Estrogeeni ja keltarauhashormoni

VeriarvotNousseet

Moi

Olen käyttänyt estrogeeni ja keltarauhashormonia (laastari - evorel sequi ) ja nyt verikokeissa maksa-arvot, sokeri ja kokonaiskolesteroli ja huono kolesteroli olivat nousseet selvästi tämän laastarin käytön aikana. Lääkeinfo paljastaa, että haittavaikutuksina on kohonneet maksa-arvot. Mutta onko muilla tietoa / kokemuksia, että voiko tuo laastari nostaa myös noita muita arvoja?

5

3708

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lottis123

      Mulla oli sama juttu maksa-arvojen kohdalla keväällä kun aloin käyttää estrogeenigeeliä ja keltarauhashormonia. Lääkärin mukaan johtuisi kuitenkin sappikivistä (löytyi ultrassa kun asiaa tutkittiin), ite olen hormonien kannalla ja olenkin nyt pitänyt monta kuukautta taukoa noista ja meinaan mennä uudestaan kokeisiin jossain kohtaa.

      Onko muilla ollut nousua maksa-arvoissa?

    • 52Saara

      Samaa ongelmaa, p-alat kohosi. Mikä tuo estrogeenigeeli on? Itselläni on yhdistelmälastari käytössä.

      • estrogeenielli

        Estroqeenigeeli on nimensä mukaista iholle levitettävää hormonikorvauslääkettä.


    • vvlähestyvätytär

      En ole ihan vielä vaihdevuosissa, mutta kävin eilen vaihdevuosiluennolla eräässä lääkärikeskuksessa. Ymmärsin, että hormonikorvaushoito lisää hieman rintasyöpäesiintyvyyttä, mutta vähän. Ja hormonihoidossa olevien naisten rintasyövät ovat yleensä hyvin hoidettavissa. Sen sijaan sydäninfarkti- ja aivohalvauskuolleisuutta hormonikorvaushoito vähentää selvästi. Selitys oli, että estrogeeni laajentaa hieman verisuonia. Eli jos hormonikorvaushoito lopetetaan nopeasti nuorena, niin vuoden sisällä naisten sydäntautikuolleisuudessa näkyy selvä piikki. Se johtuu siitä, että estrogeenin verisuonia laajentava vaikutus menetetään, ja jo muutenkin ahtautuneeseen suoneen pääsee sitten kehittymään tukos. Sydäntaudit ja aivohalvaukset ovat tappavampia kuin rintasyöpä, vaikka moni ei osaa asiaa ajatella siten. Sydän- tai aivohalvauksessa on päästävä hoitoon heti, ja moni viivyttelee siinäkin, ja aina ei edes tunnista oireita.

      Mielestäni sinun kannattaisi käydä kunnollisessa terveystarkastuksessa. Maksa-arvoja voi kohottaa jokin muukin lääke (tai luontaislääke). Olet joka tapauksessa sydän- ja verisuonitautien riskiryhmää kohonneiden verensokereiden ja kolesterolin vuoksi, ja niissä asioissa hormonihoito auttaa tilannetta. Eli ilman hormonikorvausta arvot ovat todennäköisesti vieläkin huonommat. Oma äitini sai aivohalvauksen heti vaihdevuosien jälkeen. Hän ei käyttänyt korvaushoitoa (haittaavia vaihdevuosioireita ei ollut).

      Vaihdevuosi-ikä voi muutenkin olla rankka työ- ja perhe-elämän rasitteiden vuoksi. Siltikin kannattaa miettiä, voiko myös elämäntavoilla tehdä jotain. Oma äitini selvisi ja kuntoutui vuosien myötä atakista. Verisuonitautilääkitys on rankka, mutta hän on laihtunut ja liikkuu runsaasti. Sekä verenpaineet että kolesterolit ovat lähteneen huomattavaan laskuun. Stressiä tosin alensi sairastumisen johdosta saatu eläke. Eli elämäntavoillakin voi aina tehdä jotain. Omasta mielestäni tärkeää ei ole liikunnan määrä, vaan laatu. Nykyään olen kohtuullisen reippaan lihaskuntoharjoittelun kannalla. Eli vähän kunnollista harjoittelua on parempi kuin paljon heikkotehoista ja itselleen epämieluista pakkosuorittamista.

      Luennolla sanottiin, että iholle geelinä siveltävä estrogeeni on jotenkin paremmin siedetty kuin suun kautta otetut tabletit. Ja pelkkä estrogeeni on turvallisempi kuin esrogeeni keltarauhashormoni. Tosin en muista, minkä asian suhteen turvallisempia tai paremmin siedettyjä. Tosin jos kohtu on tallella, niin yleensä pitää käyttää molempia hormoneja. Kuitenkin joissain tapauksissa on käytetty pelkkää estrogeeniä, ja silloin kohdun limakalvon kehitystä pitää tehoseurata. Naisen omia toivomuksia tulee kunnioittaa hoidon suunnittelussa. Vaihda lääkäriä, jollet ole tyytyväinen nykyiseesi. Lääkäreissä on isoja eroja, ovatpa he sitten terveyskeskus- tai erikoislääkäreitä.

    • Anonyymi

      Synteettisiä hormoneja on tutkittu vasta vain muutamia kymmeniä vuosia. Niiden vaikutusta esim perimään ja lisääntymiseen ei tunneta riittävästi. Synteettiset nais-hormonit(naiset pääasiallisia suurkuluttajia) joutuvat ulosteista vedenpuhdistamoihin joissa ne eivät hajoa, vaan joutuvat lopulta vaikuttamaan Suomen vesistöihin ja niiden eliöstöön.

      Veden elävistä, kaloista on sentään saatu joitain suuntaa antavia tutkimustuloksia.
      Oulun yliopistosta löytyy tutkimustietoa synteettisten hormonien vaikutuksesta kalojen käyttäytymiseen. Esimerkiksi uros- ja naaraskalat muuntuvat hormonipitoisissa vesistöissä, jäteveden puhdistamojen äärellä. Uroskalat saavat naaraskalan piirteitä ja naaraskalat taas menettävät lisääntymiskykyään, kertoo tutkimus.
      Niiden käytöksessä havaittiin myös muutoksia, osa kaloista ei pysy parvessa vaan etsiytyy erilleen ja valoon.

      Miksi synteettiset hormonivalmisteet eivät vaikuttaisi myös ihmisten perimään pitkällä aikavälillä. Ovathan sen positiiviset ja negatiiviset vaikutukset naisten olotiloihinkin tuotu lehtien palstoilla esiin! Lääkkeillä on myös haittaoireet lääketeollisuuden määritteleminä.

      Vaikutukset ovat kirjavia. Naiset voivat saada hormonihoidoista apua, jotkut naiset sairastuvat vakavastikin. Itse sain PMS-oireet ja allergisoiduin pahasti ym. Menetin yli puolet liikuntakyvystäni vain kolmen kuukauden keltarauhaskierukka-kokeilun vuoksi.
      Helsingin yliopistollisen keskussairaalan lääkäri, Varpu Ranta kirjoittaa synteettisien hormonien vaikutuksesta näin; " Alun perin oireettomilla voi aiheuttaa PMS-oireet. " On mahdoton vielä tietää, minkä vuoksi miesten siittiöiden tuotanto on romahtanut Suomessa. Miksi naiset reagoivat hormonihoitoihin niin erilailla. Sukupuolikirjo on myös kiinnostava tutkimuksen kohde, voiko hormonihoidot vaikuttaa laajaan muutokseen jälkeläistemme sukupuolisuuntauksiin. Kalat muuntuvat "estrogeenijärvissä", mitä ihmiselle tapahtuu, kun synteettinen hormoni löytää tiensä pohjavesistöihin?

      Olisiko nyt aika rauhoittua tämän "trendi-hoidon" osalta ja keskittyä tutkimustuloksiin lähemmin kunnes saadaan enemmän tietoa synteettisten hormonien haittavaikutuksista. Lääkkeet eivät kuulu vesistöihin, jonne hormonijäämät nyt joutuvat. Hormonihoitoja on saatavilla jo riittävästi.
      Vain harvat miehet, naiset tai vanhukset teineistä puhumattakaan tarvitsevat hormonihoitoja.

      Toivon eduskunnalta vahvempaa otetta lääketeollisuuden tuottamiin lääkeainejäämiin, varsinkin niihin jotka joutuvat vesistöihin jätevedenpuhdistamoilta. Uskon, että kilomäärä Suomessa on jo enemmän kuin mainittu 700 kiloa vuodessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4853
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2300
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1826
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1520
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1161
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1136
    Aihe