Elämää vv:n jälkeen?

LiinaMaaria

Olen yrittänyt etsiä netistä ym. tietoa elämästä vaihdevuosien jälkeen, tässä tarkoitan niitä pahimpia vv-oireita mitä nyt kullakin on ollut.

Te jotka onnellisesti olette jo päässeet vaihtareista yli, onko kehon/mielen toiminta palautunut ennalleen mitä oli ennen vaihdevuosia? Esim. oletteko päässeet eroon limakalvojen kuivuudesta, hikoilusta/kuumista aalloista, mielialan vaihteluista, saamattomuudesta, muistamattomuudesta jne?

Kun suvussa on niin paljon "syöpävaaraa" olen itse päättänyt pärjätä ilman hormonihoitoa ja tähän asti jotenkuten ollaan selvitty. Viimeisistä menkoista siis vuosi aikaa. Ja ne viimeisimmätkin menkat tuli heti gynen palpoinnin jälkeen, niitä edeltävistä menkoista oli kulunut 4kk.

En tiedä onko hikiliikunnalla ja tiukalla ruokavaliolla ollut mitään apua vv- oireiden suhteen. Jostain luin että pyöreämmät saa vähemmän oireita, jossain taas mainittiin että hoikemmat pärjää oireiden kanssa paremmin..? Vai onko niin että hormoonien edessä kaikki ollaan voimattomia; niin teini-iässä, raskauden jälkeen kuin keski-iässäkin?

4

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aboriginaali

      TV4 Esitti 11.1.2006 ohjelman" Dr Phil Helvetilliset hormonit".

      Dr. Phil halusi kumota ohjelmassa vanhan käsitteen, että vaihdevuosi/ pms oireet alkaisisivat vasta viisikymppisillä naisilla.
      Oireista saattavat kärsiä 20-vuotiaat ja vielä nuoremmatkin naiset riippuen määrittelytavasta.

      Dr. Philin vaimo Betty oli käynyt 40 lääkärin puheilla ja etsinyt apua lähestyviin vaihdevuosioireisiin. Hän ei ollut tyytyväinen yhdenkään lääkärin ehdotuksiin.
      Lopulta hän löysi PMS oireisiin erikoistuneen
      >Pre Menstrual Syndrome Treatment Clinic California.<..

      Ohjelmassa oli asiantuntijavieraana klinikan perustaja gynekologi Holly Anderson. Klinikalla on hoidettu n 30.000 PMS oireista käsivää naista.

      Ohjelmassa oli vieraana pariskunta, jossa 31-vuotias vaimo/ äiti Sarah kärsi voimakkaista vaihdevuosioireista. Kiputilojen ollessa pahimmillaan ei edes morfiinista ollut apua.
      Sarah sai hallisemattomia raivokohtauksia ja pyysi Dr. Philiä auttamaan häntä, ennekuin koko perhe hajoaa.

      -Aviomie Kerry oli muuttanut pois kotoaan jo kaksi kertaa, mutta palannut takaisin lasten vuoksi. Hän kertoi, että hänen vaimonsa on kaksi viikkoa kuukaudesta, kuin Dr. Jeckyll ja kaksi viikkoa Mrs. Hyde. Juuri kun olen selvinnyt edellisistä "kohtauksista" sama rumba alkaa alusta. Tätä on jatkunut vuosia.

      -Dr. Philin vaimo Betty:
      Vaihdevuodet vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan, jos kilpirauhanen ei toimi kunnolla, niin silloin alkaa lihomaan.
      Jotkut lihovat jopa viisi kiloa, koska heillä on makean himo.
      Se on masentavaa Progesteroni tasapainottaa estrogenia, joten hormonit eivät enään epätasapainossa.- Ruokaa olisi syötävä kolmen-neljän tunnin välein, koska estrogeenivallitsevuus haittaa kilpirauhasen toimintaa. Se johtaa hypoglykemiaan, eli alhaiseen veren sokeriin. -Siitä se adreanaliini tulee ja naiset heittelevät tavaroita ja sanovat kauheita asioit. Alhainen veren sokri vaikuttaa kilpirauhaseen ja he tarvitsevat progesteronia (Progesteron natural?)

      -Tehokkain keino on ottaa sitä emättimen, tai peräsuolen kautta. Suun kautta nautittuna progesteroni ei tehoa PMS oireisiin-.Progesteroni tasapainottaa estrogeniä, joten hormonit eivät ole enään epätasapainossa. Se lopettaa kivun.-
      Nasilla, joilla on munasarjakipuja suosittelen progestreonihoitoa (Natural progesteron?)

      -Gynekologit ovat tarjonneet avuksi ehkäisypillereitä, jotka ovat ehdoton ei. Ne eivät auta PMS vaivoihin olemme huomanneet sen potilaistamme. He ovat saaneet pillereitä ja menettäneet kontrollin täysin. He eivät ole kestäneet.
      Sekin lisää estrogenin määrää. Naisille voidaan syöttää estrogenia, kunnes hän menettää täysin järkensä ja joutuu psykiatriseen sairaalaan. Sitä on tapahtunut. -Minua suututtaa, että kaikki lääkärit tyrkkäävät käteen samat lääkkeet Pozarilia kaikille. -Eihän samat lääkkeet voi sopia kaikille, koska kaikki ihmiset ovat erilaisia.

      -Terveyskaupan voiteet eivät tepsi, ne eivät ole reseptilääkkeitä. Se pitää tulla PMS oireisiin erikoistuneelta lääkäriltä. Sitä käytetään kahdesti päivässä kaksi viikkoa ennen kuukautisia ja niiden aikana. Se lievittää 150 eri PMS oiretta, fyysisi, henkisiä kipuja, migreeniä, päänsärkyä, väsymistä, lihomista, turvotusta, ärtyisyyttä ja masennusta. Joskus naiset ovat niin masentuneita, että voisisivat pahimmassa tapauksessa yrittää itsemurhaa.

      Luontaistuotteet; pellavasimenöljy, e-vitamiini, omega 3, B12, B16 vitamiinit, foolihappo auttavat mielialaan, mutta helpottaa myös myös nukkumista öisin. Eteeriset öljyt vaikuttavat vaikuttavat niveliin ja ihan kaikkeen, koska vaihdevuodet tuottavat kipuja ja epämukavuuttakin...."
      -----------

    • ryhmid

      Koekemuspohjsista tietoa facebookissa menopaussi ryhmässä

    • mummo69

      Hei,LiinaMaaria,juu on omakohtaista kokemusta vv jälkeisestä elämästä ja dadaa!!! onhan sitä,hikoilut loppuu,aineenvaihdunta normalisoituu,pitää muistaa syödä vähemmän ja juoda paljon vettä,liikkua niin paljon kun jaksaa ja tehdä kaikkee mitä ennenkin 110 lasissa,tsemppii sulle ja ite en ainaskaan oo tarvinnu hormonikorvaushoitoo ja oon jo50

    • ergsdfhgfjgf

      En ole vielä vaihdevuosissa, vaikka jossakin esi-sellaisessa olen. En ainakaan hedelmällinen enää. Paljon vinkkiä saat, kun katselet miten samat jutut menivät äidiltäsi. Kun lehtiä lukee tai nettiä katsoo, niin nainen on ihan "pilalla" vaihdevuosien vuoksi. Se ei vaan välttämättä niin mene. On monia iloisia "mummoja" tai naisia, jotka ovat vasta löytäneet itsensä vanhemmalla iällä.

      Itselläni silmien kuivuminen ja ikänäkö ovat alkaneet juuri niinkuin äidilläni. Ne tosin eivät ole varsinaisia vaihdevuosioireita. Mietinkin, minkä verran ihmiset sekoittavat normaalia ikääntymistä ja vaihdevuosia keskenään. Ovathan jotkut miehetkin ihan raatoja jo ennen eläkeikää. Ja elämäntavat tekevät siinä paljon. Itse tulen myös toimeen huomattavasti vähemmällä ruualla. Parikymppisenä söin järjettömän paljon. Jos söisin yhä yhtä paljon, olisin lihava, enkä niin vetreä kuin nyt.

      Oma äitini oli hyvin sairas ennen vaihdevuosia ja ennätti saada halvauksenkin. Itse vaihdevuodet menivät huomaamatta. Nyt hän on paljon paremmassa kunnossa kuin ennen vaihdevuosia ja liikkuu paljon kävelemällä ja on laihtunut. Toki rypyt ovat nyt ilmestyneet naamaan, etenkin kun aurinkorasitusta tulee iholle enemmän kuin ennen. Mutta mitä muutama iloinen ryppy meinaa, kun mieli on seesteinen, askel kulkee ja ajatus on kirkas?

      Jos joku makaa sohvalla, syö herkkuja ja lihoo, ja syyttää sitten vaihdevuosia, niin en koe myötätuntoa. Toki kannattaa testauttaa kilpirauhanen ja poissulkea masennus, mutta oireilu on taatusti runsaampaa, jos ei edes vähän mieti elämäntapojaan. Nuorena vaan pysyy kondiksessa huonoillakin elämäntavoilla, mutta iän myötä keho rapistuu ja vaatii parempaa hoitoa. Ei siis tupakointia, valvottuja öitä, kännejä, pitsa-sipsi-suklaa-dieettiä jne. Liikunta on oikeasti lääke, eikä se tarkoita mitään hikistä kuntosalitreeniä, vaan ihan perusulkoilukin riittää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 193
      2469
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      55
      2194
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      193
      2154
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1722
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1277
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      7
      1252
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      18
      1222
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1215
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe