Viljan kasvattaminen rivitalon pihalla

pienviljeliä

Sain taloyhtiöltä ja isännöitsijältä varoituksen ja määräyksen laittaa piha ennalleen. Kysyin taloyhtiön hall.pj:ltä todistetusti, saako rivitalon takapihaa muokata haluamansa laiseksi ja tehdä sinne istutuksia. Vastaus, kyllä saa.

Kuorin nurmikon ja kaikki kasvit pois takapihaltani ja kävin agri-marketista hakemassa vehnän ja rukiin siemeniä jotka sitten kylvin takapihalle. Nyt naapurit on ottaneet asian hampaisiinsa ja pitävät viljelyä laittomana koska takapiha on ns. taloyhtiön eli yhteistä aluetta.

Miten taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, siis taloyhtiön ylintä valtaa käyttävä henkilö, ensin lupaa ja sitten ei lupaakaan. Nyt on hampaissa taloyhtiön lisäksi isännöitsijä joka aikoi tilata urakoitsijan korjaamaan takapihani ellen sitä itse tee.

Miten tässä nyt pitäisi toimia? Vilja on jo varttunut enkä sitä kyllä ihan noin vain aio luopua.

13

934

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suusviljeliä

      Kylvä sinne hamppua, hassista, kessua ja unikkoa, niin saat enemmän yleisöä.

    • ajattelematonta.viljelyä

      Ehkä Suomalaiseen kulttuuriin ja tapoihin kuuluvat nurmikko, kukat, pensaat, kivikkopihat jne. ensisijaisesti, etenkin rivitaloissa, joissa asukkaalla/osakkaalla on "hoitovelvoite".
      Miten aiot korjata sadon takapihaltasi, leikkuupuimuri lienee turhan kookas? Sirpin käyttöä kannattaa harjoitella, jos sillä aiot satosi niittää.

      Helppohoitoinen takapiha toki on, mutta eipä sinne voi mennä käveleskelemäänkään tai grillijuhlia pitämään. Syttyy palamaan koko viljelys.

      Takapihat ovat yleensä taloyhtiön ja asukkaat/osakkaat saavat käyttää niitä, kun pitävät nurmikot siisteinä ja omilla varoillaan hankkivat kukat ym. Naapureiden katseet ja puheet ovat mielestäni ymmärrettäviä. Haittaeläimet löytävät viljelyksesi helposti ja epäkäytännöllisyys esim. rännien puhdistamiminen asettavat omat rajoituksensa. Taloyhtiöllä on velvollisuus pitää huolta rakennuksista, eikä viljelyksesi saa olla esteenä.

      • noinminätekisin

        Hae eu-tukea viljelyllesi, vuokraa kaikkien takapihat saat enemmän tukea :)


      • pienviljeliä

        Sirpillä tai viikatteella ajattelin sadon korjata ja kuivatan autotallissa. Ei sitä niin paljoa tule. Palstani koko on noin 6 kertaa 12 metriä.


    • mjuyu

      Hallituksen puheenjohtaja on varmaan käsittänyt väärin . On varmaan luullut että kyseessä on oma asuntoon kuuluva takapiha.

      • puhjoht2vuotta

        Pitäisihän taloyhtiön pj:n tietää/ ymmärtää, onko takapiha osakkaan omassa vai taloyhtiön hallinnassa. Pitää olla aika urpo pj. joka ei vaivaudu edes yhtiöjärjestystä lukemaan. En usko että siitä olisi kysymys, mutta enemmänkin siitä että aloittaja on esittänyt asiansa hiukan vääristellen pj:lle. Normi kukkapenkit on yleensä ok, mutta viljapalsta voi tosiaan olla liikaa naapureille.


    • pienviljeliä

      Tarkennampa hieman, väärinymmärrysten välttämiseksi:
      Minä tiesin sen että takapiha on yhtiön eli asukkaiden yhteishallinnassa. Koska muillakin asukkailla on haluamaansa kasvillisuutta takapihallaan, päätin kysyä hallituksen puh.johtajalta, joka muuten asuu tässä naapurissa, että saako takapihalle kasvattaa haluamiansa kasveja. Vastaus oli "kyllä saa".

      Minusta olen nyt hiukan alistetussa asemassa muihin nähden. He saavat kasvattaa pelargonioita, joista en välttämättä pidä. Heillä saa olla herukkapensaita, joista en myöskään välttämättä pidä. Minä pidän viljasta ja istutin sitä, mutta sille ei heru myötämieltä.

      Tämän yhtiön sakki on todistetusti ahdasmielistä, ja täysin suvaitsematonta porukkaa. Minua pelottaa että isännöitsijä tilaa urakoitsijan minun laskuuni laittamaan takapihani nurmikolle ja sitä en halua. Mitä siis voi tehdä? Juristiin ei ole varaa ja taloyhtiön nirppanokat käyvät kiivaiksi.

      • maallaonmukavaa1

        Muuta maalle saat viljellä mitä haluat takapihallasi :)


      • sopu.parempi

        Jos rotat, hiiret ym. löytävät viljelyksesi, niin epäilen, että joudut vaihtamaan takapihasi istutukset. Marjapensaat, pelargoniat jne. eivät houkuttele rottia, mutta linnut ovat kiinnostuneita ainakin marjoista.

        En minäkään innostuisi, jos naapurini kylväisi viljaa takapihalleen. Nurmikolle on monia muita vaihtoehtoja. Ei ole kyse ahdasmielisyydestä, vaan puhtaasti käytännöllisyydestä ja riskistä haittaeläinten pesiytymisestä viljelykseesi.

        Etsipä niitä vaihtoehtoja. Puutarhaliikkeistä saat vinkkejä. Voit istutella vaikkapa viherpihan, kiviä, rakennella puusta patioita, keinun, jne.

        Halvemmalla selviät tilanteesta, jos luovut viljelyksestäsi suosiolla ja istutat pihallesi jotakin muuta. Koristeheinät ja kivet ryhmiteltynä, viljaa kasvamaan vaikkapa isoihin kukkaruukkuihin tai kivillä rajattuihin "kukkapenkkeihin" - vältyt ikävimmiltä vaihtoehdoilta.


      • Document1

        "Koska muillakin asukkailla on haluamaansa kasvillisuutta takapihallaan, päätin kysyä hallituksen puh.johtajalta, joka muuten asuu tässä naapurissa, että saako takapihalle kasvattaa haluamiansa kasveja. Vastaus oli "kyllä saa"."

        Ei varmaan vastatessa kuitenkaan ajatellut että suunnittelit jotain niin extremeä kuin viljapelto. :) Siitähän tässä on kysymys.

        Sama juttu kuin kysyisit, että saako pysäköintialueelle tuoda oman autonsa, ja sitten se olisikin kolmikerroksinen ekstraleveä jättibussi.

        Minusta tosin olisi vain coolia jos naapurillani olisi viljapelto pihassaan. Tuskinpa siitä paljoa haittaa olisi, ja siitä saisi aina hauskan tarinan kerrottavaksi.


    • Tukiaiset_juoksee

      Vaadi taloyhtiöltä säilytyspaikka leikkuupuimurille.

    • viikatepoikamies

      Jokos maa orastaa?

    • mie9isse

      Viljapelto on vähän eri juttu kuin "istutus". Olet johtanut harhaan yhtiötä. Toisekseen peltosi kerää myyriä ja jyrsijöitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1485
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      156
      1179
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1050
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      927
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      860
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      783
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      757
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      57
      706
    Aihe