Lapinkoiran munuaisvaurio

munuaisvaurio

Onko kokemuksia lapinkoiran munuaisten vaurioitumisesta. Mitään syytä munuaisten vaurioitumiseen ei selvinnyt. Lääkärikuluihin meni yli 1000e. Loppupiikki sitten 120e. Nyt nukkuu mökillä kauniin hautakummun alla eilen haudattuna.

Diagnoosin mukaan munuaisten vajaatoiminta. Koiralta loppui voimat. Hengitys alkoi haista tosi pahalta. Ruokahalu meni, oksensi vähätkin ruuat pois. Lopulta oksensi myös veden pois jota alkoi juomaan kun sai viimeisenä hoitona kortisonia.

Haulusi syödä paljon ruohoa ulkona kun vaan sai, sen aina sitten oksensi pois niinkuin koirat yleensäkin tekee. Kuulemma puhdistavat ruohon oksentelulla karvat pois mahasta kun ovat itseään nuoleskelleet.

Mikään ei siis auttanut. Verikokeita otettiin usean kerran. Sai erilaisia lääkityksiä ja erikoisruokavalion (rasvaton).
Hän oli nesteytykssä lääkärin häkissä monina päivinä ja siitä aina hieman virkistyi. Sitten lopulta loppu tuli.

Koira oli huonovointinen aina madotuslääkkeen annon jälkeen. Se on pakollinen Virosta palatessa jossa kävimme usein. Kuinka paha myrkky se lienee. Koira oli vielä nuori 8v ja erittäin tottelaivainen. Ymmärsi jopa puhetta. Ei karkaillut. Oli kaikilla reissuilla mukava kaveri repsikkana ja tykkäsi myös saunassa olosta.

Emme enää madotusmyrkkyjä hyväksy kun vielä samanlaisen koiran löydämme. Onkohan madotusmyrkkyjen sivuvaikutuksia tutkittu.

Sureva eläkeläispariskunta Pirkanmaalta.

7

1268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kasvikset-sipulit

      Tuohon ei tarvita,kuin sipulin tai sipulivalmisteiden syöttäminen.Valkosipuli on myrkkyä koiralle vaikka jotkut myyvät niistä valmistettuja esim punkin puremien ehkäisyyn johon ei edes auta.Yrttipannat ja muut on myrkyllisempiä, kuin apteekin oikeat toimivat pannat.Samoin moni kasvissyöjä on suomessa tappanut koiransa yrittäessään muuttaa koiraa kasvissyöjäksi ja se kun ei vaan onnistu.

    • Oireet kuin Addisonin tauti koiralla, kokemusta on, https://www.google.fi/search?client=opera&q=addisonin tauti&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#q=addisonin tauti koira

      Tuossa eräs linkki tuolta http://www.elainlaakariin.fi/addisonin-tauti-koiralla/

      Lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta eli Addisonin tauti on nuorilla ja keski-ikäisillä koirilla esiintyvä suhteellisen harvinainen sairaus. Tauti on nartuilla kaksi kertaa uroksia yleisempää. Tyypillisinä oireina on epämääräisen oksentelu- ja ripulijaksot, ruokahaluttomuus ja väsymys. Lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta voi pahetessaan johtaa Addisonin kriisiin, joka vaatii tehohoitoa eläinsairaalassa.

      Addisonin tauti koiralla voi johtaa Addisonin kriisiin, jolloin koira voi mennä jopa shokkiin. Vakavat tapaukset tarvitsevat tehohoitoa toipuakseen.
      Addisonin tauti koiralla: taustaa
      Lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta voi olla primaarista (ensisijaista) tai sekundaarista (toissijaista).
      Primaarinen kuorikerroksen vajaatoiminta kehittyy kun koiran elimistö alkaa tuntemattomasta syystä tuottaa vasta-aineita kuorikerroksen soluja vastaan. Näiden vasta-aineiden seurauksena lisämunuaisen kuorikerroksen hormoneja tuottavat solut tuhoutuvat vähitellen. Joissakin tapauksissa primaarinen vajaatoiminta voi johtua Cushingin taudin hoitoon käytetystä mitotaanilääkityksestä.

      Addisonin tauti koiralla: lisämunuainen näkyy munuaisen etuyläosassa vaaleampana kudoksena.
      Kuorikerroksen erittämä glukokortikoidi vaikuttaa elimistön glukoositasapainoon ja säätelyyn ja sen puutos aiheuttaa koirassa oksentelua, syömättömyyttä, huonovointisuutta ja väsymystä.
      Mineralokortikoidien (aldosteroni eli suolahormoni) puute heikentää munuaisten kykyä säädellä natriumin ja kaliumin pitoisuutta veressä. Natriumpitoisuus pyrkii laskemaan, kun taas kaliumpitoisuus nousee.
      Natriumin vajaus aiheuttaa elimistössä kokonaisnestetilavuuden alenemisen, verenpaineen laskun ja sydämen ja munuaisten toimintakyvyn heikkenemisen. Kaliumin kohonnut pitoisuus puolestaan häiritsee sydämen sähköistä johtumistoimintaa, sydänlihaksen supistumiskykyyn ja voi johtaa kammiovärinään.
      Addisonin tauti koiralla: tyyppirodut
      Kuorikerroksen vajaatoimintaa todetaan useimmin nuorilla ja keski-ikäisillä koirilla, mutta onneksi sairaus on harvinainen. Tyyppirotuina ovat valkoinen länsiylämaanterrieri, rottweiler, villakoira ja partacollie.

      Addisonin tauti koiralla: Vaaleilla länsiylämaanterriereillä on useita muita rotuja suurempi riski sairastua addisonin tautiin. Tämä tauti on kuitenkin harvinainen myös Westillä.
      Addisonin tauti koiralla: oireet
      Yleensä koiran oireet ovat jo jonkin aikaa kestäneet ennen kuin eläinlääkäriin otetaan yhteyttä. Tavallisimpia oireita ovat tässä vaiheessa koiran heikkous, oksentelu, ripuli, ruokahaluttomuus ja laihtuminen. Sairauden alkuvaiheessa oireita saattaa esiintyä ainoastaan stressitilanteissa tai sairastelun yhteydessä. Merkittävät elektrolyyttitasapainon muutokset (Na/K) voimistavat oireita ja voivat johtaa Addisonin kriisiin, joka on aina hätätapaus.
      Addisonin tauti koiralla: diagnosointi
      Esitietojen ja yleistutkimuksen aikana saattaa eläinlääkärille herätä epäilys mahdollisesta Addisonin taudista. Verikoetutkimuksessa natriumin alhainen ja kaliumin korkea pitoisuus tukevat epäilystä. Munuaisarvot ovat usein koholla. röntgenkuvassa nähdään usein tavallista pienempi sydän ja onttolaskimon pienentynyt tilavuus ja joissain tapauksissa ruokatorven laajentuma voidaan erottaa.
      Diagnoosi varmistetaan tekemällä ACTH – rasituskokeella. Tulos on positiivinen jos koiran peruskortisoliarvo on alhainen ja se ei nouse ACTH hormonin annostelun vaikutuksesta.

      Addisonin tauti koiralla: hoitaminen
      Hoidon kulmakivet ovat neste- ja elektrolyyttitasapainon korjaus suonensisäisellä nesteytyksellä sekä mineralo- ja glukokortikoidien korvaushoito. Mineralokortikoidien vajaus korvataan fludrokortisonitableteilla (Florinef®). Tämän lääkkeen annosta joudutaan todennäköisesti tulevaisuudessa nostamaan. Glukokortikoidiannostusta (Prednison) pyritään pienentämään mahdollisimman pieneksi kortisonilääkitykseen liittyvien sivuvaikutusten vuoksi. Osa koirista tulee toimeen pelkällä fludrokortisonitableteilla.
      Lääkityksen tavoitteena on korvata puuttuvat hormonit, mutta samalla välttää yliannostusta.
      Addisonin tauti koiralla: ennuste
      Addisonin tauti koiralla on ennusteeltaan erinomaisen hyvä omistajan noudattaessa tarkasti lääkitysohjeita. Hoitotasapainon arvioimiseksi koiran veriarvoja seurataan kahdesti vuodessa otettavilla verikokeilla. Addisonin tautiin sairastuneilla koirilla on muita koiria suurempi riski sairastua myöhemmin sokeritautiin, kilpirauhasen vajaatoimintaan tai muuhun autoimmuunitaustaiseen sairauteen.
      Eläinlääkäri Petri Bäcklund
      - See more at: http://www.elainlaakariin.fi/addisonin-tauti-koiralla/#sthash.tj8nS2Eg.dpuf

      • Belgianpaimenkoira

        Lisää aiheesta https://www.google.fi/search?client=opera&q=Florinef&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#q=Florinef koira

        http://www.koirakissaklinikka.fi/Koira-artikkelit/addisonin-tauti-l-lisaemunuaisen-kuorikerroksen-vajaatoiminta.html

        Addisonin tauti l. lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta

        Lisämunuaisen kuorikerros tuottaa elimistön omia kortikosteroideja. Mineralokortikoideja tarvitaan mm. elektrolyyttitasapainoon, glukokortikoideja erityisesti stressitilanteissa. Lisämunuaiskuoren tuhoutuminen tai toimimattomuus aiheuttaa vajaatoiminnan oireita eli Addisonin-taudin. Taudin syy on useimmiten tuntematon: syynä voi olla autoimmuunitauti, infarkti tai amyloidoosi, se voi tulla Cushingin-taudin hoidossa käytetyn mitotaani-lääkityksen seurauksena, tai syynä voi olla aivolisäkkeen tuottaman ACTH hormoni puute. Joskus pitkäaikaisen kortisonilääkityksen lopettamisen jälkeen koiran lisämunuaiskuori ei enää toimikaan.

        Taudin esiintyminen:

        Tautia todetaan nuorilla ja keski-ikäisillä (2-4 vuotiailla) koirilla, nartuilla uroksia enemmän. Koirilla tauti on harvinainen, kissoilla erittäin harvinainen. Rotualtisteena pidetään isovillakoiraa, partacollieta, rottweileria ja valkoista länsiylämaanterrieriä.

        Taudin oireet:

        Aluksi oireita voi esiintyä vain stressitilanteissa (trauma, infektio, leikkaus ), ja koiran vointi on välillä parempi. Yleisiä oireita ovat oksentelu, ripuli, ruokahaluttomuus, vatsakipu ja painon menetys. Koira on väsynyt ja haluton. Tärinää, lihasheikkoutta ja lihaskipuja voi esiintyä. Joskus tauti voi puhjeta kriisiksi: verenpaine laskee, koira on heikko, jopa tajuton, alilämpöinen ja kuivunut. Kissalla oireena ovat ruokahaluttomuus, laihtuminen ja välinpitämättömyys.

        Diagnostiikka:

        Tyypillisesti verinäytteessä on kohonnut kalium ja alhainen natrium pitoisuus. Usein tautiin liittyy kohonneet munuaisarvot. Perusverinäytteet voivat olla myös normaalirajoissa. Diagnoosi varmistetaan ACTH -testillä, jolloin koiralta otetaan 2 verinäytettä 2 tunnin välein. Röntgenkuvassa voi näkyä alhaisesta verenpaineesta johtuvia muutoksia (pienikokoinen sydän), EKG:ssä korkea kalium aiheuttaa muutoksia.

        Hoito:

        Lääkehoidolla korvataan puuttuva elimistön kortikosteroidituotanto: Peruslääkkeenä annetaan mineralokortikoideja, kauppanimeltään Florinef. Tarvittaessa lisäksi annetaan glukokortikoideja, kauppanimeltään Prednison. Lääkitys on elinikäinen. Kriisitilanteessa potilasta hoidetaan klinikalla suonensisäisellä nestehoidolla ja lääkityksellä, kunnes se ei enää oksenna ja alkaa syödä, tämän jälkeen jatketaan lääkitystä suun kautta.

        Kontrollit ja ennuste:

        Aluksi kontrolloidaan potilasta 2 viikon välein (yleiskunto ja veren elektrolyytit, ACTH- testi tarvittaessa ), myöhemmin 3 -6 kuukauden välein. Ennuste on hyvä, eli koira voi elää normaalin elämän lääkityksellä, kunhan sopiva lääketasapaino on löydetty.

        Artikkelin kirjoittanut: Ell Elisa Välimäki Koira-Kissaklinikka Oy, Turku


    • meistähänseriippuu

      Minun lapi koirani sai ensiksi emätin tulehduksia ja viisi vuotiaan alkoi nivelrikko ja maksa meni niin huonoksi, että erikoistuotteet oli ainoa hoito, liha kokonaan pois, vain herkkävatsaisille tarkoitettuja ruokia, kuten riisi, keitetty porkkana ja raejuusto. Keitettynä puuroa, ei auttanut. Lopulta koiralla ei pysynyt sisällä mikään, kaikki tuli ulos, myös vesi. Havaittiin vatsahaava, joka kai vuoti verta. Kun kyse menen päivää oli kulunut, pakotti vastaan taistelevan koirani piikille. Koira taisteli vastaan ja minä vedin väkisin piikille. Sain kammo koko loppuelämäni ajaksi kaikkein rakkaimmat ja ainutlaatuisimman koirani nukutuksesta ja lopettamisesta. Koirani kolmisen vuotiaan alkaneen oireiden syynä saattaisi olla koko elimistöön levinnyt hiiva, joka aiheuttaisi eri oireita. En tiedä, mutta kun koiran vatsa on herkkä, kuten myös nykyisellä koiralla on, niin allergiatestit kannattaa teettää ja jo ennen koiran sairastumista ostaa herkkä vatsaiselle tarkoitettuja erikoisruokia, jos vain edes epäilee jotain. Välttyy paljolta kivut, tuskaa, sairaudesta, lääkärillä käynneistä ja valvomisilta. Kun koira korvaa perheen, kuten minulla, niin sen eteen antaa kaikkensa. Minäkin tilasin zooplus San kautta ruokaa Saksasta asti. Enkä onnistunut voittamaan vatsaoireita ja allergioita. Saa nähdä, kuinka käy, mutta loppuun asti annan kaikkeni. Itse olen koirani ottanut ja vastuun aion kantaa loppuun asti. Toivon uuden koiran kanssa parempaa.

    • tokalek

      Älkää itseänne syyllistäkö, ihan turhaa. Ei lapinkoira sipuliin kuole eikä juuri muuhunkaan. Ilmoittakaa koiranne sairaudesta rotujärjestön jalostustoimikunnalle.
      Koiralla on todennäköisesti ollut sellaiset geenit että se sai munuaisvian suhteellisen nuorena, useinhan vastaava vaiva tulee vanhuskoiralle.
      Siis autoimmuunitauti hienosti sanoen. Olisi ollut hyvä lähettää koira obduktioon.
      Kyllä eläinlääkäri varmaankin on verinäytetuloksesta nähnyt, että kyse on munuaisten vajaatoiminnasta eikä Addisonin taudista.

    • Usein Addisonin taudissa koira alkaa aristelemaan hampaitaan kuten olisi poistettu hammaskivi

      Addisonin tautia ei taida nähdä heti verikokeessa vaan lääkäri voi kokemuksensa/tietojensa perusteella alkaa epäillä että kyseessä voi olla addisonin tauti ja kokeilla selvitetään tuo http://www.vetlab.fi/?id=07236605-96CB442B9FFB-C2B88699AEAF

      "Suoritus

      • 0-näyte otetaan aamulla paaston jälkeen (peruskortisolitaso)
      • annetaan Synacthen Depot 0,22 ml im (1 mg (100 ky)/ml) (Oriola, erik. lupa)
      • I-näyte otetaan 1,5 tunnin kuluttua

      Tulkinta

      • normaalisti koirien/kissojen kortisolitaso kohoaa tasolle 200-600 nmol/l
      • PDH:ssa vaste on ylikorostunut ( > 600 nmol/l)
      • Addisonin taudissa vaste joko puuttuu tai on vähäinen
      • lisämunuaiskasvaimen yhteydessä perustaso on korkea, eikä ACTH vaikuta siihen sanottavasti
      • iatrogeenisessä hyperkortisolismissa perustaso saattaa olla normaali tai matala ja ACTH-stimulaation jälkeen mitattu taso normaalia matalampi (yleensä likipitäen sama kuin perustaso) "

      Siis "0-näyte otetaan aamulla paaston jälkeen (peruskortisolitaso)
      • annetaan Synacthen Depot 0,22 ml im (1 mg (100 ky)/ml) (Oriola, erik. lupa)
      • I-näyte otetaan 1,5 tunnin kuluttua"

      Kokemuksesta jos lääkäri määrää käytettäväksi Florinef tabletteja jo ennenkuin verikokeiden tulokset valmistuvat niin koira joka on väsynyt ja näytää siltä että herääkö koira enää seuraavana aamuna niin koira voi tulla iloisena aamulla viereen kuin mitään sairautta ei olisikaan, tietysti verikokeesta näkee onko addisonitauti kyseessä ja jos on niin sitten on syötävä Florinef tabletteja loppuelämä ja ehkä vielä ehkä kortisoonia lisäksi

      Kun lääkitys on kohdallaan koiran veriarvot ovat kuin terveellä koiralla ja koira yleensä elää normaalia elämää koko ikänsä, verikokeita on yleensä tehtävä puolenvuoden/vuoden välein ja lääkitystä ei saa lopettaa vaan lääkäri määrää verikokeiden perusteella jos annostusta muutetaan, voi joutua muuttamaan ruokaakin sellaiseksi joka helpottaa elimistön toimintaa, valmiita kuivaruokia löytyy eläinlääkäreiltä

      jos koira esimerkiksi oksentaa ja menee kuralle ja elimistö kuivuu niin yleensä lääkäri laittaa tiputukseen jotta elimistön toiminta palautuu ennalleen

      Tässä nyt tämä sairaus jota pystyy pitämään kurissa lääkkeillä ja kontrollissa käynneillä ja koira elää kuin mitään sairautta ei olisikaan ja yleensä koirasta on luovuttava vasta kun se tulee vanhaksi ja alkaa hiipumaan iän takia mutta lääkitys on oltava täsmällistä ja jatkuvaa ja kontrollit koko koiran iän

    • näinkin

      Kyllä ihan perusverinäytteestä ja sopivasta taudinkuvasta Addisonin tautia voi epäillä. Aloittajaa on mielestäni ihan turha hämmentää sillä, että koiransa ei kuollutkaan eläinlääkärin pitkään hoitamaan tautiin A vaan ihan toiseen tilaan B.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      296
      3339
    2. 203
      2918
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2514
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      226
      1973
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      15
      1408
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1308
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      164
      1256
    Aihe