Yläaste pelottaa

ahdistaaaapaljon

Olen 13-vuotias poika, ja seiskalle meno pelottaa ja ahdistaa minua. Minua ei ole kiusattu ja olen urheilullinen, musikaalinen ja omasta mielestä olen ihan suosittu meidän koulun ikätoverieni keskuudessa. Olen kuitenkin ujo ja punastun herkästi, ja juuri tämä on se ongelma. Punastuminen ja ujous. Kouluni on iso koulu, ja sinne tulee toisesta koulusta uusia seiskaluokkalaisia. Minua pelottaa että ujouteni (ja punastelemisen) takia minua jopa aletaan kiusaamaan. Onko pelkäämiseni ihan turhaa? Kuinka pääsisin eroon ujoudestani vai pääsenkö mitenkään? Miksi yläasteella kaikkien pitää olla niin ''kovia''? Jos on rauhallinen ja ujo, onko se okei? Ja toivon asiallisia vastauksia nyt, kiitos :)

35

1761

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pahoin pelkään, että se on tuurista kiinni. Niin kuin tiedät, ikätoveriesi joukkoon mahtuu kaikenlaista vaeltajaa. Osa on suvaitsemattomia idiootteja - tai ehkä heillä on vaan tarve peittää omaa epävarmuuttaan - jotka ottavat silmätikuikseen vähänkään heidän mielestään erilaisen tyypin.

      Toisaalta onni saattaa olla myötä ja saat kavereiksesi paljon suvaitsevaisia nuoria, jopa monia itsesi kaltaisia.

      Näin aikuisena minä ainakin arvostan eniten juurikin kaltaisiasi rauhallisia, ei-niin-kovia nuoria. Epäilen, että se ei kuitenkaan tilanteessasi paljon lohduta.

      Älä pilaa kesääsi seiskaluokan murehtimisella, vaan nauti kesälomasta. :) Seiskaluokan alku jännittää ihan kaikkia. Jos ongelmia aikanaan tulee, niitä voi ratkoa sitä mukaa, kun ne ilmaantuu. Muista, että sinä et ole yksin, eikä sinun tarvitse olla ongelmiesi kanssa yksin!

      Jos sinua aletaan kiusata tai kohtaat joitain muita sinua huolettavia asioita, niin kerro jollekin luotettavalle aikuiselle! Jos et uskalla puhua kenellekään läheiselle, niin on olemassa erilaisia puhelinpalveluita. Lisäksi koulun henkilökunta saa palkkaa siitä, että he koettavat auttaa.

      Hyvää kesää!

    • 1) pelkäämisesi ei ole turhaa
      2) ujoudestasi pääset eroon keksimällä itsellesi uuden persoonan ja heivaamalla vanhan pois
      3) yläkoulussa pitää olla kova, sillä siihen kulttuurissamme on opetettu. jos et sopeudu massaan, olet automaattisesti outo murrosikäisten nuorten keskuudessa. murrosiän myllerrysten aikana nuorilla ovat yleisiä itsetunto-ongelmat, ja täten myös tarve olla mahdollisimman poikkeukseton muista kanssaihmisistä.
      4) jos on rauhallinen ja ujo yläkoulussa, se ei käy päinsä. yläkoululaisen täytyy pitää ääntä ja todistaa asemansa kuvitteellisessa arvojärjestelmässä. en ole tosin varma, miten teidän koulussanne toimitaan.

      • eipidäpaikkaansa

        Täyttä p*skaa


      • eipidäpaikkaansa kirjoitti:

        Täyttä p*skaa

        Eipä tuota oikein olisi osannut paremmin sanoa.


      • Eisaakiusata

        Haista v***u, älä pelottele pienempiä! Olen tyttö ja menen syksyllä lukioon, ja ainakin omasta mielestä meidän yläasteella oli kivaa ja rauhallista(olin musiikkiluokassa) meidän luokan kaikki pojat olivat rauhallisia :) tsemppiä!


      • Eihuolia

        Yleensä se johtuu täysin yläasteesta, mutta omassa koulussani on paljon mukavaa porukkaa ja avuliaat opettajat,!

        Aina välillä saattaa tulla joukosta esiin pähkinänaivoisia idiootteja, muttei niistä kannata välittää. Olen menossa yhdeksännelle luokalle ja olen nyt hyvin itsevarma kun olen saanut tietää kouluni väestön ja olintilat paremmin. (Siirryin uuteen kouluun kahdeksannen luokan alussa.)


    • 7272

      En tiedä,uskonnottomien joudut kiusatuksi meinaan kakki ylä koululaiset pojat on täyttä paskaa

    • yläasteelle meno on monesti hiukan pelottava asia kun sinne tulee paljon muista kouluista myös oppilaita, lisäksi yläaste on usein paljon isompi kuin tuttu ala-aste. Ujommat oppilaat kokevat helposti jäävänsä yksin tai pelkäävät kiusatuksi tulemista. Sinulla on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia joita voit käyttää uusien kavereiden saamiseen sekä ujouden vähenemiseen. Yksi niistä on sosiaalisuus. Uskalla rohkeasti jutella saman henkisten oppilaiden kanssa (esim urheilusta tai musiikista tykkäävät). Sitä kautta löydät varmasti uusia tuttavuuksia ja kavereita. Toinen hyvä puoli on urheilullisuus. Urheilu yhdistää saman henkisiä kavereita lajista riippumatta. Sitä kautta tutustuu myös helpommin uusiin kavereihin, on kiva mennä yhdessä harrastamaan myös koulun jälkeen. Uskalla rohkeasti tutustua myös uusiin lajeihin urheilussa. Kolmas asia joka helpotta sopeutumista uuteen kouluun on olla rohkeasti vain oma itsesi. Miksi pitäisi lähteä muuttamaan itseään jollain tavalla? Olemalla rento oma itsesi säilytät parhaiten minuutesi ja ei tule turhia paineita miettimällä jatkuvasti miten minun nyt pitäisi olla kun yritä vetää jotain muuta roolia.
      Älä kuitenkaan pilaa kesääsi miettimällä liikaa tulevaa kouluasiaasi. Nauti lomasta ja tsemppiä syksyyn.

      • kovis.tyt

        Just näin. ^^

        Kannattaa heti jutella kaikille oudommillekin eikä pysyä vaan saman tutun porukan piirissä. Itse tein tämän virheen ujona, ennakkoluuloisena tyttösenä yläasteella. Onneksi pääsin ysillä siitä ujoudesta yli.
        Vielä noista koviksista. Kovismaisuudella saa huomiota, mutta ei saa olla liian kovis. Siitä ei yleisesti tykätä. Kovis voi olla myös vähä rauhallinen ja ujo ihminen. Riippuu vähä.

        Tutustu uusiin tyyppeihin rohkeasti!


      • Näinseon

        Itekkin punastun helposti,eikä siinä mitään hävettävää ole. Lisäksi kiusaajat kiusaavat koska he häpeävät jotain itsessään.


    • Tyttelili

      Menen kasille ja meidänkin luokalla on yksi punasteleva poika :33. Tämä ei ole kuitenkaan esteenä millekkään hänellä, ja tiedän että kamuni ja varmaan muitakin on ihastunut häneen :))

    • seiskaluokankäynyt

      Se ei oo loppujen lopuks läheskään niin paha. Ei sua ruveta kiusaamaan jos oot urheilulline ja suht koht hyvännäköne.
      Siitä se on kiinni. Se on se nykyajan kiusaamis logiikka, eikö olekkin mainio;)

    • Rennost1Vaan

      Punasteleminen on söpöä.
      Tuntuu että kaikkia tullaan kiusaamaan yläkoulun aikana. Se että jatkuuko se riippuu kiusaajasta ja miten reagoit siihen. Itse yritin olla välittämättä asiasta ja se toimi minun kohdalla. Lopulta kiusaajat eivät olleetkaan yhtään pahoja henkilöitä ja heilkä oli vain omalaatuinen huumorintaju ketä kaikki eivät aina ymmärtäneet. Silloin he kokivat tuleensa kiusatuksi. Ne kiusaajat ketä minä tapasin eivät halunneet pahaa, mutta ihmisiä on erilaisia.

      Toivotan sinulle onnea matkaan!

    • samankokenut

      Itelläni oli ihan sama juttu sillon ku menin yläasteelle 5 vuotta sitten, paitsi et oon tyttö. Olin silti oma itseni, enkä muuttunut muiden takia. En joutunut kiusatuksi, vaan sain itseasiassa tosi paljon uusia kavereita. Mutta siis meijän luokalla oli muutama poika, jotka esittivät kovaa ja sitten ku he puhuivat koko luokalle niin muuttuivat ihan punaisiksi ja ahdistuneen näköisiksi. Mun ja monen kaverini mielestä se oli oikeastaan aika suloista. Ja näistä muutamasta 2 oli luokkamme suosituimmat ja parhaimman näköiset ja heillä oli molemmilla tyttöystävät oikeastaan koko ajan yläasteen aikana. Ja nämä toisetkaan eivät olleet kiusattuja mutteivat suosittujakaan vaan ihan normaaleja. Ja he kaikki siis punastelivat muuallakin kun vain esim. pitäessään esitelmiä, vaan ihan normi tilanteissakin kuten jutellessaan kavereilleen tai opelle.
      Mut siis pointtini tässä on se, että ei sun tartte liikaa murehtia yläasteelle menosta. Ite jännitin ihan sairaasti, mutta turhaan. Ja ei sun tartte murehtii tosta punastelusta. Se on ihan normaalia ja kaikilla on sitä.
      Kaikki ovat erilaisia myös luonteeltaan. Joku on ujo, joku taas tosi sosiaalinen. Kaikki ovat samanvertaisia, eikä niitä pidä hävetä. Sitä paitsi ujot pojathan ovat just söpöjä ja suosittuja tyttöjen keskuudessa.
      Ja tohon en osaa vastat että miks yläasteella pitää olla "kovia". Itsekin miettisin sitä asiaa aina ja koko yläasteen ajan, mutten vieläkään ymmärrä syytä. Mun mielestä se näytti aika tyhmältä ja nololta jos joku yritti tosissaan olla tai esittää "kovaa". Sitä paitsi meijän luokalla oli niitä aika monta ja minä ja kaikki mun kaverit aina naurettiin niille koska ne näytti niin noloilta. Koska niistä huomas sen että ne esitti.

    • jondaxi

      Olen itsekin menossa seiskalle koulu onn sut pieni ja mulla ei ole tuota ongelmaa mutta en usko että sinua kiusataan

    • 01-

      Kun olin menossa seiskalle, muakin vähä jännitti se uus luokka (vanhalta luokalta vaan 1 tuttu). Tutustumiskäynnillä näin mun luokan ja ajateltiin sen mun tutun kanssa että ompa pellejä noi muut luokkalaiset. Parin viikon päästä ne alko tuntuu iha äijilt ja tehtiinki kaikkee kivaa yhessä. Sulla ei oo mitään hätää

    • Tyttö12w

      Oon ite koht 13v tyttö ja itteeki ylä-aste jännittää, varsinki ku ujo oon mut kannattaa vaa toivoo et uus koulu on kiva:)

    • ahdistaaedelleenpaljon

      Kiitos kaikista vastauksista! Pelko/jännitys vain kasvaa syksyä kohti pikkuhiljaa mentäessä vaikka täältä tulikin näin hyviä vastauksia. :S Vielä voi jotain neuvoja tai yläasteen meiningistä kertoa, jos vain tulee mieleen! :)

    • Sinä näytät olevan fiksu nuori mies, en usko sinulla olevan hätää.

      Onhan se suuri harppaus itse kullekin ja jännittäminen on luonnollista. Kyllä se siitä vielä helpottaa. Minä jännitän vieläkin kaikenlaisia uusia asioita.

    • 01tyttö

      Oisko sulla kikkiä oon ite alottanu yläasteen viimevuonna eka vuos on tuttu voisin puhuu sunkaa jos haluut ja kuulostat muutenkin kivalta☺️

      • ahdistaäaä

        Ei mulla oo kikkiä :(


    • kksksk

      Ei ylä astees oo mitää pelotavaa paitso vittuileva hissan ope :')

    • VITUNPELLE34656

      YLLÄPITO PORUKKA ON IHAN VITUN HOMO PORUKKAA SAATANAN PELLET!!!!!

    • ganjavaras420

      jos hankit ganjaa sun papalta voit lahjoo ne sun kam,uiksi ja saat paljon poussi jos ei oo varaa niin voit käyttää ilmapalloa ehkäisynä

    • aasdasdghsfdvo

      Apua huomenna se alkaa :S

      • MeenKasille

        Ei mitään pelättävää. Kaikki menee hyvin :) Eka päivä oli mulla tosi kiva ku vaa tutustuttiin kouluun ja vähä uusiin luokkalaisiin. Oot vaa oma ittes :))


      • Tikkuneiti

        Kerro meille sitten, että miten on mennyt. :)


    • mErkkinimi1

      turhaaan stressaat!!! ei tosiaan kannata ruveta esittämään mitään kovaa jätkää koska siitä joudut kasi- ja ysiluokkalaisten silmätikuks mut sit toisaalta ei kannata missään nurkassa istuu yksin!!!!

    • a.l.ottaja

      Hyvin meni! Yllätyin positiivisesti, oli ihan mukava paikka. Itsetuntoa kohotti aika paljon ku en punastunut kertaakaan missään tutustumisleikissäkään :D

      • Tsemppityttö

        Hyvä! :) jatka samaan malliin :)


      • Hieno juttu! Olin lähes täysin varma, että hyvin sä sen vedät.

        Oikein loistavaa lukuvuoden jatkoa sinulle. :)


      • opascdasd

        Khiitos!


    • Hanna____1

      Pelkoohin auttaa, kun piirtää niitä. Niitä voi käsitellä siten.

    • MB-220

      Ei kovat tyypit saa oikeita kavereita. Päinvastoin.

    • MB-220

      Yksikin hyvä kaveri riittää ja on oikeastaan paljon parempikin, kuin monta "näennäistä" kaveria. Sanoohan vanha viisauskin, että kaikkien ystävä ei ole kenenkään ystävä. Jatka vain omalla rauhallisella linjallasi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      386
      1492
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1278
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1210
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      162
      1113
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      987
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      896
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      816
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      800
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      794
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      167
      681
    Aihe