Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

oikean ja vasemman opetus?

seropityttö

eli olis haaveissa alkaa vedättää koiraa, canicrossin, pyöräilyn ja hiihdon muodossa ainakin. vielä ei ole mitään varusteita hankittu, mutta kaikki aikanaan. kysymys kuuluukin, miten olette opettaneet vetokoirillenne vasemman ja oikean käännöksen? kaikki linkit hyviin sivuihin ja videoihin tervetulleita myös! ja voittehan samalla kertoa myös vetokoiran koulutuksesta ihan yleisestikin, kaikki vinkit tervetulleita :)

5

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mä tein niin, että aina ulkoillessa sanoin kääntyessä sen suunnan nimen. Tein myös harjoitusta, johon kuului namikippo, mutta en muista enää, miten sen toteutin.

    • haskitaski

      Aloitin sisällä namien avulla aluksi normaalin seuraa-käskyn muodossa. Kun seuraaminen oli varmaa liitin komennon oikea/vasen mukaan kääntyen samalla heti palkaten kun kääntyi sanasta. Ulkona jatkoin samaa kunnes oli varma tekijä. Myös treeneissä voi huikata aina HYVÄ kun kääntyy hienosti tai muutenkin suorittaa.
      Veto-sana samalla tavoin palkkaat pienestäkin paineesta ja aloitat kevyillä kuormilla. Ehdoton on varusteiden sopivuus ja turvallisuus eli teetät tai menet aikuisen mitoissa olevan koiran kanssa liikkeseen. Pennulle harjoitteluvaljaat jotka voi säätää ja ovat mukavat päällä :)

    • Näin

      Minulla ei ole vetokoiraa mutta on koira joka tuntee vasemman ja oikean sekä puolena ja suuntana. Suunnittele lenkkisi viikon ajaksi niin että voit kulkea ja kääntyä mahdollisimman paljon siihen suuntaan jota opetat. Lenkille lähtiessä painotat että tämä on oikea(tai vasen) ja kehotat kulkemaan sitä. Aina kun koira pyrkii pois määrätyltä puolelta niin kehotat palaamaan tai tarvittaessa, jos kuuroutta esiintyy, palautat manuaalisesti. Muistuta vähän väliä puolesta jota kuljette ja kiität samalla että hyvin menee. Risteyksissä sitten kerrot hyvissä ajoin että nyt käännytään oikeaLLE(tai vasemmaLLE). Vuosikkaan koiran kanssa se oli viikko ja suunta/puoli.

      Samaan aikaan harjoittele puoten nimiä kotona siten että otat kaksi namia eteesi itsesi ja koirasi väliin. Nimeä ne koiran kannalta katsottuna oikeaksi ja vasemmaksi. Oikealla valinnalla koira saa namin, väärä valinta estetään. Tätä voi myöhemmin kehittää vielä kolmannella niin että rivissä on kolme namia. Vasen, suora ja oikea.

      Lisävahvistusta tuon perusopetuksen jälkeen saat kun harrastat luomuaqilityä. Eli etsit lenkeillä erilaisia paikkoja missä koiralle voi antaa käskyn mennä jommalta kummalta puolelta. Esimerkiksi betoniporsaat, rakennustyömaiden tarvikekasat, puurivistöt tmv. voivat olla tällaisia. Hyvä, mutta hankala paikka oli meille linja-autopysäkillä odottelevat ihmiset. Hankalaksi se osoittautuu silloin kun porukat sitten alkavat velloa ja siirtyillä kuka minnekin näin tehden tietä keskuuteensa, mutta muutaman ihmisen paikalla ollessa voi onnistua hyvinkin. Tätä kannattaa kokeilla sitten vasta myöhemmin. Harvennetussa metsässä puiden välissä juokseminen on myös hyvää treeniä pakottaen koiran kuuntelemaan mitä käskytät nopealla tahdilla.

      Pidä mielessä myös kolmossääntö. Eli ensimmäisen käskyn jälkeen, mikäli koira ei reagoi, annat toisen mahdollisuuden ja sitten vielä kolmannen. Tämän jälkeen palautat koiran halutulle puolelle/suunnalle vetäen tai hakien. Määrätietoisesti ja rauhallisesti niin saat parhaan tuloksen.

    • seropityttö

      kiitos paljon neuvoista, näissä on mukavasti ajateltavaa ja reenattavaa sitten! tuli jo mieleen aineki 2 lenkkiä joilla käännytään vaan tiettyyn suuntaan :)

    • Mulla koirana siis collie, joka ei ole luontainen vetokoira. Totutin sitä vetoon (se ei ikinä vedä hihnassa) panemalla sille valjaiden ja joustoliinan perään säkissä vesipulloja. Lunta ei vielä ollut, joten treenattiin puiston nurmikentällä. Kävelytin koiraa pannasta/hihnassa ympäri puistoa paino perässä, jotta se tottuisi painontunteeseen ja vastukseen.

      Koska canicross-koiran pitää kulkea edellä, aloin opettaa koiraa myös eteen, kun se ei sitä luontaisesti tehnyt. Jätin koiran paikalle ja vein eteen namikupin. (Voi käyttää apulaista tai toista, osaavaa koiraa kirittäjänä, mutta mulla ei ollut, piti keksiä sitten tuommoista.) Lähetin koiran namikupille. Vein sen aina vähän kauemmas. Sitten aloin jättäytyä itse jälkeen, kunnes kävelin painon kohdalla perässä. Sitten häivytin namikupin, saatoin alkuun viedä sen piiloon jonnekin lyhyen reitin varrelle niin, että koira sai palkan edessäolosta.

      Koitin myös palkata tuota vedosta, mutta se ei toiminut, kun se sitten kääntyi aina minua päin eikä tahtonut juosta edellä. Meidän juoksemiset oli tuossa vaiheessa aika äänekkäitä, kun piti koko ajan käskyttää koiraa.

      Sittemmin koiralla todettiin lonkkavika, ja lopetettiin vedätys.

      Ja juu, mä tein asiat vaikeamman kautta. Ehkä siksi, kun koira on tuollainen takiainen.

      Ja juu, yksi opetettava asia oli tien reunassa kulkeminen. Mun koira tahtoi painaa keskellä tietä ja muiden kulkijoiden piti sen mielestä väistää alta pois.

      Mä yritin tuota suunnanmuutoksissa, että ne koskee koirasta katsoen, mutta mentiin molemmat sekaisin, joten nykyään meidän suunnat ovat ohjaajasta katsoen vasen ja oikea (ja jos koira juoksee edellä, niin myö sen oikea ja vasen). Tai ehkä pitäisi sanoa käänny ohjaajasta katsoen myötäpäivään/vastapäivään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe