Koiranpennun sisäsiisteys

fhfjfjfg

Hei! Onko normaalia, että lähemmäs 5kk:n ikäinen pentu tekee vielä päivittäin useammat pissat sisälle?

Minulla on nyt vajaa 5kk:n ikäinen pieni portugalin podengo narttu, joka edelleen tekee aivan surutta hätänsä myös sisälle, niin kotona kuin kylässä.. Sisäsiisteyskasvatus aloitettiin kyllä heti pennun kotiuduttua, ja ulkona käytiin alkuun 7-8 krt päivässä, jota sitten pikku hiljaa vähensin, kun ei enää tarvinut jokaisen juomisen/syömisen ja heräämisen jälkeen lähteä heti ulos. Edistystä on siis tapahtunut, mutta nyt ollaan jo pitkään junnattu paikoillaan tämän sisäsiistiksioppimisen kanssa... Pentu tekee edelleen keskimäärin kolmet pissat päivässä sisälle (joskus vähemmän, joskus enemmänkin). Toisinaan tekee vielä kakkojakin, mutta harvemmin. Tällä hetkellä käytän pentua 4-5 krt päivässä ulkona, ja yksin se ei ole joutunut vielä yli 6h olemaan. Ruuan saa 3krt päivässä (noin.6h tunnin välein), ja sen lisäksi jonkin verran makupaloja ja puruluita. Pentu kakkaa päivittäin 3-4krt, eli jokaisen aterian jälkeen, ja lisäksi joka aamu. Öisin ei ole herännyt enää aikoihin tekemään tarpeitaan, paitsi poikkeus tapauksissa, jos on saanut iltaruuan kovin myöhään, eikä ole illalla tehnyt kakkoja (tätä olen yrittänyt kyllä välttää). Ruoka-ajat meillä on vaihdelleet jonkin verran, mutta aina oon huomioinut pennun tarpeet aterioiden jälkeen. Pentu ei vielä millään tavalla osoita tarvettaan päästä ulos, mutta yleensä huomaan kyllä, jos se hakee kakkapaikkaa tai kylässä meinaa tehdä pissat. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että seuraan pennun tekemisiä kokoajan...

Olen lukenut, että koiranpennut pystyvät fysiologisesti pidättämään vasta 5kk:n iässä, mutta sen jälkeenkin voi sattua vielä vahinkoja.. Koirilla pitäisi kuitenkin olla luontainen tarve pitää pesänsä/kotinsa puhtaana.. Missä iässä tämä tarve kehittyy? Tuntuu, että minun pentuni pitää vielä sisälle pissaamista aivan yhtä normaalina kuin ulos pissaamista, vaikka suurimman osan tarpeistaan tekeekin jo ulos.. Meillä on kotona ollut vielä yksi papereilla vuorattu pissapaikka, kun noita vahinkoja kuitenkin niin usein sattuu.. Aina pentu ei tosin edes tee tarpeitaan paperille, vaan aivan jonnekkin muualle, vaikka paperille oppi jo kasvattajan luona.. Pitäisikö nyt kuitenkin viimeistään jo luopua noista papereista? Auttaisikohan se pentua ymmärtämään, ettei sisälle pissaaminen/kakkaaminen ole vaihtoehto?
Entä jos pentu ei vielä 5kk:n jälkeenkään tunnu oppivan sisäsiistiksi? Mikä silloin on vikana?

Pentuni kärsii myös lievästä eroahdistuksesta, jonka seurauksena tekee aika usein tarpeitaan sisälle yksinollessaan, ei kuitenkaan aina.

Pentu on muuten hyvin iloinen ja energinen, ja sen kanssa tulee liikuttua ja touhuttua päivittäin. Ulkoiltua tulee myös paljon, ja sen vuoksi tuntuukin hassulta, että pennulle sattuu niin paljon vahinkoja sisälle. En sitten tiedä juoko pentuni tavallista enemmän, mutta omasta mielestäni on kyllä juonut aina aika paljon, ja pissaileekin sitten sen mukaan...

14

888

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • doman55

      mikä rotu ja olisko virtsatie tulehdus.

      • fhfjfjfg

        Pieni portugalin podengo. Virtsatietulehdukseen en oikein usko, kun ei ole muita oireita, kuin tuo runsas virtsailu, ja se on ollut aina.


    • Jeesiisi

      Se on pentu... Jatka 2h syklillä ulos vientiä ja leikitä vaikka jos iskee tekemisen puute. Mulla kääpiö oppi 4.5kk ja medium 9kk joten löysää jos muuten on normaali pentu :)

      • fhfjfjfg

        No mun mielestä tuon ikäistä pentua ei kyllä pitäisi joutua enää 2h välein ulos kiikuttamaan.. Eihän se silloin voi oppiakkaan pidättämään, jos ei tarvitse koskaan pidättää.. Muutenkin olen ollut pennun kanssa aivan liian paljon, ja sen myötä vahvistanut tuota eroahdistusta, jonka suhteen ollaan onneksi kuitenkin jo edistytty. Töitäkin mulle saattaa tarjoutua millä hetkellä hyvänsä, ja silloin viimeistään joudun jättämään pennun yli 8 tunniksi yksin, eli tuo 2h välein ulos vienti ei ole käytännönsyistäkään mahdollista. Ymmärrän kyllä, ettei pentu tuota yli 8h pysty varmastikkaan päivällä pidättämään, enkä sitä vielä odotakkaan. Mutta, jos nyt edes sen 4h olisi jo tekemättä sisälle, mutta kun aina ei onnistu sekään.. Yöstä aamuun pystyy kyllä olemaan jopa 10h tekemättä tarpeitaan, mutta päivisin onkin sitten toinen juttu..

        Mutta, jos tämä nyt ihan normaalia vielä on, niin kai me sitten vain jatketaan harjoituksia :) Otin nyt kuitenkin tänään paperit jo pois lattialta, ja laitan ne jatkossa vain pennun jäädessä yksin kotiin.


      • asdasdasdasdasdasddd

        En antais papereille enää pissata, että se nurtsi olis vaan se paikka johon pissataan ja piste.
        Lisäksi hokisin joka pissan kohdalla sanan ''pissa'', jotta oppis käskystä pissaamaan =) oma koira osaa tämän. Ajan kanssa yhdistää sanan siihen.

        Tilan rajauskin saattaa auttaa, koira kun ei tykkää nukkupaikalle/pesään tosiaan pissata. Eli yksi huone, jossa ei pääse kauhean kauas pissalle pedistään.

        PS. pienillä koirilla sisäsiiteys on usein jostain syystä ongelma. Jotkut väittää, että pieni virtsarakko olis syynä. Monet ei opi jopa koskaan sisäsiistiksi Ö_ö


      • fhfjfjfg

        Joo, täytyy nyt yrittää olla ilman noita papereita, jos pentu oppisi sitten jotenkin ilmaisemaan hätäänsä. Kakkavahingoilta ollaan aika hyvin vältytty ennakoimalla, ja juuri sillä, että olen pennun eleistä ja liikkeistä huomannut sen hakevan tarpeidentekopaikkaa. Pissat saattaa kuitenkin tehdä aivan yllättäen jopa minun silmieni edessä, vaikka useimmiten vahinkoja sattuu silloin kun silmä välttää...

        Noita "pissalle" ja "kakelle" sanoja hoin myös aika paljon alkuaikoina, silloin kun pennulta saattoi vielä mennä tuntikin ennen kuin teki ulos mitään.. Nykyään kuitenkin tekee ainakin pissat lähes samantien, kun päästään ulos, niin ettei ole tarvinnut enää pyydellä :)

        Tuosta mainitsemastasi tilanrajauksesta tuli mieleeni se, että pentu ei ole tehnyt enää aikoihin tarpeitaan makuuhuoneeseen, liekö syynä sitten se, että siellä nukutaan vai se, ettei siellä ole ollut enää papereita lattialla.. Aluksi meillä oli nimittäin molemmissa huoneissa paperit (asumme kaksiossa) ja silloin pentu teki tarpeitaan sekä makuuhuoneeseen, että olohuoneeseen.. Josko tuo papereiden ottaminen kokonaan pois toisi sitten vähitellen ratkaisun tähän ongelmaan.. :)

        Olen myös kuullut, että pienillä koirilla on jostain syystä enemmän näitä sisäsiisteysongelmia tai sisäsiistiksi oppiminen saattaa viedä tavallista kauemmin.. Eräältä toiselta pienen podengon omistajalta myös kuulin, että juuri tällä rodulla saattaa kestää kauemmin oppia sisäsiistiksi, mutta en ole kyllä muualta tällaista väitettä kuullut.


    • jgkJÄK

      Sellanen mielikuva, että joku sanonut että narttukoirat oppii myöhemmin ja pienet myöhemmin kuin isojen rotujen edustajat. Lyhyiden lenkitysten välin idea ettei pääse tekemään sisälle. Kokeile opettaa tekemään suihkunurkkaukseen (paperit sinne). Entinen pieni uros oppi tekemään tarvittaessa sihkunurkkaan. Nykyistä koiraa en saanut oppimaan. Se oli saanut tehdä tarpeensa sisälle puolivuotiaaksi (pääsi ulos jos joku huomasi sen odottavan ovella). Teki meille tultua samaa, mutta asutaan kerrostalossa 5. krs. No, rajattiin alue missä sai liikkua töissä ollessa ja suojattiin lattia. Oppi sisäsiistiksi kun käytin sitä 5-6 krt/vrk noin neljän kuukauden ajan.

    • ritkerin

      Kyllä tuo on vielä normaalin rajoissa. Tietysti ärsyttää lukea toisten kehuja että kuinka jo nelikuinen on sisäsiisti, mutta koiratkin ovat yksilöitä. Kerrostalossa oppii hitaammin, työssäkäyvän pentu oppii hitaammin... moni asia vaikuttaa. Ei muutakuin kärsivällisyyttä. Jos koira on sisällä aktiivinen, pissa tulee usein. Ei se aina niin kaavan mukaan mene kaikilla.

    • NoHurry

      On ja ei, koiratkin ovat yksilöllisiä, myös sen tarpeitten tekemisen kanssa. Itsellä 8 v. narttu ja 3 v. uros, molemmat alta 15 kg. Narttu oli sisäsiisti alta puolen vuoden ja eipä ole sen jälkeen edes vahinko, sairas tms. pissoja tehnyt. Uroksella vei taasen yli vuoteen ennen kuin oli ns. täysin sisäsiisti. Toki ilo pissaa voipi tulla vieläkin joskus, kun oikein, oikein riemuitsee. Itselläni eivät myöskään hoksottimet olleet kohdalla, koska en heti hiffannut, kun uros tuli ja tulee vienosti tassulla koskettamaan. Jos vaikka istun juomassa kaffetta, niin tulee ja nousee tuolia vasten ja koskettaa hyvin, hyvin varovasti tassullaan. Tämä tarkoittaa, että nyt pitäisi päästä ulos. Ja aina on ollut hätä, kun ollaan menty. Tosin suurimmaksi osaksi riittää normi lenkitykset. Aamulla pikkukierros n. 1 km. Iltapäivällä 3-4 km ja illalla 1-2 km. Viikonloppuisin nukkuu yhtäpitkään kuin isäntäväki eli hyvinkin vetäisevät semmoset 13-14 tuntia ja niillä ei ole edes silloinkaan mikään hillitön kiire. Arki aamuisin jatkavat unia ja heräilevät venytellen vasta sitten kun alan itse pukemaan. Löntystävät sitten eteiseen pikkuhiljaa. Joskus raahaan toisen sängystä. Meillä tämä neitokainen on välillä niin jääräpää, ettei vaan halua nousta vielä. Tosin jos avaan ja suljen oven, niin silloin tullaan ihan täpinöissään, et älä mua jätä. Ne on siis NIIN erilaisia.

    • En ole mikään hyvin onnistunut ja oikeassa mutta kokeileppa ruokailun muuttamista. Aikojen ja määrän. Itselläni perhostyttö 4,5 kk ja oppi sisäsiistiksi jo 3 kk,tta vanhana eikä ole edes vahinkoja tullut. Pidättää yöt hyvin ja n 5 h pärjää yksin siistinä kotona.
      Nyt siirryin antamaan kaksi kertaa ruan kun illalla oli kaksi tiheämpää ulkona käyttöä.
      Selkeä apu löytyy kokeilemalla eri vaihtoehtoja teille sopiviksi. Ruan laadulla on ratkaiseva merkitys (suosittelen paneutumista ja panostamista laaturuokaan koiran rodulle sopivaksi) ja toki määräkin koska kulutus on kaikilla erilaista. Ei pahalla, pian vaan nautit hänestä ja hyvä kun otit ne paperit pois. Onnea!

