Fortumin osingot 2016-2020

Pienetpelimerkit

Uskaltaisiko joku kokenut ennustaa, antaako Fortum varmaa osinkoa jatkossakin, vaikka tulisikin hieman alas nykytasolta tuo osinko? Olen tienannut extraa kovalla duunilla ja pari kolme tonnia houkuttaisi laittaa osakkeisiin vaikka viideksi vuodeksi tai osta ja unohda 10 vuotta. Aikaisempaa sijoituskokemusta on vain parista rahastosta. Tarvetta rahoille ei ole, puskuria on reilusti. Suurimmat riskit ei kiinnosta, Fortumin katson melko varmaksi omillakin aloittelijan tiedoilla.

55

2621

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7-14

      Tämä osio on tosi hiljainen. Kannattaa kirjoittaa Osakevinkit-alueelle kaikki osakkeita koskevat viestit. Sieltä saa paremmin vastauksia.

      Olen itsekin funtsinut Fortumin osinganjakokykyä tulevaisuudessa. Fortumin osinkotuottohan on ollut hyvä. Fortum on kuitenkin myynyt jakeluverkkonsa, jotka ovat tuottaneet vakaata tuloa yhtiölle. Nyt tämä on poissa. Maksaako enää edellisten vuosien tasoista osinkoa? Kassassa on jakeluverkkojen myynnistä rahaa kylläkin paljon, mutta jaetaanko siitä osinkoja? Investointeihinhan Fortum suunnittelee sen käyttöä. Näiden tuotto on epävarmaa. Onnistuneilla investoinneilla voi olla parempi tuotto kuin jakeluverkoilla oli. Mutta käykö näin?

      Fortumin suhteen pittä huomioida, että valtiolla on ehdoton enemmistö yhtiön osakkeista. Valtio siis voi puuttua liiketoimintaankin. Valtion rahapula voi saada sen myös aikaan, että Fortumin on maksettava isoja osinkoja.

    • En_halua_pelotella

      Riippuu vahvasti siitä, mitä Venäjällä lähivuosina tapahtuu. Se taas ei näytä nykyisin enää olevan ennustettavissa lainkaan. Mahtaako osingonjakoon olla varaa, jos tilanne kärjistyy ja Fortumin itäomistukset takavarikoidaan valtiolle vuoden 1918 malliin?

    • Mukaanvaaan

      Fortumin osake ei ole mikään arpalippu, kannattaa uskaltaa mukaan. Riskisijoittaja panostaisi pienyhtiöihin tai esim. vaikeuksissa painiskelevaan Outokumpuun.

      • Politiikka_sotkee

        Missään pienyhtiössä ei ole niin suurta riskiä kuin Fortumissa. Tarvitaan vain yksi ukaasi ja miljarditappiot ovat siinä. Vaikkapa kostona siitä, ettei Suomeen tilata Rosatomin voimalaa.

        Tämähän on Venäjän-bisneksessä ihan normaalia. Joko se menee huonosti, jolloin ei tule rahaa, tai sitten menee hyvin, jolloin valtio vie rahat tai tytäryhtiön. Lopputulos on miinuksella joka tapauksessa.


    • Osakeosake

      Fortum on omassa Suomi-salkussani kohtuullisen uusi. - Olen itse asiassa miettinyt hieman lisäämistä. Muuten siis Olvia, Wärreä, Metsoa, Valmetia, Kemiraa, Sampoa...
      Muista hajautus 12-15 osakkeeseen, eri toimialat, ja myös ajallinen (ostoajat) hajautus. Siitä se lähtee. Varo meitä vinkkimiehiä! Ja eikun osakesäästöön! (Ensi keväästä lienee tulossa taas kohtuullinen osakekevät!)

      • etf

        15 osakkeen hajautuksella on parempi laittaa rahat jo johonkin varainhoitorahastoon/ETFn.Sillä saa hyvin hajautetun salkun,jossa on osake- sekä korkoinstrumenttejä ja kaiken lisäksi saa varman 7% vuotuisen tuoton.


    • Osakeosake

      "15 osakkeen hajautuksella on parempi laittaa rahat jo johonkin varainhoitorahastoon/ETFn.Sillä saa hyvin hajautetun salkun,jossa on osake- sekä korkoinstrumenttejä ja kaiken lisäksi saa varman 7% vuotuisen tuoton."

      - Ihan kiva, varmaan, mutta mullahan on hajautus 40 yhtiöön. Plus sijoitusasunnot ja metsäpalasta. Uusinta uutta kanaa (Scandi Standard).
      Nyt syksyllä Astran, Clas Olssonin ja Svolderin osingot, plus iltapala Svolderin yhtiökokouksessa. Keväällä Investorin 100-vuotis juhlakokous ja Ratos 150 vuotta (odotettavissa kaikkien aikojen bileet!).
      - Onkohan lisää "vinkkejä"???

      • etf

        Mulle riittää 8 yhtiötä,pari tonttia ja asunto.Niillä mennään.


    • Ostamaan

      Fortum nyt ostohinnoissa. Laatufirma, kohtalainen osinko, osaavia johtajia, strategisesti keskeinen yhtiő valtion kannalta, jonka etuja puolustetaan. Miinuksena nyt Russia, joka tuo toisaalta potentiaalia kun katsotaan paria kuukautta kauemmas tulevaisuuteen. Ukrainaan saadaan lopullinen ratkaisu 2016 ja kurssit nousee vauhdilla.

      • sattumat.sopassa

        Poliitikot ovat uusiutuvan tukiaispäätöksillään pilanneet sähkömarkkinat. Söhkön hinta on niin kuralla, että kukaan ei edes haaveile investoivansa. Paitsi jotkut pähkät Fennovoimaan.

        Toivoa sopii, että valtio ei pakota Fortumia pelastamaan investointia, joka alun perin hyväksyttiin, jotta saadaan Fortumille kilpailija.


      • epistä

        Näinhän siinä sitten kävi.

        Yhtiön osakkaat eivät ole yhdenvertaisia tiedonsaannin suhteen. Enemmistöomistaja valtio on piti muut osakkaat pimennossa tulevan päätöksen suhteen. Olli Rehn myönsi tiedostustilaisuudessa, että "suhteessa on oltu".

        Fortum määrätiin pelastamaan oma kilpailijansa.


    • Fundmarkki

      Uusi johtaja kääntää Fortumin kurssia parempaan ja sähkön hintakin nousee jossain vaiheessa laskukauden jälkeen? Iso kassa mahdollistaa kohtalaiset osingot ja hyviä investointeja, jotka kasvattavat tuottoja tulevaisuudessa? Nykyisellä hinnalla Fortum vaikuttaa edulliselta tai jopa halvalta tuottomahdollisuuksiin nähden. Uskovatko sijoittajat, että investoidaan johonkin tappioliseen rahat vai mikä sen selittää? Venäjä nappaa kaiken Fortumilta ja länsimailta ja ajaa samalla itsensä aivan kuralle?

    • Dimuu

      Fortum on liian riippuvainen Venäjän liiketoiminnasta ja politiikasta. Riski on kasvanut, mutta vain osa sijoittajista on sen tajunnut. Laskua laskua vaan. Nyt ehtii vielä myydä ja palata parin vuoden kuluttua tilanteen EHKÄ korjaantuessa.

    • 9-2

      Fortumin osalta on kurssissa tapahtunut selvää laskua aloittajan viestin jälkeen. Silloin oltiin vielä yli 17 eurossa. Nyt ollaan jo alle 15 eurossa. Pörssissä on kyllä kautta linjan ollut laskua.

      Jos Fortum pystyisi jatkossakin maksamaan osinkoa niin kuin aikaisemmin, olisi tuotto hyvä. Verkkojen myynti on kuitenkin vähentänyt Fortumin tulovirtaa. Kassassa on rahaa kaupoista, mutta Fortum sijoittaa sen aivan ilmeisesti paljon riskipitoisempiin kohteisiin. Osingonmaksukyky on vaarassa, jos ei kaupoista tullutta rahaa aleta jakaa omistajille. Valtio kylläkin pääomistajana voi olla halukas ulosmittaamaan Fortumilta osinkoja rahapulaansa, jolloin osinkovirta ei katkeaisi.

      • fortumista

        Niiden verkkomyyneistä saatujen rahojen mahdollinen jakaminen osinkoina on kuin pakkasella housuun pissimistä. Jaettuna ne rahat eivät enää tuota Fortumille mitään, vaan ovat poissa taseesta pysyvästi. Valtio veloissaan saattaa sitä tukea ja haluta, koska se saa omien osinkojen lisäksi myös jokaisen piensijoittajan osingoista mukavan veron päältä, eli pääsee rohmuamaan valtaosan kassaa. Valtio isolla omistuksellaan, eli käytännössä poliitikot omine intresseineen, kävelee piensijoittajan yli miten haluaa, eikä Fortumin istuva johto näytä mahtavan asialle mitään kuten mm. Fennovoima casessa nähtiin. Kestävällä pohjalla yhtiön tuleva osingon maksu on vain yhtiön tulevasta osakekohtaisesta tuloksesta, ja se näyttää Fortumilla pienenevän sähkön hinnan laskiessa vuosi vuodelta. Etenkin jos uusia hyvin tuottavia kohteita ei niille verkkorahoille löydy. Venäjän sijoitukset sisältävät isoja riskejä, eikä sieltä ole toistaiseksi tullut lähellekään sellaisia tuottoja kuin alussa lupailtiin. Osakkeen hinnan putoaminen kevään 21 euron pinnasta nykyiseen alle 15 euroon on täysin perusteltua.


    • Joulutorttuu

      Keväällä voi tulla hetken voimakas nousu, osinkojen irtoamisen kynnyksellä, mutta
      sitten taas pudotaan voimakkaasti arkeen? Tulevina vuosina osinko voi heiketä ja osaltaan laskea osakekurssia entisestään, tulosten heiketessä. Osakkeen hinta 12-14 eurossa on realismia. Kassavaroja pitäisi investoida johonkin hyvin tuottavaan ja mahdollisimman matalariskiseen kohteeseen, mutta sellaiset on kiven alla.

      • miksi.myytiin

        Verkkojen omistaminen oli juuri sellainen hyvätuottoinen ja matalariskinen kohde, mutta ne myytiin pois. Hyvä tuotto ja matala riski on harvoin samassa paketissa.


    • sopulilaumashoppailee

      Ennen niin vakaasta osakkeesta on tullut melko riskialtis pienempien sijoittajien hamstraama, hiipuvan kurssin "toivotaan toivotaan" -osake. Sijoita Fortumiin vain, jos uskot Venäjän tekevän pian käännöksen parempaan.

    • Piensäästäjä

      Kurssin hiipuminen on hetkellistä ja Fortumin venäjäriskiä on mielestäni liioiteltu. Eilen osakkeen hinta kävi jopa alle 14 eurossa, mutta vieläkin on todella edullinen paperi. Osinkoja tulee tasaisesti ja homma pelaa.

      • RiskitönOn

        Ei venäjällä ole mitään riskiä, siellä putinskin piiri ovat ainoat voittajat.


    • uskonasia-

      ennustaminen on turhaa, mutta uskoisin, että n. 1€ osinkoa tulee jatkossakin.

    • Helppoennustaa

      2016 saadaan hieman viime vuotta reilumpi osinko, koska rahaa on kassa pullollaan. Fortum ei unohda uskollisia osakkeenomistajia. 2017 alkaen entiseen tahtiin ja tuottojen mukaan, minimi n. euron osinko.

    • Vesivoemaaa

      Ukrainan tilanne menee nyt parempaan suuntaan, vihtoinkin! Tietää hyvää Fortumille!

    • halpaaon

      Valtio tarvii rahaa ja 1 euro on minimi mitä on odotettavissa. 2016 tulee vähän lisä osinkoa.

    • Luntmarkki

      Mutta jos bisnekset ei tuota kovin hyvin ja sähkön hinta laskee tai matelee alhaalla...
      Entäs jos ei tule kunnollista pakkastalvea, jolloin sähköä kulutetaan aiempaa vähemmän. Mitä tapahtuu Venäjällä? Investoidaanko rahat hyvin vai välttävästi? Riskejä siis on.

    • Asiaselvä

      Osinko voi laskea mutta nykyinen kurssitaso vähän alle tai yli 12 euroa on niin matala, että nykyistä pienemmälläkin osingolla esim. 0.60-0.80 euroa tulisi ok tuotto.

    • Jeeston

      Tulevat osingot ovat pienempiä ja pienempiä, koska tulos laskee voimakkaasti. Siksi osakkeelle sopiva tavoitehinta on n. 8-10 euroa. Riskipaperista eroon! Nyt saadaan vielä kerran korkeampi osinko, mutta se ei paljon lämmitä, jos osakkeen arvo romahtaa lisää. Venäjän ja Intian kanssa on alettu leikkimään ja vakaita osia eli verkkoja myyty. Suomalaiset osaa.

    • Uusi_Fortum
    • Lundmark_osaa

      Fortum toimii myös Puolassa ja Intiassa, odottakaahan vaan kun saadaan isompi kasvuvaihde taas päälle ;)

    • Fumpsista

      Fortumilla alkaa nyt kenraaliharjoitukset.

    • alas.on.poljettu

      Fortumin hinta on tällä hetkellä niin alhainen (11,7 euroa) että vaikka osinko lähivuosina jonkin verran laskisikin, sijoitus on silti hyvä. Toivoa tietysti sopii, että tulosta ja siten osinkoa tulevaisuudessa syntyy nykyistä paremmin.

      • gengre

        Yli euro tullut hintaan lisää.


      • osinkokiima
        gengre kirjoitti:

        Yli euro tullut hintaan lisää.

        ja euro ja reilusti ylikin lähtee hinnasta heti kun osingot maksetaan


    • Europafond

      N. 13-14 euroa on ihan normihinta tässä vähän epäselvässäkin tilanteessa, osinkoa tulee viime vuodelta vielä yli euron verran :D Investointeja on tehty verkkaisesti, mutta viisaasti. Puolankin bisneksistä kasvaa ajan mittaan suurempaa, vaikka nyt näyttää pieneltä puuhastelulta.

    • Sähkökatko

      Sähkön hinta ei voi laskea vuosikausia lähiaikojen malliin. Mitäs tapahtuu pitkässä juoksussa, kun kulutus kasvaa ja laskeneisiin hintoihin kohdistuu jälleeen nousupaineita?

    • watsoh

      Hullun halpaaaaaaa

    • kassalaakeri

      Noin 0,80-1 euron osinko aika todennäköinen ensi keväänä. Hyvä kun ei maksettu kerralla liikaa, parempi tasaisesti pitkällä aikavälillä!

    • peltoor

      Fortum on ohittanut pahimman vaiheen ja perustoimintojen tuotot ovat tasaantuneet ja nousseet aallonpohjasta. Sähkön hintaan kohdistuu jälleen nousupaineita. Tulevina vuosina rakennetaan sitten hitaasti mutta varmasti uutta kasvua ja tehostetaan entisiä liiketoimintoja. Osinkoa ei tarvitse leikata niin paljon kuin monet pelottelevat, koska näkymät kirkastuvat ja kassa on erittäin vahva.

    • Schimanski

      Olin vuosia Fortumin omistaja mutta luovuin reilulla 15 eurolla per osake kun yhtiöltä katosi suunta.

      Venäjän vesivoimaloita ei ole saatu mutta vedettiin väkisin mukaan Fennovoimaan. Verkot myytiin ja tilalle saatiin paljon rahaa kassaan ja ylihintainen Ekokem.

      Fortumin osinko ei ole kestävällä pohjalla mutta paineita tulee valtiolta lisärahan pumppaamiseen eli jäljellä on vain kaksi huonoa vaihtoehtoa.

      Lundmark erinomainen toimitusjohtaja mutta valtio-riippuvuus ei. Pitkällä tähtäimellä voi yhtiö olla hyvä sijoitus mutta niin on moni muukin.

    • osinkosalkku

      Varmasti jotain osinkoa tulee. Taitaa osinkoarvioiden keskiarvo tältä vuodelta osua tällä hetkellä johonkin 0.7€ paikkeille. Ensi vuodelta sitten luultavimmin vähemmän, mutta jotain kyllä tulee....

    • peltoor

      0,70 euroa on realistinen arvio, optimisti voi toivoa enemmän. 2018 tuskin enää tarvitsee leikata, koska laiva on jo kääntymässä. 13 eurolla hyvä sijoitus.

    • kassalaakeri

      Megakassa, ensi vuonnakin vielä yli euron osinko?! Ei kohta enää haittaa holdata, yhtiö kääntyy pian parempaan kohti 2020-lukua.

    • Fummi

      Uniper-kauppa 2018 saisi aikaan epsin vahvan nousun, mutta tuota osinkoa pitäisi varmaan kuitenkin leikata kestävämmälle tasolle muutamana vuotena?

    • Fortumilainen

      Uniper kauppa , Intiaan rakennettavat aurinkovoimalat , Kasun käyttö oljyn jälkeen , Autokannan sähköistys ......on monta asiaa jotka ovat muuttamassa Fortumia , Kasvuyhtiöksi . Laita eurosi , niin näät....

    • veikkaamallavoitat

      02.02.2018 on taas lähes kaikkien odottama osingonpaljastuspäivä.
      Itse veikkaan intuitioon perustuvaa 0.8€ osinkoa. Järkeen perustuen veikkaisin jotain muuta.

      • Luotankuinhullupuuroon

        En veikkaa mitään. Ihan vaam intuitiitioon perustuen.


      • osingonkerääjä

        mm. OP arvaa 0.45€ ja Inderes 1.10€.
        OP varmasti lähempänä järkevää tasoa, mutta kyllä Fortum saattaa tuon 1.10€ maksaa, joka kyllä kelpaa mullekin.


      • osingonkerääjä
        osingonkerääjä kirjoitti:

        mm. OP arvaa 0.45€ ja Inderes 1.10€.
        OP varmasti lähempänä järkevää tasoa, mutta kyllä Fortum saattaa tuon 1.10€ maksaa, joka kyllä kelpaa mullekin.

        uskomatonta että maksavat edelleen 1.10€. Siinä ei ole mitään järkeä.
        Toki raha kelpaa......


    • Tuutulaulu

      Analysointi ei auta. Kurssit menevät omaa rataansa maksoi osinkoa tai ei. Mitä pienempi osinko sen parempi kurssin kannalta?

    • Uusifortum

      Tämä on 2020-luvulla jopa 30 euron lappu?

      • RemonttiaTiedossa

        Käänteisellä splittauksella toki.


    • Fummi

      Ehkäpä paras osta ja pidä vuosikausia -osake. Kuten Sampo, Orion ja Elisa.

    • Nuukaerkki

      Muista vielä hajauttaa neljään muuhun yhtiöön, niin Fortumin kurssit ei haittaa.

    • holdaaja

      Pian lähestyy taas se aika, kun osakkeenomistajat palkitaan 1.10 euron vahvalla osingolla.
      Uniperin tulosvaikutuskin saadaan pian osakekohtaista tulosta nostamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4120
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3982
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      608
      3855
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      19
      2627
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2445
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      339
      2051
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2042
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1900
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1569
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1412
    Aihe