Tarvitseeko vesivahingosta kertoa välittäjälle?

Sirpulia

Olen laittamassa asuntoani myyntiin niin tarvitseeko erikseen mainita välittäjälle vesivahingosta joka on ammattilaisten toimesta kuivattu ja korjattu uutta vastaavaan kuntoon? Lähinnä kiinnostaa velvoittaako joku lakipykälä tästä kertomaan. Ongelmana olisi siis väärin kiristetty vesiputki joka on nyt korjattu eli riskiä uusiutumisesta ei ole sen enempää kuin missään muussakaan kohteessa.

40

5273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eukkopaha

      Kyllä mun mielestä se kannattaa kertoa. Välittäjä kirjaa myyntipapereihin tietoja asunnosta, mm mahdollisia puutteita ja vikoja. Parempihan se on mainita, niin silloin se jää sitten välittäjän vastuulle jos katsoo ettei sitä tarvii kirjata. Tärkeintähän on, että se on nyt kunnossa. Ei se hintaan vaikuta.
      Tai mieti vielä, haluaisitko itse tietää sen asunnosta jota olet ostamassa.

      • homeekämppäää

        ehdottomasti kaikki purettu ja laitettu viimeisen päälle,on kerrottava.jos löytyy uuden omistajan toimesta soppaa olet korvausvelvollinen.saattaa olla että rakentett kastuneet ja homehtuneet ja onkin homekämppä.joka löytyy tutkimalla homeitiöt ilmasta,ja maksaja onkin jo tiedossa eli myyjä.


      • edtfrghyuji

        Välittäjä ei vastaa mistään tuommoisesta asiasta. Välittäjä vastaa vain siitä että vero tulee tilitettyä valtiolle ja että myyjä myy omaansa ja ostaja saa sen kämpän nimiinsä.

        Ei välittäjä vastaa mistään vioista, puutteista tai homeista.


      • kiitiliini

        Kuntotarkastus aina koska vanhemmat asukkaat eivät aina muista vuosien saatossa sattuneita vahinkoja tai tiedä miten niitä on millonkin rahapulassa korjattu vastuut vähenee kun viat on tiedossa uusi asukas saa myös korjaus ohjeet miten hankkia lisä arvoa asunnolle jatkossa tai muutoin parantaa asumisoloja. Kuntoraportin voi myös tehdä itse vaikka remontista bloggaamalla.


      • pitäisitietääeikäluulla
        edtfrghyuji kirjoitti:

        Välittäjä ei vastaa mistään tuommoisesta asiasta. Välittäjä vastaa vain siitä että vero tulee tilitettyä valtiolle ja että myyjä myy omaansa ja ostaja saa sen kämpän nimiinsä.

        Ei välittäjä vastaa mistään vioista, puutteista tai homeista.

        Käyhän tutustumassa AVI:n päätöksiin ja lue sieltä miten on ratkaistu välittäjien vastuu myyjien ja ostajien riita-asioissa. Suomi olisi ääriään myöden täynnä välittäjiä ellei vastuita olisi joka asiaan. Tutustu myös lakikirjaan kiinteistölainsäädäntö (aivan totta, alalla on oma suomen lakikirja!) ja kiinteistövälittäjän käsikirja niin tiedät vastuista vähän enemmän. Tutustu myös Kauppakamarien sivuilla LKV kokeiden vanhoihin kysymyksiin ja vastauksiin sekä kurkkaa mitä kannattaa lukea, kun valmistautuu LKV kokeeseen. Saatat yllättyä.


    • ugggholi

      Tietysti haluaisin tietää jos olen kohdetta ostamassa että vesivahinko on ollut. Satun kuitenkin tietämään kalliimpiakin kohteita joissa näitä on jätetty ilmoittamatta koska vika on jo korjattu eli myyjän mielestä "turhaa" asiasta ilmoittaa. Omissa ostajan silmissä tämä on tietysti aina miinus jos jotain vikaa on ollut joka mahdollisesti kielisi huonosta rakentamisen laadusta vaikka kyseinen vika olisikin jo korjattu.

    • välittäjä

      Asunnon myyjällä on lain mukaan ilmoitusvelvollisuus. On myyjän etu, että sen kertoo asiallisesti heti. Mikäli ei kerro ja asia tulee kaupan jälkeen ilmi, voi tulla ongelmia.

      Monessa asunnossa on ollut vesivahinkoja, jos asia on korjattu ja siitä on olemassa dokumentti, ei haittaa asunnon myyntiä. Päinvastoin, ostajalle tulee tunne, että hänelle ollaan rehellisiä ja hän uskaltaa paremmin ostaa asunnon luotettavalta myyjältä.

      Rehellisyys kannattaa aina.

    • erytqe4h6

      Kannattaa m yös miettiä asia niin että jos jätät kertomatta niin..
      Uusi omistaja keksii halun vaihtaa vaikka lattiamateriaalin siihen tilaan missä sulla on ollut vesivahinko, hän saa tietoonsa muuta kautta että siinä on ollut vahinko.. Kiero tyyppi kastelee paikan tilaa tarkastajan joka toteaa että märkää on.. Kiero ostaja syyttää sinua että et ole ilmoittanut asiasta ja olet hoitanut asian huonosti kun se taas on märkä.. Kiero ostaja vaatii kauppahinnasta hyvitystä ja kun et ole tiedossa olevaa tapahtunutta kertonut niin saattaapi käydä niin että joudut kaupahinasta palauttamaan .. tällä rahalla sitten ostaja laittaa paikat kuntoon ja saattaapa vielä viikon loma reissunkin tehä..

      On meinaan sellasia ostajia jotka etsivät juuri tuollaisia kohteita ja keräävät tuottoja noilla ilmoittamattomilla asiaoilla.

      Eli parasta vaan kertoa kaikki .. pääset helpommalla ja saatat säästään ison nipun euroja.

      • kosteusmittaus

        Hankaluus pintakosteusmittarilla on juuri tämä että, käytännössä jos vaikuttaa muka kosteelta on lähes pakko alkaa porailemaan vähintään mittausreikiä tai
        alkaa purkamaan vaikkapa laatotusta jotta nähtäisiin paremmin..rakenteisiin,
        koska muuten on melkein mahdotonta päästä selville mikä siellä piilee..
        josta taas seuraa? Aikamoinen sirkus..


    • noniinno1

      Välittäjät ovat niitä jotka jättävät asioita kertomatta ja kehottavat myyjiäkin olemaan kertomatta myynnin edistämiseksi.

      • Höpön löpön, johan toimeksiantosopimuksessa on kohta jossa nämä asiat kysytään myyjältä. Ei minua välittäjänä kiinnosta pätkääkään jonkun aiemman vahingon vaikutus kauppahintaan, toimeksiantajia joskus kylläkin. Sitä paitsi ostaja uskaltaa paremmin ostaa kun asiat kerrotaan rehellisesti, salailu laskee kauppahintaa kaikkein eniten. Valitettavasti aina välillä törmää asuntoaan myyviin jotka tieten tahtoen kusettavat sekä välittäjää että ostajaa. Onneksi ovat kohtuullisen harvassa.


      • Mistäs

        arvon välittäjä, semmin kuin ostajakaan keksii onko se myyjä rehellinen vai ei kertoessaan myyntikohteen historiasta? Rehellisyyden puntarointi kun perustuu kaiketi kerrotun pohjalle, sellaista mitä ei ole kerrottu ei ole edes olemassa. Aloittajahan on korjauttanut rakennusvirheen ns. ammattilaisilla, eli myytävä tuote on vähintään ikäänsä vastaavassa kunnossa tuolta osin. Rehellisyys kannattaa aina, mutta tuskin tässäkään tapauksessa sillä rehellisyydellä olisi myyjän kannalta suotuisia taloudellisia vaikutuksia kohteen myyntihintaan. Lakituvassakaan ihmistä ei voida pakottaa muistamaan. Itselle hiipisi mieleen myyjän kertoessa rehellisesti yhden kohdan korjauksesta, että mistähän muualta tuo kohde seuraavaksi lakoaa ja huomioisin sen epävarmuuden kyllä hinnassa. Noille kusettajillehan ei mahda ostaja eikä välittäjä mitään.
        Välittäjäähän ei tosiaan kiinnosta pätkääkään oikeasti kuin provikkansa kauppahinnasta, ei myyjän ja vielä vähemmän ostajan asiat. Ja seuraava myytävä kohde, kiitos.


    • kämppä

      "ammattilaisten toimesta kuivattu ja korjattu uutta vastaavaan kuntoon?"kuten kirjoitit...heiltä varmaan löytyy mustaa valkoisella toimenpiteestä ja ajankohdasta. Oletko sen taloyhtiölle ilmoittanut ( isännöitsijä / hallitus)...jos he sen kirjoihin ovat merkanneet...heiltä silloin tietoa ostajalle...jonka voi mainita välittäjälle.

    • miksietkertoisi

      Jos et kerro, niin maksajaksi joudut, jos jotakin sattuu.

    • rivarit

      jos on rivari tai kerrostalo,ongelmat näkyy toyhtiön papereisssa,

      • kokenutvälittäjä

        ei näy valitettavasti läheskään aina.


    • märkääon

      Kannattaa ehdottomasti. Itse tiedän silloin jättää kohteen väliin ja siirtyä suosiolla seuraavaan. Korjatusta ei koskaan tule hyvää. Sen voi jokainen todeta uutisia lukemalla. Julkisia rakennuksia korjataan miljoonilla, eikä kauaa kestä, kun samat ongelmat toistuvat.

    • kylläpitää

      Kaikki tiedossa olevat vahingot ja korjaukset/muutokset.

    • Asuntokauppalaki 6 luku:

      Käytetyn asunnon virhe

      11 §

      Yleinen virhesäännös

      Asunnossa on virhe, jos:

      1) se ei vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovitun;

      2) se ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut asunnosta ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan;

      3) myyjä on ennen kaupantekoa jättänyt antamatta ostajalle tiedon sellaisesta asuntoa koskevasta erityisestä seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ottaen huomioon hänen mahdollisuutensa havaita kyseinen seikka 12 §:ssä tarkoitetussa asunnon tarkastuksessa, myyjän tietoisuus ostajan asettamista erityisvaatimuksista sekä muut seikat, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan; tai

      4) se on varustukseltaan, kunnoltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää ottaen huomioon asunnon hinta, sen ikä, alueella tavanomainen varustetaso, kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset sekä muut seikat.

      Virhettä koskevia säännöksiä sovelletaan 1 momentin 2 ja 3 kohdassa säädetyin edellytyksin myös, jos myyjä on antanut asunnon ympäristöstä tai alueen palveluista virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon taikka laiminlyönyt antaa tiedon niitä koskevasta, asunnon käyttöön tai arvoon vaikuttavasta seikasta.

      Jos myyjänä on elinkeinonharjoittaja, asunnossa on virhe myös, jos myyjä on ennen kaupantekoa jättänyt antamatta ostajalle sellaisen asuntoa koskevan tiedon, jonka hän asuntojen markkinoinnissa annettavista tiedoista annetun asetuksen mukaan olisi ollut velvollinen antamaan, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

      12 §

      Asunnon ennakkotarkastus

      Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä.

      Jos ostaja on ennen kaupantekoa tarkastanut asunnon tai ilman hyväksyttävää syytä jättänyt käyttämättä myyjän tarjoaman tilaisuuden asunnon tarkastamiseen, hän ei saa virheenä vedota seikkaan, joka hänen olisi pitänyt havaita tarkastuksessa.

      Ostaja ei ilman myyjän kehotusta tai muuta erityistä syytä ole velvollinen tarkistamaan myyjän asunnosta antamien tietojen paikkansapitävyyttä eikä ulottamaan asunnon tarkastusta seikkoihin, joiden tutkiminen edellyttää erityisiä teknillisiä toimenpiteitä tai muita tavanomaisesta poikkeavia järjestelyjä.

      Mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, ei sovelleta, jos ostajan ei kaupantekoajankohtana voida edellyttää käsittäneen kyseisen seikan merkitystä tai jos hänellä on ollut aihetta olettaa, että se oikaistaan ennen asunnon hallinnan luovutusta. Mainittuja säännöksiä ei sovelleta myöskään, jos myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti eikä myöskään sikäli kuin tämän luvun 19 §:stä muuta johtuu.

      13 §

      Virheellisyyden määräävä ajankohta

      Mitä 4 luvun 17 §:ssä säädetään virheellisyyden määräävästä ajankohdasta, sovelletaan myös tämän luvun säännösten mukaiseen virhearviointiin.

    • Kerro_ihmeessä

      Kannattaa aina kertoa - sen jälkeen ei voi ostaja vedota tietämättömyyteen. Itse mainitsin aika vastaavasta asiasta, vesivahinko vuonna 1995, kuivattu ja todettu taloyhtiön puolesta olevan kunnossa. Sen hetkinen isännöitsijä ei ollut kirjannut mitään vahingosta....

    • nhuxdyjj
    • entulekauppaasien

      Minkähän näköinen olisit automyyjänä?

    • Apupyörä

      Ehdottomasti pitää kertoa. Myyjällä on lakiin kirjattu tiedonantovelvollisuus.

    • sädesieni

      Täytyy kertoa.Muuten voit olla pississä.Meidän tapauksessa oli unohdettu kertoa ja homettahan se lukaali oli täynnä. Kaikki meni uusiksi ja kalliiksi tuli.Mieti nyt, huonekalut kaikki irtain meni kaatikselle.

    • teilauksen_jälkeen

      "Pientä pintaremonttia" menettely ei toimi. Kaikki tiedossa olevat viat ja virheet on kerrottava.
      Stailaus ennen myyntiä voi olla tyhmä yritys peittää vikoja ja virheitä. Näiden paljastuessa stailaus voi muuttua teilaukseksi. Joku ainakin menettää terveytensä.

    • Kalkunvuori

      eli missä kulkee vesijohdot ja viemärit ON AINA mahdollista sattua vesivahinko !!! että turha kirjoitella että ei oo riskiä ja mahdollisuutta uuteen vesivahinkoon...

    • hei15

      Tottakai on hyvä kertoa asianmukaisesti.

      • Apupyörä

        Kaikista jo tehdyistä korjauksista ja tulevista tiedoissa olevista korjauksista seuraavan 5 vuoden ajalta tulisi olla merkintä isännöitsijäntodistuksessa. Nämähän pitäisi käydä läpi joka vuosi varsinaisessa yhtiökokouksessa. Myyjänä kannattaa tarkistaa nämä paperit ja huolehtia siitä, että asia tulee kirjattua myös kauppakirjaan. Ostajalla on oikeus saada kaikki tieto ennen tarjouksen tekemistä. Pelkästään se, että kertoo suullisesti välittäjälle ei ole riittävä varmistus tiedon perillemenosta, vaan kirjallinen näyttö asiasta pitää olla. Välittäjähän voi jättää antamatta kauppaan vaikuttavia tietoja epähuomiossa tai tahallisesti. Myyjä vastaa viimekädessä myös välittäjän antamista/antamatta jättämistä tiedoista, koska on sopimussuhteessa ostajaan. Jos välittäjä on tehnyt virheen, josta myyjä joutuu vastuuseen, niin myyjä joutuu sen jälkeen hakemaan vahingonkorvausta välittäjältä. Kauppakirjaan siis vaan aivan kaikki.


    • poliiitikko

      ei pidä. mitä se sille kuuluu?

    • qwererdfdfasd

      Ajattele näin: Jos olisit itse ostamassa asuntoa, niin haluaisitko kuulla tällaisesta menneestä ja hoidetusta vahingosta?

    • neitixx

      no en kyllä kertois kun kaikki on kunnossa.

      • rurujyuryuyru

        Kotona vanha ihan idylli kun paikalla 40-50 luvulla vain kylmävesihana ja soikko mallinen lavuaari ja takana ollut hirsiseinä sitten hiukan pehmennyt ja kadonnut kun pinkopahvi vedeneristeenä ja ensto levy.Kohta sitten uusittu kakkosnelosilla ja vitosilla eheään kuntoon 90 luvulla.


    • opit_koettu_saatu

      Kiinteistövälittäjän toiveasiakas on sellainen joka ei osaa kysellä yhtään mitään eikä ymmärrä mitään. Näin kiinteistönvälittäjä maksimoi oman palkkionsa.
      Taitava kiinteistönvälittäjä (LKV) ei todellakaan kerro kohteesta yhtään enempää kuin sen mitä mahdollinen asiakas(ostaja) osaa ja ymmärtää kysyä.
      Avoimesti kerrotut virheet ja viat alentavat usein kauppahintaa josta palkkio lasketaan joten kohteesta annetaan vain NE tiedot joita kysytään.
      Taitava kiinteistövälittäjä (LKV) ei todellakaan kerro kohteesta yhtään liikaa.

    • vakuutusvarma

      - kiinteistölle on löydyttävä huoltokirja ,kuten autoilla on , -siis kannattaa kysellä sitä huoltokirjaa jokon yleensä omistajalla ja välittäjällä ,että se siitä.

      • Kiinteistökauppaa säätelee maakaari jossa tuollaista vaatimusta ei ole ja vuokraoikeuden kauppaa (virhevastuun ja kirjaamisasioiden osalta, muuten oikeustoimilaki). Osakekauppaa taas asuntokauppalaki jossa ei tuollaista vaatimusta ole. Eli älä kommentoi jos et tiedä!


      • VOISAATANASENTÄÄN

        LKV.. Vakutat juuri sellaiselta välittäjältä, että toivottavasti asuntonsa myyjät osaavat kiertää sinut kaukaa. Et vaikuta luottamuksen arvoiselta.


    • punoittaaaina

      Liittyikö Jethro huijattujen ketjuun?

    • VOISAATANASENTÄÄN

      Ehdottmasti pitää kertoa. Oletko noin umpisilmä ettet ole lukenut näitä juttuja lehdistä, miten käy kun pimittää ttoja? Siis pimittää. Tulee kalliiksi ja hyvässä lykyssä sinulla on 100000-300000 velkaa lisää ja mätä kämppäsi

    • Sinuna.kertoisin

      Sinuna kertoisin ja anna se tieto kirjallisena, eli teet dokumentin tietokoneella ja skannaat sen, eli dokumentin, jonka olet allekirjoittanut. Lähetät tämän hänelle hänen sähköpostiin. Tällä varmistat sen, että, jos välittäjä jättää asiasta kertomatta ja seuraavat asukkaat saavat tietää siitä myöhemmin taloyhtiöltä. He voivat vaatia kaupan purkua, koska heille ei ole kerrottu että...
      Oman oikeusturvasi kannalta tekisin noin.
      Jos ostaja vie asian oikeuteen, niin sinulla on näyttää toteen, että olet ollut vilpitön, jolloin vahingonkorvausvelvolliseksi joutuu kiinteistönvälitysyhtiö et sinä. Samoin mahdolliset kulusi pystyt laskuttamaan kiinteistönvälitysyhtiöltä.
      Näistä asioista riidellään paljon oikeudessa ja sen vuoksi on parempi, että suojaat itsesi.

    • LKVAKA

      Välittäjänä irtisanon välittömästi sopimuksen jos asiakas jättää kertomatta tai yrittää pimittää asioita. Tällaiset saa siirtyä suosiolla näille halpisfirmoille. Luottamuksen voi menettää vain kerran. Kuntotarkastus/ kosteusmittaus tulee tehdä ennen kohteen hinnoittelua. Miten voi muuten tietää kohteen arvon? Virheiden ja vahinkojen etsiminen on myyjän etu. Jos (piilevä) virhe ilmaantuu kaupan jälkeen, niin ikävyyksiä on tiedossa kaikille osapuolille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      16
      2178
    2. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      84
      2118
    3. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      101
      1387
    4. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      10
      1296
    5. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      84
      1207
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      146
      1188
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      249
      886
    8. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      173
      874
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      78
      869
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      63
      854
    Aihe