Extendededed

tiEF

Noitakuningas olisi voinut tappaa Gandalfin. Miksi ei tehnyt sitä? Ei mistää Gandalfista olisi ollut noitakuninkaalle vastusta, vaíkka Maia olikin.(gandalf ei saa käyttää maia voimia)

12

1267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jawetus

      Jep

      Tästä mun onkin pitänyt jorista jo aiemmin.

      Tuossa tapauksessa kyseessä on mielestäni virhe, joka sotii Tolkienin maailman perusajatusta vastaan. Tolkienin itse kirjoittama Bugi, isolla beellä.

      Perustelen tämän alla:

      ****

      Tolkienin mytologiassa on käsitteet Hroa ja Fëa, ruumis ja sielu, ja toinen tässä tarvittava käsite on näkyvä- ja varjomaailma.


      Edainin Fëa liikkuu näkyvässä- ja varjomaailmassa. Hroa vain näkyvässä, kuten tiedämmekin.

      Eldarin Fëa liikkuu näkyvässä- ja varjomaailmassa. Hroa vain näkyvässä ja osittain varjomaailmassa (tai ainakin nämä tuntevat varjomaailman läsnäolon).

      Ainur (Valar Maiar) eivät ole Iluvatarin lapsia, vaan osa häntä. Siitä syystä heidän Fëa on sama näkyvässä- ja varjomaailmassa. Hroa on erilainen näkyvässä kuin varjomailmassa. Näkyvässä he voivat ottaa erilaisia muotoja, kuten ihmiset vaatteita. Varjomaailmassa he näkyvät juuri sellaisina, kuin he joskus muinoin ovat Ardaan astuneet.

      Ainur ovat siis erittäin näkyviä ja vaikuttavia nimenomaan varjomaailmassa.


      Ja syy miksi näistä horisen ja miten se liittyy säikeen kysymykseen on, että Úlairi ovat ihmisiä, joiden Hroa on haltioille tarkoitetun sormuksen voiman vaikutuksesta siirtynyt miltei kokonaan varjomaailmaan. Näkyvässä maailmassa heistä näkyy vain kirkkaassa paisteessa esiin tuleva varjo, josta siis nimikin tulee.

      He näkevät varjomaailman ja sen tapahtumat, kuten kohdalle osuneen Ainun, juuri sellaisena, kuin se on joskus aikanaan Ardaan siirtynyt. Hirvittävän voimakkaana!
      Epäilemättä Gandalf näytti Angmarin noitakuninkaan silmissä aivan erilaiselta, kuin näkyvässä maailmassa.

      Tästä syystä luulen, että tässä kohtauksessa itse Tolkienille on tullut bugi!

      Noitakuningas ei missään olosuhteissa olisi voinut uhmata vähäisintäkään Ainua. Hän oli vain ihminen, jonka ruumis oli siirtynyt enimmäkseen varjomaailmaan.
      Siis heikko Iluvatarin vähäisempi lapsi vastaan Iluvatarista maailmaan siirtynyt väkevä henki.

      Tietysti voidaan spekuloida ajatuksella, että Sauron on siirtänyt voimiaan sormusvarjoihin, mutta se lienee käytännössä mahdotonta.

      Ja lisättäköön vielä, että tästä aiheesta on käyty keskusteluja kilometrikaupalla ulkomaankielisillä saiteilla...

      • Lasse*

        ... hieno vastaus. Tosin, saattaa nämä elokuva-fanit olla hieman ulkona ;)


      • Jokzu

        Aivan mahtava vastaus, mutta kuten jo epäiltiinkin ei tuo leffafani varmaan siitä mitään ymmärtänyt:D

        Mutta siis itse tuohon kohtaukseen,itselläni tuli tällainen juttu mieleen. Vaikka sormusaaveet elivätkin suurimmaksi osaksi varjomaailmassa, niin ne kuitenkin pystyivät toimimaan normaalissakin ja koska Gandalf oli haavoittuvainen fyysiseltä olemukseltaan pystyi sormusaavekin(jolla oli suurehkot voimat ruumiillisella tasolla)häntä uhmaamaan.


      • Luna-fani
        Lasse* kirjoitti:

        ... hieno vastaus. Tosin, saattaa nämä elokuva-fanit olla hieman ulkona ;)

        Hyvä vastaus minustakin :)


    • T.R.Ban

      Ah... Pitkästä aikaa jotain mielenkiintoista täälläkin turistaan.
      En nyt ota kantaa sen kummemin Jawetuksen tyhjentävään selontekoon, mutta tarjoan kuiteskin semmosen mukavan pakoreitin tästä ongelmasta ja todistelen, jotta Professorilla ei tullut bugia.
      Kuten muistamme, kirjassa Noitsikka ja Gandalf tapasivat Piirityksen aikana yhden kerran, kun Mordorin pahikset murtautuivat Muurin suuren portin läpi ja Noitsikka ryysi siitä sisään. Nimen omaan tässä kohtihan Iso G tuli sitten estämään nassulin sisääntuloa ja uhkaili potkivansa aavetta pitkin seiniä, jos tämä etenisi. HOX: Vastaukseksi Noitsikka vastaa, jotta häntä on turha uhkailla, koska KUKAAN ELÄVÄ MIES EI HÄNTÄ TAPA (ennustanut Glorfindel 1975)!
      Näin ollen Noitsikka siis uskalsi aukoa päätään jopa G:lle.
      Näin ollen ei ole bugia. Noitsikka vaan uskoi kyseiseen ennustukseen niin vahvasti, ettei pelännyt Gandalfia.
      Ööö... Olikse Noitsikka mukana sillon, ku Gandalf tappeli mustia ratsastajia vastaan Viimapäällä? Mä en muista. Jos oli, niin tämähän todistais sen, että G oli tosiaankin kykenevä pyyhkimään kyseisellä kummituksella lattioita.
      Kysymys: Kuka kertoi Noitakuninkaalle Glorfindelin ennustuksesta? Tai no joo... Eipä toi nyt oikeestaan niin jätkevä kysymys ollu. Kylläpä se nyt varmaan reilussa tuhannessa vuodessa nyt jotain kautta kerkeää senkin korviin kantautumaan.
      Nassulin voimasta: Olen sitä mieltä, että Noitsikalla oli myös kohtuulliset voimat hengen tasollakin. Olihan hän sentään jonkintasoinen velhoilija. Hänen taikuutensa vain tuntui olevan aina hieman enemmän semmosta "loitsu"-tasoa eikä niinkään "sisäistä" "taikuutta". Varmaankin hän harrasti samoja kikkoja kuin Sauronin Suu. Sekinhän oli opiskellu mustaa magiaa.
      Tästäpä voisikin alkaa taas pälisemään Professorin maailman magiasta ja nimen omaan ihmisten osuudesta siinä, mutta enpä mä nyt jaksa. Totean vain, että näyttää siltä, että ainoastaan pahikset opetteli taikuutta mustan magian kautta ja hyviksien "taikuus" oli enneltanäkemistä ja parantamista (Ilmeisesti Luthienin peruja sekin pelkästäään) ja lumottujen esineiden tekoa (Ehkä. Professori ei ilmeisesti ikinä lyönyt ajatusta numenorilaisten maagisista esineistä lukkoon).
      Olipas taas sekava viesti. Yrittäkää kestää. Tää on tätä mun tajunnan virtaa.
      PS: HYVIÄ JOULUJA KAIKILLE!!! (Paitsi sille, joka varasti mun vanhan nimimerkin)

      • TRB

        Anteeksi noi kirjoitusvirheet. Lupaan ensi kerralla kirjoittaa lukijaystävällisemmin ja kieliopillisemmin.


      • jawetus

        ...hyvä, että jaksat vielä seurata tätä palstaa.

        Noitakuninkaan reaktioon on vissiinkin mahdotonta vastata, mutta täytyy kyllä sanoa, että melkoinen itseluottamus tyypillä täytyi olla.

        Ajattelepa, että hän on noituutta harrastanut tavallinen ihminen, jonka fëaa ehkä aavistuksen vahvistaa sormuksen voima.
        Ainoa seikka, joka motivoi häntä on tuo Glarfindelin ennustus.

        Hiiri käy taisteluun norsua vastaan, koska kissa kertoi hänellä olevan taikavoimia...

        Hmmm... Kyllä mä silti Bugin puolelle kallistun. Ja aika moni muukin on näköjään ulkomaansivujen mukaan samaa mieltä.


      • Nimloth

        Miksiköhän muuten nimimerkkejä on varastettu? Minunkin vanhani (Finduilas) joku oli vienyt ja uuden "keksiminen" oli tympeää. Varmaan laitoin vahingon kietämään ja vein jonkun toisen nimimerkin: jos näin on päässyt käymään pyydän kyseiseltä henkilöltä anteeksi! En muista toista Nimlothia "vanhoilta päiviltä", mutta erehdyksiä toki sattuu...

        Otan siis osaa kaikkien nimimerkkinsä menettäneiden tuskaan, olemme kohtalotovereita tässä julmassa maailmassa =)

        Jouluja kaikille!!


      • TheRealBan
        jawetus kirjoitti:

        ...hyvä, että jaksat vielä seurata tätä palstaa.

        Noitakuninkaan reaktioon on vissiinkin mahdotonta vastata, mutta täytyy kyllä sanoa, että melkoinen itseluottamus tyypillä täytyi olla.

        Ajattelepa, että hän on noituutta harrastanut tavallinen ihminen, jonka fëaa ehkä aavistuksen vahvistaa sormuksen voima.
        Ainoa seikka, joka motivoi häntä on tuo Glarfindelin ennustus.

        Hiiri käy taisteluun norsua vastaan, koska kissa kertoi hänellä olevan taikavoimia...

        Hmmm... Kyllä mä silti Bugin puolelle kallistun. Ja aika moni muukin on näköjään ulkomaansivujen mukaan samaa mieltä.

        Kyllähän minä kuulkaas vielä seurailen, vaikka kirjoittelennkin hieman harvemmin :D
        Emmä nyt edelleenkään siihen bugiin usko. Siis oliko asian pointti nyt se, että Noitsikan ei olis pitäny uskaltaa ryppyillä Gandalfille, koska G oli sitä kovempi? Totta kai se ryppyili!!! Sehän olis ollu tylsää, jos se ei olis! Kyllä se hiiri voi sille norsulle aivan hyvin uhitella, jos tilanne on sopiva.
        Ja muista aina Eowyn , joka puolestaan ryppyili Noitsikalle, vaikka tämä epäilemättä näytti neitokaisen silmissä vähintäänkin yhtä uhkaavalta kuin G Noitakuninkaan silmissä.
        Mutta edelleenkin olen sitä mieltä, että Noitsikka hilluskeli taistelussa aikalailla itsevarmana, koska hän nyt selvästi uskoi Glorfindelin ennustukseen (sanoi itse Eowynille, ettei häntä mies kykene surmaamaan). Miksikäs hän siis olis Gandalfia pelännyt, jos oli varma omasta kuolemattomuudestaan...
        PS. Oli muuten taas hatun noston arvoinen suoritus sulta Jawetus toi uus novelli!!!


      • Irwing Washington

        Niin, voidaan ajatella, että Gandalf, joka on ottanut tullessaan Keski-Maahan ihmisen hahmon, on myös voimiltaan ihminen, riippumatta siitä, miltä hänen henkensä Noitakuninkaan silmissä näyttää. Gandalfin hahmollahan ei ollut mukanaan koko sen maiapotentiaalia (Gandalf valkosella enemmän voimia kuin harmaalla).

        Toisekseen täytyy ottaa huomioon kirjan kirjoittaminen. Jos olette lukeneet "History of ME:n" ensimmäisiä osia, jossa on ensimmäiset versiot TSR:n alusta, ymmärrätte, että alussa esiintyvät mustat ratsastaja ovat aivan "eri olentoja" kuin myöhemmin esiintyvät sormusaaveet. TSR alkoi Hobitin jatko-osana, jossa Bilbon suojatti (Pippin Reppuli?) lähtee puutarhurinsa Frodon(!) kanssa seikkailemaan. Tom Bombadil ja Halavaukko sopii tähän kirjaan siinä missä hämähäkit ja Beorn Hobittiin. Tästä johtuu epäsuhta siitä, että Aragorn pystyy soihtua heiluttelemalla pelästyttämään (ja farmari Maggotkin säilyy hengissä) ainakin viisi mustaa ratsastajaa pakosalle, kun myöhemmin koko Minas Tirith menee paniikkiin. Ehkä ne on lähempänä Sauronia voimakkaampia...


    • kerttuli

      Muistelen hämärästi kirjasta että olikos tällä noitakuninkaalla jotain oikein henkilökohtaista Rohanin kunkkua vastaan? Että kun kuuli Rohanin torven niin oitis säntäsi sinne päin.

    • kirjan sivut 722 &731.....

      tässä on tää 722 sivun loppuosa..

      Ja Portista ratsasti sisään NazgÛlien herra.Se erottui valtavana mustana hahmona tulia vasten,se uhosi mittaamatonta epätoivoa.Sisään ratsasti NazgÛlien herra,alitse porttikaaren josta yksikään vihollinen ei vielä ollut kulkenut,ja kaikki pakenivat sen kasvojen edessä.

      Kaikki paitsi yksi.Portin takaisella aukiolla odotti vaiti ja liikkumatta Hallavaharjan selässä Gandalf; Hallavaharjan joka yksin maailman vapaista hevosista kesti tuon kavahtamatta,lujana kuin Rath Dínenin kivinen kuva.

      "Tänne et pääse",Gandalf sanoi ja valtava varjo seisahtui. "Mene takaisin syvyyteen joka sinulle on valmistettu!Mene takaisin!Vajoa olemattomuuteen joka odottaa sinua ja Herraasi.Mene!"

      Musta Ratsastaja sysäsi syrjään huppunsa , ja katso! sillä oli kuninkaan kruunu;mutta näkyvä pää ei sitä kannatellut. Punaiset tulet loistivat kruunun ja valtavien tummien hartioiden välissä joita kaapu verhosi.Näkymättömästä suusta kuului kolkko nauru.

      "Kurja houkka!"se sanoi."Kurja houkka.Minun hetkeni on tullut. Etkö tunne kuolemaa kun sen näet? Kuole nyt! Turhaan kiroat!" Ja näin sanottuaan se nosti korkealle aseensa ja lieskat nuolivat miekan terää.

      Gandalf ei liikkunut.Ja juuri sillä hetkellä,jollakin kaukaisella Kaupungin pihalla kiekui kukko. Läpitunkeva ja kirkas oli tuo kiekaisu joka ei piitannut sodasta,ei noituudesta,tervehti vain aamua joka teki tuloaan kaukana taivaalla kuoleman varjojen yläpuolella missä aurinko nousi.

      Ja kuin vastauksena kaikui kaukaa toinen sävel.Torvet,torvet,torvet soivat.Ne kaikuivat vaimeina tumman Mindolluinin rinteillä.Suuret pohjoisen torvet soivat.Rohan oli viimein tullut.

      sitten sivun 731 alku...

      Mutta hyökkäystä Gondoriin ei johtanut maantierosvo eikä örkkikorpraali.Pimeys hellitti ennen aikojaan,ennen hetkeä jonka ylin päälikkö oli määrännyt:onni oli hetkeksi hylännyt mustan Johtajan ja maailma oli kääntynyt sitä vastaan; voitto liukui sen käsistä juuri silloin kun se kurotti kätensä sitä kahmaisemaan.Mutta sen käsi oli pitkä. Tilanne oli yhä sen hallinnassa,ja suuria voimia oli sen hallussa. Se oli kuningas,sormusaave,NazgÛlien herra,monien aseiden käyttäjä.Se kääntyi Portilta ja katosi.

      noi u:t nazgul-sanoissa on vähän outoi...sori siit,jos se häiritsee
      sori,jos on virheitä.....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2468
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2230
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      19
      2059
    5. 173
      1876
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      43
      1865
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1548
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe