Rotikka harkinnassa

Montza

Olen harkinnut rotikan ostoa nyt noin kaksi vuotta.
Koira tulisi ainakin toistaiseksi kerrostaloon, ihan ystäväksi, seurakoiraksi ja lenkkikaveriksi, mutta tiedä sitä vaikka jostain harrastuksestakin innostuisin hänen kanssaan.
Narttua olen ajatellut, olisi ensimmäinen oma koirani, olen tosin viimeiset 10-vuotta elänyt koirien kanssa sillon kun vielä porukoilla asuin ja juuri omilleni muutin että ei tässä ihan mopolla lähdetä moottoritielle.
Lähinnä mietityttää tuo koiran yksinolo varsinkin pentuaikana, miten mahtaa pärjätä 60neliön kaksiossa ja kuinka paljon raastaa naapureiden hermoja haukkumalla kun työvuoroni ovat 6:30-15/15:30-24 ja tuo rotikan vahtivietti on tunnestusti vahva. Tässä 70-luvun kerrostalossa on ns. pahviseinät että kovat äänet kuuluvat suht hyvin läpi.

Sitten yksi asia joka mietityttää on raha-asiat. Paljon SUURINPIIRTEIN saa varata rahaa rotikan ruokintaan per viikko, pentuajan lääkärikuluihin sekä muihin rahareikiin?
Teen tilapäistyötä, joten toisinaan rahaa on enemmän ja toisinaan eletään vähän niukemmin. Ja uuden hallituksen ansiosta käteen jäävä osuus tulevaisuudessa on laskemaan päin. :hymiö:

19

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rusettirinta

      Minua mietityttää sinun epäsäännöllinen työaika. Pentu pitäisi totuttaa säännölliseen päivärytmiin. Ruokinta kolmen kuukauden ikään asti 4 x vrk. Siitä eteenpäin puolivuotiaaksi 3 x vrk. Pissatukset 3 tunnin välein, jotta oppii nopeasti huonesiistiksi. Kannattaa tarkkaan tehdä hoitosuunnitelma, ettei pentu stressaannu, jolloin tulee ongelmia esim. tuhoaa tavaroita. Asunnon koolla ei ole väliä. Parempi, että pentu totutetaan ainoastaan yhteen huonetilaan esim. keittiöön.
      Rottis alkaa vahtihaukun vasta noin 6kk ikäisenä. Se ei ole mikään jatkuvasti räksyttäjä. En usko, että siitä tulee ongelmia, jos pentu totutetaan rapussa kulkeviin ihmisiin (ei huomioida, vaan mennään reippaasti ohi) ja harjoitellaan yhdessä pennun kanssa ovikellon soittoa ym.
      Laadukas ruoka maksaa aikuiselle koiralle noin 50€/12kg/kk. Pikkupentuna yksi säkki kestää pari kk. mutta kuluja lisää rokotukset 2 x 60€ kolmen ja neljän kk ikäisenä.

      Kannattaa tarkasti valita kasvattaja, jos aikoo ihan vaan kotikaveriksi rotikan ottaa. Liikaa viettiä ei saisi olla. Rotuyhdistyksen pitämä pentukoulu antaa suuntaa koulutukseen. Tässä nyt joitain huomioitavia asioita.

      • Montza

        Ok, kiitos infosta. Ruokatunnilla olisi töiden aikana mahdollisuus käydä nopealla pissalenkillä (5-10min). Ruokapaussi aamuvuorossa klo 11 ja illalla 19:30. Mutta 3 tunnin välein ei aivan onnistu niinä päivinä kun olen töissä. Kahvitunneilla ei taida ihan ehtiä kotiin ajamaan ja pissalla käyttää.
        Tarkoittaako totuttaminen keittiöön sitä että poissa ollessani suljen koiran keittiöön?


    • rusettirinta

      "Tarkoittaako totuttaminen keittiöön sitä että poissa ollessani suljen koiran keittiöön?"
      Kun pentu tuodaan kotiin, niin sille osoitetaan paikka, pennun reviiri, esim. keittiö. Tämä reviiri pidetään ainoana paikkana, johon pentu saa tutustua. Siellä ollaan yhdessä ja ensimmäiset yöt nukutaan yhdessä. Sen jälkeen joutuu kieltämään aika tiukastikin pentua vinkumasta perään. Tämä on tärkeä vaihe ja siinä ei saa antaa periksi. Silloin pentu tottuu nopeasti omaan alueeseensa, eikä kaipaa muualle. Ei ole vaaraa, että pentu yksin ollessaan jää puristuksiin, tekee pahojaan. Kun muu huonetila ei ole pennun oleskelutilaa, ei pentu yksin ollessaan ulise, päästäkseen vaikka olohuoneeseen hakemaan omistajaa. Myös huonesiisteys helpottaa, kun pennulla on oma pissapaikka omalla reviirillään. Pennun pidätyslihakset alkavat toimia noin 4kk ikäisestä ja se aika on käytettävä hyödyksi, eli mahdollisimman usein ulos pissalle. Välinpitämättömuus kostautuu sillä, että pentu oppii, että voi tehdä sisällekin. Tämän pidätyskyvyn myötä tulee siis luontainen siisteys vaihe, joka "laimenee", ellei sitä aktivoi.
      Jo ihan pikkupennulle voi opettaa käskysanat "pissille, "kakalle". Siinä seistää koko ajan määrätyssä paikassa ja annetaan taluttimen verran haistelutilaa. Isot kehut, kun pentu ensimmäisen kerran pissaa. Siinä pentu merkkaa pissapaikkansa ja oppii tekemään aina samaan kohtaan. Silloin ei tarvitse kuin 10min, niin ulkoilu on tehty. Tämä opetus on, jos on kiire töihin tai matkoilla halutaan koiran pissaavan.

      • Montza

        Aivan joo, ei taas ajatus oikein kulkenut.

        Tämä työ on kyllä se suurin kysymysmerkki, kouluttaminen ja aktivoiminen luonistunee hyvin kun koiran kanssa voi aina lähteä metsään tai viedä porukoiden pihalle temmeltämään jos betonilähiö rupeaa tympimään. On tossa kämpän vieressäkin pari hehtaaria metsää missä pissireissut onnistuu hyvin.
        Sellainen mahdollisuus olisi tehdä pelkkää iltavuoroakin jolloin pennun voisi tarvittaessa viedä illaksi porukoille hoitoon ja temmeltämään kahden muun koiran kanssa. Ja tosiaan en töissä joka päivä ole, keskimäärin 2-4pv viikossa.
        Tietysti voisin jäädä töistä joksikin aikaa kokonaan pois mutta tekee vähän turhan tiukkaa elää pelkällä ansiosidonnaisella päivärahalla kun laskujen ja lainojen jälkeen jää käyttöön muutama hassu satanen.


    • 3plus4

      Kasvattajan kanssa voitte sumplia pennulle parhaat rutiinit hoitaa asiat. Nuo ruoka neljästi päivässä ja ulos 3h välein ovat työkäyvän ihmisen MAHDOTON toteuttaa, kun toisilla työpaikka ei ole aivan nurkilla, eikä välttämättä ole ketään kuka kävisi pentua katsomassa - eikä tarvitsekaan.

      Pentu oppii sisäsiistiksi myös ilman, että sitä ravaa 3h välein pissalla työpäivän ajan. Silloin kun ollaan kotona, ravataan siellä ulkona. Kun pentu on kotona yksin, tavoitteena on saada se rauhoittuneeksi, jolloin se lähinnä nukkuu. Silloin tulee kutakuinkin yhdet pissat koko yksinolon aikana.
      Ruokinta riittää kolmekin ateriaa. Aamu, päivä, ilta. (itse teen vain iltavuoroa, annoin pennulle aamulla ruuan, sitten ennen kuin lähdin töihin ja iltapalan kun tulin töistä). Kasvattaja osaa neuvoa tässä. Ruokinta-ajoilla ei niinkään ole merkitystä KUNHAN ne pysyvät säännöllisinä. Ja suuri panostus laadukkaaseen ruokintaan, isolle koiralle tulee helposti kasvuhäiriöitä.

      Koira ei hauku ja ulise omiaan jos sen totuttaa yksinoloon. Jos lähdet siihen parin minuutin poissaolo -pelleilyyn taikka olet pennun kanssa ensiviikot tiiviisti yhdessä, saat takuuvarman ahdistujan. Jätä pentu kerralla tunniksi, pariksi, pidennä, kunnes olet muutamien päivien päästä jo koko työpäivän poissa. Pentu ei kärsi siitä. Sillä on ruokaa, vettä, turvallinen koti, kaikki siis hyvin. Toki, jos pääset käymään kotona kesken päivän, käy ihmeessä. Vapaapäivinäsikin kannattaa olla välillä tunti pari poissa.
      Vahtiviettiä kun rodulla on, se ilmoittaa, mutta voinet opettaa koiran siitä pois ja todennäköisesti se oppiikin ettei kaikkeen tarvitse reagoida.

    • 3_9

      Sinuna miettisin aivan ensimmäisenä pystytkö, ehditkö ja jaksatko kouluttaa koirasi hyvin? Todella hyvin. Rotikka on vaativa rotu (60 kg työkoiraa), joka pitää kouluttaa ja liikuttaa hyvin. Sen kouluttaminen on kuulemani mukaan helppoa, mutta pitää siinäkin tietää mitä tekee. Harrastan itse terriereitä ja niiden koulutus on aivan oma lukunsa. Valistan tästä, koska toissayönä vein koirani pieneläinklinikalle parsittavaksi. Vielä pienempi tai hennompi koira olisi heittänyt henkensä. Vapaana ulkoilutettu rotikka otti koirani hampaisiinsa ja ravisteli kerran. Tämä yksilö ei näyttänyt olevan erityisen aggressiivinen tai muutenkaan poikkeava, mutta toisen uroksen kohdatessaan otti sen mieluummin hampaisiinsa kuin vastasi omistajan kutsuun.

      • Montza

        Kouluttamisen ja liikunnan kanssa tuskin ongelmia tulisi ja kun poikamies olen niin aikaa olisi ihan tarpeeksi. Lähinnä vaan tuo vuorotyö (2-4pv/vk) ja vahtivietti kerrostalossa jossa ns. paperiseinät...
        Olen tässä tosin pohtinut amstaffiakin, ja viime päivät selaillut amstaffit.com keskustelupalstaa. Kaverini niitä kasvattaa niin olisi apu ja neuvot aina lähellä, rotikoita kun ei ihan lähimmässä kaveripiirissä yhtään ole.
        Onko rottweilerista vastaavaa foorumia kuin amstaffeista, en ole itse ainakaan vielä löytänyt?


    • rotikkaa3

      Olisi kyllä parasta pennulle jos sinulla olisi mahdollista pitää vähän lomaa kun pentu tulee taloon. Ei sitä heti pidä jättää yksin. Pikkuhiljaa voi aloittaa yksinolon, hiljaa hyvä tulee, eikä mitään eroahdistuksia tarvitse pelätä. Ja jos voit viedä sen välillä vanhemmillesi niin aina parempi. Rakkautta ja rajoja sopivassa suhteessa ja siitä kasvaa hieno koira. Mieti kuitenkin tarkkaan onko elämäntilanteesi nyt sellainen, että jaksat ja pystyt pentua hoitamaan...

    • rotutieto

      Montza: RRR (rakkaudesta rotuun rottweiler) on v.2012 perustettu ryhmä Facebookissa. Jäseniä jo 1950 ja paljon tietoa/keskustelua rodusta.

    • Loverott

      Kuukauden vanha aloitus mutta kuitenkin itse käyn kansainvälisillä rotikka foorumeilla niin facessa kuin esim. Pedigreedatabase.com missä saa hyviä vinkkejä muilta pk-harrastajilta kiperiinkin pulmiin. Kasvattajan valintaa luonnollisesti kannattaa käyttää aikaa ja vierailla ideaalien luona ennen pennun ottoa jotta kemiat kohtaa.
      Järkevä rotu jos saa hyvästä linjasta koiran taipuu miltein kaikkeen mitä haluaa harrastaa paitsi metsästys ja agility vaativalla tasolla tietenkin ;)

      • Montza

        Ok, täytyy noita ulkomaan sivustojakin tutkiskella. :) Ja joo kuukauden vanha aihe, mutta kyllä ite seuraan tätä vuoden loppuun asti, siihen saakka että olen pennun hankkinut.
        Eli kaikkia hyviä tipsejä/neuvoja otetaan aina vastaan. :)


    • sööli

      Hei. mieti nyt vielä tarkkaan.
      Itsellä on 1v 8 kk rotikka poika.Asuttiin ensin yli vuosi kerrostalossa. Se oli ihan kamalaa koiralle ja mullekkin,se ei ole ison koiran paikka. Muutettiin nyt helmikuussa omakotitaloon ja tehtiin tarha.Nyt on hieman helpottanut.

      Koulutus on raskasta ja vaatii aikaa, siis aikaa!!! Tuttava piiri pienenee saletisti.. kukaan ei juurikaan enään käy. Mihinkään ei enään lähdetä suunnittelematta. Koira vie kaiken vapaa ajan, lenkit ja koulutus. Rahaa mikä menee,ei voi eds laskea. ( Rokotukset,punkki ym lääkket,ruuat,herkut,lelut, pannat, hihnat,koulutus ,aktiivilelut ym.....
      Työpäivät koira on yksin 8-10 h Ei hyvä, ahdistuu varmasti välillä..
      Jos haluat muuttaa elämäsi ,hanki rotikka, mutta jos haluat pysyä tutuisa kuvioissa,Älä hanki!
      Ps.Vaikka onkin aivan ihana koira, mutta muuta elämää ei enään ole!

    • doman55

      ei mitään järkeä otaa rotikaa kerros taloon. vaikeudet odottaa. tuhoaa koko kämpän. ja naapurit tykää. hae vaan toisenlainen asunto. kyllä niitä löytyy . ajatus koirasta on mukava mut käytäntö vähän eri juttu. tuon 2vuoden miettimisen aikana olisit jo löytäny asiaan kuuluvan kämpän. kunnon kasvattaja ei edes myy koiraa kerrostaloon. rotikka on kyl hyvä kaveri ja loistava koira oikeissa käsissä. niin et saa sitä kunnon koiraa kun kunnon kasvataja ei myy sinne. laita nyt asumis asiat kuntoon ja sit osta se rotikka.

      • Harri1111

        Koira pärjää aivan hyvin kerrostalossa. Myös rotikka. Joillekkin voi rappuset aiheuttaa ongelmia, mutta asunnon koko tms ei ole mikään este. Tietenkin kerrostalossa äänekäs koira voi aiheuttaa naapurisäröä, mutta niin tekee omakotitalon pihassa haukkuvakin. Mun kämpässä asui 3 sakemannia ilman ongelmia.


    • EiKerrostaloon

      koiraa. Mitä laiskaperseitä tämä palsta on täynnä. Koira sopeutuu vallan mainiosti kerrostaloon, jos omistaja jaksaa liikuttaa sitä lenkeillä 3-4krt pvässä. Omakotiasujat ovat laiskoja vätyksiä ja potkaisevat koiran vain tarpeille omalle pihalle ja makaavat itse sohvalla. Koira kyllästyy samaan pihapiiriin ja vaatii kävelylenkkejä, luultavasti turhautuneena kyttää aidan takaa kaikki ohikulkijat ja vahtii ja räyhää.

    • Tärkeimmät asiat on muista että koiraa ei saa alistaa, sille ei saa huutaa, ei lyödä ja ainut rangaistus olkoot selän kääntäminen sille. Koira oppii yllättävän nopeasti sisäsiistiksi. Niin, koiralla pitää olla tilaa omille päätöksille, ei saa olla "kiellettyjä" paikkoja luukuunottamatta jääkaappia, vanha ystävä sanoi minulle kerran että "koiran pää ei kuuluu jääkaappiin ja kahvipöydän alla ei nousta seisomaan", - ja minusta, siis minusta, koira kuuluu sänkyyn yöllä, ja lopuksi tärkein asia minkä olen itse huomannut vuosien saatossa, koiran kasvatus ei ole raketti-tiedettä, ja terveen järjen käyttö on aina sallittua.

    • rusettirinta

      Ai, että rottis ei sovellu kerrostaloon vai? Omana kokemuksena sanon: Meillä ovat rottikset aina asuneet ja myös syntyneet kerrostalossa. Mielestäni parhain ympäristö sosiaalistaa pentua. Kasvatit tottuvat jo ennen luovutusta erilaisiin ääniin ja uuden pennun omistajalle on helppo alku totuttaa pentua.

    • Goforit

      Asun itse alle 30 neliön yksiössä kolme vuotiaan rotikkatytön kanssa ja ei mitään ongelmia. Rottweiler on hyvinkin sopeutuvainen rotu. Ikinä oo missään koulutuksissa, yms. käyty ja ei kyllä varmasti ole ongelmakoira tämä! :) Tasapainoinen, ihmisistä ja muista koirista kiinnostunut sosiaalinen yksilö. Kyl ne on nistit ja muut sekopäät jotka tämänkin rodun maineen pilaa. Sä pystyt ihan itse asettaan koiralle rajat ja muutenkin sitä opettaan. Ei oo mikään pakko liittyä rottweiler yhdistykseen ja juosta kaikenlaisissa tapahtumissa ja koulutuspäivillä, ellet sit itse halua. Alottelijalle on varmasti viisaampi valinta tyttörotikka. Onhan ne kooltaankin sirompia, pienempiä ja näin helpompia hallita. Tytön mukana saat sit kuukautiset ja muut mukavat mahdolliset ongelmat, esim. valeraskaudet ja märkäkohdut. Varmaan ihan fiksu veto olis leikata heti kun mahdollista. Säästyt mahdollisesti monelta harmilta tulevaisuudessa. Leikkaus on jotain väliltä 300-400e.
      Pentuna nyt ihan varmasti tekee tuhoja, mut kun ne kaukosäätimet ja kalleimmat kengät ja muut arvoesineet muistat piilottaa ni eiköhän se siitä aika kivuttomasti mee. Rokotuksiin ja muihin eläinlääkäri kuluihin kannattaa varautua kahden vuoden aikana ainakin sen 200e verran. Aina voi tulla yllätyksiä ja riippuen yksilöstä tietenkin.
      Ruokaahan ne syö, mut ei mitään marketin pedigree koiranmakkapötköjä vaan esim. Jahti&vahti nappulaa ja siihen sekotat paistettua jauhelihaa, kalaa,kanaa, raejuustoo, kananmunaa... Kannattaa kasvattajalta kysellä tarkemmin sitä ruokintaa, tai jos ei osaa neuvoo ni sit ihan lemmikkiliikkeistä ja muista. Olikohan nyt niin, et raakaruokintaa ei suositella ihan pennulle, mut kahden vuoden jälkeen voi alkaa syöttään raakaa lihaa ja luita. Suosittelen kyllä!
      Jos et oo aivan hissu, kädetön tai joka nähny jollain julkkiksella rotikan ja nyt haluut hetken mielijohteesta samanlaisen, ku on niin ihqun näkönen vaan ihan oikeesti olet asian loppuun asti harkinnut ja tunnet jaksavas ottaa vastuun koirasta ni ei muuta, kun siitä vaan. Täyspäisen ja riittävän auktoriteetin omistavan omistajan kanssa upea ja näyttävä koira.

    • PäätattiS

      :) vai 4krt vrk.. Ja 3 tunnin välein.. Jaa. Vittu mitä kuraa. Mitä nää kasvattaa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1595
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1429
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1337
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1325
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      34
      1266
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1208
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe