Empatiakyvytön ihminen

jkhlhhhhlhlhlhl

En nyt puhu narsistista vaan ihmisestä joka ei pysty tuntemaan empatiaa ilman, että on narsisti.

Tiedän neljä tällaista tapausta.
kaksi miestä, kolmas mies ja hänen poikansa. Naisissa on varmaan suhteessa yhtä paljon empatiakyvyttömiä ihmisiä, mutta en ole kovin monen naisen kanssa päässyt keskusteluissa sellaiselle tasolle, että se asia olisi tullut julki.

Kaksi näistä miehistä on kotityranneja ja heidän puolisonsa on enemmän tai vähemmän varjoja. Toisen poika on hyvin avoin isältään perimästään ominaisuudesta. Hän yrittää toimia hyvin ja eri tavalla kuin isänsä, mutta käyttää muita silti hyväksi. Hänen pari parisuhdettaan on päättynyt katastrofiin koska häneltä puuttuu sympatia ja empatia.

Neljäs mies meni naimisiin narsistin kanssa ja sen jälkeen hänellä on ollut vain lyhyitä suhteita. Olen lukenut rivien välistä, että hän on itsekeskeinen suhteissa ja hyödyn pitää olla "kustannuksia" suurempi.

Kaikki näistä kolmesta miehestä on pärjänneet elämässään, mitä uraan tulee. Omaisuutta heillä kellään ei ole karttunut paljoa, mutta he käyttävät kohtuullisen paljon rahaa itseensä. Naimisissa olevat pitävät rahat omissa käsissään ja puolisot eivät käytä rahaa itseensä.

Toisen miehen poika ei ole vielä menestynyt mitenkään erikoisen hyvin työsaralla, koska on työtön. Naisten kanssa kylläkin poikkeuksellisen hyvin koska hänellä ei ole esteitä mennä juttelemaan ventovieraille ihmisille ja tuoda esiin omaa erinomaisuuttaan.

He kaikki vaikuttavat aluksi hyvin mukavilta ja ystävällisiltä. Heillä kaikilla on ongelmia rajojen kanssa (yhteen suuntaan).
Heidän kanssaan ei myöskään kannata olla pakollista enempää.

Vaikka toinen olisi kuinka ihastuttava tahansa, mukava, ihana... mutta jos häneltä puuttuu empatiakyky, niin kannattaa pysyä kaukana.

Mitä narsisteihin tulee, niin tiedän joitain narsisteja ja heidän toimintansa on ihan erilaista. He etsivät pakonomaisesti narsistista lähdettä ja sellaista heijastusta itsestään, joka olisi heille mieleen.

Siinä missä pelkästään empatiakyvytön on puhtaan laskelmoiva, niin narsisti tekee järjettömiä tekoja varmistaakseen narsistisen lähteen. Narsisti on myös täysin kykenemätön käsittelemään omia vikojaan toisin kuin edellä mainitut henkilöt.

45

2564

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onko_jotain_

      Onko jotain aspergeria näillä? Tuohon liittyy vaikeudet empatian käytössä myös, vaikka sitä jossain syvällä olisikin jonkinverran.

    • ghlkjlkjgvhkljhh

      Ei ole tarkkaa tietoa, mutta karkean arvion mukaan luultavasti hiukan yli 10% väestöstä on kykenemätön tuntemaan empatiaa. Tämä perustuu Yhdysvalloissa ja Englannissa suoritettuihin vauvatesteihin.
      Heidän aivorakenteensa poikkeaa tavanomaisesta etulohkon osalta. Siinä missä "tavallisen" ihmisen solut alkaa tuottamaan endorfiineja, kun ihminen tekee toiselle hyvää, niin näillä ihmisillä etulohkon erilaisuuden ja kytkösten puuttumisen vuoksi eritystä ei tapahdu.

      Se on vaikea selittää, mutta heille toiset ihmiset eivät ole oikeita ihmisiä siinä mielessä kuin meille, jotka pystymme tuntemaan empatiaa.

      Tällä ei ole oikeastaan mitään tekemistä asbergerin kanssa. Asberger henkilön tunne elämä tiettyjen osien puute tai heikkous perustuu ihan muulle (tosin he kuuluvat tähän tilastolliseen kymmeneen prosenttiin).

      Siinä missä asbergerin, psykopatian ja narsismin pystyy tunnistamaan, niin pelkän empatiakyvyn puuttuminen ei näy juuri mitenkään ulkopuolisille.

      Ehkäpä suurin ero ohutnahkaisten narsistien ja paksunahkaisten narsistien välillä perustuu juuri tähän. Ohutnahkaiset narsistit ovat traumatisoituneita, mutta he pystyvät tuntemaan empatiaa jollain tasolla. Paksunahkaiset taas kuuluvat tähän kymmeneen prosenttiin.

      Psykopatiaa "sairastavat" kuuluvat myös tähän kymmeneen prosenttiin.

      Pelkkä empatiakyvyn puuttuminen ei tee kenestäkään narsistia tai psykopaattia (itsekkään ihmisen kylläkin). Empatiakyvyn puuttumisen lisäksi psykopaateilla ja narsisteilla on ollut sairas, traumatisoiva lapsuus. Psykopatiassa on ilmeisesti yleensä lisänä aktivoitunut maoa-geeni, joka tekee vihanhallinnasta mahdotonta (joka on empatiokyvyttömälle muutenkin vaikeaa, sillä he eivät pysty säälimään toista osapuolta).

      Maoa-geeniä löytyy myös muilta kuin tuolta kymmeneltä prosentilta ja moneen empatiaan kykenevän väkivaltaisen ihmisen luonteen takana usein ilmeisesti on tämä kyseinen geeni.

      • Onko_mitään

        Onko mitään lähdettä tiedossa, jonka voisi laittaa viitteeksi, jos joku haluaisi perehtyä tarkemmin?


    • erilaisiaempaattisia

      Onko tuolla sitten paljon väliä onko empatiakyvytön psykopatian, narsismin vai empatiakyvyttömyyden vuoksi, jos joka tapauksessa hyväksikäyttää toisia empatiakyvyttömästi ja ei voi ola raivoamatta ?

      Aspergeriin ei kuulu toisten ihmisten hyväksikäyttäminen, kun siihen kuuluu usein luonne, joka ei ole pyrkyrimäinen. Siinä mielessä ei sovi tuohon samaan ryhmään.

      Aspergereilla usein toimii hyvin tunteellinen empatia, mutta ei kognitiivinen. Psykopaateilla toimii kognitiivinen, muttei tunteellinen.
      Eli Asperger usein tuntee voimakkaasti toisten puolesta, muttei tavoita heidän tapaansa ajatella ja voi siten ennemminkin itse päätyä hyväksikäytetyksi, jos kovasti tunteilee kaikenlaisten kierojenkin puolesta tavoittamatta heidän kieroa ajatuksenjuoksuaan.
      Psykopaatit taas helposti hahmottavat kuinka toinen kokee, mutta eivät tunne mitään hänen puolestaan, ja ovat täten asemassa, jossa voivat helposti hyväksikäyttää toista.

      • bkljlgkhlhlhl

        olet ymmärtänyt asian väärin päin.
        Empatiakyvyttömyys ei synny narsismista tai psykopatiasta.
        Paksunahkainen narsismi ja psykopatia sen sijaan voi taas tulla ainoastaan empatiakyvyttömille ihmisille.

        Empatiakyvyttömyys ei ole siis seuraus vaan alkutekijä.


      • "Empatiakyvyttömyys ei ole siis seuraus vaan alkutekijä."

        Niin ehkä asian voi noinkin ajatella ja ylempänä jo esitettiin syykin mistä se kyvyttömys johtuu jos puhutaan narsisteista ja psykopaateista "Empatiakyvyn puuttumisen lisäksi psykopaateilla ja narsisteilla on ollut sairas, traumatisoiva lapsuus."

        mitä sitten kulloinkin tarkoitetaan traumatisoivalla lapsuudella on taas toinen juttu, mutta jostain syystä jokin on kuitenkin mennyt jollain tavalla pieleen jos kyky tuntea empatiaa on jäänyt kehittymättä

        "Empaattisen kehittymisen valmiudet ovat kaikilla synnynnäisinä olemassa. Laajat tutkimukset ovat todentaneet, että empatian kehittyminen ja rakentuminen riippuu pääosin vanhempien vuorovaikutustavoista niin lapsen kuin muidenkin ihmisten kanssa."

        http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/tunnetaidot/vauvaikä

        "Pienet lapset eivät osaa huomioida toisia samalla tavalla kuin aikuiset. Kyky empaattisuuteen kasvaa iän mukana. Pelkkä ikä ei kuitenkaan riitä, sillä muiden huomioiminen pitää opettaa lapselle kädestä pitäen"

        http://www.vau.fi/Perhe/Kasvatus/Itsekeskeisesta-empaattiseksi/

        No, meistä kukaan on täydellinen tässäkään lajissa, että huomion arvoinen asia on myös sekin , että sitä voidaan oppia ja opettaa

        http://www.practia.fi/palvelut/tyokalut/53-empatia


      • Empatia_on

        Empatia on vuorovaikutustaito.
        Aikanaan tälläkin palstalla toistettiin paljon sitä, että narsismi tulee näkyväksi vain suhteessa toiseen ihmiseen. Noin tietenkin onkin. Jonkunhan pitää sitä empatiaakin olla vastaanottamassa. Empatiaa annetaan ja saadaan.
        Tärkein suhde on tietenkin varhainen hoitosuhde kun empatia kehittyy. Mutta voisiko ajatella, että koska vuosien mittaan tarvitaan myös paljon muuta, kehittyisi empatia parhaiten kun ihmisiä olisi kasvukuvioissa paljon.


      • " Mutta voisiko ajatella, että koska vuosien mittaan tarvitaan myös paljon muuta, kehittyisi empatia parhaiten kun ihmisiä olisi kasvukuvioissa paljon."

        Mun mielestä kyllä ja lisään vielä tuon määrän lisäksi, että mieluusti hyvin monenlaisia ihmisiä, myös sellaisia joiden kanssa olemme eri mieltä tai jostain syystä emme pidä heistä

        En tiedä voiko sanoa olevansa erittäin empaattinen jos tuntee empatiaa vain samoin ajattelevia/itsensä kaltaisia kohtaan


      • munmielipide
        yhteenlaskutoimitus kirjoitti:

        " Mutta voisiko ajatella, että koska vuosien mittaan tarvitaan myös paljon muuta, kehittyisi empatia parhaiten kun ihmisiä olisi kasvukuvioissa paljon."

        Mun mielestä kyllä ja lisään vielä tuon määrän lisäksi, että mieluusti hyvin monenlaisia ihmisiä, myös sellaisia joiden kanssa olemme eri mieltä tai jostain syystä emme pidä heistä

        En tiedä voiko sanoa olevansa erittäin empaattinen jos tuntee empatiaa vain samoin ajattelevia/itsensä kaltaisia kohtaan

        Ei voi sanoa. Jos on erittäin empaattinen on sitä aivan kaikille rotuun, uskontoon ja karvoihin katsomatta. Aivan samoin kuin jos on narsisti, niin on narsisti aivan kaikkia kohtaan, ei vain joitakin tiettyjä ihmisiä kohtaan.


      • Jaa_a_Mielenk

        Jaa`a. Mielenkiintoinen pointti.
        Kun empatia lukeutuu vuorovaikutustaitoihin, niin miksi ei voi ajatella, että vuorovaikutus sujuu toisten kanssa paremmin kuin toisten?
        Itselläni on sellainen ilmiö, että kun en kykene jotakuta ymmärtämään enkä siis pysty olemaan empaattinen jotakin kohtaan, vaikka tahtoisin, niin tunnen sen negatiivisena painona... enemmän tai vähemmän.
        Käsittääkseni tuntemaansa empatiaa voi säädellä. Pystyyhän normaali empaattinen ihminen ampumaan vihollisen sodassa tai itsepuolustukseksi yleensä.


      • Lisään_vielä_

        Lisään vielä tuohon että tietenkään ymmärtäminen ei ole edellytys empatialle, mutta jos joku vaikka vihaa minua tai vahingoittaa minua tahallaan, niin vaikea on tuntea empatiaa. Tulee kylmä ja sellaista vihaajaa pelkääkin.


      • erilaisiaempatioita
        bkljlgkhlhlhl kirjoitti:

        olet ymmärtänyt asian väärin päin.
        Empatiakyvyttömyys ei synny narsismista tai psykopatiasta.
        Paksunahkainen narsismi ja psykopatia sen sijaan voi taas tulla ainoastaan empatiakyvyttömille ihmisille.

        Empatiakyvyttömyys ei ole siis seuraus vaan alkutekijä.

        Kuka on ymmärtänyt väärin ?
        Minä ainakaan en ole kirjoittanut mitään noista syy- ja seuraussuhteista, koska en ole asiaa edes vielä ajatellut. Enkä nytkään jaksa alkaa miettiä, kun analysoin paraikaa muuta asiaa. Mutta jos jaksan niin sitten mietin.


    • yiuoiuufyutio

      Te ajattelette, että kaikki ihmiset on samanlaisia ja se ei ole niin.

      Kun seratoniini pumppu ei toimi, niin se ei toimi. Kun kyse on aivojen rakenteesta, niin mikään psyykkinen apu tai oppiminen ei voi sitä muuttaa tai parantaa.

      Koska endorfiinia ei lähde erittymään kun kyse on toisen ihmisen hyvinvoinnista, niin se ei lähde ja sille ei voi tehdä yhtään mitään ilman leikkausta.

      Empatiakyvytön ei saa mitään mielihyvää toisten onnesta tai onnistumisesta.
      Siinä, missä minä saan hyvänolon tunteen kun annan lapselle vaikkapa jäätelön, niin empatiakyvytön ei saa mitään mielihyvän tunnetta. Ehkäpä paremminkin hänestä tuntuu pahalta kun hän menettää rahaa.

      On täysin mahdotonta, että kukan pystyisi oppimaan empatiaa.
      Ihminen voi oppia esittämään empatiaa ja yleensä kyse on näitten henkilöiden kohdalta siitä. Elämä on helpompaa kun muut luulevat sinun tuntevan empatiaa.

      Jos pääset juttelemaan rehellisesti tällaisen ihmisen kanssa, niin sinulle selviää:
      - he eivät vain yksinkertaisesti tunne mitään kun asia liittyy toiseen (poikkeuksena tietysti oman menettämisen tuska. Kun isoisä kuolee, niin hän saattaa murehtia sitä, että ei enää saa jotain sellaista kuin ennen, mutta ei isoisää itseään)
      -he ovat oppineet toimimaan asianmukaisesti (he tietävät, että hautajaisiin kuuluu mennä, esittää alakuloista, varoa puheita. He tietävät että suhteessa kuuluu sanoa asioita, mitä toinen tykkää kuulla jne.)

      Kyse on synnynnäisestä ominaisuudesta ja samalla tavalla kuin siivettömät linnut ei ikinä pysty lentämään, niin empatiaan kykenemättömät eivät voi ikinä oppia tuntemaan empatiaa ...Ilman Jumalan suurta armoa ...mutta lääketieteen perusteella se on siis mahdotonta.

      • En_tiedä_

        "Te ajattelette, että kaikki ihmiset on samanlaisia ja se ei ole niin. "
        En tiedä keistä "meistä" sinä puhut, mutta tällä palstalla ainakin käsitellään juuri erilaisuutta...
        Narsismia on vaikea ymmärtää, koska juuri empatiasta on vaikeaa uskoa, että joku ei pysty sitä tuntemaan. Siksipä teemme tätä aivojumppaa täällä vuodesta toiseen.


