoittaa toisen maan kansojen uskontoa?

Muiden maiden luonnonuskonnot saattavat houkutella, koska ovat kenties ehtineet palvontamenojen ja -välineiden osalta kehittyä "pidemmälle" ja yhtenäisemmäksi kuin kotoinen uskontomme. Monella luonnonuskonnolla on jopa omaa oppikirjallisuutta julkaistuna. Luonnonuskontojen kantava voima on lopulta kuitenkin niiden paikallisuus ja ainutlaatuisuus - symbioosi juuri tiettyyn ympäristöön ja tämän ympäristön historiaan. Kannustankin ihmisiä tutustumaan omiin juuriinsa, vain sitä kautta saamme säilytettyä perinteemme elävinä ja annamme niille mahdollisuuden hengittää ja kehittyä osana elämäämme.

Maailma on kaunis juuri monimuotoisuutensa vuoksi. Vaalikaamme sitä.

4

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eiraja_aitoja

      Kaikki luonnonuskonnot tulisi nähdä yhtenä suurena perheenä, sisarina ja serkkuina! Jokainen on yksittäisenä arvokas suuntaus, mutta ei mitään ilman muita sillä luonnonuskonnot ovat rakentuneet toistensa rinnalla.

    • Tietoisuus vanhasta kotoisesta uskonnostamme on kuitenkin noususuunnassa: suomenuskon facebook-sivulla on 15 000 tykkääjää. Se on ihan positiivinen alku suomalaisen henkisen perinnön esiintuomiselle?

      • Anonyymi

        Vai 500kpl?


    • Anonyymi

      Aloittaja vetää mutkia suoriksi. Suomen alueella eläneillä heimoilla on kaikilla ollut omat uskomukset ja kulttuurinsa, joten mitään yhtenäistä koko Suomen alueella harjoitettua "suomenuskoa" ei ole ollut olemassa. Wikipediassa on lyhyt artikkeli aiheesta, ohessa pieni katkelma:

      "Suomenusko on Suomessa vaikuttava etnisten itämerensuomalaisten perinteiden jatkumo nykyajassa. Suomenuskon keskeisimpiä arvoja ovat kansanperinteen ja luonnon kunnioitus. ---

      Wikipedia"

      Muutenkin ajatus siitä, että olisi jotenkin välttämätöntä tai aitoa rakentaa uskonnollinen maailmankuvansa esivanhempiensa asuinpaikkaan perustuen, on merkillinen. Mistä useimmat edes varmuudella tietävät, minkä eri kansojen alueelta heidän geeninsä ovat peräisin?

      Maailman suurimmat uskonnot, kristinusko ja islam, ovat esimerkkejä siitä, miten tietyllä alueella syntynyt paikallinen uskonto voidaan levittää eri kansojen ja kulttuurien aluille ilman, että kukaan valittaa kulttuurisesta omimisesta.

      Nykyihminen ei enää menneiden sukupolvien tavoin kasva automaationa kansansa paikalliseen uskoon, vaan saa kehittyneen tiedonvälityksen vuoksi käyttöönsä informaatiota lähes rajattomasti. Tämä voi johdattaa yksilön etsimään innoitusta muidenkin, kuin maantieteellisen syntymäalueensa uskontojen piiristä.

      Henkilökohtaisesti ihmettelen myös, eikö ap: n lailla ajatteleva näe, että jumalat voisivat myös olla kyvykkäitä päättämään, kenet huolivat seuraajakseen, riippumatta siitä, seurasivatko tämän esi- isät samoja jumaluuksia?

      Kannattaa lisäksi tutustua siihen, miten jumalat ja uskonnot ovat aikojen kuluessa siirtyneet maiden sekä kulttuurien välillä, ja sekoittuneet toisiinsa.

      Kuka sitäkään lopulta osaa tyhjentävästi kertoa, mistä jokin yksittäinen jumaluus on alunperin lähtöisin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3839
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2298
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2121
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1694
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      301
      1228
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe