Perämoottori vs. sisäperämoottori

Merillekkö_taas

Olisiko jollain omakohtaista tms. kokemusta perämoottorin ja sisäperämoottorin vertailusta koskien lähinnä kulutusta, käyttökustannuksia (huollot jne.) ja kestävyydestä. olen ostamassa liukuvaa matkavenettä /ht påtskia ja kiinnostaisi tietää asiasta enemmän.Aikaisemmin veneillyt uppoamaunkoisella isolla matkaveneellä jossa kulutus ollut maltillista 3-5 l /h mutta vastaavasti runkonopeus ollut 7-8 mpk/h . Kiitos jo etukäteen.

28

1089

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 26 jalkaa ja 2800kg liukuvaa matkavenettä vie sisäperällä bensaa 1,8 L/maili. Tänä vuonna huoltoon menee rahaa noin 700eur, ensi vuonna 200eur, seuraavana varmaankin 1300eur, kun otetaan taas vetaria auki ja vaihdellaan tiivisteitä ja palkeita. Tulpat ja remmikin. Kestävyydestä, 8-vuotiaalla merkkarilla ollut toistaiseksi yksi öljyvuoto vetarin tiivisteestä.

  • Vpd6-330

   Jos on hankkimassa uutta venettä voi moottorin valintaan silloin vaikuttaa. Uutta ja myös käytettyä hankittaessa lähinnä riippuu siitä millaiseen käyttöön vene/moottori tulee ! Matkaveneilyyn ja etenkin jos ajetaan paljon ehdottomasti diesel sisäperä. Jos taas on kyseessä pienehkö ht- tai muu yhteys vene niin silloin perämoottori on hyvä vaihtoehto. Yli 25 jalan matkaveneet ovat yleensä dieseleitä! Nykyisin on myös 250 hv ja suurempia perämoottoreita. Ne painavat myös aika paljon jolloin veneen painopiste on taaempana ja ylempänä kuin sisäperämoottoreissa. Lisäksi niissä on vähintään yhtä paljon tietokoneohjattua elektroniikkaa kuin nykyaikaisissa diesel sisäperämoottoreissa.
   Huoltokustannukset sisäperä bensa/dieselissä suunilleen kuten ed. kommentoija kertoi.

  • SiltiNiitäOnPaljon

   Akselivetoinen on kaikkein huolettomin, mutta kulutus on hieman suurempi. Vene on tasapainoisempi koska moottorit eivät ihan perässä, mutta koneet vievät paljon tilaa, jota voisi käyttää muuhun tarkoitukseen. En kuitenkaan vaihtaisi akselivetoa vetariin.

   Pieneen veneeseen perämoottori, hieman suurempaan vetolaite ja isoon ei muuta ole saatavanakaan kuin akselivetoa.

   Huonoimpana vaihtoehtona pidän vetolaitetta. Veneen painopiste on takana, pito huono hitailla nopeuksilla ja vetarin huoltokustannukset. Käytännössä kahdellakaan koneella et pärjää ilman keulapotkuria.

   Järkevä valinta on siis perämoottorin ja akselivedon välillä. Valinnan määrää veneen koko, vaihtoehdot eivät kilpaile keskenään.

   • uskovaan

    Sulla ei ole ollut vetolaitteella varustettua venettä, kun et sen käytöstä etkä huollosta mitään tiedä. Akselivetoinen nimenomaan tarvisi keulapotkurin.


   • Better_Than_Life

    Bravo III vaatii vuosittaisen öljynvaihdon ja paljekumien vaihdon 5-7 vuoden välein.
    Myös kilven laakeri kannattaa vaihtaa esim paljekumien vaihdon yhteydessä.

    Ei ole iso rasti tuo.


   • TyhjäTynnyri
    uskovaan kirjoitti:

    Sulla ei ole ollut vetolaitteella varustettua venettä, kun et sen käytöstä etkä huollosta mitään tiedä. Akselivetoinen nimenomaan tarvisi keulapotkurin.

    On ollut ja on hyvä syy ettei ole enää.

    Tiedätkös, että jos sinä väität, että minulla ei ole ollut vetarilla varustettua venettä, niin se ei vaikuta millään tavalla siihen, mitä minulla on ollut. Yhtä hyvin voisit väittää minun olevan kirahvi eikä minusta silti sellaista tulisi :D

    Sen sijaan yksioikoinen suun pieksäminen kertoo sinusta aika paljon. Pistät väitteen noin vain ilman perusteluja ja jokainen, joka osaa lukea tietää sen olevan vain tyhjää puhinaa. Pidätkö itse itseäsi fiksuna?


