Eläkeläisen asumistuesta

nuorieläkeläinen

Tässä mietin, että miten kaikille eläkeläisille, jos tämä hallituksen kaavailema eläkeläisen asumistuen muutos yleiseen asumistukeen astuu voimaan, voidaan tarjota se edullinen vuokra-asunto, kun niitä ei nytkään ole paljoa tarjolla ?

On paljon vain kaksioita, joiden vuokra on liian suuri, eli 500-600 euroa, ja täällä missä asun, niin vuokra saisi olla vain 411 euroa, johon saa täyden asumistuen. Ei näitä edullisia asuntoja ole todellakaan kaikille asti, että nytkin vain muutama tarjolla, jos vuokra-asuntopalstoja seurailee.

Minunkin pitäisi saada tuommoinen asunto, mutta kyllä näyttää huonolta tilanne, että tulenko koskaan saamaan sellaista? Nyt asun eläkeläisen asumistuen mukaan täyden korvauksen puitteissa, mutta yleisen asumistuen mukaan ylihintaisessa. Menettäisin yli 90 euroa kuukaudessa, jos tämä leikkaus toteutuu. Ja toimeentulotuessakin on vuokraraja, että minkähintaisen asunnon vuokran korvaavat, minullakin on heidän mittapuun mukaan 70 euroa liian suuri vuokra!, joten tämänkään takia, en tule saamaan toimeentulotukea, kun tuloni ovat siinä ja siinä, että ne minulle laskelmien mukaan riittävät.
Miten tälläinen on mahdollista, kun eläkeläisten keskusliittokin oli tänä vuonna ajamassa asiaa, että eläkeläisten asumistuki nostettaisiin jopa 95% se määrä, josta tuki laskettaisiin!

5

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sipiläntappajahallitus

      Sipilän hallituksen tarkoituksena on tappaa köyhät eläkeläiset.

    • Petu_

      Asumistuen oikeudenmukaisuus - entä toimeentulotuki?

      Sunnuntain lehdessä Marjatta Hyttinen kirjoitti hätää kärsivien eläkeläisten puolesta. Hallitus kun on linjannut, että asumistuen suhteen kaikkia pienituloisia (paitsi opiskelijoita) kohdellaan jatkossa yhdenvertaisesti.

      Nykytilannehan on se, että on olemassa opiskelijan asumislisä, yleinen asumistuki, sekä eläkkeensaajan asumistuki - tässä järjestyksessä huonoimmasta parhaimpaan. Varusmiehet saavat asumiskkuluihin 100% asumisavustusta, ja sitä voidaan pitää oikeana ratkaisuna.

      Eräs yksin asuva ystäväni maksaa vuokraa 543 euroa kuukaudessa. Tuloinaan hänellä on päiväraha 705e/kk - verot, käteen jää 564e/kk. Asumistukea hän saa seuraavaan tarkistukseen saakka vanhan lain mukaisesti noin 250e/kk. Asumistukilaki muuttui vuoden 2015 alusta, ja käytännössä se tarkoittaa, että yli 37 neliön asunnossa asuvat saavat vuositarkistuksen jälkeen parempaa tukea. Ystävänikin tulee saamaan sitten noin 300e/kk.
      Ystäväni tulee siis saamaan jatkossa 564e/kk 300e/kk, josta maksaa vuokran 543e/kk, jolloin käyttöön jää 321e/kk. Pärjääkö sillä?

      Jos sen sijaan ystäväni olisi eläkeläinen niin hän saisi takuueläkkeen 746e/kk ja eläkkeensaajan asumistukea noin 412e/kk, eli yhteensä 1158e/kk josta hän maksaisi vuokran minkä jälkeen käyttöön jäisi 615e/kk. Kyllä pistää miettimään, että kumpi tähän saakka on ollut heikommassa asemassa - eikö vain?

      No nyt sitten eläkkeensaajat pääsevät yhdenvertaisen kohtelun piiriin - vai pitäisikö sanoa: muut pääsevät? Tämä tarkoittaa, että kuvatunlaisessa tilanteessa eläkkeensaajalle jää käyttöönsä enää noin 500e/kk. Mikä sekin veilä on parisataa enemmän kuin peruspäivärahan varassa elävällä ystävälläni.

      No ei ystävälläni silti hätää ole, onhan meillä toimeentulotuki. Hän siis hakee sitä, koska rahat eivät millään tahdo riittää elämiseen. Yksin asuvalla pitäisi toimeentulotukilain mukaan jäädä kuukaudessa käyttöönsä 485,50e/kk, ja sillä jo joinkuin pärjännee?

      Ongelma: kunnissa on vuokranormit. Porissa yksin asuvan asumiskulut saavat olla enintään 470e/kk. Normin yli menevän vuokran joutuu lähtökohtaisesti vuokralainen maksamaan perusosastaan. Eli ystäväni joutuu perusosastaan maksamaan vuokrasta 73e/kk. Hänelle jää siis kuukaudessa käyttöönsä 412,50 euroa - mutta sillä jo pärjääkin ruhtinaallisesti!

      Tuo vuokranormi perustuu muuten siihen, että Porista on saatavilla normihintaisia vuokra-asuntoja. Mutta onko niitä saatavilla kaikille joiden tukea ylisuurten asumiskulujen vuoksi leikataan? Pitäisikö kuitenkin olla niin, että ennen kuin vuokraan maksettavaa tukea voitaisiin alentaa pitäisi sosiaalitoimen pystyä osoittamaan, että tuen saajan on todellisuudessa mahdollista saada normihintainen tyydyttävän asumistason asunto?

      Itse pidän selvänä, että kaikille niille sadoille talouksille joiden vuokraa nyt normin mukaisesti leikataan ei Porista löytyisi normihintaista asuntoa.

      Pidän oikeansuuntaisena ratkaisuna sitä, että valtion asumistukimenoja leikataan asettamalla eläkeläiset asumiskulujen osalta samanlaiseen asemaan kuin työttömät ja sairaat. Parempi ratkaisu olisi kuitenkin ollut, että eläkeläisten tukea ei olisi leikattu vaan muiden tuet olisi nostettu sille tasolle jolla eläkeläisten tuet ovat olleet - se olisi tuonut heti lisärahaa kulutukseen, ja auttanut lisäämään työpaikkoja.

      http://www.toimeentulotuki.net

      • aikarulianssialkaisi

        Näin on.Työttömille ja eläkeläisille pitäisi taata asumiskulujen jälkeen noin 500e vähintään.Asia pitäisi hoitaa asumistuen muodossa ettei tarvita työlästä toimeentulon hakua.Ei tuu kesää jos rollaattori mummut kuukausittain ravaa lappujen kanssa.Eivät osaa edes kaikki asioita hoitaa.


      • Luottotyttö

        Otit esiin tärkeän asian. Omaisena olen huomannut, että etenkin sairaan vanhuksen tulot / menot koostuvat monesta pienestä purosta: eläkkeet, mahdollinen asumistuki ja hoitotuki sekä erilaiset lääke- ja matkakorvauskattojen huomioimiset jne. Veikkaanpa, että näitä jää paljon hakemattakin sellaisilta, jotka eivät niitä välttämättä tarvitse hengissä pysyäkseen.

        Huomasin edesmenneen isäni käyttävän kotona asuessaan tähän tarkoitukseen kotisairaanhoidon palveluita. Kyllähän se toisaalta luontevaa onkin esim. lääkejuttujen kohdalla, mutta todellakaan se ei taida kuulua kotisairaanhoidon tehtäviin eivätkä kaikkialla / kaikilla resurssit riitä tällaiseen. Tarkoitan tällä myös sitä, että esim. itse en kehtaisi edes pyytää.

        Isä kyllä sopeutui varsin hyvin seuraavaan vaiheeseen eli vanhusten palveluasuntoon, jonne oli itse halunnut muuttaa. Mutta minä huomasin sellaisen asian, jota hän itse ei havainnut lainkaan: Kaikki tuet jäivät hakematta. Asumistukeen hän ei tosin ollut edes oikeutettu missään vaiheessa. Muut tuet työllistivätkin minut aivan kiitettävästi oman leipätyöni ohessa siitä eteenpäin.

        Miksei tässä kaikkein heikoimpien asiassa voitaisi tehdä kertarytinällä kunnon reformi? Tarkoitan nyt kaikkein heikoimmassa asemassa olevilla niitä, jotka tarvitsisivat jonkinlaisen yhteiskunnallisen edunvalvonnan ja asiainhoidon vaikkapa omaisten puutteen johdosta. Kaikkien ei todellakaan ole mielekästä edes yrittää opetella hoitamaan näitä asioita itse vaan elää sekin aika täysillä. Kyse voi olla kuukausista, kuten isäni tapauksessa.

