lihantuotanto

miw

suomessa lihantuotanto perustuu lypsyrotuisista saataviin sonneihin ja hiehoihin, joiden jalostuksessa ei ole kiinnitetty huomiota lihantuotantoominaisuuksiin.
Lihantuotanto muuttuisi heti a) tuottavammaksi b) eettisemmäksi , kun siirryttäisiin kasvattamaan liharotuisia, tehokkaita karkearehun hyödyntäjiä lihan tuottajina. teurasprosentit yli 60 korsirehuruokinnalla, ulkotarhassa jossa kolmiseinäinen kuivitettu lepokatos. Rehuna säilörehu, heinä ja olki. ostokiv. ainoa mikä ostetaan. Näin meillä.

24

2223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etiikka

      Miten se tuotanto nyt sen vähemmän olisi eettistä vaikka kasvattaisikin maitorotuisia eläimiä lihantuotantoon?

      Ja mitä sitten pitäisi ruveta tekemään maitorotuisille sonnivasikoille?

      • farmer

        no esim. lopettaa ne niinkuin mualimalla tehdään kun ovat huomanneet, että niistä ei ole lihantuottajina mihinkään...


    • Jennie25

      tuskin ikään tulee inhimillistä.

      Ajatellaanpa, että tässä maassa naudat elävät vain ihmisen hyödyksi. Lihoiksi ja maitotuotteiksi. Niillä ei ole mitään mahdollisuutta luonnonmukaiseen elämään, ne ovat ikuisia navetan orjia ja niiden elämä väistämättä päättyy teurastamolle ahtaissa autoissa pitkän matkaa.

      Lypsykarja on pahiten navetan orja. Parressa päivästä toiseen, jatkuvaa poikimista ja lypsyä. Fysiikalle erittäin rasittavaa.

      Sonnien olot taas ovat toisella tapaa vieläkin huonommat. Vaikka ne pihatossa olisivatkin, niitä ei useinkaan pidetä kovin puhtaina ja niille kerääntyy lantapanssari joka polttelee, kirveltää ja nipistelee ihoa. Pihatossa monesti myös tapahtuu nahistellessa vahinkoja joista seuraa vammoja. Sonnit päätyvät usein 1.5-2 vuotiaina teurastamoon, ja vain sitä varten ne on ikään kasvatettu, saamaan nappi otsaan ja raiteelle roikkumaan verta suihkuten..

      että mietin vaan miten helkkarissa tuosta kaikesta saa inhimillistä? Tiän kyllä aika hyvin mistä puhun kun olen itse hoitanut kyseisiä eläimiä ja seurannut niiden elinkaaren.

      • ex-neuvoja

        Onneksi nykyään yleistyvät nopeasti suuret ja nykyaikaiset eläintuotantoyksiköt joissa on eläinten hyvinvointi otettu huomioon paremmin. Ainakin maidontuotannossa pääsääntöisesti parhaat olot on ammattitaitoisten ja rajusti investoineiden yrittäjien uusissa suurissa navetoissa olevilla lehmillä. Säälittävimmät olosuhteet löytyvät usein jostain mökkihöperöitten vanhojenpoikien ja -piikojen 1800-luvulla rakennetussa loppuunkäytetyssä navetassa, muutaman lehmän karjasta. Tämän voi todeta muutamia satoja eri lypsykarjanavetoita nähneenä. Toki poikkeuksiakin em. sääntöön löytyy molempiin suuntiin mutta pääsääntöisesti asia on näin kuten kerroin.


      • ilman

        kasvatusta ja teurastusta et ostaisi kaupasta pihvejä, makkaraa, jauhelihaa, paisteja etkä mitään lihasta valmistettua ruokaa...

        Miten naudat elävät mielestäsi muissa maissa?
        Eikö ihmisten hyödyksi ole euroopan maidenkin suuret satojen, jopa tuhansien eläinten kasvattamot?
        Saattaisi tulla nälkä pian, kun loppuisi liha ja maito ja sitä myötä kauhea määrä oheistuotteita.


      • Jennie25
        ex-neuvoja kirjoitti:

        Onneksi nykyään yleistyvät nopeasti suuret ja nykyaikaiset eläintuotantoyksiköt joissa on eläinten hyvinvointi otettu huomioon paremmin. Ainakin maidontuotannossa pääsääntöisesti parhaat olot on ammattitaitoisten ja rajusti investoineiden yrittäjien uusissa suurissa navetoissa olevilla lehmillä. Säälittävimmät olosuhteet löytyvät usein jostain mökkihöperöitten vanhojenpoikien ja -piikojen 1800-luvulla rakennetussa loppuunkäytetyssä navetassa, muutaman lehmän karjasta. Tämän voi todeta muutamia satoja eri lypsykarjanavetoita nähneenä. Toki poikkeuksiakin em. sääntöön löytyy molempiin suuntiin mutta pääsääntöisesti asia on näin kuten kerroin.

        on todellakin aikamoisia sikolättejä. Ne on monesti niin ahtaita että lannan luonti on hankalaa ja lantaraappaa ei ehkä edes ole. Valaistus on monesti huono ja kosteutta on liikaa.
        Mutta se erittäin hyvä puoli näissä vanhoissa navetoissa on se, että karjan määrä on pienempi ja eläimet saavat enemmän huomiota ja tulevat ehkä jopa kutsutuksi nimeltään sen sijaan että luntitaan aina vaan korvamerkin numeroita.

        Todella suuret tehotuotantonavetat mun mielestä kyllä ovat siinä epäinhimillisiä, että omistajat tietävät eläimen vain numerosta ja eläinten "hyvinvoinnista" kertoo vain tietokone. Parempi kuitenkin on näissä kun eläimet saavat jaloitella ja lypsättää itsensä kun siltä tuntuu. Ei tarvi parressa olla kytkettynä koko talvea.


      • carita
        ilman kirjoitti:

        kasvatusta ja teurastusta et ostaisi kaupasta pihvejä, makkaraa, jauhelihaa, paisteja etkä mitään lihasta valmistettua ruokaa...

        Miten naudat elävät mielestäsi muissa maissa?
        Eikö ihmisten hyödyksi ole euroopan maidenkin suuret satojen, jopa tuhansien eläinten kasvattamot?
        Saattaisi tulla nälkä pian, kun loppuisi liha ja maito ja sitä myötä kauhea määrä oheistuotteita.

        ei kyse ole varmaankaan kasvatuksen tai teurastamisen lopetuksesta.vaan että kaikki kohtelisivat eläimiä inhimillisesti.ei elukalle tarvitse olla julma,vaikka se ihmisen ravinnoksi tulisikin.itseänikin on puistattanut tapa jolla teuras kuljetukset toimii.elukoita piestään henkihieväriin,sokaistaan ja ollaan todella raakoja.tai pidetään ahtaissa oloissa,tai piinataan nälässä.ei kunioiteta luontokappaletta pätkänvertaa,kunhan kaikki hyöty vain siitä irti saadaan.sähkötuoliin joutaisivat kaikki puolustuskyvyttömien eläinten rääkkääjät.ulkomailla raakuus on moninkertainen suomeen verrattuna,ja asiaan pitäisi puuttua kovalla kädellä.jos asiasta vähän inistään,ei asia korjaannu miksikään.pitäisi ryhtyä viranomaisten taholta rankkoihin toimenpiteisiin,jotta asia menee jokaisen kalloon.jollei elukoita olisi,mitä todellakin söisimme,ja sen takia niitä pitäisikin kunnioittaa,ja vaalien rakkaudella hoitaa.


      • vuotta
        carita kirjoitti:

        ei kyse ole varmaankaan kasvatuksen tai teurastamisen lopetuksesta.vaan että kaikki kohtelisivat eläimiä inhimillisesti.ei elukalle tarvitse olla julma,vaikka se ihmisen ravinnoksi tulisikin.itseänikin on puistattanut tapa jolla teuras kuljetukset toimii.elukoita piestään henkihieväriin,sokaistaan ja ollaan todella raakoja.tai pidetään ahtaissa oloissa,tai piinataan nälässä.ei kunioiteta luontokappaletta pätkänvertaa,kunhan kaikki hyöty vain siitä irti saadaan.sähkötuoliin joutaisivat kaikki puolustuskyvyttömien eläinten rääkkääjät.ulkomailla raakuus on moninkertainen suomeen verrattuna,ja asiaan pitäisi puuttua kovalla kädellä.jos asiasta vähän inistään,ei asia korjaannu miksikään.pitäisi ryhtyä viranomaisten taholta rankkoihin toimenpiteisiin,jotta asia menee jokaisen kalloon.jollei elukoita olisi,mitä todellakin söisimme,ja sen takia niitä pitäisikin kunnioittaa,ja vaalien rakkaudella hoitaa.

        olen ollut avustamassa kuljettajia eläinten teurasautoon laitossa omalla tilalla ja kertaakaan ei ole pistelty, hakattu tai piesty ainakaan meillä.
        Se riippuu paljon auton kuljettajistakin, kuinka eläin saadaan rauhallisesti kyytiin.
        Rauhallinen käsittely tuottaa parhaan tuloksen ja eläin menee autoon hyvin ilman taistelua.
        Mutta sanoisin näin oman kokemuksen pohjalta, että pääsääntöisesti teuraseläinten kuljetus Suomessa toimii hyvin ja autot ovat nykyisin siistejä ja hyvin varusteltuja.


      • tuokin
        vuotta kirjoitti:

        olen ollut avustamassa kuljettajia eläinten teurasautoon laitossa omalla tilalla ja kertaakaan ei ole pistelty, hakattu tai piesty ainakaan meillä.
        Se riippuu paljon auton kuljettajistakin, kuinka eläin saadaan rauhallisesti kyytiin.
        Rauhallinen käsittely tuottaa parhaan tuloksen ja eläin menee autoon hyvin ilman taistelua.
        Mutta sanoisin näin oman kokemuksen pohjalta, että pääsääntöisesti teuraseläinten kuljetus Suomessa toimii hyvin ja autot ovat nykyisin siistejä ja hyvin varusteltuja.

        olen itse hevosten kanssa päivittäin tekemisissä,ja kuljetus sujuu ensikertalaisella parhaiten porkkanalla kun piiskalla.luulisin saman pätevän muihinkin eläimiin,paniikki vaan kasvaa, ja pakovietti kun yrittää pahalla yhteistyötä eläimen kanssa.kärsivällisyys on valttia.


      • Jennie25
        vuotta kirjoitti:

        olen ollut avustamassa kuljettajia eläinten teurasautoon laitossa omalla tilalla ja kertaakaan ei ole pistelty, hakattu tai piesty ainakaan meillä.
        Se riippuu paljon auton kuljettajistakin, kuinka eläin saadaan rauhallisesti kyytiin.
        Rauhallinen käsittely tuottaa parhaan tuloksen ja eläin menee autoon hyvin ilman taistelua.
        Mutta sanoisin näin oman kokemuksen pohjalta, että pääsääntöisesti teuraseläinten kuljetus Suomessa toimii hyvin ja autot ovat nykyisin siistejä ja hyvin varusteltuja.

        ja käsittely on yleensä helpompaa naudan omalla navetalla, mutta sitten onkin jo eri asia kun ne pääsee perille, ovat peloissaan ja jonottavat tainnutuspaikalle. Näissä tilanteissa eläimillä voi olla pakokauhua ja sillä uskonkin, että se sähköpiiska viuhuu lähinnä siellä teurastamolla vasta. Eipä sitä varmuutta saa että paljonko sitä piiskaa käytetään, mutta luotan sen verran, että useimmalla teurastamoilla se on hallussa se kohtuullinen käyttö.


      • vähissä alkaa olla
        Jennie25 kirjoitti:

        ja käsittely on yleensä helpompaa naudan omalla navetalla, mutta sitten onkin jo eri asia kun ne pääsee perille, ovat peloissaan ja jonottavat tainnutuspaikalle. Näissä tilanteissa eläimillä voi olla pakokauhua ja sillä uskonkin, että se sähköpiiska viuhuu lähinnä siellä teurastamolla vasta. Eipä sitä varmuutta saa että paljonko sitä piiskaa käytetään, mutta luotan sen verran, että useimmalla teurastamoilla se on hallussa se kohtuullinen käyttö.

        ei ns . vanhoja navetoita ole enään käytössä, parsinavettoja vielä joku on mut nekin on häviävät nykyaikanahan lehmät naudat pidetään pääsääntöisesti ulkona ulkona kesät talvet mitä huollon ajaksi otetaan lypsyn ym . lypsypaikalle . lihakarja sit ulkona ,pääsääntöisesti elleivät halua mennä katokseen. sisäpihattojakin on mut niitä ei juuri rakenneta enää. oletko käynyt katsomassa teurastamolla , miten tapahtuu tai tilalla kuin teurastetaan elukoita niin voit puhua sit.


      • Jennie25
        vähissä alkaa olla kirjoitti:

        ei ns . vanhoja navetoita ole enään käytössä, parsinavettoja vielä joku on mut nekin on häviävät nykyaikanahan lehmät naudat pidetään pääsääntöisesti ulkona ulkona kesät talvet mitä huollon ajaksi otetaan lypsyn ym . lypsypaikalle . lihakarja sit ulkona ,pääsääntöisesti elleivät halua mennä katokseen. sisäpihattojakin on mut niitä ei juuri rakenneta enää. oletko käynyt katsomassa teurastamolla , miten tapahtuu tai tilalla kuin teurastetaan elukoita niin voit puhua sit.

        kastiin laitat tän navetan jossa kävin kaks vuotta? : matala ilmatila, ei lantaraappaa, puuparret kettinkipannoilla ja ketjuilla, betonivaletut syöttökourut, n. 27 partta/karsinaa...rakennettu ehkä n. 50 vuotta sitten, edelleen käytössä remontoimattomana.

        Lehmiä en ole talvella ulkona nähnyt, sonneja kylläkin.

        Tilalla suoritettava teurastus on koettu. Teurastamolla en ole käynyt katsomassa muuta kuin suomalaisissa dokumenteissa tv:stä.


      • hyvä näin
        carita kirjoitti:

        ei kyse ole varmaankaan kasvatuksen tai teurastamisen lopetuksesta.vaan että kaikki kohtelisivat eläimiä inhimillisesti.ei elukalle tarvitse olla julma,vaikka se ihmisen ravinnoksi tulisikin.itseänikin on puistattanut tapa jolla teuras kuljetukset toimii.elukoita piestään henkihieväriin,sokaistaan ja ollaan todella raakoja.tai pidetään ahtaissa oloissa,tai piinataan nälässä.ei kunioiteta luontokappaletta pätkänvertaa,kunhan kaikki hyöty vain siitä irti saadaan.sähkötuoliin joutaisivat kaikki puolustuskyvyttömien eläinten rääkkääjät.ulkomailla raakuus on moninkertainen suomeen verrattuna,ja asiaan pitäisi puuttua kovalla kädellä.jos asiasta vähän inistään,ei asia korjaannu miksikään.pitäisi ryhtyä viranomaisten taholta rankkoihin toimenpiteisiin,jotta asia menee jokaisen kalloon.jollei elukoita olisi,mitä todellakin söisimme,ja sen takia niitä pitäisikin kunnioittaa,ja vaalien rakkaudella hoitaa.

        Varsinkin nautaeläimet teurastamolla suhtautuvat käsittämättömän rauhallisesti tilanteeseen (vaikka joutuu eroon laumasta yms), eikä eläinten käsittelyssä tarvitse isommin käyttää "voimakeinoja". Ja tottakai teurastamolla panostetaan siihen, että itse tilanteesta aiheutuisi mahdollisimman vähän stressiä (mut tottakait koko juttu on stressaava), koska ns. stressilihaa ei kaivata. Ja panostetaan siihen, että eläinten tarvitsisi odottaa teurastamolla mahdollisimman vähän aikaa. Valitettavasti taloudellinen tilanne on ajanut tilanteen siihen, että meillä on suomessa enää muutama teurastamo ja siksi kuljetusmatkat pitkät, mutta olot tosi asialliset. Itse en ole koskaan nähnyt asiatonta eläinten käsittelyä kuljetuksessa tai teurastamolla, vaikka olen sitä ollut "turistina" paljon seuaamassa. Tilateurastus (pulttipistooli veren lasku) on kyllä eläimelle inhimillinen, kun sen ei tarvi kokea teurastamoreissua.


      • Jennie25
        hyvä näin kirjoitti:

        Varsinkin nautaeläimet teurastamolla suhtautuvat käsittämättömän rauhallisesti tilanteeseen (vaikka joutuu eroon laumasta yms), eikä eläinten käsittelyssä tarvitse isommin käyttää "voimakeinoja". Ja tottakai teurastamolla panostetaan siihen, että itse tilanteesta aiheutuisi mahdollisimman vähän stressiä (mut tottakait koko juttu on stressaava), koska ns. stressilihaa ei kaivata. Ja panostetaan siihen, että eläinten tarvitsisi odottaa teurastamolla mahdollisimman vähän aikaa. Valitettavasti taloudellinen tilanne on ajanut tilanteen siihen, että meillä on suomessa enää muutama teurastamo ja siksi kuljetusmatkat pitkät, mutta olot tosi asialliset. Itse en ole koskaan nähnyt asiatonta eläinten käsittelyä kuljetuksessa tai teurastamolla, vaikka olen sitä ollut "turistina" paljon seuaamassa. Tilateurastus (pulttipistooli veren lasku) on kyllä eläimelle inhimillinen, kun sen ei tarvi kokea teurastamoreissua.

        että kuin sikojen tainnutus pääsääntöisesti hoidetaan yleensä, eli sähköllä vielä vaiko kaasulla? Oon sitä miettiny jo jonkin aikaa..

        Tuli tuosta viestistäsi mieleen, että vaikka matkat teurastamolle ovat nykyään usein pitkät, on ehkä kuitenki parempi, että on muutama iso ja toimintatavalta luotettava ja täysin ammattimainen teurastamo kuin paljon pieniä.


      • vähissä alkaa olla
        Jennie25 kirjoitti:

        kastiin laitat tän navetan jossa kävin kaks vuotta? : matala ilmatila, ei lantaraappaa, puuparret kettinkipannoilla ja ketjuilla, betonivaletut syöttökourut, n. 27 partta/karsinaa...rakennettu ehkä n. 50 vuotta sitten, edelleen käytössä remontoimattomana.

        Lehmiä en ole talvella ulkona nähnyt, sonneja kylläkin.

        Tilalla suoritettava teurastus on koettu. Teurastamolla en ole käynyt katsomassa muuta kuin suomalaisissa dokumenteissa tv:stä.

        suhteellisen hyvässä navetassahan olet käynyt, mitäs huonoa betonisisa syöttökouruissa pöydissä on? ei niitä kullasta tehdä mistäs olet ajatellut et ne rakennetaan ?kettinki pannoilla onneksi on lehmät paljon kiinni pidetty ,rautaloukkujakin on ovat paljon huonompia. katoavaa kansanperinnettähän semmoiset navetat ovat .


      • hyvä näin
        Jennie25 kirjoitti:

        että kuin sikojen tainnutus pääsääntöisesti hoidetaan yleensä, eli sähköllä vielä vaiko kaasulla? Oon sitä miettiny jo jonkin aikaa..

        Tuli tuosta viestistäsi mieleen, että vaikka matkat teurastamolle ovat nykyään usein pitkät, on ehkä kuitenki parempi, että on muutama iso ja toimintatavalta luotettava ja täysin ammattimainen teurastamo kuin paljon pieniä.

        Kyllä miulla on sellainen käsitys, että kaasulla siat tainnutetaan ja naudat sähköllä.


      • Jennie25
        hyvä näin kirjoitti:

        Kyllä miulla on sellainen käsitys, että kaasulla siat tainnutetaan ja naudat sähköllä.

        menee pulttipistoolilla. Mutta sikojen kohdalla on se mahdollisuus että sähköllä tai kaasulla. Linnut menee sähköllä.


    • näin hyvä

      Minusta meidän systeemi on hieno, koska itseuudistuvassa lihantuotannossa emolehmää pidetään vain siksi, että se tuottaa vasikoita, kun taas lypsylehmät ovat muutoinkin hyötykäytössä. Lypsylehmien määrän vähetessä liharotuisten määrä naudanlihantuotannossa on kuitenkin nousussa ja esim. emolehmätilojen määrä kasvussa. Meillä kuitenkin käytetään naudanlihaa paljon esim. jauhelihana, joilloin "paremmalla" lihan laadulla ei ole niin suurta merkitystä.

      • video

        klikkaa maatalous&yleistä. klikkaa otsikosta *totuus* karju (nimimerkki). rupeaa näkymään eläinrääkkäyksestä! ymmärsin et tää on turkista kuvattu.


      • Jennie25
        video kirjoitti:

        klikkaa maatalous&yleistä. klikkaa otsikosta *totuus* karju (nimimerkki). rupeaa näkymään eläinrääkkäyksestä! ymmärsin et tää on turkista kuvattu.

        katsottavaa, olen tuon videon aiemminkin nähnyt.

        Ulkomailla tietyissä maissa tapahtuu julmia teurastuksia ja kovakouraista käsittelyä. Mm, muslimit teurastavat eläimen tainnuttamatta, se kuuluu heidän uskontoon. He kääntävät eläimen pään kohti mekkaa ja viiltävät kurkun auki.

        Petan sivuilla on myös tuo toinen video jossa naudat laitetaan siihen koneeseen joka pyöräyttää ne ympäri ja kurkut leikataan auki ilman tainnutusta. Mikä tekee tainnuttamatta teurastamisesta epäinhimillisen, on se, että naudankin kokoinen eläin voi elää vielä kurkun aukaisun jälkeen jopa 2 minuuttia. se on pitkä aika kun kipu ja paniikki on valtava ja veri suihkuaa valtimosta.

        suomessa teurastamot varmastikin noudattavat hyvin lakeja ja suorittavat tainnutukset hyvin. Olen nähnyt pulttipistoolitainnutuksen ja se oli hyväksyttävän nopea ja kivuton.


    • Käynyt

      Minulla on muutamia kuvia Italialaisilta karjatiloilta, pari lypsykarjaa ja yksi lihakarjan kasvattamo. Kunhan tässä ehdin, niin luon nettiin albumin niistä.

    • Jeeveshoitaahomman

      Suomessa noin 80 %:tia naudanlihasta myydään jauhelihana, jolloin on oikeastaan ihan sama miten se tuotetaan ja jauhelihaksi käy myös maitopuolen poistolehmät.

      Tottakai laadukkaalla pihvilihalla on merkitystä, mutta pitää muistaa että sen ominaisuudet tulevat näkyviin vasta tossa 20 %:n segmentissä, jota ei myydä jauhelihana.

      Toisaalta Suomen naudanlihan omavaraisuus on vain jossakin 70-80 %:n välillä, joten siinä mielessä on tilaa lisätuotannolle, siitä ei ole ylituotantoa, kuten on monilla muilla tuotantosuunnilla.

      • x

        Kyllä jauhelihalla ja jauhelihalla on eroa. Käytä pari kuukautta pihvinaudan jauhelihaa ja koita sitten siirtyä takaisin suurmarkettien bulkkijauhelihaan. Meillä siirryttiin pihvinaudanjauhelihaan sen mitä jauhelihaa käytetään. On makua!


      • emojen emäntä
        x kirjoitti:

        Kyllä jauhelihalla ja jauhelihalla on eroa. Käytä pari kuukautta pihvinaudan jauhelihaa ja koita sitten siirtyä takaisin suurmarkettien bulkkijauhelihaan. Meillä siirryttiin pihvinaudanjauhelihaan sen mitä jauhelihaa käytetään. On makua!

        Kyllä TODELLAKIN jauhelihoilla on eroa! Joka ikinen, joka meiltä on pihvijauhelihaa ostanut on tullut takaisin, koska kaupan "tavallinen" jauheliha alkaa maistua ja erityisesti HAISTA pahalle! Loharotuisen jauhista on pannulla paston jälkeen sama määrä kuin raakanakin, eikä pannu lainehdi nesteessä. Toivoisin, että kuluttajat alkaisivat vain vaatia tätä "eettisempää" herkkua enemmän.

        Tuosta eläinten nimeämisestä ja puhuttelusta sen verran, että meillä kyllä on kaikilla eläimillä nimi. Kaikkia ei ehditä rapsuttelemaan, eikä ole tarviskaan, vain sen verran, että eläin luottaa hoitajaansa ja tarvittaessa sitä voi käsitellä. Ei eläimen tarvitse haluta olla minun vaan lajitovereidensa kanssa. Kun eläin saa vettä ja ruokaa, puhtaan makuupaikan ja pääsee vapaasti kulkemaan myös talvisin ulos, se on minusta tyytyväinen ja ainakin minusta vaikuttaa onnelliselta. Vasikat saavat viettää ensimmäisen puoli vuotta emonsa kanssa laitumella, jonka jälkeen ne siirtyvät noin vuoden mittaiseen loppukasvatukseen. Pääsääntöisesti liharotuiset kasvatetaan kiinteällä alustalla ja tilavemmissa oloissa, sillä tilalla on huomattava vaikutus kasvuun.

        Siis jos ajatellaan pelkästään lihan syöntiä, eikä yritetä lopettaa sitä kokonaan, niin kyllä näkisn, että pihviliha on kaikista lihantuotantomalleista eettisintä tuotantoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      21
      6705
    2. Malmin tapaus on järkyttävä

      Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi
      Maahanmuutto
      556
      2303
    3. Mitä haluaisit kysyä

      Kaivatultasi?
      Ikävä
      147
      1867
    4. Mitkä asiat teidän elämässänne on

      Tällä hetkellä parasta?
      Ikävä
      85
      1261
    5. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      98
      1055
    6. Mitä haluaisit nähdä

      Kaivatullasi päällä?
      Ikävä
      72
      980
    7. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      89
      953
    8. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      843
    9. Kaupunki ostaa Kauppamatin

      Joutuukohan yrittäjät lähteen muualle?
      Haapavesi
      32
      840
    10. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      147
      767
    Aihe