Suomi-peruna: Ruuan laadun pohjanoteeraus

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/väärä-osoite-ruokaperunaa-paperin-raaka-aineeksi-1.127026

Kuten tuosta objektiivisen tiedonvälittäjä, mediamestari MaaseudunTulevaisuus –nimisen MTK:n järjestölehden artikkelista on pääteltävissä, suomalainen ruokaperuna ei kykene kilpailemaan laadulla edes EU:ssa, laajemmasta markkina-alueesta puhumattakaan.

Suurista ponnisteluista huolimatta suomalaista ruokaperunaa ei saada kaupaksi ulkomaille. Asian ymmärtää hyvin hän, joka on kerrankaan vieraillut esimerkiksi Rhodoksen maalaistorilla, missä myyjien kojut pursuavat vähintään kolme kertaa kookkaampia perunanmukuloita kuin Suomi-peruna suurimmillaan.

Pilkanteoksi katsonevat perunan sisäänostajat maailmalla, kun suomipoika esittelee kitukasvuisen tuotantonsa (kreikkalaiseen verrattuna) pikkiriikkisiä perunanmukuloita muka luksustuotteena ja laadultaan ylivertaisimpina mitä maa päällään kantaa.

Suomalainen ruokaperuna kelpaa vain liima-aineeksi paperitehtaalle, ja siihenkin tarkoitukseen hyvin huonosti.

Huonosta laadusta on syyttäminen muhkeita maataloustukiaisia, joiden takia maanviljelijä on heittäytynyt mieluummin tukijussiksi kuin ryhtynyt miettimään keinoja laadun parantamiseksi.

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hlöps

      Euroopasta vietiin viime vuonna perunaa Afrikkaan 1-2 sentin kilohintaan.

      Ei ole kyse siitä, että eurooppalaiset eivät ostaisi suomalaista perunaa laadun vuoksi, vaan siitä että he eivät sitä tarvitse, kun varastot ovat täynnä heidän omaa perunaansa. Kun ei hekään saa sitä Venäjälle vietyä.

      Mitä kitukasvuisuuteen tulee, suomalaiset hyvät perunasadot eivät kauheasti kalpene keskieurooppalaisille - puhumattakaan kreikkalaisista - satotasoille. Mukulakokoon voi vaikuttaa esim. istutustiheydellä. Suomalaiset eivät osta isokokoista perunaa, joten ei sitä kannata kasvattaa.

    • eerkki

      Jopa, puhuit laadusta, kirjoitit koosta. Myös Suomessa kasvatetaan suurikokoisia lajikkeita tärkkelyksen (perunajauhon) tuotantoon tai uuniperunoiksi. Kun kaupat (kotitaloudet) haluavat kooltaan 40 -70 mm. mukulakokoa olevaa perunaa, niin miksi kasvattaa perunaa suurempikokoiseksi. Lisäksi koko on lajikkeista, kasvuajasta ja -paikasta sekä kasvualusta riippuva tekijä.

      • TosiYkssilimästä

        Jopalle vain suuri on kaunista. Laadusta ei väliä, kunhan on kokoa. Mitä vetisyydestä tai vaikka sisältä olisi ontto, kunhan on iso. Mitenhän sitten, jos se halkinainen jättipottu lautaselle päätyisi, olisiko vielä sittenkin laadukas?


    • Mukulakoon suurentaminen saattaisi hyvinkin edesauttaa suomalaisen ruokaperunan maailmanmarkkinoita, mutta tämän estää tukien turruttamisesta johtuva kompetenssivaje.

      Kapeakatseisuus (”Suomalaiset eivät osta isokokoista perunaa, joten ei sitä kannata kasvattaa.”
      - hlöps
      ” Kun kaupat (kotitaloudet) haluavat kooltaan 40 -70 mm. mukulakokoa olevaa perunaa, niin miksi kasvattaa perunaa suurempikokoiseksi.” –eerkki), joka aiheuttaa, ettei edes nähdä markkinoita Suomea laajemmin, on seurausta tukien turruttamien aivojen innovaatiokyvyttömyydestä. Myös tämä case tuo esille maanviljelijän rajoittuneen ajattelutavan. Tukiraha kun juoksee, vaikka pikkiriikkiset perunanmukulat kelpaavatkin ulkolaisten kuluttajien asemesta vain paperitehtaalle liima-aineeksi.

      Kuluttajien laatutietoisuuden lisääntyessä suomalaisen perunan osuus ruokapöydän antimista vähenee. Jo nyt ulkomaista perunaa on kevättalvisin Suomessa paljon myynnissä. Sitä tuodaan tänne muun muassa Marokosta, Kyprokselta, Kanarian saarilta ja Italiasta.

      Muutama vuosi sitten Etelä-Suomen Sanomissa julkaistun sokkotestin voitti italialainen siikli, suomalainen siikli jäi hopealle ja Timo kolmoseksi.

      • hlöps

        Silloin, kun Venäjälle sai vietyä perunaa, sinne vietiin paljon nimenomaan ylikokoista (yli 70 mm tai yli 60 mm) perunaa. Koska sille ei ole Suomessa markkinoita, ja koska venäläiset taasen tykkäävät niistä.

        Jos sinä tykkäät suurista perunoista, ota suoraan yhteys perunanviljelijään tai pakkaajaan. Varmasti löytyy isoja perunoita, ja lähtee halvallakin kun käyt itse sieltä lajittelulinjan päästä tai lajittelujätekasasta hakemassa.


      • feafs

        "Muutama vuosi sitten Etelä-Suomen Sanomissa julkaistun sokkotestin voitti italialainen siikli, suomalainen siikli jäi hopealle ja Timo kolmoseksi."

        Ja tuo taas johtuu ihan siitä, että siinä verrattiin "omenia ja appelsiineja" eli varhaisperunaa ja täysiaikaista perunaa toisiinsa. Se italialainen peruna oli niin sanotusti kypsää tavaraa, ja suomalaiset olivat varhaisperunoita. Italiassa istutetaan talvikauden tuotanto tammikuussa, joten se ehtii hyvin valmistua Suomen kevääseen. Kotimainen siikli ja timo taas ovat kesäkuussa hyvin keskenkasvuisia, mikä totta kai tuntuu maussa ja muissa ominaisuuksissa.


      • entinen-eerikki

        En toki ajatellut ensimmäiseksi tukia, vaan sitä, ettet varmaan ole koskaan perunoita keittänyt, koska mainostat suuria perunoita parempilaatuinen. Teollisuuteen tuskin otetaan kuin pientä perunaa, koska sen hävisi kuormittaa muodostuu suureksi. Tuet maksetaan hehtaariperusteisesti, joten suurempi sato on aina viljelijälle parempi kuin pieni, koska kiinteät kustannukset ovat aina samat. Ja tiedätkö, että perunan mukulat eivät ole kaikki samankokoisia, vaan saman varren alla on erikokoisia mukulat - myös Kreikassa. Ps. ennen kotona kerättiin pelosta kaikki mukulat, suuret käytettiin keittoihin, laatikoihin ja m uusiksi, keskikoko syötiin kuorinnan ja pienet perunat syötettiin eläimille.


    • JOPPEYKSRINO

      JUOPRP-VAINRILLA TAASREHEN ONGRELMAHAN,,:))))))))) NOOR JOS TAASREHEN 99,99% HALUUAAHAN NORMI PERUNOIT, NI VIIMRENEN TUHANRES OSA HUUTRAA ISOI,,:))))))))))

    • Niiiinpä

      "Traktorit vyöryvät torvea soittaen Brysseliin – viljelijät vaativat EU:lta hätätukea
      Naudanlihan, sianlihan ja maidon hinta on kääntynyt rajuun laskuun usean tekijän vuoksi: Kiinan kysyntä on hidastunut, Venäjän länsimaille asettamat talouspakotteet vaikuttavat ja eurooppalaisten ruokatottumukset ovat muuttuneet."
      http://yle.fi/uutiset/traktorit_vyoryvat_torvea_soittaen_brysseliin__viljelijat_vaativat_eulta_hatatukea/8285983?ref=leiki-uu

      Onko nyt ymmärrettävä että muuallakin euroopassa huono lastu aiheuttaa että ylituotanto ei kelpaa muualle sekä viljelijöiden ammattitaito markkinoinnissa.
      Näihän jopa on täällä lirjoitellut aiemmin.

    • Niiinpä

      Piti olla huono laatu. Eikö siis keskieuroopalaiset osaa viljellä kustannustehokkaasti?

      Äläkä jopa nyt vaan sano että suomalaiset saavat enemmän tukea.
      Silloinhan tunnustaisit että keskieurooppalainen viljelijä ei pärjää
      Vähemmällä tuella paremmissa tuotanto-olosuhteissa.

    • Tiedoksi

      "Suomessa perunaa jalostaa Jukioisissa toimiva Boreal Kasvinjalostus Oy ja Kesko (Länsi-Hahkialan koetilalla Hauholla). Perunalajikkeen jalostus tiettyyn käyttötarkoitukseen voi viedä 15 vuotta. Jalostuksessa käytetään hyväksi villiperunoita niiden rikkaan geeniperimän vuoksi.
      Ns. tavallisen ihmisen mahdollisuudet jalostaa perunaa ovat Suomessa rajalliset. Virallisesti ei vanhoja perunoita myydä siemenperunoina"

      http://www2.kirjastot.fi/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=2f61cc45-8fe3-48dc-a247-3193ee74da98

      Ei perunan viljelijät perunaa jalosta, jos jopa et tiennyt.

      • hlöps

        "Hieman" vanhentunutta tietoa. Ja muutenkin äärimmäisen sekava ja epämääräinen. Vanhoilla perunoilla ilmeisesti tarkoitetaan vanhoja lajikkeita?

        Mutta miten tuo nyt liittyi asiaan? Toki, mukulakoko on osin geeneissä. Mutta se on myös hyvin vahvasti viljelytekninen kysymys. Suurin osa Suomessa viljeltävistä perunalajikkeista on Keski-Euroopassa jalostettu, ja myös siellä viljelyssä. Jos Suomessa olisi menekkiä suurille mukuloille, lajikevalikoima ei ole ongelma.


    • Pettynyt_ostaja

      Ostin viime lauantaina kahden kilon pussin kotimaista kiinteää perunaa. Päällimmäiset olivat OK, mutta tänään kun pääsin pussin pohjalle asti, alkoivat sormet upota perunoiden sisään. Muutama näistä "kiinteistä" perunoista oli puoliksi vetistä massaa. Parista leikkasin pienempiä vaurioita pois, kun näyttivät muuten terveiltä.

      Maultaan ja rakenteeltaan oikein hyviä perunoita, mutta 20 % siis pilalla alle viikko ostopäivästä. Siinä meillä kotimaista laatua.

      • feafs

        Säilytitkö niitä tiiviissä muovipussissa? Ei hyvä. Kaupan kannalta muovipussit on kivoja pakkauksia, mutta perunan säilytykseen ne ovat huonoja. Tämä muuten pätee myös ulkomaisiin perunoihin!


    • itewendywillproditox

      Öööh ei ooo. Aakkeet laakkeet. Oooh parhata rookoo ollaha.

    • Oikea-säilytys-A-jaO

      Mitä tekemistä laadulla on sen kanssa että epäasiallisesti säilytettynä tuote pilaantuu, tässä tapauksessa peruna. Kun asuin maalla meillä oli perunakuoppa jossa perunat säilyvät seuraavaan satoon saakka.
      Jääkaapissa peruna ei tahdo säilyä kahta viikoakaan ja jos perunaa
      Säilyttää ostopalkauksessaan, eli muovipussissa, säilyvyys on muutaman
      päivän. Ei perunan viljelijä turhaan investoi perunavarastoon jossa on
      Samanlaiset olosuhteet kuin perunakuopassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      4
      2013
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      255
      1712
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      248
      1650
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      56
      1608
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      105
      1448
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      30
      1403
    7. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      157
      1207
    8. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      287
      1203
    9. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1193
    10. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      43
      1123
    Aihe