    • mietteitätästä

      On normaalia. Pentu saattaa oppia vasta 6-7 kk ikäisenä sisäsiistiksi, vaikka sitä käyttäisikin ulkona. Oletko palkinnut ulos pissaamisesta? Se on usein tarpeen tehostamaan ilmoitusta, että TÄNNE on muutes tosi hyvä pissata! Muutenhan se koiralle onkin aivan sama minne pissaa. 5 kk ikäinen pentu ei tosiaan aina edes pysty vielä pidättämään, mutta se on myös aivan pentu, siis ilman mitään muttia, joten se ei välttämättä tiedä eikä tajuakaan.

      Kannattaa nyt ennenkuin on niitä töitä, lisätä tosiaan sitä ulkonakäyntiä vähän, että pääsee palkitsemaan ja kehumaan sinne pissailusta enemmän. Se mikä tapahtuu, vahvistuu, eli kun koira on nyt saanut pissata sisälle (aika vähän on käyttää pientä pentua vain 8 kertaa päivässä ulkona, kun 8-10 viikkoinen pissaa noin kerran tunnissa! Pientä koiraa voi joutua käyttämään 20 kertaa vrk ulkona, jos aikoo saada edes 90% pissoista ulos...) niin ikäänkuin otat pakkia koulutuksessa ja varmistelet.
      Älä ota papereita pois, vaihda ne vaikka semmoisiin alustoihin, mitkä imee paremmin: pysyy koti siistimpänä ja tulee vaihdos tähän koulutukseen. Missään tapauksessa tuon ikäinen ei sitten 8 tuntia pysty vielä pidättämään ja voi aiheuttaa virtsatulehduksen jos se pidättää. Eli älä nyt ala odottamaan ihmeitä vaippaikäiseltä. Pienillä koirilla on vaikeuksia koska niiden virtsarakko on pienempi: pidättäminen vaatii enemmän ja rakko täyttyy nopeammin. Kun nyt käytät 4 kertaa päivässä koiraa ulkona ja se pissaa sisälle silti 3 kertaa päivässä, on aika helppo laskea, että sillä on hätä noin puolet enemmän kuin sinä päästät sitä ulos. Sen todellinen tarve päästä ulos ei ole siis 4-5 kertaa vaan 7-8 kertaa. Sanot, että haluat että se ymmärtää, ettei sisälle pissaaminen ole vaihtoehto ja meinaat tehdä sen paperien poisviemisellä, etkä käyttämällä koiraa riittävää määrää ulkona? Jos sinulla nyt ei kerran vielä töitä ole niin jospa kuitenkin käyttäisit sitä koiraa riittävästi ulkona, sen tarpeiden mukaan, ei omien toiveittesi. On kiva myös, että touhuat paljon pennun kanssa ja olet sen kanssa ulkona, mutta ikävä kyllä siitä huolimatta, sen rakko täyttyy muunakin aikana. Touhuilussa pitää myös ottaa huomioon, että se lisää juomista = pissahätää.

      Jos koira ei 6 kk iässä tällä parannetulla koulutuksella pysty pidättämään sisällä ollessaan, voi sillä olla tulehdus. Jos se ei ole siisti 7-8 kk ikään mennessä, olet epäonnistunut sisäsiisteyskasvatuksessa (siis jotain pieniä vahinkoja lukuunottamatta) ja tällöin pitää tarkastella, mitä olet tehnyt vai oletko tehnyt mitään. Joka tapauksessa, 5 kk vanha pentu ei tosiaan välttämättä ole sisäsiisti ja joillain menee jopa 9 kk ikään saakka! No, sitten kyllä tosiaan aina itse miettisin että tehdäänkö jotain väärin, mutta... Siis lapsi on lapsi. Lisäksi mietit, koska se oman reviirin siistinä pitäminen alkaa: se alkaa kun koira pääsee niin usein ulos, että se tietää, ettei sen tarvitse sotkea petiään.

    • kylläseoppii

      Kyllä on aivan normaalia, voin sanoa 3 koiran omistaneena. Paperit kannattaa ottaa pois niin ajan kanssa se oppii, ettei ole paperia niin ei voi pissata. Lattiat ja matot pissataan ja kakataan pilalle, mutta kun ei huomioi, siivoaa vain pois ja ulos tehdessään palkitaan hyvin. Normaalisti koira oppii sisäsiistiksi noin 6kk ikäisenä, mutta voi oppia ennemminkin/myöhemminkin. Jos koiralla on johtajuusongelma, se saattaa torumisen takia protestoida ja pissata. Pitäisi kyllä loppua. Minun erittäin vaikeasti koulutettava pentu on nyt 7kk ja oppi muutama viikko sitten sisäsiistiksi. Tosin pelkää imuria ja saattaa pissata - tai jopa kakata - sen ollessa päällä. Muuten kyllä on sisäsiisti, mutta ilmoittaa hädästään puremalla. Kärsivällisyyttä, siitä se paranee! *Ei ole koiraa joka ei oppisi sisäsiistiksi, on vain koiran omistajia, jotka eivät opetja heitä sisäsiisteksi* - keksimäni lause. t. kohta 16v tyttö.

    • fhfjfjfg-ap

      Kiitos kaikille vastanneille! Pentuni otti sisäsiistiksioppimisen suhteen ison harppauksen aika pian tuon ensimmäisen kirjoitukseni jälkeen, eli juuri täytettyään 5kk. En tiedä oliko syynä sitten se, että otin paperit pois sisältä, vaiko muutto uuteen asuntoon, mutta joka tapauksessa tuo sisälle pissaaminen väheni silloin huomattavasti.

      Nyt pentuni on kuitenkin jo 9kk, eikä vieläkään ole täysin sisäsiisti :/ Vahinkoja sattuu lähinnä silloin, kun olen poissa kotoa, mutta satunnaisesti myös minun läsnä ollessani. Koirani alkoi myös tuossa 5kk:n iässä pelkäämään imuria ihan hulluna, ja saattaa tehdä pelkopissat, ellei ole juuri ennen imurointia käynyt ulkona. Lähinnä kuitenkin tuo minun poissaollessani tapahtuva pissailu ihmetyttää.. Ei luulisi olevan pidätyskyvystä kiinni, kun kuitenkin voi nukkua aamulla kanssani vaikka kuinka myöhään, eikä siltikään tunnu olevan kiire ulos. Pystyy siis pidättelemään helposti kellon ympäri. Eroahdistustakaan ei pitäisi olla, koska on jäänyt jo pitkään hyvin yksikseen, ei tee tuhoja, enkä ole kuullut, että olisi enää peräänikään itkenyt. Ei myöskään tee tarpeitaan joka kerta poissa ollessani, varsinkaan lyhyemmillä poissaoloilla, mutta ei tässäkään ole mitään selvää sääntöä. Olisikohan pisimmillään ollut 4 tuntia yksin tekemättä sisälle, mutta edelleen saattaa toisinaan tehdä vaikka olisin reilun tunnin pois. Yhtäkään työpäivää ei ole ollut, etteikö olisi tehnyt sinä aikana tarpeitaan sisälle, ja työpäivinä saattaa tehdä myös kakat sisälle :/

      En ole vielä menettänyt toivoani siitä, etteikö koirani vielä joskus oppisi täysin sisäsiistiksi, mutta haluasin tietää mistä tämä sisälle pissailu voisi johtua? Onhan tuo reilu 8h tietysti pitkä aika, ja ehkä koirani ei vain kerta kaikkiaan pysty pidättämään niin kauaa. Käytänhän sen kotona ollessanikin noin. 5h välein ulkona. Mutta miksi se sitten pissailee myös lyhyemmillä poissaoloillani?

    • 1818

      Oma kokemus on, että paperit kannattaa unohtaa kokonaan. Helpompi opettaa tekemään tarpeet ulos kuin sisään JA ulos. Kasvattaja on tehnyt meidän koirien kanssa ison työn ja ollaan saatu molemmat pennut 9-viikkoisena hyvällä alulla sisäsiisteinä. 4kk ikäisenä täysin sisäsiitit, kun ollaan puoli päivää poissa. Riippuu paljon rodusta, toisten kanssa hankalampaa, urokset yleensä hitaampia. Tsemppiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1721
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1323
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe