KIUSAAMISTA vastaan AAMU-TV:SSÄ ROBIN

ja-Elastinen-tänään_8.14

Kiusaamista vastaan AamuTV:ssä klo 8.14 Robin ja E

Elastinen-tänään

14.8.2015 07:59

Kiusaaminen on rikollista, se on vakava hyökkäys

TOISEN.IHMISARVOA.vastaa

Kiusaajalle sosiaalinen media on kuin suuri koulupiha

PÄÄKIRJOITUS 9.8.2015 1:59 Päivitetty: 9.8.2015 7:51

Päivi Anttikoski HELSINGIN SANOMAT

Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Koulut alkavat ensi viikolla. Heti ensimmäisistä luokista lähtien koulunkäyntiin liittyy paljon muutakin kuin repun ja penaalin ostaminen.

Tarkoitan koulukiusaamista. On jotenkin järjetöntä, että ilmiönä tuhoisa kiusaaminen jatkuu. Se alkaa toisinaan jo päiväkodissa. On laskettu, että edelleen keskimäärin joka kymmenettä lasta kiusataan toistuvasti suomalaiskouluissa. Erilaiset kampanjat ovat muuttaneet ilmapiiriä kouluissa kiusaamisvastaisempaan suuntaan, mutta miksi kiusaamista ei saada täysin loppumaan?

Kiusaaminen alkaa monesti muualla kuin välitunnilla – yhä useammin netissä. Nolojen tai loukkaavien kuvien jakaminen tai valheellisten juorujen levittäminen kiusatusta on helppoa. Samoin joitakin nettipelejä, kuten alakouluikäisten suosimaa Growtopia-hiekkalaatikkopeliä, on moitittu siitä, että niiden idea varastamisesta ja toisen vahingoittamisesta hyötymistarkoituksessa saattaa mahdollistaa myös nettikiusaamisen.

Lähipiiriini kuuluvaa lasta kiusattiin ensiksi joukolla nettipelissä. Sieltä kiusanteko siirtyi fyysiseksi koulun pihalle. Fyysinen kiusaaminen loppui koulun vaihtamiseen, mutta netissä karkuun pääseminen oli vaikeampaa.

Mikä tässä tuntuu tutulta?

Se, että sosiaalisessa mediassa on iso joukko aikuisia, jotka katsovat oikeudekseen kiusata muita.

Vihasivustot ja verkkojulkaisut keräävät hetkessä samanhenkisen yleisön, joka tukee hyökkäyksessä kulloinkin valittua kohdetta vastaan. Vastenmielisintä on, että näiden useimmin ulkomaille rekisteröityjen valesivustojen tarkoitus on paitsi levittää pahaa mieltä ja kuonaa myös rikastuttaa ylläpitäjiään.

Tälle kaikelle on yhteistä se, etteivät kiusaajat ota tekemisistään mitään vastuuta. Heidän käsistään on vaikea päästä karkuun.

Koulukiusaamisesta pyritään eroon useiden kampanjoiden ja ohjeiden voimin, mutta mikään ei hillitse keskustelupalstoilla ja erilaisissa verkkojulkaisuissa rönsyilevää, yhä törkeämmäksi käyvää aikuisten ihmisten masinoimaa kiusaamista. Maahanmuuttokeskustelu, rasismi, Venäjä, homous ja muut kiusaajan mielestä yli-ihmisyyden rajan alle jäävät asiat ovat bensaa hänen sytyttämäänsä roihuun.

Useimmat kiusaamisen kohteeksi joutuneet valitsevat vaikenemisen. Se on monesti helpompaa ja myös viisaampaa kuin ryhtyä vastustamaan. Puolustajakin saa vähintään ämpärillisen niskaansa – samoin kuin koulukiusaamisessa.

Tyhmyys tiivistyy joukossa, ja kiusaaminen on ryhmäilmiö. Kaiken kiusaamisen takana on aina vääristynyttä vallan tavoittelua. Kiusaaja tarvitsee yleisön kannustusta jatkaakseen. Kiusaaminen jatkuu, jos kukaan ei puutu siihen.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren (HS.fi 5. 8.) teki kuluneella viikolla rikosilmoituksen häntä koskevasta, sosiaalisessa mediassa julkaistusta uhkausviestistä. Se oli ryhdikäs teko. Olen täysin samaa mieltä Elfgrenin kanssa: vastuuttomat vanhemmat ja aikuiset opettavat tämän väärän käyttäytymismallin lapsille.

"Vanhemmat, jotka tarkoituksellisesti opettavat rasismia ja vihaa lapsilleen, pitäisi asettaa vastuuseen henkisestä väkivallasta omia lapsiaan kohtaan", Elfgren sanoi HS:n jutussa.

Tätä on syytä miettiä peilin edessä. Mistä teinityttö saa käsityksen siitä, että on täysin hyväksyttävää pahoinpidellä tummaihoinen pikkupoika? Mistä päiväkoti-ikäinen päättelee, mikä on ihmisen oikea ihonväri? Kiusaamiseen on monia syitä, mutta pienille lapsille oma vanhempi on esikuva. Kuka meistä todella haluaa siirtää vihaa ja halveksuntaa eteenpäin?

En usko, että rikosilmoitusten tekeminen ratkaisee ongelmaa, mutta se kertoo uhkauksia ja kuonapäivityksiä tekevälle ihmiselle, ettemme hyväksy sitä, mitä hän tekee. Onko liikaa vaadittu pyytää kiusaajaa pysähtymään hetkeksi ja miettimään, mitä pahan mielen levittäminen ja toisen lyöminen henkisesti tai fyysisesti hyödyttää?

Kiusaaminen on tuomittavaa, se on rikollista, ja se on vakava hyökkäys kiusatun ihmisarvoa vastaan. On aivan sama, tapahtuuko se koulun pihalla vai netissä – ja onko kiusaaja lapsi vai aikuinen. Se kertoo empatiakyvyn puutteesta ja on aina paitsi väärin myös typerää.

Päivi Anttikoski [email protected]

Twitter: PaiviAnttikoski

Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • The less you respond to rude, critical, argumentative people....

      the more peaceful your life will become.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 191
      2363
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2134
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      184
      2037
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1702
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1267
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      6
      1215
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1205
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      16
      1198
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1098
    Aihe