Kipsilevy ja kylpyhuone

kylppäriremppaa

Olen tässä juuri aloittamassa kipsilevyjen tasoitusta niin heräsi kysymys, että pitääkö kipsilevyjen saumat kitata umpeen vai jättää auki, jotta sinne pääsee vesieriste? Tarkoitin siis varsinkin sitä ohennettua saumakohtaa.. Jossain kuvassa oli näin. Ihmettelen kyllä..

20

6016

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ggrfrrr

      etköhän halua yhtenäisen alustan laatoille yms, joten jos sauma on niin syvä, ettei vesieriste tasoita sitä, niin sitten kannattaa kitata.

      • asdsafsdf

        Juu noin ajattelinkin...

        täytyykö muuten sisänurkkiin laittaa nurkkavahvike? entä ulkonurkkiin?


    • Laattamies

      Ei niitä mitään kannata kitata, vedät vahvikekankaan saumaan ja tottakai joka nurkkaan ja kulmaan kuin myös ruuvin kantoihin pienet palaset.

      Tuon sauman kohdan voi tasoittaa saneerauslaastilla ennen kuin alat laatoittamaan jos se on vielä hieman montulla.

    • Remppaatekevä

      Mites kipsilevyseinän ja lattian raja.. Sinne on jäänyt asennuksessa sellainen 10 mm aukko. Voiko senkin kitata umpeen käsikipsilaastilla? Knaufin goldband taitaa sopia kaikenlaiseen tasoitukseen kylppäreissä? Eli mitään muita tasoitteita ei ede tarvitsisi..?

      • Laattamies

        Pursota rako täyteen uretaania ja leikkaat sen siistiksi,kun uretaani on kuivaa se ei ime kosteutta toisin kuin jos laitat sen raon tasoitetta täyteen.

        Kipsilevy kuuluu aina jättää irti betonista ettei se mahdollisesti ime kosteutta itseenä betonilaatasta.


    • muurari3

      Kuivaan vessaa jossa ei ole lattiakaivoa voi vielä laittaa EK-gyprokin. Kannattaa vesieristää laatan alta. Nauhat nurkkiin ja levysaumoihin. Kosteissa tiloissa ei käytetä enää gyprok levyä. On liian arka kosteudelle.
      Pesuhuoneen seinissä paras alusta olisi tiili. Levyistä paras Aquapanel. Sitä saa 90sm. ja 120sm. levyisenä. Kaakeli luja on siihen kehitetty mutta levysaumojen kohdille pitäisi tehdä liikuntasaumat, muuten katkaisee laatat.
      Laatan alta levysaumoja ei kannata tasoittaa kipsillä, saumanauha riittää. Levyt aina vähän irti betonista. Kosteissa tiloissa on lattialämmitys tärkeä toimivuuden kannalta. Siveltävä vesieriste ei pelasta lattiassa jos sinulla on huonot kaadot. Se toimii vain kun vettä ei jää lattialle ja lattialämmitys sen välillä kuivattaa.

      • Laatta.mies

        " Kaakeli luja on siihen kehitetty mutta levysaumojen kohdille pitäisi tehdä liikuntasaumat, muuten katkaisee laatat."

        Siis mitä vit..a, parin pesuhuoneen seinät tehnyt kaakelilujalla ja kummassakaan ei ole mitään ongelmaa levyjen suhteen ollut, ei ole levysaumojen kohdalla saumalaastissa edes hiusmurtumaa.

        Olet tainnut laittaa kaakelilujasi K600 runkoon kiinni suoraan ja ihmettelet, kun saumat ratkeilee.


      • täyspää

        Voi taivaan pyssyt ! Ei kipsiä koskaan märkätiloihin ! Tiili, harkko, kivilevy. Kipsiä laitetaan vain käteen ja jalkaan . Terveisin vanha äijä , 40 v raksalla.


      • Laatta.mies

        Yli 10 vuotta olen jo menestyksekkäästi korjannut vanhojen äijien tekemiä virheitä, että en hirveästi uskoisi mitä vanhat timpurit puhuu.

