Marsun ikääntyminen

seniorii

Hei te minua kokeneemmat marsujen hoitajat!

Minulla on kohta seniori-ikäinen marsuneiti. Suhteellisen säännöllisillä lääkärikäynneillä ollaan marsun kanssa käyty ja neiti on melko pirteän oloinen ja kaikki hyvin.

Mietiskelin tässä, millä tavoin ikääntyminen yleensä vaikuttaa marsuun? Uskoisin, että kuten muutkin vanhukset, myös marsut nukkuvat enemmän vanhetessaan. Vaikuttaako ikääntyminen jotenkin ruokailukäyttäytymiseen vai pitäisikö kaiken pysyä siinä suhteessa ennallaan? Entäs liikkuminen, tuleekohan marsuille kolotuksia kuten vaikkapa ihmisvanhuksilla, väheneekö liikkuminen/hyppääminen?
Voikohan marsuille tulla jonkinlaista dementiaa tai vastaavaa? Tämä marsuni on tosin aina ollutkin vähän "höperö".
Onko jotain erityistä, mitä pitäisi ottaa huomioon iäkkään marsun hoidossa?
Hieman huolettaa myös, osaanko erottaa tavalliset ikääntymisen merkit sairastumisesta..

Kuulisin mielelläni teidän kokemuksia ja vinkkejä asian suhteen?
Kuinka pitkäikäisiä teidän marsut on olleet?

3

1347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Marsumamma84

      Marsu tulee aina olemaan vähän "höperö" iästä huolimatta :) Meno kyllä rauhoittuu huomattavasti verrattaessa nuorempiin marsuihin eikä enää meuhkaa ihan niin paljoa. Marsun mieluisin virike on aina ruoka, joten syöminen kuuluu nyt ja aina marsun perusajanvietteeseen.

      Vanhemmilla marsuilla olen itse huomannut enemmän vatsavaivoja (mikä luultavasti johtuu hidastuvasta mahan & suoliston toiminnasta) sekä virtsavaivoja (kivet, tulehdukset). Varsinaisia "kolotuksia" en ole huomannut.

      Ikääntyvä marsu tarvitsee hyvänlaatuista & korkeaproteiinista pellettiä takaamaan painon pysymisen ja myös C-vitamiinin tärkeys korostuu senioreilla.

      Olet seurannut marsuasi sen lapsuudesta pitäen (ainakin näin oletan), joten tunnet itse sen tavat ja normaalin käyttäytymisen. Huomaat kyllä myös viimeistään radikaalit muutokset, jotka saattavat kieliä sairastumisesta tai muista vaivoista!

      Itselläni edelliset marsut elivät 4- ja 7-vuotiaiksi, nykyisestä marsupareista toinen saatettiin ikuiseen uneen kuukausi sitten sen ollessa 4,5-vuotias. Edesmenneen sisar porskuttaa meillä edelleen, pirteänä (joskin juuri tällä hetkellä ripulisena) rouvana.

    • seniorii

      Hei! Kiitos hyvistä neuvoista!
      Tuolla se "höperö vanhus" hyppäsi juuri mökin katolle, mitä ei ole tehnyt vähään aikaan. Kyllä se vanhakin vielä välillä jaksaa, vaikkei ihan yhtä vauhdikkaasti kuin nuorempi kaverinsa =)
      Otan osaa hiljattain pois nukkunen vuoksi.
      Toivottavasti sisarmarsun vatsavaiva on jo parantunut ja vointi on edelleen pirteä. Kiinnostaisi tietää, onko sillä nyt marsukaveria?

      Marsutytöilläni on muutaman vuoden ikäero. Olenkin miettinyt, miten toinen mahtaa reagoida sitten kun toinen nukkuu pois. Tietysti tämäkin on yksilöllistä.
      Onko kokemuksia tällaisesta asiasta? Mitenhän tuossa tilanteessa voisi helpottaa jäljelle jäävän oloa? Hajuaisti on vahva osa marsujen elämää. Kannattaisikohan häkki siivota mahdollisimman pian, jotta kaverin haju poistuu vai olisiko lohdullista jos kaverin tuoksu kuitenkin olisi tallella. Mitä mieltä olette?

      Tämän perusteella, joku varmaan voisi luulla, että käytän kaiken aikani murehtimiseen. Niin ei onneksi kuitenkaan ole, tapanani vain on miettiä asioita etukäteen. Oikeasti täällä nautitaan marsujen kanssa yhdessä vietetystä ajasta, sitäkin enemmän kun tietää että se on rajallista. On se kivaa, kun on aina iloinen vastaanotto kotiintullessa. Ja ne monet muut pienet suuret asiat! =D

    • guineapigs

      Minulla on kaksi marsua nukutettu pois ja molemmilla kerroilla toiset marsut ovat reagoineet siihen todella voimakkaasti masentumalla. Minulla uuden marsuvauvan tulo piristi nopeasti mutta kaikkihan eivät voi uutta marsua ottaa. Yksin jäävää marsua ei kannata jättää yksin vaan varautua siihen että on kotona pari päivää pitämässä sille seuraa. Ja kannattaa varautua siihen että itsellä sydän murtuu kun seuraa kumppanin menettänyttä marsua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      377
      1441
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1253
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      114
      1187
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1072
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      40
      940
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      886
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      796
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      767
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe