Kuinka nopeasti vaikutus ilmenee?

väsy

Kuinka nopeasti vitamiinilisä vaikuttaa? Olen jatkuvasti väsynyt, ostin kokeeksi marketista b-vitamiini poretabletteja (b active). Siis kauanko kannattaa jatkaa tätä kokeilua ennekuin alan etsiä väsymyksen syytä muualta?

15

9394

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1704

      Vitamiinilisä vaikuttaa vain silloin, jos sinulla on oikeasti lisätarve ko. vitamiinille.

      Yleensä kuitenkin kuukausi on sellainen aika, jolloin jotain tuloksia pitäisi näkyä, oletettavasti että muistat ottaa lisän joka päivä ja että elimistö pystyy sen hyödyntämään (synteettiset vitamiinit eivät välttämättä ole yhtä hyvin elimistön hyödynnettävissä kuin luonnolliset).

      Väsymys voi liittyä myös esim. raudan tai d-vitamiinin puutteeseen. Ota tarvittaessa yhteys lääkäriin esim. rauta- ja kilpirauhasarvojen tarkistamiseksi.

      • väsy

        Hemoglobiini on yli 140 , joten siitä ei ainakaan ole kyse (olen nainen). D:tä voisin myös kokeilla. Tämähän kokeilu ei tee haittaa kun en popsi yliannoksia ja on halvempi kuin lääkärissä käynti. Ja varsinkin, kun kunnalliselle on vaikea saada aikoja. Mutta jos nämä ei auta, niin sitten kai täytyy. Kuukauden päästä, siis.


      • myösväsynyt

        hemoglobiini ei kerro mitäänkehon rauta määristä. hemoglobiini voi olla hyvä, vaikka raudan puutetta olisi.


      • Anonyymi
        myösväsynyt kirjoitti:

        hemoglobiini ei kerro mitäänkehon rauta määristä. hemoglobiini voi olla hyvä, vaikka raudan puutetta olisi.

        Juurikin näin varastorauda voi olla"tyhjä"


    • TerveRavinto

      Väsymyseen voi olla monia erilaisia syitä ravitsemuksellista unitottumuksista ja liikunnallisuudesta alkaen. Kanattaa tehdä Googleen haku vaikkappa 'ravitsemus ja väsymys' ymv. niin saa kiinnostaa infoa omaan profiiliin harkittavaksi.

      Mitä vitamiineihin tulee, niin kuten edellä toinen jo mainitsi, niin synteettiset eivät ole se ideaali vaihtoehto joita markkinoilla on paljon. Mielummin muutenkin valmisteet, jotka sisältävät mahdolisimman vähän 'kemiraa' kylkiäisinä.

      "Vitamiinit ja kivennäisaineet"

      - http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=seh00151

      "Yleisimmät vitamiinit - näin ne vaikuttavat!"

      - http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288350211062.html?id=2272478

      Ps. Niin sanottu roskaruoka aiheuttaa väsymystä ja masennustakin, ihmisen 'koneisto' ei toimi hyvinsellaisella.

      "Tutkimus: Roskaruoka aiheuttaa masennusta"

      - http://www.iltalehti.fi/mieli/2012051515541865_md.shtml

      Kauppalehdessä: 'Roskaruoka masentaa ja pilaa aivosi'

    • Huhuuuuui

      Älä osta vitamiineja tavallisesta kaupasta, useammat vitamiinit siellä on humpuukia, käy ihan luontaistuotekaupassa ja selitä niille vaivas, he osaavat heti antaa oikeat vitamiinit tai hivenaineet.

    • nukuhyvin
      • väsy

        Olen ollut huono nukkuja jo kouluikäisenä, eikä se ole vaikuttanut näin. Tulen kai toimeen niillä vähemmilläkin tunneilla (ainakin tähän asti tullut, nyt keski-iässä). Roskaruokaa en todellakaan syö, paitsi pizzan ehkä kerran kuussa. Tosin työttömänä ja sinkkuna ei voi joka päivä syödä täsmälleen oppien mukaisesti tyyliin "kalaa 2 kertaa viikossa". Mutta pääasiassa kuitenkin kotiruokaa. Maidon sietokyky on hieman rajallinen, joten d:stä voi ollakin puutetta.

        Ikäkin varmasti vaikuttaa, mutta kyllä viisikymppisessä pitäisi vielä virtaa olla.


      • deevitamiia

        Ruuasta saat D-vitamiinia pari mikroa, kun tarve on vähintään 50µg päivässä eli purkille mars.


    • lääkäriinjohophop

      (Poikkeukselliseen) uupumukseen tai väsymykseen ei löydy vastausta Suomi24:stä tai luontaistuotekaupoista. Eikä se välttämättä ratkea erilaisten vitamiini- ja kivennäislisien kokeilulla. Jos väsymykseen ei löydy selitystä, niin ei kannata jahkailla lääkärissä käynnin kanssa. Mitä nopeammin menet, sitä nopeammin loppuu epätietoisuus ja syyn selvitessä saat siihen täsmähoitoa. Jos mitään elimellistä tms. ongelmaa ei löydy, niin sitten on syytä katsoa peiliin ja kerrata omaan elämäntyyliinsä liittyvät asiat inharealistisen rehellisesti.

      • väsy

        Terkkarin lääkärille on joka tapauksessa pitkä jono kun ei ole akuutti asia. Viimeksi meni yli 2 kk vastaavassa kiireettömässä asiassa. Joten ihan hyvin voin tehdä kokeiluja sillä aikaa, kenties helpottaa ja voin luovuttaa ajan sairaammalle.


    • TerveRavinto

      Mikäli väsymykseen ei ole elimellistä ja / tai elintapoihin liittyvää syytä, niin yksi mahdollisuus on uniapnea jota nukkuja itse ei edes öisin havaitse, mutta herää aamuisin jo valmiiksi väsynenä palauttavan unenpuutteen vuoksi.

      Unihygieniaan liittyy myös ruokailutavat, ruokailun laatu ja ajoitus
      illalla. Osa ravintoaineista edesauttaa unenlaatua ja osa päinvastoin.

      Myös nukkumaanmenon aikahaarukka ja sen säännöllisyys on tärkeä jossa jopa pelkkä 20 minutinkin myöhempi ajoitus tuntuu aamulla. Joidenkin unitutkimuksien mukaan tilisi hakeutua tyynyn seuraan illalla kello 22-24 välillä, ei myöhemmin ja TV sekä tietsikat kiinni mieluummin jo tuntia ennen nukkumaanmenoa.

      Toisaalta jo puolen tunnun kävelylekki päivisin edesautaa unen laatua.

      • nukuhyvin

        Juurikin näin.

        Sammuta kaikki elektroniikka sekä langattomat laitteet jo pari tuntia ennen nukkumaan menoa.


    • rivikune

      Itse söisin vain viikon. Kyllä pieniä muutoksia pitäisi melko nopeasti alkaa huomaamaan, kun kyse on jaksamisesta/energiatasosta.

      Syötkö tarpeeksi proteiineja (ei pelkästään kasvisprot)? Entä rasvoja? Saatko tarpeeksi jodioitua suolaa?

    • sama_elämäntilanne

      Vaihdevuosioireistoa? Vai käytätkö hormonikorvausta? Aika monella naisella myös alkaa kilpirauhasoireilua tuossa iässä. Vuodenaikakin voi masentaa, vaikkei olisi ennen sitä tehnyt. Ja yleensä elämäntilanne. Vanhemmalla työttömällä liene aika heikot mahdollisuuden päästä enää kunnon ansioille, mikä varmaan vetää mieltä alaspäin ja tekee unet entistä rauhattomimmiksi.

      Olen kymmenisen vuotta sinua nuorempi nainen. Itse olen huomannut jo tässä iässä, että elimistö ei ole enää kone, joka rullaa automaattisesti eteenpäin. Elämäntilanne jotakuinkin vastaava. Yöhikoiluja on, ja välillä päivälläkin, vaikka kaikki hormonit todettu normaaleiksi. Sekä hormonit että elämäntilanne sekoittavat unta. Ja useimmilla unenlaatu heikkenee vielä iän myötä.

      D-vitamiinia kannattaa kaikkien ottaa talvella purkista. Melkein mahdoton saada ravinnosta riittämiin. Itse olen syönyt myös C-vitamiinia, vaikka sitä pitäisi saada ravinnostakin. Happamoittaa myös virtsaa, eli ehkäisee ehkä jopa virtsiittejä, näin ainakin toivon. Aika hyvin "halparuualla" muuten pärjää, kun sitä vähän tehostaa lisillä.

      Liikuntaa inhoan, mutta kuljen hyötymatkat pääosin kävellen, joten ulkoilua ja liikuntaa tulee. Nyt olen varovaisesti aloitellut myös kotona lihaskuntotreenejä. Sillä saa melkein paremman väsymyksen kuin ulkoillessa. Ja lihakset kehittyvät vielä missä iässä tahansa. Kivalta tuntuu, kun pitkästä aikaan allit eivät riipu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      113
      8690
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2605
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2346
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1986
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1734
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1534
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1487
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1292
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      7
      1219
    Aihe