Perivätkö lapsenlapset saman verran.??

Lescaut

Hei kaikki,

Olen yrittänyt löytää tietoa täältä sekä netistä, mutta en ole saanut konkreettista vastausta. Haluan kysyä seuraavaa: Isoisäni kuoli tänä vuonna, ja isomummini on elossa. En tiedä/minulle ei kerrottu oliko isoisälläni testamenttia ym. Vai onko niin, että Suomen lain mukaan tässä tapauksessa leski perii kaiken, ja vasta hänen kuoleman jälkeen perivät isovanhempieni lapset ja heidän lapsenlapset? Onko lapsenlapsella oikeus pyytää verohallituksesta testamenttia..? Kiitos paljon!

10

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keskari

      Lapsenlapsi perii vain jos lapsi on jo kuollut. Rintaperillistä ei voi kokonaan syrjäytää edes testamentilla. Joten keskity omaan elämiseen ja jätä euronkuvat pois unistasi.

    • lomakkeet
      • Ote verottajan kuvauksesta:

        "Perukirja ja sen liitteet ovat salassa pidettäviä asiakirjoja. Perukirjasta ja sen liitteistä voidaan kuitenkin antaa jäljennöksiä mm. henkilölle, joka tarvitsee tietoja etujensa, oikeuksiensa tai velvollisuuksiensa hoitamiseksi."

        Perittävän lapsenlapsi ei ole edellä kuvatun kaltainen henkilö, joka voisi saada jäljennöksen perukirjasta, mikäli hänen vanhempansa (perittävän lapsi) elää eikä ole edunvalvonnassa.


      • 5ynnä5
        nix_nax kirjoitti:

        Ote verottajan kuvauksesta:

        "Perukirja ja sen liitteet ovat salassa pidettäviä asiakirjoja. Perukirjasta ja sen liitteistä voidaan kuitenkin antaa jäljennöksiä mm. henkilölle, joka tarvitsee tietoja etujensa, oikeuksiensa tai velvollisuuksiensa hoitamiseksi."

        Perittävän lapsenlapsi ei ole edellä kuvatun kaltainen henkilö, joka voisi saada jäljennöksen perukirjasta, mikäli hänen vanhempansa (perittävän lapsi) elää eikä ole edunvalvonnassa.

        Mitä se edunvalvonta tähän liittyy. Aivan samoin lapsi, jonka vanhempi on edunvalvonnassa ja edunvalvoja on joku muu kuin ko lapsi, ei voi saada perukirjaa.


      • Kun ei ole edunvalvonnassa, lapsi ei ole edunvalvoja. Siten se liittyy.


    • Tähänsuuntaan

      En kyllä ymmärtänyt... Jos isoisä kuolee, mutta hänen äitinsä on elossa eli isomummi, niin tämä ei peri, jos isoisällä on lapsia tai lapsenlapsia. Jos jälkeläisiä ei ole, niin vasta sitten vanhempi eli isä tai äiti voi periä.

      Jos taas tarkoitit, että isoäiti eli mummi on elossa, niin hän perii puolet ja lapset perivät puolet yhteisesti. Jos lapsista joku on kuollut, niin hänen lapsilleen siirtyy tuo perintö.

      • tgrfdx

        "En kyllä ymmärtänyt... Jos isoisä kuolee, mutta hänen äitinsä on elossa eli isomummi, niin tämä ei peri, jos isoisällä on lapsia tai lapsenlapsia. Jos jälkeläisiä ei ole, niin vasta sitten vanhempi eli isä tai äiti voi periä."

        No, harvoinpa nuo isomummit enää elävät, mutta sinällään olet oikeilla jäljillä. Välissä ovat kuitenkin vielä sisaret, eli ns. "kylkiperilliset". Hekin menevät isomummin edelle. Kaikkien edellä ovat tietysti rintaperilliset, eli omat jälkeläiset. Jos heitä on, niin lähtökohtaisesti kaikki menee heille. Testamentilla toki asiaan voi vaikuttaa lakiosaa lukuunottamatta. Lakiosa puolestaan on puolet normaalista perintöosasta.

        "Jos taas tarkoitit, että isoäiti eli mummi on elossa, niin hän perii puolet ja lapset perivät puolet yhteisesti."

        No olettaen, että esimerkiksi avioehtoa ei ole, niin mummi, ts. perittävän puoliso, saa lähtökohtaisesti puolet. Tämä ei kuitenkaan oikeudellisesti ole perintö, vaan yhteisen omaisuuden ositus avioliiton purkauduttua kuoleman johdosta. Sen jälkeen jäljelle jäävä puolisko on kuolleen perintö, joka jaetaan perijöille.

        "Jos lapsista joku on kuollut, niin hänen lapsilleen siirtyy tuo perintö."

        Kyllä, kuolleen rintaperillisen sijasta perilliseksi tulee tämän jälkeläinen, joka saa sen omaisuuden perinnöstä, joka kuolleelle rintaperilliselle olisi kuulunut.


    • enemmän_ja_vähemmän

      Otsikon kysymys on eri kuin tekstissä?
      Lapsenlapset eivät välttämättä perin yhtä paljon. Vainajalla oli perilliset Matti ja Maija, jotka olivat kuolleet ennen vainajaa. Matilla oli 1 lapsi ja Maijalla oli 3 lasta. Vainajalla oli rahaa 120 €. Matin perikunta perii tuosta puolet, eli 50 €. Koska Matilla on vain yksi lapsi, saa lapsi 60 €. Maijan perikunta perii tuosta toisen puolen, eli 60 €. Maijalla on 3 lasta, eli he jakavat tuon 60 € eli saavat 20 € kukin.

    • hohoijaa

      Mikäli testamentti on tehty isomummin tai jonkun muun hyväksi saavat lapset ja kuolleen lapsen lapsenlapset vain lakiosansa ja vain jos vaativat sitä. Testamenttia ei säilytetä verottajalla. Mahdollisesti lakiosaan oikeutetun on oikeus saada nähdä testamentti, oli se kenen tahansa hallussa. Jos testamenttia ei kukaan voi näyttää perintö jaetaan niin kuin testamenttia ei olisi olemassa, eli kaiken perivät lapset ja kuolleen lapsen lapsenlapset.

    • ^^ Testamenttia ei säilytetä verottajalla.^^

      Testamentti säilytetään verottajalla perukirjan liitteenä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      205
      8317
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4708
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2270
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2158
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1955
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1845
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1756
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1653
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1458
    Aihe