   • UusiVetari20vVälein
    Better_Than_Life kirjoitti:

    Bravo III vaatii vuosittaisen öljynvaihdon ja paljekumien vaihdon 5-7 vuoden välein.
    Myös kilven laakeri kannattaa vaihtaa esim paljekumien vaihdon yhteydessä.

    Ei ole iso rasti tuo.

    Akseliveto vaatii öljynvaihdon, väli riippuu tietenkin ajon määrästä kuten vetarillakin. Tiiviste pitää vaihtaa 20 vuoden välein.

    Kuinka kauan vetari kestää pelkillä öljynvaihdoilla ja kumien vaihdoilla?
    Olen nimittäin kuullut erilaisia valituksia osien vaihdosta ja hinnoista. Onhan se paljon suoraa akselia monimutkaisempi värkki, eikö olekin


   • Better_Than_Life

    Kertovat että pitäisi kestää reilusti 1000 tuntia. Meidän ajamisilla tuo on 15 vuotta. Siinä ajassa ehtii muutenkin tapahtua kaikenlaista ja rahaa menee muuhunkin ihan tarpeeksi joten meille tuommoinen remppaväli on ihan riittävä.


   • Anonyymi
    Better_Than_Life kirjoitti:

    Bravo III vaatii vuosittaisen öljynvaihdon ja paljekumien vaihdon 5-7 vuoden välein.
    Myös kilven laakeri kannattaa vaihtaa esim paljekumien vaihdon yhteydessä.

    Ei ole iso rasti tuo.

    Kiitos tiedosta .Etsinkin tietoa siitä kauanko paljekumi kestää bravo kolmen vetolaitteella ja toi laakeri tuli samalla.


  • Vpd6-330

   Perämoottorin valinnasta veneen moottoriksi edelleen sama mielipide kuin aikaisemmassa kommentissani eli tarve ja käyttömäärä ratkaisee.
   Minulla ollut akselivetoisia alle 30 jalkaisia ja nykyinen 32 jalkainen Vp DPH vetolaitteella. Akselivetoinen on tosiaan huolettomampi, aloittelijalle ehkä yllätyksettömämpi ja suuntavakaampi pienillä nopeuksilla. Kylkikiinityksestäkin lähtö onnistuu harjoittelun jälkeen etenkin jos keulapotkuri. Aisaväliin ajettaessa ei väliä oliko peräsin missä asennossa tahansa. Pakki päälle eikä perä juurikaan siirry puoleen tai toiseen. Toista se on DPH:lla jarrutettaessa. Ensimmäisessä ei keulapotkuria, mutta seuraavissa oli. Helpottaa huomattavasti laiturimanoveerejä ahtaissa paikoissa.
   Huoltokustannukset etenkin Vp DPH vetolaitteissa selvästi kalliimpia, etenkin kun paljekumien vaihto ja samalla vetolaitteen suuntauksen yms. tarkistukset osaavan ammattilaisen erikoistyökaluilla tehtäviä töitä. Nyt kuitenkin sorruin vetolaitteelliseen veneeseen joten näillä mennään.

   • Kannattaa asentaa vetariin ruorikulma-anturi. Siitä näkee missä asennossa vetari milloinkin on, eikä tule yllätyksiä jarrutettaessa.

    Tuossa aiemmin oli öljyn vaihdosta. Ei Bravo3:een tarvitse vaihtaa öljyä joka vuosi, joka toinen vuosi riittää. Tarkistaa vaan, että minkä väristä se öljy on. Propun tiiviste kannattaa jo edellisellä öljynvaihtokerralla vaihtaa pahvitiivistettä paremmaksi (keltainen kumitiiviste), niin ettei sitä tarvitse tuon tarkistuksen yhteydessä vaihtaa.


  • Vpd6-330

   Viimeisessä akselivetoisessa veneessä tuo ruorikulmamittari oli. Ehdin siinä tottua sen antamaan tietoon. Ei tosin ollut välttämätön, koska veneessä oli kaapeliohjaus, joten ääriasennot oppi hyvin tuntemaan.
   Nykyisessä hydraulinen ohjaus ja olen sitä kaivannut heti alusta alkaen, mutta sen hankinta Vp:n mittarina on aika tyyris yli 400 €, ja asennuskaan ei niin yksinkertainen kuin akselivetoisissa. Voi olla, että tulee kuitenkin syksyllä hankittu ja asennus kun vene telakalla.
   Öljyn olen vaihtanut vetolaitteeseenkin joka muun syksy syyshuollon yhteydessä. Öljy on aika kallista, mutta vain Vp:n omaa täyssynteettistä öljyä olenkäyttänyt. Taitaa olla liioittelua, mutta varmistuu ainakin se ettei öljyssä ole vettä.
   Vähän lipsuttiin alkuperäisestä aiheesta, mutta perävetolaitteeseen asia kuitenkin liittyy.

   • Ai Volvoon saa lisävarusteenakin? Merkkariin ei, joten asensin itse Maritimista ostetun Weman ruorikulma-anturin. Vetarista tulee varsi konetilan puolelle ohjaussylinterille. Ruuvasin anturin istumaan tämän varren viereen, ja siitä sitten rautalangasta taiteltu "tanko" varteen. Ruma ja epäasiallinenhan se on, mutta toimii oikein hyvin. Mittari ja anturi yhteensä jotain 250eur.


  • matkaveneilijä

   Käy vaikka kirjastossa katselemassa testiveneiden kulutuksia, pääsee aika hyvin jyvälle. Huollot rupee nykyperämoottoreissakin maksamaan ellei tyydy vanhaan ja toimintavarmaan 2t koneeseen. Toki sisäkoneiden huolto jos perävetolaite on kallein ylläpitää mutta mutta, riippuu niin käytötarkoituksesta. Ja ylipäätään veneily maksaa.
   Jos lyhyitä pyrähdyksiä perämoottori, muutoin sisäperä, pidemmillä matkoilla saa lämpöäkin mitä perämoottoriversio ei salli.
   Molempia ollut käytössä.

  • Anonyymi

   Onhan tuota jonkin verran tuntumaa sekä vene- että laivamoottoreista teholuokissa 7- 7000 kW, konemestarin opintosuunta teknillisessä oppilaitoksessa kun on tullut muun opiskelun ohessa sekin tallotuksi läpi.
   Sisäperäkoneessa on suoraa akselivetoa enemmän tehohäviötä aiheuttavia kitkatekijöitä ja enemmän mahdollisia vika- ja huoltokohteita. Em. seikkoja ei pidetä kuitenkaan ratkaisevina kun sisäperäkone korvaa samalla käytännössä peräsimen ja tekee ohjaamisesta helpompaa.
   Toki perämoottorikin korvaa peräsimen mutta mutta kun veneessä olisi hyvä saada ihan turvallisuussyistäkin paino mahdollisimman alas niin sisäperämoottori palvelee siinäkin suhteessa paremmin.
   Ns. liukuvissa puoliliukuvissakin veneissä joilla tavoitellaan karkeasti ottaen 17- 20 solmun matkanopeuksia, sisäperäkone on oiva peli, hidas vähemmän polttoainetta huutava fiskarinopeus, sellainen suunnilleen ns. runkonopeus, sitä ajellaan sitten pienillä tehoilla.
   Mutta voihan tuollaiseen joten kuten fiskaria muistuttavaan veneeseen kaikkine vahvistuksineen isommankin koneen laittaa, se taitaa nyt olla SE- fiskariksi venettään kehuvalla kaverilla kone noin 1000 kW.

   • Anonyymi

    Jos tarkoitit sipoolaista fanny venettä, niin ei siinä ole kuin 950hp.


   • Anonyymi

    Olisi ehkä ollut viisaampi jättää tallomatta läpi se tekninen oppilaitos ja keskittyä johonkin muuhun. Sen verran järjetöntä tuo sinun jorinasi on.


   • Anonyymi

    Onko oleellista eroa merivaihteen ja sisäperän kulmavaihteiden häviöillä?

    Liukuvassa veneessä kuitenkin kulkuvastusta lisäävät osat ovat paljon ratkaisevampia kuin pienet tehohukat vaihteissa. Akselivetoisella rungon alle tulee paljon jarruttavaa roinaa. Lisäksi potkuriakseli on väärässä kulmassa eikä kulmaa voi säätää. Potkuri on myös täysin suojaton tai vaihtoehtoisesti pohjan alla on vielä enemmän roinaa.

    Onhan noita vertailtu samassa veneessä samalla moottorilla akseliveto, sisäperä ja vesisuihku. Sisäperä oli aivan ylivoimainen suorituskyvyltään ja akseliveto huonoin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos tarkoitit sipoolaista fanny venettä, niin ei siinä ole kuin 950hp.

    Fannyn vedenalaisella runkomuodolla ei ole mitään tekemistä fiskarin kanssa.


  • Anonyymi

   Tuoreessa Venemestarissa tehdään Targasta perämoottoriversio. Eduiksi mainitaan ehkä hieman paradoksaalisesti hiljaisempi käyttöääni. Ehkä aluksen sisälle päin näin onkin.

  • Anonyymi

   Diesel perämoottorit tulevat syrjäyttämään sisäperät varmaan ihan lähitulevaisuudessa.

  • Anonyymi

   Eiköhän sisäperät ala pikkuhiljaa poistumaan kuvioista. Hyvä niin

   • Anonyymi

    Veneeni on 1987 valmistettu . Milloin arvioit sisäperän olevan poistunut ?


  • Anonyymi

   Heti kun päivität sen perämoottorilla.

   • Anonyymi

    Miksi ja millä tavoin jonkun toisen omistuksessa oleva moottorityyppi vaikuttaa sinun päätöksiisi ja "todistamiseen"?
    Kyllä sisäperä on kulkuominaisuuksiltaan paljon vakaampi kuin perämotti, huolto yms. kustannuksiin kantaa ottamatta.
    P.s molempia löytyy laiturista.


  • Anonyymi

   Samaa mieltä. Ne ovat vakaita ja turvallisia. Peräprutkut ovat kiikkeriä ja vaikeasti hallittavia. Yhtenä etuna on myös hienot äänet, kun laittaa kuivat putket. Kaverilla on ja meteli on mahtava. Perämoottori voi pudota kesken ajon. Enolla putosi ja matka loppui siihen. Sen muija on vielläkin vihainen vaikka siitä on jo monta vuotta.

  • Anonyymi

   Joo,pintaputket ehdottomasti! mikä onkaan sen hienompaa kuin tyynenä kesäyönä antaa kasikoneen laulaa.
   Siinä tuntee messiaanista riemua.

  • Anonyymi

   Hienoa, että joku viellä ymmärtää taidetta. Mikään ei voita kasin sinfoniaa tyynessä suviyössä,paitsi tietysti kahden koneen duetto. Parasta mitä voi tehdä vaatteet päällä, näin se vaan on

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohunäyttelijä Aku Hirviniemi täyttää tänään pyöreät 40 vuotta. Onnea kaikesta huolimatta!

   Näyttelijä, juontaja Hirviniemi on ollut otsikoissa ja hänen keikkojaan sekä tuotantojaan on peruttu julkisuuteen nousse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   196
   4404
  2. Miten sinä juhlistat Suomen itsenäisyyttä 6.12. - Onko millaisia perinteitä?

   Itsenäisyyspäivä on näinä aikoina entistä tärkeämpi osa suomalaisuutta ja merkittävä juhlan aihe meistä monelle. Miten s
   Maailman menoa
   442
   2177
  3. Kiitos että olet

   Tiedän, että sinä olet ja ajattelet minua välillä. Se tuo minulle voimaa, et tiedäkään miten paljon. Vaikka meistä ei tu
   Ikävä
   48
   1149
  4. Sofia & Stefan

   Kas kummaa, yhtäaikaa Dubaissa? Pääsikö Sofia pitkästä aikaa Dubain kotiin? 😂 Instaan muistettu laittaa kuva "vesi ton
   Kotimaiset julkkisjuorut
   84
   1086
  5. Ei sydäntään voi pettää loputtomiin

   Vielä me toisemme löydetään.
   Ikävä
   79
   1076
  6. Muistan kuinka isovanhemmat kertoivat teinipoikia VIEDYN VÄKISIN kodeistaan SOTAAN

   Suomen sotien aikaan erittäin nuoria teinipoikia vietiin väkisin kodeistaan ja lähetetiin sotimaan. Meinaatteko ettei t
   Maailman menoa
   263
   942
  7. Laita tähän ketjuun jokin tunniste teistä mistä hän voisi sinut

   tunnistaa. Jokin teidän kahden välillä tapahtuneesta tai mistä olette kahden kesken keskustelleet. Älkää laittako nimiä
   Ikävä
   24
   932
  8. Nainen, joudutko muuttamaan pois vuokseni

   Koska koko ajan olet vaarassa törmätä minuun ja se on tosi kiusallinen ja vaivaannuttava tilanne sinulle. Miten olla koh
   Ikävä
   87
   916
  9. Sinä siellä

   Kerro vielä oliko se aitoa rakkautta ja olet päässyt eteenpäin
   Ikävä
   102
   909
  10. Eläköönhuuto veteraaneillemme!

   Huomenna 6.12. valtiojohto kutsuvieraidensa kera juhlii jotain olematonta - itsenäisyyttämme, jota ei enää ole! Tuon ol
   Maailman menoa
   305
   906
  Aihe