        Kiviainen seinä kestää vaan vettä kauemmin eli vesivanhinko pääsee kasvamaan suuremmaksi mitä kauemmin se kestää huomata.

        Tästä syystä kipsilevy on oiva ratkaisu jos vedeneriste sattuu vuotamaan, niin kauaa ei vettä tarvi seinään päästä, kun vika huomataan ja korjaus jää pieneksi eikä varsinaista homeongelmaa pääse edes syntymään.


    • Tyhmillehometta

      Tässä on oikeen tyyppiesimerkki miten tehdään mätä talo.
      Oikeen alan "ammattilaiset" toitottaa miten laitetaan kipsilevyä märkätiloihin, helvetin idiootit, eikö sielä säteile yhtään. Mitkään vesieristeet ei pidätä lämpötilojen suurista vaihteluista johtuvaa kondension muodostusta rakenteiden sisään, ajan kanssa seinän sisään muodostuu hometta joka siirtyy huoneilmaan kuivan puolen kautta.
      On aivan käsittämätöntä miksei oteta opiksi jo olemassa olevista hometaloista.
      Ehkäpä suurin syy on vielä 90 luvulla ollut käytäntö kun jotkut eivät pärjänneet kouluissa eikä niitä otettu mihinkään töihin niin ruettiin tekemään taloja, mikäs sen yksinkertaisempaa yksinkertaiselle...

    • sdoijfgopsidjfg

      Mitä sopisi laittaa kipsilevyn taakse kiinnitystueksi? 15mm filmivaneri on aika järeää tavaraa, kyllä pysyy lavuaarit ja muut kalusteet varmasti seinässä kiinni. Toimiiko tuo kylpyhuoneessa? Kiinnitys tietysti tuohon filmivaneriin tulpan sijasta lastulevyruuvilla.

      Muita ehdotuksia?

    • Vihainens

      Tampio, tee miten tykkäät, täysin ääliömäisiä mietintämyssyjä. Säähän oot aivan lirissä kipsilevyllä ja kaikenmaailman humpuukisysteemeillä, vielä filmivaneria, huh. Eiköhän tuo ois parempi että muutat kerrostaloon etkä tee mitään!

      • Remonttiatekevä

        Kipsilevy käy kylppäriin ihan hyvin. Remontoin juuri 90-luvun alussa tehtyä taloa, jossa kylppärissä on tavalliset kipsilevyt ja vielä asennettu 10 cm lattiapinnan alapuolelle ja alajuoksukin on 10cm lattiapinnan alapuolella eikä sieltä nyt 2015 purkaessa löytynyt kuin 3 ruosteista kipsilevyruuvia suihkunurkkauksen kohdalta. Kaikki muu oli kuivaa eikä löytynyt homeenpilkun pilkkua mistään. Korkein kosteuslukema minkä suihkun kohdalta puusta sain lattianrajasta niin oli vähän yli 13. Lattialämmitys pitää paikat kuivana. Eri asia onkin jos se puuttuu tai sitä ei käytetä.


      • sus-siunakkoon

        kyllä täällä on monta viisasta miestä oikein kadehdin heidän suunnatonta älyään ja ihan kansa koulusta vai olisko apu koulun poikia


      • Rakennus.mies
        Remonttiatekevä kirjoitti:

        Kipsilevy käy kylppäriin ihan hyvin. Remontoin juuri 90-luvun alussa tehtyä taloa, jossa kylppärissä on tavalliset kipsilevyt ja vielä asennettu 10 cm lattiapinnan alapuolelle ja alajuoksukin on 10cm lattiapinnan alapuolella eikä sieltä nyt 2015 purkaessa löytynyt kuin 3 ruosteista kipsilevyruuvia suihkunurkkauksen kohdalta. Kaikki muu oli kuivaa eikä löytynyt homeenpilkun pilkkua mistään. Korkein kosteuslukema minkä suihkun kohdalta puusta sain lattianrajasta niin oli vähän yli 13. Lattialämmitys pitää paikat kuivana. Eri asia onkin jos se puuttuu tai sitä ei käytetä.

        Samaa mieltä, että kipsi soveltuu hyvin. Itse korjasin 1982 rakennetun kylppärin jossa seinissä oli normaalista kipsilevystä levytetyt seinät ja vielä K600 runkojaolla ja seinät oli laatoitettu 20x20 cm laatoilla. Samalla tavalla levyt meni eristeisiin asti ja betoni oli valettu päin kipsilevyä.

        Seinässä ei ollut MINKÄÄNLAISTA vedeneristettä ja aino paikka mistä löytyi kosteutta oli lattiakaivon ympärys eli kaivo oli vuotanut reunoistaan, kun lattiassakaan ei ollut vedeneristettä (eipä sitä tulloin ollut edes keksitty mahtoikohan edes siveltävää kosteussulkua olla 1982 en osaa sanoa.)

        Lattia piikattiin pois, eristeet uusittiin, uusi valu jossa lattialämmitys, seiniin lisäsin runkotolpat joka väliiin jolloin tuli K300 runkojako (suositus max. K400) ja Erikoiskovat kipsit päälle, vedeneristys ja laatoitus jne.

        Kyseisestä remontista on aikaa n. 7 vuotta eikä minkäänlaista ongelmaa ole ilmennyt.


      • itseremontoiva

        Olis pitänyt laittaa erikoiskovaa mut laitoin tavallista ja vielä k600 tolppajakona. Onko paha?


      • Rakennus.mies

        Niin, kylpyhuoneeseen on oikeasti tarjolla Gyproc Märkätilalevy (jos siis laitetaan kipsilevyä) mikä on parempi vaihtoehto erikoiskovalle kipsilevylle, mutta vähintään tuo EK-levy tulisi olla. Itse en normaali kipsilevyä laitaa juuri minnekkään, koska se on niin haurasta.

        K600 jako on sen verran harva, että levy antaa hieman periksi ja laattasaumat saattavat halkeilla pahimmassa tapauksessa laatat irtoaa ja ilmeisesti normaalissa levyssä tuo pintakartonkikaan ei ole niin tiukassa kiinni, että laattojen paino saattaa sen ajan kanssa irrottaa eli K400 tulisi vähintään olla mielummin vaikka K300.


    • kipsidsfsdflkm

      Millä kipsilevyjen saumat kannattaa kitata? Itse tykkään käyttää käsikipsilaastia. Voiko sillä kiinnittää ne saumanauhatkin ja kitata ohennetut saumat? Se tuntuu olevan todella vahvaa ja monikäyttöistä. Soveltuuko hyvin kosteisiin tiloihin?

      • Laatta.mies

        Ihan TURHAA touhua kitata saumoja kylpyhuoneessa. Laitat saumaan eli reunaohennettuun kohtaan 100 mm leveän vahvikekankaan vedeneristettä laitettaessa niin 2-kerran käsittelyn jälkeen saumat ovat vain aavistuksen kuopalla muuhun seinäpintaan nähden.

        Jos haluat, että pohja on TÄYSIN suora ennen laatoitusta tasoitat kuopat vedeneristeen PÄÄLLE samalla laastilla millä kiinnität laatat esim. superfix.

        Tosin jos on homma hallussa niin laastin pystyy levittämään laattoja asennettaessa niin, että sauman kohdalle tulee hieman paksumpi kerros ja silti koko laatan tausta on laastin peittämä.


    • Kyselinpaljon

      No, kokemuksen syvällä rintaäänellä kerron!
      1973 laitoin rintamamiestalon kellarisaunan pesuhuoneeseen tavallisen Cyprocin ja päälle laatat. Hyvin ovat kestäneet niin Cyproc kuin laatat. Rakenteesta; Kivijalkaan on ensiksi tehty verhomuuraus ilmaraolla (voi olla hiilimurskeella täyttettykin?) Verhomuurauksen päälle tein pysty koolingin 2x2 tuuman rimoista ja villoitin välit, rimoihin kiinnitin Cyprocin ja laatoitin. Ei ilmarakoa. Luotan Cyprociin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1887
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1296
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1232
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1196
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1160
    Aihe