Millainen Landseer oikein on?

kiinnostunutlansuista

Olen tällä hetkellä kohta 17 vuotta täyttävä opiskelija ja harkitsen vahvasti landseerin ostoa parin vuoden päähän, kun olen saanut opiskelut loppuun, hommannut oman kämpän ja saanut kunnon työn itselleni. Sitä ennen haluaisin kuitenkin saada enemmän tietoa kyseisestä rodusta, millainen se on mm. luonteeltaan, miten tulee toimeen vieraiden ihmisten, koirien tai muiden eläinten kanssa, onko helppo kouluttaa, miten tulisi mahdollisesti sosiaalistuttaa, millaisia sairauksia kyseisellä rodulla esiintyy - entä onko miten paljon perinnöllisiä sairauksia ym? Tiedän, että jokainen koira on yksilö, mutta olisi mukava kuulla omakohtaisia kokemuksia niiltä, jotka kykyseisen rodun omistaa.

Olen lukenut että rodulla on jonkun verran sairauksia, kuten mm. luustosairauksia, silmäsairauksia, lonkkaniveldysplasiaa, kyynärnivelen kasvuhäiriötä ja jonkun verran perinnöllisiä sairauksia, joihin ei välttämättä voi vaikuttaa. Tähän voi tietenkin itse vaikuttaa, kun etsii mahdollisimman terveet vanhemmat sekä hyvän kasvattajan, joka teettää pentuja oikeasti vain terveillä koirilla. Ja tottakai itse pyrinkin siihen, että etsin tosiaan mahdollisimman terveet vanhemmat ja hyvän kasvattajan, eikä rahalla tuolloin ole juurikaan merkitystä. Olen myös lukenut, että jos lansun pentua ruokkii sen pentuaikoina väärin, niin pennulle tulee helpommin jotain kasvuhäiriöitä. Millaisella ruokinnalla näiltä voi sitten välttyä? Entä liikunta, millainen sen tulee olla pennun kasvaessa? Entä milloin pentu lopettaa kasvamisen ja milloin liikunnan määrää voi lisätä ym?

Onko landseerin koulutus miten vaativaa hommaa? Olen tosiaan valmis menemään vaikka jonnekin pentukursseille ja kouluttamaan oman tulevan lansuni yhteiskuntakelvolliseksi, joten myös hyvät koulutusvinkit näin alkuun olisi varmasti hyvä apu, kun pennun sitten jossain kohtaa hankin. Olisi myös hyvä kuulla, että miten lansua tulisi sosiaalistuttaa niin, ettei sitten myöhemmin tule mitään ongelmia jonkun asian kanssa.

Tuleeko kyseinen rotu miten hyvin toimeen muiden koirien ja eläinten kanssa?
Onko rotu miten sairas? Sairastaako helposti näitä kasvuhäiriöitä ym. vai onko rotu terveempi kuin luulen?
Entä millainen on uros luonteeltaan? Entä narttu?
Kumpaa suosittelisitte sellaiselle henkilölle, joka ei ole koskaan omistanut landseeria? Itse uskoisin, että narttuu olisi helpompi, kun olen lukenut, että lansu urokset on helposti dominoivampia.
Tiedättekö mitään hyviä kasvattajia?

Olisi mahtavaa, jos saisin kysymyksiini vastauksia - ja korjatkaa toki, jos olen jonkun asian suhteen väärässä. Olisi nimittäin kiva tietää enemmän noista sairauksista ja varsinkin siitä, että mitä tosiaan tulee erittäin tarkasti ottaa huomioon, kun etsii mahdollisimman tervettä ja hyväluonteista pentua. Kaikki mahdollinen lansuihin liittyvä asia on myös tervettulletta - ja varsinkin omakohtaiset kokemukset - niin ikävät kuin positiivisetkin. Haluan nimittäin kaiken irti tästä rodusta, ennen kuin kyseisen rodun edustajan hankin.

Itselläni on tosiaan erittäin paljon kokemusta koirista, sillä olen koko ikäni kasvanut koirien parissa. Tosiaan tämmöisten isojen rotujen kanssa en kovin paljon ole tekemisissä ollut, jos nyt ei saksanpaimenkoiraa lasketa mukaan. Muut on sitten ollut metsäkoira- ja seurakoiratyyppisiä. Tällä hetkellä itselläni on tiibetinspanieli narttu :)

7

243

  Vastaukset

  • Landseer, ihana perheestään välittävä jättikoira.Tarvitsee selkeät rajat, ja hyvän petuskoulutuksen, kuten kaikki rodut.Ensimmäiset pari vuotta menee koiraa tavoille opetettaessa.Ja on tärkeää sosiaalistaa koiraa koulutuksissa ja paikoissa missä koiria on.Koirapuistot eivät ole landseereita varten,liian dominoiva rotu sellaiseen.Niin kun monet muutkin rodut.
   Perinnöllisistä sairauksista varmaan parhaiten osaa kertoa vastuullinen kasvattaja, ja muutenkin että miten ruokitaan, koulutetaan jne.
   Eli voisin ajatella, että parasta olisi sinun mennä vaikka näyttelyihin rotuun tutustumaan.Siellä on kasvattajia, heiltä voi kysyä rodusta, siinä kohtaa kun näyttelykehät eivät heitä pidä kiireisinä.Ja varmaan pääset tutustumaan rotuun kasvattajien luona.Sitten kun olet nähnyt rodunedustajia enemmän,ja saanut rodusta selkoa, on helpompi miettiä onko landseer juuri sinun rotusi.Narttu, minun mielestäni urosta parempi vaihtoehto.On pienempi, joten hiukan helpompi hallita vaativisakin tilanteissa ;)

  • Mulla on kohta 2-vuotias uros Landseer Bernhardin risteytys tosi villi tapaus, mutta tottelee kyllä hyvin kun on pomon rooli tehty selväksi :D itellä ainut miinus on että vetää kuin synti jos sattuu paljon innostumaan esim. muista koirista. Energiaa riittää mettään kannattaa päästää vapaaksi juoksemaan, hienosti tulee sinne minne itse kävelee. tolla on joku suolistopöpö ollut pienenä pentuna, mutta sen jälkeen ei oo muita sairauksia/vikoja ilmennyt.

   • Jos pomon rooli on selvä, landseerkaan ei vedä, vaan kävelee rinnalla tai jopa omistajansa perässä.Johtajan paikka on olla edessä.Jos koira menee ensin vieraita vastaan, se luulee olevansa johtaja. Jos itse menet kävelyillä edessä,ja otat ennen koiraa vieraat vastaan, olet johtaja ;)


  • iso ahmatti, syö kaiken mitä eteen sattuu kaalista karjalanpaistiin, nivelet vaivaa, joten ei rappusia. Ei halua lenkkelillä,. siis jalkoihin sattuu.
   Tykkää rypeä rapakoissa ja uida. on vesipelastuskoira. Kuolaa, tosi paljon ja jatkuvasti ja varsinkin ruokaa nähdessään, siis kuonosta valuu jatkuvasti limanauhoja.
   Varpaissakin karvoja , joten on kuraa ja karvoja riittää . Ei siis sovi siisteysintoilijalle. haukkuu vähän,asiasts, esim kun illalla joku tulee kylään, mutta taatusti kuuluvalla äänellä.
   tämä on 7 vuoden kokemus lansusta. elo jäi lyhköseksi kun ensin petti polvet, eikä lääke auttanut.

  • Kiitoksia vastauksista!

   Entä pystyykö lansujen kanssa tokoilemaan? Ovatko miten miellyttämishaluisia?

   • Herkun vuoksi tekee mielellään.Kannattaa valita sirompaa linjaa oleva, niin on notkeampi liikkeissään.Näitä näkee painavia/massavia , ja sitten kevyitä/sirpakampia.Eron huomaa jo aikuisen koiran painosta.Tiedän kaksi aikuista urosta, joilla on melkein 20kiloa painoeroa, molemmat saman korkusia.Toinen on vaan kevyempää mallia.Voisin kuvitella, että tuollainen kevyempi, olisi sopivampi tokoiluun ja muuhunkin hääräämiseen.


  • Kannattaa hakeutua lansujen omistajien kanssa aiheesta keskustelemaan,ja tutustumaan koiriin.Ihan näyttelyissä, tai missä niitä näkeekin.Ihmiset yleensä kertoo mieluusti koiristaan, näin saat tietoa rodusta ja niiden luonteestä.Eipä noita pahemmin tosin näy, mutta näyttelyissä ainakin niitä on ollut.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ruotsin linja ihmetyttää maailmalla

   "– Tämä on hullu kokeilu 10 miljoonalla ihmisellä. Kertokaa edes, miksi teemme tämän. Minusta tuntuu tällä hetkellä, että meitä johdetaan kuin lammasl
   Maailman menoa
   264
   8810
  2. Suomalaisten eristäytyminen näkyy jo koronatartuntatilastossa

   Hyvä juttu. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/be78bc0b-4a82-4fd2-a82b-15ffa09761da
   Maailman menoa
   122
   4412