Eläinlääkärin moka!

melindas

Eli meillä on nyt 11 vk. seropi pentu, joka ostettiin terveenä ja hyvä vointisena. Jonkinlainen kauppakirja tehtiin kasvattajan kanssa ja saatiin mukaan pennun terveystodistus, jossa vakuutettiin, että pentu on täysin terve.
Nyt huomattiin, että eläinlääkäri, joka on tehnyt pentueelle terveystarkastuksen ei ole huomannut, että meidän pennulla sattui olemaan napatyrä. Aloin itse ihmettelemään koholla olevaa napaa ja päätin käyttää pennun omalla eläinlääkärillä joka totesi että pennulla on napatyrä jota hän suosittelee lleikattavksi.

Kysymys kuuluu, olemmeko tässä tilanteessa täysin omillamme, vai onko pennun myyjällä minkäänlaista vastuuta tässä asiassa.
Kauppakirjassa ei tietenkään ole mainittu mitään mahdollisten löytyvien syntyperäisten vikojen korvaamisesta.

Itse leikkaus ei paljoa maksa, mutta harmitus on suuri, koska luulimme ostaneemme terveen pennun.

11

815

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1510

      Pieni napatyrä ei tahtia haittaa. Napatyräleikkaus on iso leikkaus eikä yksikään järkevä eläinlääkäri edes leikkaa pieniä napatyriä. Jos et itse ole huomannut pennulla napatyrää, saattaa olla, että sitä ei ole ollut silloin kun ensimmäinen eläinlääkäri sen tarkasti. Kennelliiton kauppakirjassa kerrotaan napatyräleikkauksen kustannuksista.

    • tyhmäkö

      tän on pakko olla provo..

    • eivälttämättäkorvaa

      No tietysti otat yhteyttä siihen vastuulliseen kasvattajaan jolta pennun ostit.Kerrot lääkärin löydöksestä, ja mietitte miten asia sovitaan.
      Palauttaako hän osan hinnasta, jolla voitte tarvittaessa pennun tyrän operoida.Vai palautatteko pennun ja saatte rahat takaisin.

      Kun kyseessä on seropi, niin en nyt lähtis vääntämään mistään jalostuksesta, niille napatyräkoirillehan ei pentuja saa teettää.Koska tuo ongelma periytyy tuleville sukupolville.Mutta, harvalle seropille niitä pentuja on muutenkaan mitään järkeä teettää.Jos ette ole keskustelleen pennun myyjän kanssa pennun jalostuskelpoisuudesta, siihenkään ei voi enää vedota.Jalostuskelpoinenhan napatyrä pentu ei missään tapauksessa ole.Vaikka se napatyrä leikkautettaisiinkin siltä.
      Seropeja kyllä teetetään napatyrä, häntämutka, vääräpurenta, pallipuoli yms.vioista huolimatta pentuja, harmitus periytyvistä vioista jää silloin pennun ostajalle.


      Eläinlääkäri joko ei ole huomannut tyrää, tai se on tullut pennulle jälkeenpäin näkyviin.
      Se että seropipennullasi on napatyrä, ei ole kyllä eläinlääkärin moka.Hänellähän ei ole luultavasti mitään tekemistä seropipentujen tehtailun kanssa.

      Olisithan pennun voinut itsekkin tutkia ostohetkellä, ja huomata napatyrän, mikäli se sillä silloin oli.

      Kun ostaa pennun, on otettava selkoa myyjältä.Että miten toimitaan jos pennussa onkin jotain vikaa, joka ilmenee pian ostohetken jälkeen.Kun pennun ostaa vastuulliselta rotukoirien kasvattajalta.Pennuille luvataan jopa terveystakuu, ja heille on kunnia asia sopia asiat ostajien kanssa, niin että kaikkia lopputulos miellyttää.Yleensä myös lupautuvat olemaan kasvattiensa tukena ja apuna, jos tarvetta ilmenee.
      Seropien kasvattajilla ei tietääkseni ole ihan samat tarkoitusperät, niitähän teetetään vaan rahan takia, ei minkään rodun jalostuksen vuoksi.

      Keskustele asiasta sen seropikasvattajan kanssa, et oikeastaan muutakaan voi.Jos hän kieltäytyy korvaamasta mitään, niin sitten se vaan on niin.Oppiihan siitäkin seuraavaa kertaa varten sen, että valitsee vastuullisemman kasvattajan seuraavalla kerralla.Toivottavastis aatte asiat hoidettua jollain tavalla.
      Syyllistämiseen, ja riitelyyn kasvattajan kanssa ei tuollaisen asian vuoksi kannata lähteä, eikä kyllä minkään muunkaan.

    • Kkfkkkfkkfkfnfkf

      Koira rinnastetaan esineeseen eikä se tässä tapauksessa vastaa sopimuksen mukaista virheetöntä tuotetta. Ongelmakohtia on kuitenkin kaksi; olet itse tarkistanut koiran ostohetkellä ja terveydestä on jo yksi asiantuntijalausunto.

      Suosittelen ottamaan kopion omasta ell lausunnostasi, liittämään oheen kuvan koiran napatyrästä ja lähettämään ne ystävällisen viestin ohessa kasvattajalle.

      Toimintansa jatkoa suunnitteleva kasvattaja kantaa vastuun, koska seropikasvattajat ovat rotukoirakasvattajia tiukemmin suurennuslasin alla. Vahinkopentueen halvasta pennusta en tohtisi pyytää hyvitystä, vaan ottaisin onkeeni ja olisin ensi kerralla tarkempi.

      • sokealeena

        Minkäs suurennuslasin alla seropinkasvattajat muka on?
        Eihän heidän tekosiaan kukaan valvo.Teettävät pentuja ihan itse päättämästään yhdistelmästä, ilman madotuskia tai terveyskuvauksia.Jotkut käyttää lääkärintarkastuksissa,sjuurin osa ei.Ilomoituksista selviää paljon.
        Kukaan ei tiedä montako pentuetta,ja millä koirilla teettävät.Mikään taho ei valvo,eikä ketään voi siis tietää miten tiheään pennuttavat.Ihan omaehtoista ja villiä toimintaa.Jotkut sitä kannattaa pentuja heiltä ostamalla.


      • huijasikosemua

        Vanhinkopentu...eikö ne seropipennut kaikki ole juuri niitä?


      • minäminäminätiedän
        sokealeena kirjoitti:

        Minkäs suurennuslasin alla seropinkasvattajat muka on?
        Eihän heidän tekosiaan kukaan valvo.Teettävät pentuja ihan itse päättämästään yhdistelmästä, ilman madotuskia tai terveyskuvauksia.Jotkut käyttää lääkärintarkastuksissa,sjuurin osa ei.Ilomoituksista selviää paljon.
        Kukaan ei tiedä montako pentuetta,ja millä koirilla teettävät.Mikään taho ei valvo,eikä ketään voi siis tietää miten tiheään pennuttavat.Ihan omaehtoista ja villiä toimintaa.Jotkut sitä kannattaa pentuja heiltä ostamalla.

        No ainakin sinun suurennuslasin alla tuntuu olevan ja tiukasti. Kumman paljon viitsit spekuloida vaikka millä ja luulet tietäväsi parhaiten, miten vähintäänkin arveluttavaa toimintaa tässäkin tapauksessa on ollut, vaikka aloittaja ei mitään sellaisesta ole kertonut. Sama know it all -asenne vain jatkuu kuin aikaisemminkin, joten olet sinä aikamoinen eukko.

        Ihan vinkkinä kerrottakoon, että aloituksesta on 5kk aikaa, joten löysääpä pipoasi ja lähde vaikka happea haukkaamaan.


    • Titulii

      Nyt on pakko kysyä että keneltä ostit koiran koska mulle kävi ihan samanlailla vuosi sitten! Voi olla vaan sattumaa mutta kuka tietää, onneksi omalla koiralla oli tuo tyrä jo sulkeutunut eikä leikkauksia tarvittu.

    • Meillä myös oli n. 4 kk pennulla sellainen, itse en sitä huomannut mutta kun koira tuli käymään töissäni ja toimitusjohtaja joka oli eläinlääkäri sitä katsoi, sanoi että kattos sillä on tämmöinen.

      Hän sormillansa painoi tyrän takaisin ja sanoi että minäkin voisin niin tehdä. Jos tyrä ei enää ilmaantuisi, hyvä niin mutta muistutti että uroksella astuessa siitä voisi olla haittaa.

    • napa9

      Napatyrä ei vaikuta koiran elämään, eikä tarvii leikata ellei ole kovin iso. Ellei eläinlääkäri edes huomannut tyrää niin ei voi olla iso. Nauti siis koirastasi napatyrän kanssa.

    • canis_familiaris

      Rotukoirien kaupassa asiallisen kasvattajan tulisi käyttää Kennelliiton kauppasopimuslomaketta. Siinä on yksityskohtainen napatyrää koskeva velvoite pennun myyjälle. Sen mukaan kasvattajan tulee maksaa napatyrän leikkaus.

      Nyt on kuitenkin kyse seropipennusta, jonka kauppasopimuksessa ei ole ollut tätä koskevaa kohtaa. Laissa koira rinnastetaan tavaraan. Jos pennun myyjä ei ole kertonut napatyrästä, niin kyse on ns. piilevästä viasta, jonka korjaamiseen myyjällä on velvollisuus. Vaihtoehtoisesti myyjä voi palauttaa osan pennun kauppahinnasta. Myyjälle tulee ilmoittaa pennun napatyrästä, ja antaa riittävästi aikaa pennun leikkauttamiseen tai hintahyvitykseen. Sinä et voi tehdä niin, että leikkautat pennun ja laskutat myyjää. Pennun myyjällä on oikeus pyytää oma lausunto leikkauksen tarpeellisuudesta, tai haitan korvaustarpeesta.

      Olisi syytä keskustella myyjän kanssa leikkausta esittäneen eläinlääkärin lausunnosta ja pyrkiä sopimukseen. Totta kai asiassa voi lähteä myös käräjöimään, mutta silloin tulisi olla varmuus siitä, että napatyrä vaarantaa pennun terveyden tai muutoin haittaa pentua merkittävästi.

      Joillekin omille kasvateilleni on ns. napanuoravedon vaikutuksesta tullut pieni napatyrä, joka on korjaantunut jo ennen luovutusta tai kohta sen jälkeen. Yhtään pentua ei kuitenkaan ole jouduttu operoimaan.

      Jos tämä 2. eläinlääkäri on sanonut, että napa tulisi operoida, niin hän on ilmeisesti ollut sitä mieltä, ettei vaiva poistu itsestään. Napatyrän ollessa suuri, voi muodostuneeseen pussiin joutua suolta. Tästä voi seurata, että aukon kuroutuessa umpeen pussiin jäänyt suolenmutka kuristuu ja menee kuolioon. Vähäiseenkin napapussiin voi joutua vatsapaitaa, joka kuroutumisen seurauksena tulehtuu. Tämäkin johtaa leikkaukseen.

      Vaivan vakavuusasteen seuraamiseksi pentu tulisi panna seisomaan pöydälle, jolloin voi nähdä kuinka paljon "tavaraa" pussiin laskeutuu. Niin kauan kuin pennulla on napatyrä, tulisi pentu kääntää päivittäin sylissä selälleen ja varmistaa, että napapussi tyhjenee kokonaan vatsaonteloon. Aukon reunat tulee kuitenkin jättää rauhaan, jotta ei estetä aukon omatoimista umpeenmenoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4120
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3982
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      608
      3855
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      19
      2627
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2445
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      339
      2051
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2042
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1900
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1569
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1412
    Aihe