Uusia säädöksiä 1.12.2015 alk

pykäläviidakko

Ampumaratoihin ja aseiden säilytykseen liittyvät uudet säädökset voimaan 1.12.

Lakiin ampuma-aselain muuttamisesta ja eräisiin muihin ampuma-aseisiin liittyviin säädöksiin tulee muutoksia 1.12.2015 alkaen. Tällöin astuu voimaan myös uusi ampumaratalaki. Valtioneuvosto esitti ampumaratalain sekä lakimuutosten vahvistamista tänään ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait huomenna 12. kesäkuuta. Lakimuutoksilla parannetaan aseturvallisuutta ja edistetään ampumaharrastuksen turvallisuutta.

Jatkossa ampuma-asetta pitää säilyttää niin, että ase tai osa siitä on lukitussa paikassa.Jos luvanhaltijalla on enemmän kuin viisi asetta, aseet on säilytettävä hyväksytyssä turvakaapissa tai poliisilaitoksen hyväksymissä säilytystiloissa. Myös erityisen vaaralliset ampuma-aseet on jatkossakin säilytettävä tällä tavalla. Turvakaapin hankintaan on viiden vuoden siirtymäaika.

Tehokkaimmat ilma-aseet sisältyvät jatkossa ampuma-aselain soveltamisalaan. Tehokkaiden ilma-aseiden hallussapito on ilmoituksenvaraista, jos hallussapitäjällä on ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttava lupa. Tehokkaaksi ilma-aseeksi katsotaan tässä tapauksessa ilma-ase, jonka piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35 mm ja jolla ammutaan metalliluoteja.
Ampumaradoille ratavastaava ja järjestyssääntö

Ampumaradan perustaminen ja ylläpitäminen ovat jatkossa luvanvaraisia toimintoja silloin, kun kyseessä on tavallinen ampumarata tai ampumaurheilukeskus. Luvan saamisen edellytyksiä ovat, että hakija on sopiva radan pitäjäksi ja että rata on turvallinen. Niin sanottujen vähäisten ampumaratojen osalta riittää pelkkä ilmoitus. Lupaviranomaisena ampumarata-asioissa toimii Poliisihallitus. Radan perustaminen edellyttää myös tiettyjen muiden viranomaisten myöntämiä lupia (esimerkiksi ympäristölupa).

Jokaisella ampumaradalla tulee olla ratavastaava, joka valvoo radalla tapahtuvaa toimintaa ja radan turvallisuutta. Ampumaradalla tulee myös olla järjestyssääntö, jolla varmistetaan rata-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä oleskelevien henkilöiden turvallisuus.
Lääkäreiden ilmoitusvelvollisuuteen muutoksia

Lääkärillä on nykyisin velvollisuus ilmoittaa poliisille henkilöstä, joka on sopimaton ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden tai erityisen vaarallisten ammusten hallussapitoon. Jatkossa lääkärin ilmoitusvelvollisuus rajautuu kahteen tilanteeseen, joista toinen koskee oikeuspsykiatrisia tutkimuksia ja toinen itsemurhayrityksen jälkeistä tahdosta riippumattomaan hoitoon määräämistä.

Lisäksi lääkäreillä on jatkossa oikeus tehdä ilmoitus henkilöstä, jos hän potilasasiakirjojen ja henkilön tapaamisen perusteella katsoo henkilön olevan sopimaton ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden tai erityisen vaarallisten ammusten hallussapitoon. Tämä sama oikeus on myös muilla terveydenhuollon ammattilaisilla

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äläsöpötä

      Miks puhut menneestä tulevana?

      • jaahasta

        meinaatkos sinä että tuo 1. 12. 2015 on menneisyyttä. kyllä se on kuule varmasti vielä edessäpäin.


      • söpöttäjä

        Joo vanha laki jo ajat sitten päätetty.


    • mikässiinä

      Varsin asiallisestahan tuo kuulostaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      147
      10792
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      208
      2882
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1898
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1719
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1686
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1607
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    10. 83
      1536
    Aihe