      • "Kyse on synnynnäisestä ominaisuudesta"

        Niin mieluusti kuulisin, mistä tuo tietosi on peräisin, koska se poikkea niistä tiedoista joita minä olen aiheeseen/empatiakyvyn kehittymiseen liittyen lukenut...

        En hevin usko, että kyky ymmärtää toista/kyky asettua toisen ihmisen asemaan olisi pelkkää aivokemiaa, välittäjä aine coktaileja. Ylempänä noista serotoniineita ja dopamiineista jo mainittiinkin liittyen siihen Maoa geeniin, jotka liittyvät impulsiivisuuten ja agressiivisuuteen...

        Toki voi olla niinkin, että mainitsemasi Jumalan armo on antanut monillekkin ihmiselle mahdollisuuden ensin ymmärtää itseään ja sitä kautta myös toista ja kehittää empatiakykyään jos se jostain syystä on jäänyt puuttelliseksi, lääketieteen mahdollisuuksiin en itsekään usko tässä asiassa vaikka impulsiivisuutta ja agressissivisuutta voidaankin lääkkeillä hillitä.

        Tuossa jo joku oli ehtinyt oman kommenttinsa lisätäkkin sillä aikaa kun omaa vastinettani kirjoitin...

        Hyvä pointti oli juuri tuo, että tällä palstalla tuskin luullaan, että kaikki olisivat samanlaisia, nimenomaan narsismiin aiheena on opettanut paljon siitä miten erilaisia ihmiset voivat sisimmältään/ajatusmaailmaltaan olla


    • erilaisiaempaattisia

      Kyllä empatiaa voi myös oppia, muttei välttämättä ne, joilla on sille kertakaikkinen fysiologinen este.
      Luin jostain, että yksinkertaisin tapa on oppia empatiaa mielikuvituksen avulla. Periaatteessa ihmisen, jolla on mielikuvituksen kyky, voi olla mahdollista oppia empatiaa yksinkertaisesti kuvittelemalla itsensä siksi toiseksi ihmiseksi. Jotakin tämäntapaista asiaa jokin neurotieteilijä esitti.

      En tarkoita, että kaikki voisivat oppia empatiaa, mutta tarkoitan, etten usko, ettei kukaan voisi oppia empatiaa (riippuu syystä miksi ei osaa). Muistaakseni psykopaatitkin voivat jossain määrin osata empatiaa halutessaan osata. Mutta pointti on siinä, etteivät välttämättä halua. Kerran luin jonkun artikkelin, jossa tuotiin esiin, että tavallisilla ihmisillä on empatia aina päällä, mutta psykopaatit voivat laittaa sen päälle ja pois päältä.

      Ymmärrän kirjoittajaa yllä, jonka mielestä hyvin empaattinen ihminen tuntee empatiaa aina karvoihin katsomatta. Mutta se on aika rankka ominaisuus. Juuri tunne-empatiaa voi mielestäni tuntea aina, silloinkin kun ei kykene ymmärtämään.
      Jostakin luin, että useimmiten ihmiset eivät tunne empatiaa omien arvojensa ja oman moraalinsa vastaisia ihmisiä kohtaan tai jotakin sen tapaista.

    • kjhlööljkgjg

      Vanhan käsityksen mukaan empatia on opittu käyttäytymismalli.

      Nykyään tiedetään ettei asia ole niin.
      Psykologia on alle kaksisataa vuotta vanha "tieteenala" ja joku kaksikymmentä vuotta on siinä suhteessa pitkä aika. Todella paljon kahdeksankymmentäluvun ja yhdeksänkymmentäluvun käsitteistä on muuttunut kun aivokuvaus on tullut mahdolliseksi.

      Vasta kaksituhatluvulla on pystytty todistamaan aivojen erilaisuus ihmisillä.

      Jos luet 80 -luvun tai 90 -luvun kirjallisuutta aiheesta, niin siellä lähdetään siitä että ihminen pystyisi oppimaan jotain puuttuvia taitoja ja että psyykkiset piirteet olisi puhtaasti ympäristön seurausta.

      Jos luet viimeisen kolmen vuoden aikana kirjoitettuja ajankohtaisia tutkimuksia, niin geenien vaikutus ja aivorakenne on avainasemassa. On vaikea uskoa, että käsitykset on muuttuneet päälaelleen vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa.
      Pitää muistaa, että siinä missä vielä yhdeksänkymmentäluvulla moni oli enemmän tai vähemmän kuin näkemysasia, niin tänä päivänä meillä on aiheesta kattavaa kliinistä tutkimusta, eikä kyse ole enää mielipiteistä.

      Vauvakokeet, kaksoistutkimukset ja aivokuvaus ovat todistaneet empatiakyvyn olevan synnynnäinen ominaisuus, ei opittu.

      Mitä tulee lähteisiin...
      Jos et usko, mitä kirjoitan, niin sitten et usko ...ei se ole minun asiani todistaa sinulle yhtään mitään, eikä sellainen edes kiinnosta.
      Netti on pullollaan englanninkielistä tutkimusta aiheesta ja vakavimmin otettavat varmaan löytyy kaikkien tunnetuimpien Britanian ja Yhdysvaltojen yliopistojen psykologianlaitosten nettisivujen kautta.

      • Ehkä_luet_

        Ehkä luet niin paljon, että et muista mistä kaikkialta olet lukenut...
        Minulle on narsismiasiassa käynyt niin, että olen valinnut ne tiedot, joita itse kannatan. Pysyn siinä uskossa missä olen, kunnes joku pystyy kumoamaan minulle riittävän vakuuttavasti ne tiedot, mitkä minä olen omaksunut.
        Tavallisena kansalaisena minulle riittää se suurpiirteinen tieto, mikä on mielestäni useimmiten totta.
        En ole sanonut etten usko, mutta ajattelin vain jos muistaisit mistä olet lukenut.
        Hyvää yötä nyt kumminkin :)


      • fghjjhfg
        Ehkä_luet_ kirjoitti:

        Ehkä luet niin paljon, että et muista mistä kaikkialta olet lukenut...
        Minulle on narsismiasiassa käynyt niin, että olen valinnut ne tiedot, joita itse kannatan. Pysyn siinä uskossa missä olen, kunnes joku pystyy kumoamaan minulle riittävän vakuuttavasti ne tiedot, mitkä minä olen omaksunut.
        Tavallisena kansalaisena minulle riittää se suurpiirteinen tieto, mikä on mielestäni useimmiten totta.
        En ole sanonut etten usko, mutta ajattelin vain jos muistaisit mistä olet lukenut.
        Hyvää yötä nyt kumminkin :)

        "Minulle on narsismiasiassa käynyt niin, että olen valinnut ne tiedot, joita itse kannatan. Pysyn siinä uskossa missä olen,"

        Oli pakko ottaa tuo lainaus. Onko siis niin, että koet olevasi narsismiuskossa? Aivan samoin kuin joku hc-uskovainen kokee olevansa omassa uskossaan ja ei näe mitään muita mahdollisuuksia harjoittaa uskoa korkeimpaan.


      • No mun käsityksen mukaan vauvoilla on hyvinkin monien kykyjen kehittymisvalmiudet olemassa , empatiaan liittyen jo laitoinkin, että "Empaattisen kehittymisen valmiudet ovat kaikilla synnynnäisinä olemassa. Laajat tutkimukset ovat todentaneet, että empatian kehittyminen ja rakentuminen riippuu pääosin vanhempien vuorovaikutustavoista niin lapsen kuin muidenkin ihmisten kanssa."

        Se, että kehittyvätkö ne valmiudet kyvyiksi, oppiiko/kehittyykö ihminen, on sitten hyvin riippuvainen siitä ns. lajtoverien vaikutuksesta, ts. kanssakäymisestä muiden ihmisten kanssa, kuten joku jo mainitsikin empatiakyky on hyvin riippuvainen vuorovaikutuksesta toisten ihmisten kanssa.

        Mitä tulee aivorakenteisiin niin aivothan muokkautuvat ihmisen koko elämän ajan, kun kaikki vaikuttaa kaikkeen ja erityisesti lapsuus ja nuoruus ovat kehittymisen kannalta merkittävää aikaa ja tosiaan kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa on merkittävässä roolissa...

        Ilman ihmiskontaktia ei ihminen kehity ihmiseksi

        "ihmisyksilön äly ja tunne-elämä kehittyvät täysipainoisesti ainoastaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Kielen oppiminen vaikuttaisi olevan keskeisessä asemassa ihmisen sosiaalistumisessa. Se miten ihminen kehittyy, riippuu yksilön synnynnäisten ominaisuuksien lisäksi elinympäristöstä. Kriittisimpiä ovat ensimmäiset elinvuodet. Noin 20-vuotiaana ympäristön vaikutus vähentyy.

        Nuoruuden elinvuosien kriittisyys voi liittyä siihen, että ihmisen aivot muokkautuvat neuronikytkentöjen osalta pääosin 20 ikävuoteen mennessä, jolloin kytkentöjen määrä on noin kuusinkertainen vastasyntyneeseen verrattuna. Vastasyntyneen aivojen rakenne on vielä muovautumaton, ja vasta ympäristö määrittää, millaisiksi neuronikytkennät muotoutuvat."

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Villilapsi

        Että en edelleenkään usko, että ihmisen tunne elämä ja vuorovaikutustaidot olisivat ikäänkuin geeneissä, ettei ihminen voisi oman ajattelun kautta oppia ja muuttua ns. positiivisempaan suuntaan esim. empatian suhteen, että ihminen olisi ikäänkuin tuomittu aivorakenteensa, geeniensä perusteella, eikä hänellä olisi mahdollisuutta muuttaa ajattelu, käyttätymis, toimintatapojaan...

        Aivovauriot on sitten asia erikseen, mutta käsittääkseni esim. noihin mainitsemiisi aivojen välittäjäaineisiin voidaan vaikuttaa mm. ravitsemuksella ja elämäntavoilla. Eikä ole kovin väärin sanonta, muuta ajatuksesi, muutat elämäsi...

        Tuossa kun joku toivoo jonkinlaista lähdettä minkä tiedon/tutkimuksen perusteella itse kukin mielipiteensä muodostaa, niin tuohon serotiiniin, genetiikkaan yms. löysin tämmösen , mikä ei ole kovin pitkä eikä puiseva luettavaksi ja pyrkii vastaamaan kysymykseen

        "Syntyykö silta puhujan ja kuuntelijan ruumiin tilojen
        välille, jota pitkin voidaan liikkua sanallisesti?"

        Ts. vaikuttaako esim. toisen puhe sinun aivoihisi, hermoston välittäjäaineidesi määrään, itse uskon, että vaikuttaa...

        http://laaketieteenfilosofia-yhdistysavain-fi-bin.directo.fi/@Bin/2f2bcad2fa5e5dba5f8512bf377e12ef/1443951107/application/pdf/171235/2010_lehtonen_valamo.pdf

        Mitä tulee tuon ylemmän linkin laatuun niin tiedän ettei wikipedia ole ihan paras mahdollinen, mutta sieltäkin lopusta löytyy sitten linkkejä ns. paremmille sivustoille jos aihe kiinnostaa enemmänkin...


      • erilaisiaempaattisia

        Minä taas muistan lukeneeni empatian oppimisesta mielikuvituksen avulla juuri aivokuvaustutkimuksia tekevän neurotieteilijän kirjasta, jollen nyt aivan väärin muista. Varsin tuorekin kirja. (Mutta en voi mennä vannomaan, jos muistan väärin.)

        Olen minäkin innostunut neurologiasta, mutta ei aivokuvauksen kehittyminen poista sitä, että ihminen voi olla myös oppivainen olento, vaikka eivät kaikki kaikissa asioissa.


      • Sellainen_olo
        yhteenlaskutoimitus kirjoitti:

        No mun käsityksen mukaan vauvoilla on hyvinkin monien kykyjen kehittymisvalmiudet olemassa , empatiaan liittyen jo laitoinkin, että "Empaattisen kehittymisen valmiudet ovat kaikilla synnynnäisinä olemassa. Laajat tutkimukset ovat todentaneet, että empatian kehittyminen ja rakentuminen riippuu pääosin vanhempien vuorovaikutustavoista niin lapsen kuin muidenkin ihmisten kanssa."

        Se, että kehittyvätkö ne valmiudet kyvyiksi, oppiiko/kehittyykö ihminen, on sitten hyvin riippuvainen siitä ns. lajtoverien vaikutuksesta, ts. kanssakäymisestä muiden ihmisten kanssa, kuten joku jo mainitsikin empatiakyky on hyvin riippuvainen vuorovaikutuksesta toisten ihmisten kanssa.

        Mitä tulee aivorakenteisiin niin aivothan muokkautuvat ihmisen koko elämän ajan, kun kaikki vaikuttaa kaikkeen ja erityisesti lapsuus ja nuoruus ovat kehittymisen kannalta merkittävää aikaa ja tosiaan kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa on merkittävässä roolissa...

        Ilman ihmiskontaktia ei ihminen kehity ihmiseksi

        "ihmisyksilön äly ja tunne-elämä kehittyvät täysipainoisesti ainoastaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Kielen oppiminen vaikuttaisi olevan keskeisessä asemassa ihmisen sosiaalistumisessa. Se miten ihminen kehittyy, riippuu yksilön synnynnäisten ominaisuuksien lisäksi elinympäristöstä. Kriittisimpiä ovat ensimmäiset elinvuodet. Noin 20-vuotiaana ympäristön vaikutus vähentyy.

        Nuoruuden elinvuosien kriittisyys voi liittyä siihen, että ihmisen aivot muokkautuvat neuronikytkentöjen osalta pääosin 20 ikävuoteen mennessä, jolloin kytkentöjen määrä on noin kuusinkertainen vastasyntyneeseen verrattuna. Vastasyntyneen aivojen rakenne on vielä muovautumaton, ja vasta ympäristö määrittää, millaisiksi neuronikytkennät muotoutuvat."

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Villilapsi

        Että en edelleenkään usko, että ihmisen tunne elämä ja vuorovaikutustaidot olisivat ikäänkuin geeneissä, ettei ihminen voisi oman ajattelun kautta oppia ja muuttua ns. positiivisempaan suuntaan esim. empatian suhteen, että ihminen olisi ikäänkuin tuomittu aivorakenteensa, geeniensä perusteella, eikä hänellä olisi mahdollisuutta muuttaa ajattelu, käyttätymis, toimintatapojaan...

        Aivovauriot on sitten asia erikseen, mutta käsittääkseni esim. noihin mainitsemiisi aivojen välittäjäaineisiin voidaan vaikuttaa mm. ravitsemuksella ja elämäntavoilla. Eikä ole kovin väärin sanonta, muuta ajatuksesi, muutat elämäsi...

        Tuossa kun joku toivoo jonkinlaista lähdettä minkä tiedon/tutkimuksen perusteella itse kukin mielipiteensä muodostaa, niin tuohon serotiiniin, genetiikkaan yms. löysin tämmösen , mikä ei ole kovin pitkä eikä puiseva luettavaksi ja pyrkii vastaamaan kysymykseen

        "Syntyykö silta puhujan ja kuuntelijan ruumiin tilojen
        välille, jota pitkin voidaan liikkua sanallisesti?"

        Ts. vaikuttaako esim. toisen puhe sinun aivoihisi, hermoston välittäjäaineidesi määrään, itse uskon, että vaikuttaa...

        http://laaketieteenfilosofia-yhdistysavain-fi-bin.directo.fi/@Bin/2f2bcad2fa5e5dba5f8512bf377e12ef/1443951107/application/pdf/171235/2010_lehtonen_valamo.pdf

        Mitä tulee tuon ylemmän linkin laatuun niin tiedän ettei wikipedia ole ihan paras mahdollinen, mutta sieltäkin lopusta löytyy sitten linkkejä ns. paremmille sivustoille jos aihe kiinnostaa enemmänkin...

        " ettei ihminen voisi oman ajattelun kautta oppia ja muuttua ns. positiivisempaan suuntaan esim. empatian suhteen, että ihminen olisi ikäänkuin tuomittu aivorakenteensa, geeniensä perusteella, eikä hänellä olisi mahdollisuutta muuttaa ajattelu, käyttätymis, toimintatapojaan..."
        Sellainen olo itsestä, että tulee kommentoitua vain sikäli kun löytää aihetta olla eri mieltä... Pääsee vähemmällä eikä tarvitse kirjoittaa niin pitkään.
        Mutta tässä taas tämä perusasia. Eli on niiiiin vaikea uskoa, että narsistilta ei niitä rakenteita empatian tuntemiseenkaan löydy.
        Teenpä vertauksen jälleen kerran.
        Että jos ei ole vaikka sitä vasenta kättä, niin tietenkin nykytekniikalla jo voidaan rakentaa jotain korvaavaa proteesia...
        Narsismiin ei kuitenkaan ole ainakaan vielä keksitty lääkettä eikä aivoihin proteesia sille alueelle, mikä on siellä kehitystasolla 1-2 vuotta jäänyt rakentumatta eikä sen jälkeen enää myöhemmin rakennu.
        Ihmisessä lienee muitakin kehon osia kuin aivot, jotka rakentuvat ikäkehityksen mukaan... Mutta tässä tapauksessa siis kyse aivojen osasta, jossa se kehittymättömyys.
        Kehitysvammasta ei kuitenkaan ole kyse, kun puhutaan persoonallisuushäiriöstä. Kehitysvamma viittaa älylliseen viiveeseen tai puutteeseen, ei tunne-elämän poikkeavuuteen.
        Mutta yhtä kaikki, narsismi on vamma persoonallisuudessa, joka persoonallisuus on ihmisen syvintä ydintä. Narsismista tiedetään, että se ei siis parane.
        Narsismi on persoonallisuuden jäykistymä, joka narsistinen persoonallisuus pyrkii hakemaan ennemmin tai myöhemmin sen tutun ratkaisun ongelmatilanteissa ja kaikessa, milloin siihen tuttuun ratkaisuun löytyy mahdollisuus. Narsismi ei ole toisen ihmisen hallittavissa, jos ei nyt ihan käsrautoja käytä. Yhteiskunta tulee kyllä vastaan ja ikävä kyllä virkavalta on se mihin usein joudutaan turvautumaan kamppailuissa narsistien kanssa.


      • Se_että_

        "Että en edelleenkään usko, että ihmisen tunne elämä ja vuorovaikutustaidot olisivat ikäänkuin geeneissä, ettei ihminen voisi oman ajattelun kautta oppia ja muuttua ns. positiivisempaan suuntaan esim. empatian suhteen,"
        Se, että sinä et usko jotain, ei suinkaan ole todiste siitä, etteikö se olisi totta. Sinun tai minun uskomukset eivät vaikuta toden olemassaoloon...
        Huomaa: Sinä et usko...


      • Ja_edelleen_

        Ja edelleen kun se empatia on sitä tunnetta, joka seuraa ajattelua tai edeltää ajattelua tai on ajattelun kanssa samanaikaista, niin pelkkä ajattelu ei ole vielä empatiaa...


      • "Se, että sinä et usko jotain, ei suinkaan ole todiste siitä, etteikö se olisi totta. Sinun tai minun uskomukset eivät vaikuta toden olemassaoloon..."

        Ihan hyvän pointin/muistutuksen heitit, itsekin monesti tuonut esille, että kommenttini ovat mun mielipiteitä, jotka pohjautuvat aiheesta hankkimaani tietoon/siihen miten minä ymmärrän esim. tämän empatian, eivätkä mitään absoluuttisia totuuksia, kun tämänkaltaisista asioista kuin jonkun empatiakyvystä/kyvyttömyydestä on vaikea sitä totuutta edes tietää, kun sen toisen pään sisälle ei voi mennä...

        Muutenkin ny lähdin tähän keskusteluun mukaan ihan aloituksen perusteella joka toi esille empatiakyvyttömyyden, ilman että henkilö olisi narsisti, että puhun ny hieman yleisemmällä tasolla, koskien meitä kaikkia ihmisiä enkä pelkästään narsistin empatiakyvystä/kyvyttömyydestä...

        Edelleen olen sitä mieltä, että empatiaa opitaan vurovaikutuksessa, kanssakäymisessä ihmisten kanssa ja kykyä siihen voi kehittää myöhemminkin jos kykenee asettumaan sen toisen ihmisen aseman...

        Empatia ei ole pelkästään mitään päänsilittelyä, hyssyttelyä, halailua vaan kykyä tai ainakin yritystä ymmärtää toisen tunteita, ajatusmaailmaa ja sitä kautta hänen käyttätymistään ja mahdollisesti vielä jos tuntee toisen henkilöhistoriaa voi ymmärtää mitkä tekijät ovat mahdollisesti saattaneet vaikuttaa siihen, millainen ihminen hänestä on tullut ja sitä kautta voi tuntea myötätuntoa ko. henkilöä kohtaan vaikka ei hänen tekojaan hyväksykkään...


      • Niin_se_

        "ja sitä kautta voi tuntea myötätuntoa"
        Niin se empatia muodustuu nimenomaan siitä tunteenosasta, muuten se toisen vaikkapa elämäntarinan ulkoaosaaminen on tietämistä ja osaamista. Tietäminen, osaaminen ja sen perusteella looginen päättely toisen elämästä ei vielä sisällä sinällään empatiaa. Voin siis tajuta paljonkin toisesta ihmisestä tuntematta tippaakaan empatiaa...
        Tosiasiassa tuota kirjoittaessani koin epämiellyttävää oloa, jonka nosti iholleni ajatus, että noinhan se narsisteilla menee.
        "ihan aloituksen perusteella joka toi esille empatiakyvyttömyyden, ilman että henkilö olisi narsisti, että puhun ny hieman yleisemmällä tasolla,"
        Aivan, mutta joku jo kommentoi sitäkin, että mikä sellainen sitten on. Minä toin keskusteluun aspergerin, jolla myös on empatiaongelmaa, mutta erilaista kuin narsistilla.
        "vaikea sitä totuutta edes tietää, kun sen toisen pään sisälle ei voi mennä..."
        Ei tarvitse mennäkään, kun teot puhuvat puolestaan. Tutkimusta on aiheesta paljon ja vielä meillä se Vakninkin, joka puhuu itsestään.
        En oikein ymmärrä mihin perustuu oletus, että voisi olla keksitty juttu koko empatian puutos.


      • Pakko_vielä_

        Pakko vielä todeta, että jos sinä, keskustelija, et usko empatianpuutteeseen siinä mielessä kuin palstalla keskustellaan, niin et usko koko narsismin olemassaoloon. Mistä siis keskustelemme?


      • "Pakko vielä todeta, että jos sinä, keskustelija, et usko empatianpuutteeseen siinä mielessä kuin palstalla keskustellaan, niin et usko koko narsismin olemassaoloon. Mistä siis keskustelemme?"

        Kyllä minä uskon empatian puutteeseen ja narsistien olemassaoloonkin, mutta lähinnä ny lähdin keskustelemaan yleisimminkin empatiasta ja mitä se on ja miten se kehittyy tuon aloituksen pohjalta joka ei suoraan liittänyt empatiakyvyttömyyttä osaksi narsismia

        Henkilökohtaisesti en usko, että empatiakyvyttömyys on synnynnäinen ominaisuus tai johtuu jostain tietystä viasta tietyssä kohtaa aivoja vaan kyky empatiaan kehittyy ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja juuri varhaisilla ikävuosilla on suuri merkitys...

        Mielestäni nph, eikä empatikyvyttömyyskään ole aivovamma, eikä välittäjäaineiden häiriö vaan häiriö on persoonallisuudessa ts. sen ytimessä jota minuudeksi kutsutaan ja empatiakyvyttömyys liittyy olleellisena osana siihen että jos ihminen ei tunne itseään, ei kykene tunnistamaan tunteitaan, saati kokemaan niitä niin miten ihmeessä sellainen ihminen kykenisi ymmärtämään toista, saati asettumaan toisen asemaan jos ei ymmärrä itseäänkään ja luulee että kaikki ihmiset ovat samanlaisia...

        On ny se oma pointtini tässä keskustelussa


      • Niin_se_

        "tai johtuu jostain tietystä viasta tietyssä kohtaa aivoja vaan kyky empatiaan kehittyy ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja juuri varhaisilla ikävuosilla on suuri merkitys..."
        Niin se kehittyy vuorovaikutuksesta siellä tietyssä aivojen osassa ja kun se jää kehittymättä tietyssä ikävaiheessa niin sinne jää se kehittymätön alue joka ehkä surkastuu ja katoaakin.
        Uskon noin kunnes joku todistaa toisin.


      • What__
        fghjjhfg kirjoitti:

        "Minulle on narsismiasiassa käynyt niin, että olen valinnut ne tiedot, joita itse kannatan. Pysyn siinä uskossa missä olen,"

        Oli pakko ottaa tuo lainaus. Onko siis niin, että koet olevasi narsismiuskossa? Aivan samoin kuin joku hc-uskovainen kokee olevansa omassa uskossaan ja ei näe mitään muita mahdollisuuksia harjoittaa uskoa korkeimpaan.

        "Aivan samoin kuin joku hc-uskovainen kokee olevansa omassa uskossaan ja ei näe mitään muita mahdollisuuksia harjoittaa uskoa korkeimpaan."
        What!
        Ei tällä minun uskollani teoriaan narsismin synnystä ole sen kummempaa ulottuvuutta kuin millään muullakaan käsityksilläni milloin mistäkin asiasta... Esim. minkä vaatteen tai korun laitan, koska uskon niiden pukevan minua, tai mitä reittiä menen jonnekin paikkaan koska uskon sen olevan parhaan reitin tai mitä ruokia ostan kaupasta mitä uskon tarvitsevani tms.


    • khljöäljhkgfghljö

      Ihan puhdas kliininen kysymys.

      Kaikki mielihyvän tunteet, mitkä koemme perustuu sille, että hypotalamus käynnistää hormonituotannon, joka saa aikaan edorfiinien erittymisen soluista palautevaikutuksen seurauksena, tärkeimpänä seratoniini.

      Aivojen etulohkolla on suuri merkitys, sillä sieltä tulee päätös käynnistää tämä tuotanto. Eri aivopuoliskot hoitavat eri asioita. Toinen puolisko keskittyy itseen liittyviin palautevaikutuksiin "tunteisiin" ja on selviytymisen kannalta välttämätön. Toinen puoli hoitaa aistien havaitsemat toisille kohdistuneet asiat. Kun aivopuoliskojen väliset kytkökset ovat "kunnossa", niin suunnilleen samanlaiset aivokemialliset reaktiot käynnistyy tapahtuipa asia itselle tai toiselle. Jos kytkökset ovat geneettisten seikkojen takia jääneet muodostumatta, niin toisille tapahtuvat asiat eivät käynnistä mitään.

      Kun annan koiralle herkkupalan, niin minun "seratoniinipumppuni" käynnistyy ja saan hyvänolon tunteen. Jos koira astuu lasinsirpaleeseen, niin minulla alkaa erittäytyä erilaisia tyrosiinipohjaisia stressihormoneita ja tunnen negatiivisena sen, mitä koira on kokenut.

      Aivokemia on aivan totta, se on ainoa asia, mikä pystytään kliinisesti todistamaan. Kaikki muu on mielipideasioita, mutua.

      Tuntee ovat puhtaasti ja pelkästään aivokemiallisia reaktiota ja perustuvat hormonien määriin. Eri tunteiden aikana aivot tuottavat eri hormoneita eri suhteissa (siksi alkaloidipitoisilla huumeilla saa niin helposti tunne-elämänsä sekasortoon).

      Jos seratoniini ei alkaisi erittymään, en tuntisi yhtään mitään kun annan makupalan koiralle. En tuntisi myöskään mitään silloin kun koira astuu lasinsirpaleeseen. Kenties minua ärsyttäisi se, että joudun hoitamaan se haavan, mutta se ei liittyisi eläimen kärsimykseen. Minulla saattaisi olla myös opittu malli siitä, mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi sanoa, esittää... mutta oikeasti en tuntisi mitään.

      Nyt se kysymys. (joka olisi itse asiassa Nobelin arvoinen, jos sen oikeasti voisi ratkaista)

      Jos aivorakenne ei mahdollista endorfiinituotantoa silloin kun asia tapahtuu itsensä ulkopuolella, niin miten empatiaa voi oppia (muuta kuin esittämään tuntevansa empatiaa ...jolloin se ei ole tunne vaan järkiperäistä)?

      • Kiitos_

        Kiitos.


      • "Aivokemia on aivan totta, se on ainoa asia, mikä pystytään kliinisesti todistamaan. Kaikki muu on mielipideasioita, mutua."

        Juuh, en ole mikään asiantuntija, mitä tulee aivoihin, vaikka jotain noista hormoneista ja välittäjäaineista tiedänkin, etten ny kauheasti lähde tässä sooloilemaan, ettei tule puhuttua ihan hölynpölyä..

        Sinullakin on tuossa hyvin epätarkkaa ja pikkusen sellaista hämärryttävääkin tietoa , harmi kun et laita linkkejä mistä tietosi on peräisin.

        Tuota vimeistäkin kohtaa

        "Jos aivorakenne ei mahdollista endorfiinituotantoa silloin kun asia tapahtuu itsensä ulkopuolella, niin miten empatiaa voi oppia (muuta kuin esittämään tuntevansa empatiaa ...jolloin se ei ole tunne vaan järkiperäistä)?"

        Että mitä tarkoitat tuolla "itsen ulkopuolella" kun suurin osa asioista tapahtuu itsen ulkopuolella ja me reagoimme niihin tunteella ja elimistö sitten tuottaa niitä hormoneja kulloisenkin tunnetilan mukaan...

        "Elimistö tuottaa endorfiineja etenkin unen aikana. Endorfiineja vapautuu myös esimerkiksi pitkäkestoisen liikunnan, mielimusiikin kuuntelun, nauramisen, itkemisen ja seksin yhteydessä. Myös auringonpaiste ja voimakkaat mausteet sekä kaakao lisäävät endorfiinien eritystä.[3]"

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Endorfiinit


        Ihan en ymmärrä sitäkään miksi yhdistit empatian ja mielihyvähormoonin, kun yleisimmin kuitenkin empatiakykyä tarvitaan toisen ihmisen kärsimyksen ymmärtämisen yhteydessä, ettei välttämättä toisen kokemuksia kuunnllessa tule hyvä olo, erity endorfiineja vaan päinvastoin, jolloin tarvitaankin sitten sitä kykyä erottaa omat asiat toisen asioista ettei lähde liiaksi tuntemaan toisen kanssa...

        http://sitomo.fi/portaali/sympatia-ja-empatia

        Tuossa kun luin vielä kirjoittamani niin jäin miettimään että toki endorfiineja erittyy jos esim. auttamisesta saa mielihyvää itselleen, mutta se on sitten taas toinen juttu kuin empatia jos pitäydytään siinä että "Empatia tarkoittaa kykyä asettaa itsensä toisen asemaan. Empatia on kykyä ymmärtää toisen tunteita, kyky ymmärtää toista sisällisesti."


      • Tuossa_aluksi

        http://www.voice.fi/daami/terveys-ja-hyvinvointi/hymyily-kannattaa-katso-yhdeksan-hyvaa-syyta-hymyyn-58533

        "3. Hymyily vapauttaa endorfiineja

        Hymyily vähentää stressiä ja vihaisuutta vapauttamalla endorfiineja, eli kemikaalia mikä tekee ihmisestä iloisemman.

        4. Hymyily tekee ihmisestä viehättävän

        Hymy kertoo, että ihminen on helposti lähestyttävä ja empaattinen. Erään tutkimuksen mukaan hymyily todellakin tekee ihmisestä viehättävämmän sen ihmisen silmissä, jolle hän hymyilee. "

        http://www.tehy.fi/tehy-lehti/2014/4-2014/suomi-huutaa-hellyytta/

        "Hellivä kosketus vaikuttaa parasympaattiseen hermostoon, kehon sisäiseen rauhoittumisjärjestelmään ja edistää näin lepoa ja turvallisuudentunnetta. Kaiken perusta on verenkierrossa ja aivoissa esiintyvä hormoni ja välittäjäaine oksitosiini. Se on kuin iloruiske, joka saa serotoniinin, dopamiinin ja endorfiinin jylläämään ja parasympaattisen hermoston hellimään kehoa.

        Oksitosiinia on pidetty synnytykseen ja imetykseen kuuluvana naishormonina. Nykyään sitä tiedetään vapautuvan erilaisten ulkoisten ärsykkeiden seurauksena yhtä lailla naisilla kuin miehilläkin. Kosketus on ärsykkeistä tehokkain.

        – Näyttää jopa siltä, ettei ihmisen parasympaattinen hermosto kehity normaaliksi, jos ihminen ei saa riittävästi kosketusta ensimmäisten ikävuosien aikana."

        Tuossa aluksi pari linkkiä mistä löytyy yhteyksiä endorfiinin ja empatian välillä. Jälkimmäisessä täytyy vähän johtaa.


    • dfgsdhdtyhetye

      Ehkä ei pitäisi kirjoittaa aiheesta, josta ei ymmärrä ...ihan vain vihje.

      • Mille_nimim

        Mille nimimerkille vihje on tarkoitettu? ;D


    • ghjklöäökjhg

      Tuossa aluksi ensimmäiseen linkkiin.
      - Ensinnäkin tällaiset uutisoijat olisi jättää ihan omaan arvoonsa. Muutenkaan mistään asiasta ei kannata hakea tietoa suomalaisilta sivuilta vaan mennä suoraan Englanninkielisille sivuille ja sielläkin rajat aihe vain järkeviin lähteisiin.

      On totta, että edorfiinien erityksellä ja hymyilemisellä on linkki keskenään, mutta ei niin kuin sinä sen käsität.

      Voit tehdä kotona kokeen aiheesta. Mene parvekkeelle istumaan ja ota oikein leveä hymy, pysy tässä asennossa tunti ja toista tämä joka päivä kuukauden ajan ja arvioi sitten tuleeko sinulle mielihyvän tunnetta kun menet parvekkeelle hymyilemään.

      Hymyileminen ei käynnistä sitä tuotantoa!

      Jos sinulla alkaa endorfiinien eritys, niin lähdet spotaanisti hymyilemään. Eli se linkki toimii tähän suuntaan.

      Jos olet empatiaan kykenevä ihminen, niin saat mielihyvää kun toinen hymyilee, endorfiini eritys alkaa ja itsekin hymyilet ...hymyileminen tarttuu.

      Jos kytkökset puuttuu, niin hymyilet toki kun saat mielihyvää, mutta toisen hymyileminen ei käynnistä mitään. Ja vaikka kuinka hymyilet "oikeassa" tilanteessa, niin et ole yhtään sen empatiakykyisempi.

      Narsisteilla on sama kytkösten puute... Oppivatko he empatiaa kun hymyilevät (osa heistä hymyilee todella paljon ...usein tosin pienin pupillein)?
      Kyse on täsmälleen samasta asiasta!

      Jokainen narsistin uhri tietää ettei se otus opi empatiaa, muuta kuin esittämään sitä vaikka sitä hänelle annettaisiin hopealautasella!

      Mitä tähän toiseen linkkiin tulee, niin kosketus liittyy omaan itseen ja se käsitellään eri lohkolla kuin toisiin liittyvät asiat. Eli totta kai se toimii silloin kaikilla psykopaateista narsisteihin asti!

      Olisi ihan suotavaa, että itse ymmärtäisi sen asian, mitä copy/pastaa muilta sivuilta tänne.

      • Ainakin_sinä

        "On totta, että edorfiinien erityksellä ja hymyilemisellä on linkki keskenään, mutta ei niin kuin sinä sen käsität."
        Ainkakin sinä sait minut nauramaan, varmaan paljon makeammin kuin pystyt edes kuvittelemaan :D :D :D.
        En todellakaan juuri tolkkua noista lainaamistani linkeistä saanut. Mutta ihan vain odotin, että joku voisi kommentoida.
        Ei nämä sivut ole niin äärettömän vakavia aina. Aivokemia ei todellakaan ole minun alani. Koulun biologiantunneilta korkeimmat opit.
        "Olisi ihan suotavaa, että itse ymmärtäisi sen asian, mitä copy/pastaa muilta sivuilta tänne."
        Tulipa mieleeni jotkut englanninkieliset lainaukset joita kopioin tänne ja niitä suomensi sitten joku muu...
        Ehkä lukion englanninkielentaidoilla ei välttämättä jaksa kovin paljoa tiedetekstiä lukea. Mutta kiva kun sinä nyt jaksoit tänne kirjoittaa.

        Sen verran kommentoin, vaikka ikävä kyllä en muista lähdettä, että hymyn on kuulemma todettu laukaisevan hyvänolontunnetta ja sitä kautta lisähymyä vaikka se olisi tekemällä tehty. Siis kannattaa vaikka yrittää aloittaa tekohymyllä jos ei muuten hymyilytä ja haluaisi kuitenkin hymyillä. Eli suupielien ja kasvojen lihasten tietyt liikkeet voivat laukaista noita hyvänolon tunteita.


      • Niin, ensin heitän vastineeksi tuohon vihjeeseen , ettei pitäisi kirjoittaa aiheesta jota ei ymmärrä, että täshän sitä oppii koko ajan lisää, kun joutuu tarkistelemaan, että voisiko asia olla noin, mitähän toi ny tarkoitti ja vaikkapa lukemalla aivopuoliskojen tehtävistä...

        Mitä tulee narsisteihin ja empatiaan, niin hankkimani tiedon perusteella olen itsekin sitä mieltä että heidän empatikykynsä on hyvin puutteelinen, mutta erimielisyyttä nyt on siitä mistä se johtuu...

        Mutta joo, ei nää asiat niin vakavia ole, enkä usko kenenkään" tosi viisaan aivo oppineen" ns. asiantuntijan ees kirjoittelevan tämmösillä palstoilla, että sillä tavalla samalla viivalla ollaan...

        Piti ny kuitenkin palata näistä aivoasioista sinne alkulähteillekkin ja googlettelin sitte sanoilla narsisti ja empatia, tässä ny pari linkkiä,

        http://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa/narsismista_yleisesti/narsistin_nakemys_empatiasta/

        http://partiopojan.blogaaja.fi/narsisti-ja-empatia/

        googlettelin myös sanoilla empatia ja mielihyvähormonit, mutta ainut mielenkiintoinen linkki

        Aivokuvantaminen paljastaa tunteet ja vuorovaikutuksen ...
        www.parkinson.fi › Julkaisut › Artikkelit
        1.5.2008 - Tässä yhteydessä voimme puhua empatian neurobiologiasta, siitä kuinka hyvä kyky ihmisellä on asettua toisen asemaan”, Karlsson sanoi.

        harmikseni vastasi ettei sivua löydy

        Mutta käväisin ny kuitenkin sitte vielä lukaisemassa jutun neurobiologiasta, mitä se pitää sisällään ja löysin sieltä ainakin helpottavan tiedon

        "Aivojen solurakenteen eräs kaikkein merkittävimmistä piirteistä on muovautuvuus eli plastisuus: neuroniyhteydet ovat jatkuvan muokkauksen kohteina. On käynyt ilmi, että ihmisaivojen plastisuus on paljon aiemmin oletettua kattavampaa. Me emme esimerkiksi "oppisi" näkemään (itse asiassa seurauksena olisi täydellinen sokeus), mikäli viettäisimme varhaislapsuutemme ympäristössä, missä kyllä olisi valoa mutta ei selvärakenteisia kappaleita katseltavana. Plastisuus ei rajoitu sikiöaikaan ja lapsuuteen, vaan aivokudos säilyttää rakenteellisen ja toiminnallisen muovautuvuutensa läpi koko ihmiselämän. Hermosolut eivät jakaannu, mutta niiden väliset kontaktit muuttuvat solujen omasta aktiivisuudesta riippuvalla tavalla. Me vaikutamme aivojemme rakenteeseen oman toimintamme kautta eräässä mielessä siis aivot rakentavat itse itseään. "

        http://www.tieteessatapahtuu.fi/986/kaila.htm

        Käväiskää lukemas, ei ole kovin pitkä eikä vaikeatajuinen artikkeli, geeneistäkin puhuttiin tähän tapaan...

        "Ihmisen perimässä on arviolta lähes 100 000 geeniä, ja niiden valikoiva ilmentyminen eri soluissa ohjaa niiden kehitystä, toimintaa sekä erilaistumista erilaisiksi kudoksiksi. Tiedämme, että aivot on elin jossa ilmentyy valtaosa perimämme geeneistä. Mutta vaikka koko perimämme kaikki geenit käytettäisiin ainoastaan ohjaamaan aivojen hermosoluyhteyksien syntyä, tarjolla olisi mitättömän vähän informaatiota tähän tehtävään. Ratkaisu tähän näennäiseen ongelmaan on se, että ihmisaivojen rakentumista ohjaava ei-geneettinen (geenitoiminnan päälle rakentuva, epigeneettinen) informaatio syntyy yksilön ja ympäristön (fyysisen ja sosiaalisen) jatkuvassa vuorovaikutuksessa. "


      • Niinpä_Tuskin

        "iin, ensin heitän vastineeksi tuohon vihjeeseen , ettei pitäisi kirjoittaa aiheesta jota ei ymmärrä, että täshän sitä oppii koko ajan lisää, kun joutuu tarkis"
        Niinpä. Tuskin monikaan kirjoitettu asia maailmassa olisi herättänyt ihmisten kiinnostusta jos mistään ei voisi keskustella vaikka ei ymmärräkään täydellisesti... Häkellyttävä ajatus, että pitäisi kaikki ymmärtää.
        Ehkä tämä copy-paste ilmiö on sillä tavoin uusi että houkuttaa lainaamaan tekstiä jota ei nyt niin tarkkaan todellakaan aina ymmärrä...
        Mielestäni sen parempaa lainaamista ei edusta se, että tulkitsee tekstiä väärin koska ymmärtää väärin. Ainakaan minä en tulkinnut lainauksiani oikeastaan mitenkään....
        Tässä kaikki oma tekstini, minkä liitin lainauksiin:
        "Tuossa aluksi pari linkkiä mistä löytyy yhteyksiä endorfiinin ja empatian välillä. Jälkimmäisessä täytyy vähän johtaa."
        Eli vain totesin, että noissa lainauksissa puhutaan endorfiinista ja empatiasta, mikä mielestänin edelleen pitää paikkansa.


    • hvhjhfhjkgkfhsk

      No en ole väitellyt asiasta, mutta on minulla maisterin paperit aiheesta...
      Katsotaanko se sitten osaamiseksi?

    • ljgddhkll

      Tuli vain mieleen tällainen, että ovatko maailmankaikkeudessa kaikki ihmiset tarkoitetut "normaaleiksi" tai empaattisiksi jne. Jos joku ei ole, niin syynä on trauma tms., muussa tapauksessa kaikki olisivat normaaleja ? Sekö se on se maailmankaikkeuden tarkoitus, että kaikki olisivat tasaisen normaaleja ?
      Miksi maailma kuitenkin menee niin, ettei siihen koskaan päästä ?
      Kannattaako se kaikki vaivannäkö yrittää saada kaikki normaaliksi ? Ja etsiä ja etsiä ja etsiä selityksiä miksi he eivät vain ole. Ehtiikö tulla merkittäviä tuloksia tämän elämän aikana tässä asiassa? Onko aivan uskomatonta, että joku voi olla tosi kiltti tai joku tosi ilkeä ? Tuskin kumpikaan voi olla totta ?Ainakin pitää olla mittavat psykologiset teoriat perusteena, että kumpaakaan voisi uskoa todeksi ?

      • Lähteekö_

        "ovatko maailmankaikkeudessa kaikki ihmiset tarkoitetut "normaaleiksi" tai empaattisiksi jne."
        Lähteekö tuo olettamuksesta että kaikella on jokin järjestynyt tarkoitus?
        "Kannattaako se kaikki vaivannäkö yrittää saada kaikki normaaliksi ? Ja etsiä ja etsiä ja etsiä selityksiä miksi he eivät vain ole."
        Narsismi on jotain sellaista, mikä tulee niin puun takaa ja niin ikävällä tavalla esiin, että se vain kertakaikkiaan hämmästyttää suunnattoman paljon.

        Mikä on sinun suhteesi, kirjainsykerö, narsismiin?


      • kirjainsykerö

        Ihan on suhdetta narsismiin riittämiin, mietin vain välillä toisiltakin kanteilta...
        Olisi tietyllä tavalla helpompaa, jos voitaisiin yksinkertaisesti todeta, että melkein mitä vain voi olla olemassa...
        ettei sitä aina niin tarvitsisi epäillä...


      • Tarkoitatko_

        "Olisi tietyllä tavalla helpompaa, jos voitaisiin yksinkertaisesti todeta, että melkein mitä vain voi olla olemassa..."
        Tarkoitatko siis noita teorioita narsismin synnystä ja kysymystä siitä voidaanko narsismia hoitaa ja ehkä parantaa?
        Palstalla tietty pysyvän olotilan hyväksyminen, mitä tulee narsismiin, on yleistynyt aika yhteiseksi tavoitteeksi. Useimmilla niin ikäviä ja syvästi loukkaavia ja itsetunnon murskanneita kokemuksia takana, että kaikenlainen lisälöylytys narsistien taholta halutaan yleisesti välttää.
        Ainakin minusta on viisainta hyväksyä se tosiasia, että narsismi on pysyvä olotila, joka jo määritelmässäkin sellaiseksi mainitaan. Eli ei syytä jatkaa itsensä kiduttamista ja usein hengenvaaraan asettamista.
        Toisaalta narsistit ovat usein kietoneet uhrinsa verkkoon josta ulospääsy vaikuttaa lähes toivottomalta, syystä tai toisesta. Monella (minullakin oli) niin paljon tunteita pelissä että on lähes toimintakyvytön kun pitäisi etsiä järkeviä ratkaisuja eroon pääsemiseksi.
        Olen sillä kannalla, että viisainta on luoda oma toimintastrategia ja niin uljaat ja hienot tavoitteet itselle, että narsisti jotenkin mitätöityy siinä sitten matkalla pikkuhiljaa itsekseen. > Ironista kyllä voisi tulkita jonkinlaiseksi defenssiksi, siksi samaksi mitätöimiseksi mitä narsisti itsekin käyttää. Mielestäni on kuitenkin hyvin perusteltua ja kaikin tavoin oikeutettua käyttää melkein mitä tahansa keinoja mitä vain löytää päästäkseen eroon narsistista.
        Sodassa ja rakkaudessahan ovat kaikki keinot luvallisia ja narsistin kanssa on tilanne muuttunut ennemmin tai myöhemmin pakostakin sodaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      67
      2904
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      411
      2798
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      99
      2237
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      87
      1984
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1904
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1830
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      9
      1821
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      151
      1775
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1592
    Aihe