Harkitsetko marsua? Lue tämä

Marsumamma84

Marsut ovat todella söpöjä, siitä ei pääse mihinkään. Niiden elämää ja sosiaalista kanssakäymistä lajitovereiden seurassa on hauskaa seurata ja parhaimmillaan marsusta saa ihanan lemmikin useiksi vuosiksi.

Haluaisin nyt kertoa, millaista on asian nurjempi puoli. Sairastumiset, tappelut kaverin kanssa, istuminen eläinlääkärin päivystyksessä kello kolme yöllä, mädän puristamista haavasta. Tätä kaikkea olen itse elänyt marsujen kanssa viimeisten parin kuukauden aikana. Tällä aikavälillä marsujen hoitoon on mennyt hieman päälle 300 euroa - hintaan sisältyy yhden marsun lopetus ja toisen lääkitykset, viikonloppu- ja yölisät päälle.

Jouduimme lopettamaan reilun 4 vuoden ikäisen marsun, kun sillä tuli suolitukkeuma. Tiesimme, että tätä voisi yrittää hoitaa, mutta muistelin millaista hoito oli erään aiemman marsun kanssa; nesteytystä piikeillä nahan alle ja kaksi päivää pakkoruokintaa ja marsun kitumista, joten en halunnut toistaa sitä tämän kanssa. Marsu päästettiin kirmaamaan vihreämmille niityille viikonloppuyönä.

Yksin jääneelle marsulle hankimme uuden kaverin, joka ei sitten sopeutunutkaan elämään meillä. Aluksi tilanne näytti hyvältä, mutta sitten jokin asia sai riidan puhkeamaan häkissä ja vanha marsumme kärsi useamman haavan. Lääkityksen avulla kipuja lievitettiin ja haavoja putsattiin, mutta silti haavoihin kehittyi mädän täyttämiä paiseita jotka piti joka kerta avata ja putsata.

Nyt, kun haavat ovat lähes umpeutuneet, marsu kehitteli itselleen ripulin. Poimin vähän väliä muodottomat papanat puruista pois (jotta marsu ei talloisi niissä ja koska silloin on helpompi seurata tilanteen kehittymistä) ja olen aloittanut tukiruokinnan.

Tällaista elämä marsujen omistajana voi huonoina hetkinä olla. Rahaa palaa lääkkeisiin ja lääkärissä ollaan istuttu yön pikkutunteina. Jos luulet, että sinusta olisi tekemään vaikeita päätöksiä ja hoitamaan marsua tällaisinakin aikoina, olet valmis.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • moiiiiinm

      Joo täysin totta joka sana. Lisäksi se kun koitat jostain marsupätevän lääkärin. Pienten eläinten hoitaminen on kallista ja aika vaivalloistakin. Lisäksi se, että marsulle sairaudet saattaa ilmetä ihan yht'äkkiä nuorellakin iällä käsittääkseeni. Koira osas tulla luokse ja kertoa, mutta siihen ei häkissä asuva saaliseläin yleensä kykene. Marsuja oon omistanut pari kuukautta.

    • Marsumamma84

      Näin juuri. Onneksi nykyään useampi eläinlääkäri tuntee ainakin marsun perushoidon, mutta on myös törmätty lääkäreihin, jotka ovat ehdottaneet marsun hoidoksi paastoamista (jota marsu siis ei missään nimessä kestä eikä sitä saa kokeilla).

      Marsu on tosiaan saaliseläin, joka pyrkii peittelemään vaivoja ja sairauksia. Harjaantumaton silmä ei välttämättä tunnista marsun voivan huonosti - kun marsu normaalistikin piiloutuu mielellään. Marsun pörhistynyttä olomuotoa ei osata arvioida, kuten ei myöskään apaattista nököttämistä nurkassa, ennen kuin on liian myöhäistä. Itselläni on ollut marsuja lähes 20 vuotta ja edelleen minulle tulee uusia yllätyksiä marsujen kanssa.

    • marsupilamit

      Minulla ollut marsuja useita vuosia. Todella kivoja ja persoonallisia ja tykkään niistä kovasti. Mitään suurempia tappeluja ei onneksi ole ollut, pientä kinastelua lukuun ottamatta. Monenlaisia terveysongelmia on marsuilla ollut kohtalaisen hyvästä hoidosta huolimatta. Voin kertoa, että niiden hoitaminen saattaa välillä olla aika raskasta. Lääkärikäynnit (täytyy todellakin olla osaava lääkäri), säännölliset lääkitykset ja pakkoruokinta, haavan puhdistus ja voinnin seuranta vaativat melko paljon aikaa ja energiaa. Ja rahaakin. Kannattaa siis todella miettiä, onko tarvittaessa valmis kaikkeen tähän ennen kuin hankkii marsun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      241
      2132
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      154
      1378
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1270
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1025
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      999
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      930
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      835
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      650
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      649
    Aihe