JOPO-luokka

lastensuoje

Onko kellään kokemusta JOPO -luokasta. Eräästä perhekodista laitetaan lapset järjestään JOPO -luokkaan. Kolme täysin erilaista poikaa ovat kaikki JOPO -ainesta. Olen alkanut epäilemään, että tuo JOPO -luokka onkin tarkoitettu lastensuojelulapsille, koska sen ympärillä pyöriskelevät jatkuvasti kaiken maailman lastensuojelun perhetyöntekijät ja etsivät nuorisotyöntekijät.

Opiskelu on kosken laskua, sählyä, retkeilyä yms. lapsi, joka tuollaiseen luokkaan on laitettu, on mielestäni ihan normi poika - paitsi että asuu sijoitettuna. Onko kokemuksia JOPO -luokasta?

18

1157

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Näinkuulinjalähdin

   Olen ollut harjoittelussa JOPO-luokalla ja ainakaan sillä luokalla ei tietääkseni ollut yhtään huostalasta! Ja tiedän muuten myös yhden ihan normaalin perheen pojan, jonka vanhemmat haki ysille JOPO:lle. Eli omien pienten kokemusteni mukaan luokka on tyypillisemmin käytössä ihan vanhempien tai vanhemman kanssa asuvalle. Huostaanotetut saattaa toki saada hakijoista helpommin paikan sinne, koska heillä on nämä painolastit ja tavallaan saatetaan taustan takia jopa suosia tässä asiassa. Suomennettuna: JOPO:lle on enemmän tulijoita, kun otetaan.

   Se on totta, että JOPO-luokassa tehdään kaikkea muuta enemmän kuin normiluokassa ja heillä on esim. työharjoittelua enemmän. Tai ainakin oli tässä tämän harjoittelukouluni mallissa. En tiedä, onko se malli sitten yleisempi vai toteutetaanko tämä toiminta vaihtelevasti eri kouluissa ja kaupungeissa. Mutta enimmäkseen niillä oli ihan normaaleja tunteja. Erona normaaliin luokkaan oli, että ryhmä oli pienempi, siellä oli open lisäksi ohjaaja ja he olivat sopineet tiettyjä perusjuttuja vuoden alussa, joista pidettiin kiinni. Esimerkiksi heillä oli myöhästely yksi juttu. Oli tilanne kuulemma jo parantunut tosi hyväksi ja heillä oli sovittu rankku myöhästymisestä suhteessa myöhästymisminuutteihin ja asiasta ei sen enempää meuhkattu tai reagoitu ja nuori tiesi myöhästyessään jo, mitä se tarkoittaa. Heillä minuutit korvattiin eli myöhästyminen 22 minuuttia -> koulun jälkeen 22 minuuttia. Minulle tämä henkilökunta kuvasi luokan idean niin, että kyse on alisuorittavista nuorista, joilla on vaara jäädä ilman amispaikkaa, ellei todistus nouse. Kuvasivat mulle luokkaa sillä idealla, ettei kyse ole "mistään entisaikojen apukoulusta tai tarkkiksesta" vaan "normaalijärkisistä nuorista, jotka kyllä pystyy halutessaan..."

   Sinuna en olisi huolissani omien kokemustani pohjalta. Saa tn. paremman päättötodistuksen ja haluamansa opiskelupaikan.

  • coool

   Eräs nuori diagnosoitiin "Jopo -ainekseksi" sen jälkeen, kun opettaja oli tuntenut hänet kuukauden. Nuorella oli keskiarvo lähes 8, mutta silti häntä alettiin kovalla tohinalla järjestämään JoPo -luokkaan. Rehtori sanoi, että hakijoita pitää saada enemmänkin, kuin mitä luokkaan mahtuu, muuten luokka ei saa jatkaa. Tuonne ainakin järjestään lastattiin nuoria perhekodista. Ei kuulemma läksyjä ja muutenkin on niin Coolia. Kyllä olen huolissani, sillä tuollainen syrjään laittaminen vaikuttaa nuoren käsitykseen omasta itsestä ja pärjäävyydestä. Tokkopa jatkossakaan "normijutut" kelpaa, kun asiat voi tehdä koskea lasketellen.

  • coolinool

   Alla joidenkin nuorten keskustelua (netistä poimittua): Että kyllä huolestuttaa.

   Jellyjortikka:Jos on joutumass JOPOLLE niin kannattaa tehdä helvetin nopeasti jonkinsortin ryhtiliike. Ylä-aste ei ole mikään erityistä aivokapasiteettia vaativa oppilaitos. Ja eihän JOPO ole mikään erityisluokka tai helpotettu varsinaisesti, vaan se on tarkotettu käytöshäiriöisille ongelmatapauksille. Ylä-asteella ei saada tuhottomasti läksyjä eikä se ole mitenkään haastava (koska se on pakollinen ja kaikkien on se hyväksytysti suoritettava). Katso nyt peiliin ja mieti missä vika.

   Mä olen nyt pienluokalla, ja joutumassa jopolle ihan vain sen takia että jouduin viettämään tässä kasiluokan alussa pari kuukautta psykiatrisella osastolla jossa opiskelu ei oikein onnistunut. Muuten mä oon aina pärjänny koulussa ihan normaalisti..
   fag_

   16.04.2013 18:15

   (5/8)
   jennac:Itekki sain mahdollisuuden hakea ens vuodeks JOPOlle, ja hainki..koska koulu menny 8lk päin persettä suoraan sanottuna.
   Eli siis mä oon jäämässä luokalle nii pystyn luokalle jäämisestä huolimatta suorittamaan peruskoulu 1.5v JOPOlla, ku normiluokalla se olis se 2v. Mun ymmärryksen mukaa (JOPOn opettaja selitti)
   -Ei läksyjä
   -Pienempi ryhmä
   -enemmän työssäoppimisjaksoja (TET)
   -Enemmän opintoretkiä, tutustumisia eri yrityksiin jne.

   • Anonyymi

    Haluan vain sanoa, että jopolle ei jouduta, sinne päästään, ja oppilas itse voi tehdä hakemuksen jopolle... toisaalta asiat ovat voineet olla erillälailla 2013-15, sillä itse olen juuri menossa jopolle, ja kuulin, että sielä saa itse päättää oman numeronsa esim matikasta, jos haluat siitä 8, pitää tehdä senverran töitä sen eteen että saa 8, jopolla ei tule läksyä eikä kokeita, se ei ole häiriö lapsille tarkoitettu sillä itse olen hiljainen koulussa, jopa kavereitteni mielestä, ja menen silti jopolle..


  • jokalähtö

   Tuntemillani nuorilla, jotka ko. luokkaan laitettiin, ei ole muuta erityistä, kuin sijoitus. Yksi on vilkas, toinen hidas ja kolmas siitä keskeltä, mutta KAIKKI TYNNI JoPo -ainesta.

  • henkinenväki

   Painolastia on tullut lähinnä viranomaisten välinpitämättömyydestä. Kaltoin kohtelua, vastuun kantoa itse valinnoistaan jo 7. luokalla (haluaisinko olla pienluokassa, suurluokassa vai JoPo -luokassa) yms. Muutoin aivan hyvä menestys koulussa (keskiarvo lähes 8 7. luokalla)

  • eiläksyjä

   Niin nämä koulut tarvitsevat näitä sijoitettuja, kun heitä on niin helppo heitellä milloin yksityiskouluun, milloin pienluokkaan, milloin JoPo -lastensuojeluluokkaan tms. Eivät useinkaan lasten omat vanhemmat kykene pitämään lastensa puolia. Eivät edes edunvalvojat välitä. Who cares? Ja PERÄPUUN Sisukas -hankkeeseenkin oli vuoden liian vanha - joku muu kyllä perhekodista kelpasi hankkeeseen. Ei muuta kuin kaltoin kohtelua ja sitten otat itse vastuuta peruskoulusta. Sijaisvanhemman mukaan lapsi päätti todellakin itse, mitkä tunnit on pienluokassa ja mitkä ei. Kukaan "normiperheen" lapsi ei ´joudu tekemään itse tuollaisia päätöksiä. Sitten ensimmäinen lähti JoPolle ja KAMALA HEHKUTUS perhekodissa, miten YLIVERTAISEN COOLI (ei läksyjä mm.) tuo JoPo-luokka onkaan. Tuo ensimmäisenä lähtijä oli sellainen, joka ehkä luokkaa tarvitsikin, mutta kun hän sattui olemaan perheen lemmikki ja suosikki, niin todella kovasti luokkaa HEHKUTETTIIN. Ja kyllä sitä toisetkin sitten hetimmiten halusivat noin mainioon COOLIIN ja läksyttömään paikkaan. Ei tarvitse sijaisvanhempienkaan vaivautua.

  • Ja_sitten_asiaan

   Voi LUOJA taas tätä roskapuheiden määrää!!!

   JOPO-luokkaa ei ikinä huvin vuoksi perusteta! Se on KUSTANNUSERÄ ja luokka perustetaan vain siinä tapauksessa, että JOPO-luokan tarvitsijoita on useita ja he ovat syrjäytymisvaarassa. Tämän asian liittäminen yhteen huostaanottojen ja laitosten kanssa on tyypillistä tämän keskustelun idiotismia: asioista puhutaan vaikkei mistään mitään tiedetä!!

   • äläpärajoitasananvapautt

    Tämän asian liittäminen yhteen huostaanottojen ja laitosten kanssa on tyypillistä tämän keskustelun idiotismia: asioista puhutaan vaikkei mistään mitään tiedetä!!

    Siis jos jossain perhekodissa kolme eri lasta käy tällaisella luokalla ja aloittaja sitä ihmettelee, niin sinä näet siinä idiotismiä. Miksi ihmeessä ei saa ihmetellä ja kysellä jos joku tietäisi mistä johtuu.


   • TuhannenTulimmaista
    äläpärajoitasananvapautt kirjoitti:

    Tämän asian liittäminen yhteen huostaanottojen ja laitosten kanssa on tyypillistä tämän keskustelun idiotismia: asioista puhutaan vaikkei mistään mitään tiedetä!!

    Siis jos jossain perhekodissa kolme eri lasta käy tällaisella luokalla ja aloittaja sitä ihmettelee, niin sinä näet siinä idiotismiä. Miksi ihmeessä ei saa ihmetellä ja kysellä jos joku tietäisi mistä johtuu.

    No ei se nyt ole niin vaikea käsittää, että huostaanotetuilla lapsilla useasti on sellainen henkilöhistoria, että erityistoimia, esim. JOPO-luokkaa tarvitaan. Eihän sinne ketään huvin vuoksi laiteta, vaan useasti erilaisia tukitoimia tarvitsevia olisi paljon enemmän kuin niitä on mahdollista järjestää.

    "Niin nämä koulut tarvitsevat näitä sijoitettuja, kun heitä on niin helppo heitellä milloin yksityiskouluun, milloin pienluokkaan, milloin JoPo -lastensuojeluluokkaan tms. " - Tämä virke on kyllä typeryydessään ylivertainen! Katsooko kirjoittaja todellakin koulujen tarvitsevan oppilaita, joita on helppo heitellä?


  • niinpähänniin

   Just joo. Jos 7-8 keskiarvoiset ovat jotenkin syrjään laitettavia, niin siitä vaan. Pitäisi miettiä, kuinka paljon näissä rakenteissa on syrjäyttäviä aineksia.

   Niin, valitettavasti siellä sijaishuollossa kaltoin kohdellaan lapsia, kuten viimeaikoina olemme saaneet lukea (esim. Kemi-Tornio). Ja tuohan oli Perthehoitoliiton lemmikkiperhe. Tiedän muitakin, jotka ovat olleet lemmikkejä, mutta osoittautuneet kaltoin kohtelijoiksi.

   • Temppurata-apina

    "Niin, valitettavasti siellä sijaishuollossa kaltoin kohdellaan lapsia, "

    Valitettavasti sitä tapahtuu ja asia olisi pitänyt korjata jo ajat sitten. Onneksi se kuitenkin on melkoisen harvinaista - vaikka jokainen tapaus on liikaa. Lukumääräisestihän kotona (=biovanhemman tai toisen heistä luona) kaltoinkohtelua tapahtuu moninkertainen määrä - ja näistäkin tapauksista joka ainoa on liikaa.

    Eiväthän huostaanotetut lapset kansoita mitään erityisluokkia, vaan niillä vähillä erityisluokilla, joita vielä on, on oppilaita, joilla on ihan kaikenlaisia kotitaustoja.


   • tuoonetaaks

    Valitettavasti en usko, että on harvinaista. Systeemi on pielessä.
    Viranomaiset eivät välitä, eivätkä halua nähdä sitä kaltoin kohtelua. Sinne metsien keskellä nämä lapset monesti unohdetaan.


   • Ja_sitten_asiaan

    Mistähän päähäsi on pälkähtänyt, että normaalitasoisia oppilaita sijoitettaisiin JOPO-luokkiin? Olet ilmeisesti laajaltikin tutkinut aihetta?


   • hei_ammattikasvattaja
    Ja_sitten_asiaan kirjoitti:

    Mistähän päähäsi on pälkähtänyt, että normaalitasoisia oppilaita sijoitettaisiin JOPO-luokkiin? Olet ilmeisesti laajaltikin tutkinut aihetta?

    Mihin asiaan sinä olet menossa?


  • Näinkuulinjalähdin

   Ainakin sillä minun tutustumallani JOPO-luokalla todistukset oli alle kutosen luokkaa. Sitähän sillä haetaan, että nostetaan todistusta (kun amikseen ei pääse noilla keskiarvoilla kuin jollekin "jätelinjoille") ja opetellaan perusjuttuja kuten aikataulussa pysymistä ja puhelimessa asiointia, työssäkäyntiä jne.

   Ei sinne todellakaan dumpattu mitään keskitason oppilaita. Tavoite ymmärtääkseni taloudelliselta kannalta on, että kymppiluokat voitaisiin hävittää kokonaan JOPO:n tieltä. Kymppi on kallis, muistaakseni 10-kertaa kalliimpi kuin lukiovuosi, ja lisäksi tavallaan hukkavuosi. JOPO:n avulla toivotaan, että se ennen kympin tekemä työ tehtäisiin jo ysin aikana.

  • Kfkfofo

   Ite meen ens vuon jopolle ja meil on 14 vk tettiä ja kolme viikon pitusta leiri koulua ja kokeissa jokasen numeroa nostetaan aina 2 ylöspäin ja mumeroita kalastellaan ylemmäs että edes viitsii edes tulla kouluun ja joka tunnin jälkeen röökitauot ja huumeet ja alkoholikin sallitaan. Itse olen todella innoisssan koska keksiarvo tulee nousemaan ensi vuonna 6.6-9.6 dokaamalla luokassa ja vittuillen opettajalle eli lyhyesti sanottuna niille ketkä tulee tappamaan itsensä heti peruskoulun päätyttyä

   • Anonyymi

    Olipas älykäs kirjoitus! Onnittelut siitä!

    Olitko mielestäsi hyvinkin suurta kypsyyttä osoittava tuon muotoiltuasi vai oletko vain pienluokkatasoa?


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stefu ja blörffi tuli helikopterilla hämeenlinnan Aulangolle

   Nyt äkkiä paparazzit paikalle kun show jatkuu.. ei helpota mitä pellejä 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   4502
  2. Pikkutyttö hakkasi Tynkkysen

   Pikkutyttö hakkasi Tynkkysen (PS) kun ei pitänyt tämän poliittisesta suun soitosta. Tynkkynen nostaa syytteen asiasta kuten on mahdollista. Mutta aiem
   Maailman menoa
   275
   1923
  3. Onko Kankaanpää keissi lavastus?

   Siis vähän samaan tapaan kuin vihreiden puoluetoimiston ikkunaan ilmestyy hakaristejä aina sopivasti juuri vaalien alla?
   Maailman menoa
   316
   1792
  4. Lähden taas tänää kotoani pois, kiukkuinen Sofia lataa tekstiä Instassa.

   On vihainen kun on Seiskassa kannessa hänen ruhjeistaan ja haukkuu toimittajan ja lehden aivan lyttyyn.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   64
   1632
  5. Mies mitä luulet

   miten paljon meillä olis seksiä,jos alettas olemaan?
   Ikävä
   76
   1362
  6. Onkos tietoa minkälaisista kodeista nämä pidätetyt tulevat?

   Vähän vaikuttaa siltä, että eivät kovin hyvistä kodeista.
   Kankaanpää
   36
   1262
  7. Eka rokottamaton linnaan 93 vuotiaan taposta

   Rokottamatoton kotihoitaja tappoi pirteän 93 vuotiaan vanhuksen tartuttamalla "tahallaan" oletetun korona viruksen :) https://www.iltalehti.fi/korona
   Maailman menoa
   237
   1111
  8. Saisinpa nainen olla sun kanssas vielä joskus

   Rakastan sua hiljaa toivoen et päädyttäis yhteen. Kaikkea hyvää ihanalle ja pidä huoli itsestäsi 🍀❤
   Ikävä
   31
   1045
  9. Ähtärin puukotus

   Ketä puukotettu ähtärissä viime yönä??
   Ähtäri
   29
   955
  10. Miks mä vieläkin

   Mietin sua, miten sä voit tulla ajatuksiin kokoajan, ei tajua ei.. Eiks sen ois jo pitänyt mennä ohi.
   Ikävä
   46
   940
  Aihe