        Uskon, että tämä sopisi jopa oikeutensa tunteville, tarkan talouden vaalijoille, dementoitumattomille mutta fyysisesti huonokuntoisille vanhuksille itselleen oikein hyvin. Eräskin mummeli kuulemma lähetti Kelaan postia aina kuoressa, johon oli kirjoittanut aina saman tietyn virkailijan nimen.


    • egotrippi

      CLIP"Eräs yksin asuva ystäväni maksaa vuokraa 543 euroa kuukaudessa. Tuloinaan hänellä on päiväraha 705e/kk - verot, käteen jää 564e/kk. Asumistukea hän saa seuraavaan tarkistukseen saakka vanhan lain mukaisesti noin 250e/kk. Asumistukilaki muuttui vuoden 2015 alusta, ja käytännössä se tarkoittaa, että yli 37 neliön asunnossa asuvat saavat vuositarkistuksen jälkeen parempaa tukea. Ystävänikin tulee saamaan sitten noin 300e/kk.

      Ystäväni tulee siis saamaan jatkossa 564e/kk 300e/kk, josta maksaa vuokran 543e/kk, jolloin käyttöön jää 321e/kk. Pärjääkö sillä?

      Jos sen sijaan ystäväni olisi eläkeläinen niin hän saisi takuueläkkeen 746e/kk ja eläkkeensaajan asumistukea noin 412e/kk, eli yhteensä 1158e/kk josta hän maksaisi vuokran minkä jälkeen käyttöön jäisi 615e/kk. Kyllä pistää miettimään, että kumpi tähän saakka on ollut heikommassa asemassa - eikö vain?

      No nyt sitten eläkkeensaajat pääsevät yhdenvertaisen kohtelun piiriin - vai pitäisikö sanoa: muut pääsevät? Tämä tarkoittaa, että kuvatunlaisessa tilanteessa eläkkeensaajalle jää käyttöönsä enää noin 500e/kk. Mikä sekin veilä on parisataa enemmän kuin peruspäivärahan varassa elävällä ystävälläni." CLIP

      Peruspäivärahalla, työmarkkinatuella, opiskelemassa jne. ollaan yleensä vain väliaikaisesti, toivottavasti. Kun ihminen on fyysisesti vakavasti sairas, ja saa tietää siitä eräänä päivänä, kun lääkäri lukee potilaalle madonluvut face to face, loppuu hänen normaali elämänsä, tilaamatta ja pyytämättä, varsinkin kun sairaus on vakava ja etenevä, ja johtaa kuolemaan, jossakin vaiheessa. Tällöin henkilö joutuu usein työkyvyttömyyseläkkeellä, halusi tai ei. Jos on ollut ns. hanttihommissa, eläke jää kovin pieneksi, ja kaikki pitäisi siltä maksaa: lääkärikäynnit, lääkkeet, ruoka, pakolliset laskut, vaatteet. Rahat eivät riitä, mutta poispääsyä sairausoravanpyörästä ei ole, et pääse töihin tienaamaan rahaa kuluihisi, koska olet oikeasti ja peruuttmattomasti sairas. SIKSI eläkkeensaajan asumistuki on ollut suurempi kuin yleisen asumistuen saajan, koska eläkkeellä ollaan yleensä pysyvästi, koko loppuelämän, toisin kuin terveet ihmiset! Ja nyt sitten sekin muuttuu :-/ Ja tähän lopuksi en voi olla lisäämättä, moniko eläkkeensaaja, moni nuorikin, kuolee pois lähitulevaisuudessa, kun ei ole enää rahaa ostaa lääkkeitä ja ruokaa jne. Tai päättää päivänsä tai pyytää armomurhaa henkilöltä joka sen suostuu tekemään - tilanteessa, jossa ei ole mitään toivoa, koska nykymaailmassa ei pärjää ilman rahaa, varsinkaan vakavasti ja peruuttamattomasti sairaana :-/ Niin, että terveisiä vaan Sipilälle, jota pidin hyvänä tyyppinä vielä jokin aika sitten..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      361
      4314
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1809
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      64
      1549
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1370
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1341
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      53
      1333
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1325
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1215
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1208
    Aihe