Suomen lähikauppa, kokemuksia?

apua_kaipaava

Laitoin StaffPointin kautta hakemukseni Suomen lähikaupalle (ei ollut tietoa, olisiko töitä tarjolla Siwassa vai Valintatalossa, todennäköisesti molemmat ovat mahdollisia, ilmoituksen mukaan työt sijoittuu asuinpaikkakuntani sekä ympäristökuntien myymälöihin) ja sain sähköpostia videohaastatteluun liittyen. Sen olen jo tehnyt ja lähettänyt eteenpäin ja tässä sitten odotellaan kutsua face-to-face haastatteluun.

Minkälaisia kokemuksia teillä on Suomen lähikaupsta? Entäpä työllistyminen vuokratyöfirman kautta? Itselleni kun on suositeltu vuokratyöfirmaa, koska niiden kautta voi löytää töitä opiskelujen ohelle. Erityisesti mua kiinnostaisi kassajärjestelmä. Oppiiko sen kuinka nopeasti? Itse olen lukenut täältä kokemuksia Siwan kassasta ja moni sanoi sitä kassajärjestelmää kivikautiseksi. Tiedän työn olevan muutakin kuin kassan ääressä istumista ja mulla on takanakin kassakokemuksia ollessani kahvilassa sekä ravintoloissa harjoittelussa ja vastuutakin olen päässyt oppimaan koulussa.

Mikä on palkkaus, jos on työllistynyt vuokratyöfirman kautta?

7

842

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siwaduunari

      Suomen Lähikauppa... Mistähän sitä aloittais. Vielä kolme vuotta sitten oli ihan jees. Mutta nykyään meno on ihan sairasta. Tunneista kiristetää kokoaja iha liikaa ja töitä vaan lisätään. Kokoajan saa olla varuillaan minkälaisia asiakkaita liikkuu, yrittää palvella asiakkaita siinä samalla, purkaa lihoja, heviä, kuivaa, käydä maitokaapissa, vaihtaa kampanjaa, taas kassalla ja hups kello onki jo 11 ja kauppa menis kiinni.

      Eli siis mikäli olet yli-ihminen niin tervetuloa. Toisaalta jos staffina teet yhden vuoron silloin tällöin yhteen kauppaan ni luultavasti ei stressaa hirveänä...

      Palkathan on ihan normit tes:in mukaiset. Staffihan maksaa lomarahat siihen vielä päälle tietenki... Ja kassajärjestelmä, meidän ihana Profix. Onhan se jostain 80-luvulta lähtöisin. Musta ruutu jossa valkoista tekstiä. Hieman kömpelö, mm. kuitinkorjaukset tosi ärsyttäviä jos oot tottunu johonki parempaan. Mutta ihan nopsaa sen oppii ei siinä mitää...

      Mutta joo itselläni tässä ainakin on jo uudet tuulet kiikareissa kun ei pää enää kestä tuota meininkiä...

    • faktatkehiin

      Kaikki kaupan työt ovat melko hanurista. Työtä ei arvosteta, koska kaupan työt ovat melko yksinkertaisia ja töihin pääsee ilman mitään koulutusta. Työvaatteet päälle, nimikyltti paitaan ja olet MYYJÄ.

      Työ on osa-aikatyötä, työvuorojen kesto on 4-7 tuntia, joskus 8-9 tunnin työpäiviä. Myyjien työvuorot pätkitään lyhyiksi pätkiksi. Työn oppii nopeasti, kuormien purkua, hyllyttämistä, tilausten tekoa, kassatyötä, asiakkaitten kysymyksiin vastaamista jne. Työ ei ole ydinfysiikkaa.

      Myyjien vaihtuvuus on erittäin suurta. Uutta porukkaa rekrytoidaan koko ajan, koska porukka kyllästyy äkkiä ja työsuhteet jäävät lyhyiksi. Harva tyyppi jaksaakaan työskennellä kaupassa esim. kahta-kolmea vuotta. Asiakaspalvelutyö on hektistä ja henkisesti kuluttavaa. Rahaa tulee, mutta huono palkka ei ole riittävä korvaus menetetystä vapaa-ajasta. Työssä ei etene mihinkään, etenkin naisille kauppa on oikea pussinperä.

      Joten opiskele kunnon ammatti - lääkäri, opettaja tai juristi - niin saat arvostetun ja hyvin palkatun työn.

      • Nicor

        Riippuu paljolti myös siitä, että minne menee töihin kaupan alalla. Esim. tietyissa ketjuissa kaikki työvuorot ovat 7-9h pitkiä, myös osa-aikaisilla. Sama ketju tarjoaa osa-aikaisille myös lisätyövuoroja omassa ja muissa kaupoissa. Käytännössä osa-aikainen voi tehdä täysiaikaisen tunteja aina kun näin haluaa.

        Työ ei ole ydinfysiikkaa, mutta vaatii hyvin nopeaa tilannetajua jos siis haluaa tehdä työnsä hyvin. Työntekijöiden vaihtuvuus voi johtua monesta tekijästä. Esimerkiksi tällä alalla on paljon opiskelijoita jotka valmistuessaan siirtyvät oman alan töihin. Toki mukana on näitä, jotka tekevät tätä työtä sen takia, että ei ole muuta tarjolla.

        Itse ainakin nautin asiakaspalvelun tuomasta haasteesta ja hankalien asiakkaiden kohdalla haastavinta on usein se ettei rupea nauramaan näiden hölmöydelle. Tietty jos ottaa tuntemattoman ihmisen haukut voimakkaasti itseensä, niin asiakaspalvelu ei ole oikea työ.

        Työssä voi kyllä edetä ajan saatossa erilaisiin esimiestehtäviin. Tämä tietty vaatii sitä, että on taitoa ja oikeaa kiinnostusta alaa kohtaan.
        --------

        Mitä tulee palkkoihin, niin omat tulot ovat olleet parin vuoden ajan keskimäärin yli 3000€/kk ennen veroja. Tänä vuonna tullut veronalaista tuloa n. 3400€/kk, mutta tuo tullee hieman pienentymään loppuvuodesta. Peruspalkka on tietty heikko, mutta lisät ovat hyvät


    • kroisosankka

      "Käytännössä osa-aikainen voi tehdä täysiaikaisen tunteja aina kun näin haluaa."

      Ei voi, jos työantaja ei tarjoa osa-aikaiselle työtunteja. Julkisuudessa on ollut jopa oikeustapauksia, joissa kokeneille myyjille ei ole annettu kokoaikaista työtä. Näin, vaikka työantaja on rekrytoinut jatkuvasti uusia, osa-aikaisia työntekijöitä. Kaikki kaupat ja ketjut eivät myöskään tarjoa lisätyövuoroja omasta tai muista kaupoista. Työnantajan muut kaupat voivat myös sijaita hyvinkin kaukana työntekijän kotoa.

      Jos myyjän tai kassamyyjän työsopimus on 6h/vk tai 10h/vk, et saa mitenkään revittyä siitä täysiaikaista, 38-40 tunnin työviikkoa. Jos myyjä opiskelee, hänen on mahdotonta tehdä töitä luentojen ja muun opetuksen aikana. Vastaavasti perheellisen myyjän on mahdotonta revetä yhtäkkisiin ruuhka- ja sairauslomatuurauksiin, tunnin-parin varoitusajalla.

      Vuorotyö kaupassa ja pienet lapset ovat monelle perheelle lähes mahdoton yhtälö. Alle kouluikäiset lapset voivat joutua jopa vuoropäivähoitoon, vanhempien epäsäännöllisten työaikojen takia. Pienet koululaiset ovat paljon yksin kotona, jos yksinhuoltajavanhempi on kaupassa illat ja viikonloput töissä.

      "Mitä tulee palkkoihin, niin omat tulot ovat olleet parin vuoden ajan keskimäärin yli 3000€/kk ennen veroja." Kaupan alan tuntipalkka on noin 10-11 €/h, harjoittelijan nimikkeellä noin 8-9€/h. Jos työtunnit ovat esim. 5-15h/vk, ansio jää reilusti alle 1000 €/kk.

      "Peruspalkka on tietty heikko, mutta lisät ovat hyvät" Kaupan iltavuorolisä maksetaan vasta klo 18 jälkeen ja lauantailisä klo 13 jälkeen. Kun myyjä työskentelee erikoisliikkeessä, jossa aukioloaika on ma-pe klo 9-17 ja la klo 9-13, myyjä ei saa palkkaansa mitään lisiä. Vuorolisä on hyvin pieni korvaus kaupan epämukavista työajoista.

      Nykyään hankalia ja vaativia asiakkaita on huomattavasti enemmän kuin vaikkapa 10-20 vuotta sitten. Näin sanovat kaupan alan pitkän linjan ammattilaiset. Käytöstavat puuttuvat ja osa asiakkaista pitää kaupan alan työntekijöitä pohjasakkana.

      Naismyyjää haukutaan huoraksi ja miesmyyjää homoksi, jos asiakas ei saa kiroilemalla, huutamalla ja valittamalla asiaansa läpi. Myyjä ja kassamyyjä kuuntelee asiattomat, aggressiiviset ja vihaiset asiakaspalautteet. Pienissä kaupoissa on läsnä todellinen ryöstön uhka, koska illan myöhäiset tunnit ovat usein yksintyöskentelyä ja vartijaa ei ole turvana. Työsuojeluasiat ovat alalla täysin retuperällä.

      • Nicor

        Ainakin tässä yhdessä julkitulleessa oikeustapauksessa kävi ilmi, että tälle osa-aikaiselle oli vuosien saatossa tarjottu useita kertoja lisätyövuoroja, mutta oli aina kieltäytynyt niistä. Lisätyön tarjoaminen on parantunut huomattavasti ja jos ei ole kyse pikku-paikkakunnasta, niin aina voi täydentää palettia vuokratyön kautta.

        Mitä tulee työvuorojen ajankohtiin, niin tuokin on useimmissa kaupoissa sovittavissa tiettyyn pisteeseen asti. Esim. monet kaupat hakevat nimenomaan ilta viikonlopputyöntekijöitä. Yleensä nuoremmat työntekijät tekevät näitä ilta viikonloppua ja perheelliset arkiaamua.

        Oma palkka oli aikoinaan melko kehnoa, mutta tein asialle jotain. On meidänkin kaupassa osa-aikaisia, jotka valittavat tulojen vähyyttä, mutta eivät ota vastaan tarjottua lisätyötä.

        Minulla on kokemusta vain vajaat kymmenen vuotta; tänä aikana en ole havainnut "tason laskemista" asiakkaiden suhteen. Suurin osa tästä ajasta vuokratyöläisenä ties kuinka monessa kaupassa. Turvallisuus tietty riippuu sijainnista, myyjän kokemuksesta (=taidosta käsitellä tilanteita) ja ketjusta. Esim. S-ketjun ja Suomen Lähikaupan kohdalla on hurjia eroja henkilökunnan määrässä ja vartijoiden suhteen (Siwoissa en ole moisia nähnyt kertaakaan, S-ketjun pikkukaupoissa kiertovartioita ainakin kaupungeissa. Vartija tulee keskimäärin nopeammin kuin poliisi tilanteesta riippumatta)

        Mitä tulee tuohon asiakkaiden töykeään käytökseen: Itse vertaan asiakaspalvelutyötä vammaishuoltoon. Kumpaakaan ei arvosteta missään mielessä ja kummassakin avustetaan tavalla tai toisella henkisesti rajoittuneita ihmisiä heidän arjessaan. Jos joku asiakas valittaa, niin sitä vain hymyilee kun kyseinen pieni ihminen pääsee purkamaan pahaa mieltään. Joskus on haastavaa olla nauramatta näille tapauksille.

        Olen kyllä miettinyt, että minun pitäisi alkaa näyttelemään, että näiden töykeiden asiakkaiden käytös harmittaisi. He kun hakevat huomiota, provosoitumista ja pahaa mieltä muillekin..tämä "harmistuminen" olisi hyvää asiakaspalvelua.


    • siwaalaenen

      Minä pääsin myös Staffpointin kautta Suomen Lähikaupalle. Aluksi pidin työstä ja odotin aina, että pääsen töihin tapaamaan mukavia ihmisiä. Nautin asiakaspalvelusta ja iloinen hymy ja positiivisuus tulee itsestään. Monet asiakkaat kehuivat. Kunnes työvuorot pitenivät. Monta päivää yli 7h työputkia. Viikkokin saattoi mennä. Sen jälkeen oli yksi tai kaksi vapaata. Eka päivä meni aina nukkuessa. Toisena päivänä aloin jo stressaamaan, että huomenna taas töihin.
      Sitten tapahtui jotain ikävää, josta jäi ikään kuin traumat. Ainakin jonkinlaiset. Erään tietyn kansanryhmän edustajat kävivät ryöstöretkellä. En vahingoittunut paitsi henkisesti.
      Olen jo aika hyvin päässyt yli tapahtuneesta, mutta toivon, etteivät he enää tule.
      Työvuorot eivät ole minulle enää niin mieluisia kuin ne olivat aiemmin. Halusin ennen tehdä vain iltavuoroja, koska sain niistä iltalisät ja unirytmi pysyisi kutakuinkin samanlaisena. En tykkää vaihdella vuoroja usein. Siis hyppiä aamusta iltaa tai illasta aamuun. Nykyään pidän aamuvuoroista. Pääsen nopeammin kotiin.
      Iltavuorojen huonoiksi puoliksi voisin mainita ensimmäiseksi sen, että vuorot tehdään poikkeuksetta yksin. Olen ollut klo 14-22 yksin töissä. Monta kertaa. Pikaiset syömiset, pikaiset vessatauot (jos ollenkaan). 3 kertaa on suoraan sanottuna meinannut tulla paskat housuun. Ensimmäisellä kerralla ehdin vessaan, mutta 3 asiakasta poistui sillä aikaa kaupasta, koska eivät jaksaneet odottaa. Toisella kerralla kassalla oli jonoa enkä meinannut millään päästä vessaan (vessahätä iski aivan yllättäen, söin varmaan jotain sopimatonta). Hoidin siinä samalla naama punaisena pakaroitani yhteen puristaen asiakkaan matkahuotopakettiasian, jonka jälkeen juoksin vessaan. Kolmannella kerralla jouduin menemään vessaan, vaikka kaupassa oli asiakkaita (taas hätä iski aivan "puskista").
      Mutta työssä itsessään ei ole mielestäni mitään vikaa. Työ on mielekästä, sopii ainakin minulle, ei ole liian rankkaa, vaikka kiire onkin jatkuvasti.

    • Suunari231457

      Jos mahdollista, pysy niin kaukana kuin voit! Maailman kamalin työpaikka missä itse joudun kituun kun muuta ei juuri nyt ole. Tosin tuntis on varmaan vähissä kun staffin käyttö pyritään pitämään minimissä. Myymäläpäälliköt ja muuta henkilökuntaa pakotetaan tekemään työt silloin kun joku sairastuu. Kauppaa et saa sulkea potkujen uhalla vaikka pitäis lapsi hakee tarhasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      65
      2880
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      407
      2782
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      98
      2233
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      83
      1962
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      72
      1900
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      6
      1818
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      8
      1808
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      148
      1767
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1562
    Aihe