Kiukuttaa häiden jälkeen

Liisa-rouva

Seuraa avautuminen, jota ei kannata ehkä lukea olleenkaan.
Järjestimme mieheni kanssa häät kesällä. Olemme jo ihan aikuisia ihmisiä ja halusimme häistämme meidän näköiset.
Panostimme järjestelyihin ihan valtavasti aikaa, vaivaa ja rahaakin.
Halusimme intiimit, tunnelmalliset häät, vihkiminen kirkossa illalla ja sen jälkeen päivällinen ja tanssia.
Kolme viimeistä vuorokautta tein itse 24h järjestelyitä ja mies kaksi vuorokautta.
Miehen sukulaiset tiedustelivat moneen kertaan useamman ihmisen voimin pukukoodia, jonka nyt piti olla selvä (kutsusta kävi ilmi, että ihan muodolliset juhlat ovat) ja mieheni vastasi jokaiselle yhdessä ja erikseen, että pukukoodi on frakki. Hänen sukulaisensa ovat kaikki erittäinkin akateemisesti koulutettuja ja hyvissä asemissa olevia. Olisi siis kuvitellut, että siellä sitten ymmärretään, mitä tuo pukukoodi tarkoittaa.
No, juhliin saavuttiin kaikenlaisissa arkisissa ruututantuissa, naisista kukaan ei ollut vaivautunut kampaajalle, kenelläkään miehellä ei ollut frakkia, useimmilla etiketin tulkinnan mukaan arkipuku. Ja tämä porukka oli loppuun asti, söi ja joi ihan kaikkien vieraiden edestä.
Kun seuraavana päivänä auoimme lahjoja, mieheni tyrmistys oli valtava. Nämä hänen sukulaisensa (yhteensä 11 henkilöä) oli tuonut kokonaista kolme lahjaa. Yksi oli kortin välissä oleva satanen, yksi oli pullo halpaa shampanjaa ja kortin välissä 150 euroa ja yksi oli pullo vielä halvempaa kuohuviiniä ja 50 euroa.
Mieheni on ainut lapsi, eivätkä hänen vanhempansa ole enää elossa, joten olemme pitäneet kummeja vanhempien veroisina aina kaikissa juhlissamme. Niin nytkin. Kummit olivat tässä lahjajoukossa mukana.
Meillä oli lahjalista, jolla oli todella kaikenhintaista ja monenlaista tavaraa - sellaista, jolle meillä on tarvetta ja käyttöä. Sukulaiset olivat pyytäneet tämän lahjalista, mutta ilmoittaneen sitten lahjalistan hoitajalle, että emme me löytäneet mitään meille sopivaa (!!!), joten annamme rahalahjan.
Mieheni poisjäänyt vanha sukulainen oli lähettänyt meille rahalahjan, joka oli suurempi kuin näiden muiden yhteensä... hän ei siis terveydentilansa vuoksi päässyt paikalle...
Useat ystävämme, jotka elävät omien vaikeiden tilanteittensa vuoksi todella vähillä rahoilla, olivat nähneet valtavasti vaivaa lahjojen eteen: kuka oli tehnyt meille upeita käsitöitä, kuka tiedusteli voisiko (koska hänellä oli mahdollisuus hoitaa asia itselleen edullisesti ja meille se olisi tullut kalliiksi) hän toimittaa tarvitsemiamme ruoka-aineita päivällisen valmistamiseen ja monet (todella pienituloisiksi tietämämme) olivat ostaneet lahjalistalta kalliita lahjoja.
Mieheni oli niin loukkaantunut ja pettynyt - kuten minäkin. Näitä hänen sukulaisiaan on kutsuttu meidän juhliimme aina, hyysätty ja passattu kuin piispaa pappilassa - ja tässä oli sitten heidän osoittamansa huomio meidän suurta päiväämme kohtaan! Jos ei huvittanut, niin olisivat jääneet kotiin! Mutta miksi tulla ehdoin tahdoin loukkaamaan ja pahoittamaan toisten mieli?

Laskin ihan huvikseni, paljonko järjestelyt (ilman ruokia ja juomia!) olivat per henkilö ja pääsin summaan, joka oli noin 120€/henkilö - ja tähän tosiaan ruoka ja juoma päälle. Näiden sukulaisten lahja oli noin 30€/henkilö. Itse en koskaan kehtaisi viedä niin olematonta lahjaa häälahjaksi. Minut on aina opetettu ajattelemaan, että lahjan pitää olla sen suuruinen, että se kattaa minun "aiheuttamani kulut" juhlassa.
Ja ehkä vielä enemmän loukkasi todellakin se huono pukeutuminen.

Jälkeenpäin luin erään häävieraamme fb-päivityksen, jossa hän kertoi heidän olevan lähdössä häihin (siis meidän häihimme) ja, koska on ihan aikuisten ihmisten juhla, niin voi mennä ihan rennolla otteella! Siis käytöstavat yms. olivat jääneet kotiin...

Mieheni on onneksi ihana ja osaa lohduttaa joka tilanteessa - hän sanoi, että pääasia on lopputulos. Niin tietysti onkin. Mutta samaan hengenvetoon hän sanoi, ettei enää ikinä kutsu sukulaisiaan mihinkään juhliin. Arvatkaa kenen piikkiin se menee?

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ookkonää-tosissas

      Luin varoituksistasi huolimatta. Ei olisi kannattanut. Onko kirjoituksesi jonkinlaista parodiaa?

    • tunnelmallisuutta

      Useimmilla ihmisillä on sellainen kuva häistä, että morsiuspari tai vanhemmat järjestävät juhlan, jossa voivat tutut ja sukulaiset tavata toisiaan. Häät eivät ole ansaintakeino. Häälahjat ovat muodollisuus. Niiden arvo ei koskaan nouse samalle tasolle kuin häiden järjestäminen. Tasapuolisuutta syntyy siten, että hääpari on vuorostaan useissa häissä, joihin tuo muodolliset lahjansa.

      Ihmiset tulevat häihin suunnilleen samanlaisissa vaatteissa kuin muihinkin häihin. Jos pari ilmoittaa korkean pukukoodin, sitä pidetään ilman muuta vitsinä, olipa pari sitten ajatellut mitä tahansa. "Omannäköisiä" häitä suunnitellessa käy, että häät tulevat hyvin tavanomaisiksi. Ihan samoin kuin vanhemmat tuntevat antavansa lapselle tuoreen ja kauniin nimen, mutta huomaavatkin sitten jälkikäteen antaneensa muotinimen.

      Häät ovat useille pakkopullaa. Tietyissä ikävaiheissa täytyy olla läsnä niin lukuisissa häissä, ettei niitä voi pitää harvinaisuuksina. "Rento ote" on aivan välttämätön.

      Jos tahtoo oikeasti viettää omannäköisiä häitä, eikä stressata liikaa, pitää ensin jättää väliin polttarit ja kaikki hääjuhlan ohjelmat. Häät ovat vieraiden seurustelua varten. Vihkiminen tapahtuu kirkossa pienen seurueen läsnäollessa ja perinteellisissä asuissa. Morsian voi olla valkeassa mekossaan ilman alkkareita tilanteen juhlistamiseksi, mutta tämän pari pitää kokonaan salaisena tietona. Jos on kaaso ja puhemies, heille voi kuitenkin kertoa salaisuuden.

      Vihkiminen on hienostunut tapahtuma ja juhla sen jälkeen vapautunut. Kaikkea teennäistä ja suunitelmallisuutta voi välttää.

      Onnea nuorelleparille!

    • JormaJulma

      Kun minua viimeksi painostettiin lahjalistalla, löimme muutaman muun kutsutun kanssa lompakkomme yhteen ja ostimme jotain todella kammottavaa ja hyvin kallista.

      Hieno ilme morsiamella.

    • Parisuhdeparkkipirkko

      Luulin, että häät järjestetään siksi, että kaksi ihmistä haluaa liiton solmimisen merkiksi juhlia yhdessä läheistensä kanssa.

      Vaatteilla ei ole mitään merkitystä. Pukeutukoot kukanenkin miten haluaa. Mitä merkitystä toisten vaatteilla on teidän rakkautenne kannalta? Minun häihini saa tulla minkälaisissa kamppeissa tahansa.

      Häh kuka vielä haluaa häälahjoja? Mistä junttilasta olet oikein kotoisin. Kaikkien ihmisten kodit, varastot, kaapit pursuavat tavaraa ihan turhaa ja ylimääräistä. Nämä 40- ja 50-luvulla syntyneet sukupolvet, ehkäpä vielä 60-luvulla syntyneet, ovat menneet siihen halpaan, että tavaraa on haalittu tolkuttomasti. 70-lukuisissa ja varsinkin 80-lukuisissa trendinä on jo se, että ei lahjaa tavarana eikä rahana, vaan jotain käytännöllistä. Itse en edes halua häälahjoja. Ihmepelleilyä koko lahjahomma.

      Ihan hirvittää läheistenne puolesta, että olette ahnemielin olleet häittenne kanssa liikkeellä. Asenteesi on jotenkin niin pöyristyttävä, että minun on vaikea uskoa, että olet aiheesi kanssa edes tosissasi, mutta meistä on moneksi.

      Naimisiin menossa on kyse rakkaudesta. Ei hienoista juhlista saati lahjoista. Ei niitä juhlia muille järjestetä, vaan itselle ja ilolla kutsutaan tärkeät ihmiset mukaan ja heidät luonnollisesti kestitään. Heille ollaan kiitollisia siitä, että ovat tulleet juhlistamaan tuota päivää. Ei ole mitään järkeä kutsua sukulaisia velvollisuudesta, mutta toki jos uskoo saavansa heiltä rahaa ja sen takia kutsuu, eikä saakaan, niin pettyyhän sitä.

    • 12O6

      Tämän täytyy olla provo. Ei kukaan järjestä häitä vain näyttävyyden tai lahjojen vuoksi. Eikä kukaan normaali ihminen laske häiden kustannuksia. Se on riemukas tapahtuma jossa juhlitaan. Ja kaikki kutsutut ovat tervetulleita sellaisenaan kuin heidän normaalistikkin tavataan tuntea.

      Jos ei ole syntynyt miljonääri perheeseen niin ei kannata odottaa sen tason pukeutumista ja lahjoja.

    • piparminttuli

      Olen minäkin sitä mieltä että tän täytyy olla provo. Jos pukukoodi on frakki ja iltapuku niin sen tulee näkyä kutsussa eikä tuollaisella tekstillä kun kirjoittaja mainitsee.
      Ja eihän lahjojen tarkoitus ole kattaa hääkuluja. Jos näin on niin onneksi ihmiset ei ole langenneet moiseen halpaan. Hääjuhlan tarkoitus on juhlia (kuten edellä on mainittukin) hääparin kanssa sitä että he ovat sitoutuneet toisiinsa. (ennen juhlittiin koska he ovat saaneet toisensa)
      Jos kuitenkin olisitte halunneet että kulut kattaa häävieraat olisitte laittaneet kutsuun suoraan että frakki ja iltapuku pakko ja kaikilla osallistujilla sisäänpääsymaksu tuo 120e. Montaakohan häävierasta olisitte saaneet. Kannattaa miettiä.

    • milloin_ero

      Selväksi tuli. Olet muodollinen ja pintakiiltoinen ihminen. Kaikkien pitää tehdä siten, kuin sinä haluat. Sinulla on oikeus vaatia toisilta kalliita lahjoja. Jopa vähävaraiset kaverisi tanssivat pillisi mukaan ja ovat mieluummin syömättä kuin ostamatta sinulle designia. Kun homma ei mennyt kässärisi mukaan, olet masentunut.

      Jotenkin käsitin, että olette hyvin pärjääviä aikuisia ihmisiä. Köyhän juhlat ovat pienemmällä budjetilla tehtyjä, ja niissä voi etusijalla olle yhdessäolon ilo, ei esiintyminen ja pintakiilto. Miksi yleensä edes järjestää prinsessajuhlia, kun ei enää ole pinkit lasit silmillä (tosin jokin realiteettivarjoste siellä on)?

      Vieraanne varmasti vilpittömästi uskoivat, että kahden aikuisen ihmisen avioituessa meno on rennompi. Jos läheisimmät sukulaiset ovat jo kuolleet, niin ei etäisimmiltä voi vaatia samaa kuin aivan lähisukulaisilta. Etenkin kun avioituva pari ei ole edes aivan nuori. Eivätköhän "sukulaisenne" ottaneet opikseen (etenkin kun saavat kuulla vuodatuksestasi) ja jättävät teidät aivan varmasti rauhaan.

    • ookkonää-tosissas

      Olisi aapeen jo aika kertoa, oliko se parodiaa vai ei.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe