Kanalintujen rauhoitusajat yhtätyhjän kanssa!

Jos nyt tarkemmin syvennytään suomessa vallalla olevaan muka jopa maailmanlaajuisesti edistykselliseen systeemiin laskea kanalinnut ja rauhoitella niitä eri maakunnissa jo muutenkin lyhyellä metsästysajalla x määriksi aikaa ei voi muutakun nauraa.
Suomessahan kanalintujen metsästysaika on aina ollut lyhyt. 10.9-31.10. Siinä missä ruotsissa aika on latvalinnustuksineen puolivuotta ja venäjällähän nyt mitään rauhoitusaikoja tuskin tunnetaan vaikka siellä joku nimellinen olisikin. Tästä olenkin tullut siihen tulokseen että lyhyen metsästysajan lyhentäminen eri ajoilla eri maakunnissa on loppuviimein yhtä tyhjänkanssa. Rajoituksilla on enemmän psykologinen kuin käytännön hyöty. Jos oletetaan että suomessa kanalintuja saisi metsästää edes puolet ruotsissa olevasta ajasta noin kolme kuukautta niin miten toimittaisiin esim tänävuonna. Laskennat suoritetaan normaalisti ja todetaan että metsästystä pitäisi rajoittaa ja vaikka puoleen pudotettu metsästysaika joka vastaa noin nykyistä koko kauden kestävää aikaa herättäisi varmaan teoriassa sellaisen ajatuksen että tällä rajoituksella on jotain merkitystä vaikka ei sillä loppuviimein ole kuin se psykologinen merkitys.
Jos ajatellaan järkevästi niin luonto ei anna enempää mitä sillä on resursseja. Se jos vaikka edelleen metsästettäisiin vain tämän nykyisen ajan puitteissa koko kausi sen kummempia erikseen rajoittamatta ei tarkoita että huonona vuotena ammuttaisiin hyvin lintuja. Tottakai se saalismäärä on suoraanverrannollinen senhetkiseen kantaan. Kun lintuja on paljon niitä myös ammutaan paljon. Kun niitä on vähän niitä ei silloin ammuta paljoa vaan suhteessa kantaan myös vähän. Toisaalta pitäisköhän jopa tuntea suomalaisten metsästäjien ylpeyttä osumatarkkuuden suhteen jos kuvitellaan että huonon kannan aikana suomalaiset tarkat metsästäjät ampuvat myös paljon lintuja:) Tämähän siitä tulee mieleen kun näitä eri maakuntiin lueteltuja rajoituksia seuraa. Esim onpa keski-suomalaiset tarkkoja metson ampujia kun koko jahti pitää keskeyttää/rajoittaa jo muutenkin lyhyen kauden lisäksi. Todellisuudessa se harva lintukanta on ihan yhtä vaikea metsästettävä vaikka jahdattaisiin 10.9-31.10 välinen aika tai vaikka puolet siitä. Todennäköisesti se jää ampumatta kumminkin kun luonnolla ei ole varaa tarjota enempää.
Ihan sama kun metsäkauriin luvanvaraisuus vapautettiin. Kuviteltiin että nyt ne kaikki tapetaan sitten kun raijoittamatta saa pyytää. Toisin kävi. Seuroilla ei ollut tavoitetta enään saada niitä lupa kauriita väkisin ammuttua koska tulos ei enään vaikuttanut seuraavan vuoden pyyntilupiin. Kun kaurisjahti vapautui niin sitä ennen meilläkin jahdattiin kaikki mahdolliset viikonloput niitä harvojakin kauriita jopa väkisin. Kun tulos tavoitetta ei ollut enään on kauriskanta runsastunut todella paljon seuramme alueella ja vuoden kaatomäärät jäävät silti noin puoleen siitä kun aikana jolloin ne piti lupina käyttää. Kaurista on niin paljon että sellaisen voi käydä kaatamassa halutessaan kytikseltä kohtuu vaivatta. Ehkä tämäkin on syy että moni ei jaksa enään innostua kauris jahdista. Nyt pyydetään edelleen ns "väkisin" valkohäntiä ja hirviä. Luvat on pakko käyttää jos mielii ensivuonnakin saada edes kohtuu määrän kaatolupia. Tämä on huvittavaa sinällään sillä olen vahvasti sitä mieltä jos hirvi ja valkohäntä vapautettaisiin niin niiden määrät lähtisivät rajuun kasvuun pyynnin vähennyttyä. Hirven kanssa tulisi ongelmia varsinkin pidemmän ajan kuluessa. Nyt seurassamme on valkohännän osalta tavoite saada ne piakkoin nurin kun on vielä kytis intoa. No ei näkynyt eilen iltapassissa valkohäntiä mutta vastaavasti seitsemän kaurista josta jokainen tarjosi vuorollaan hyvää hollia. Ei ollut tarvetta ampua. Ammun kauriin tai kaksi myöhemmin.
Tässä vähän pohdintaa siihen naurettavaan rauhoitusruljanssiin mitä nykyään aina henkeä pidellen heinäkuussa odotellaan kanalintujen osalla. Mitä saa metsästää mitä ei ja koska saa ja paljonko kello on. Sillä ei käytännön vuosisaaliiseen ole mitään merkitystä rauhoitetaanko kanta puoleksi kaudeksi tai ei. Sitten korkeintaan on jos koko suomessa jahdissa otetaan on off systeemi. Joko metsästetään koko kausi tai ei ollenkaan. Eihän huippuvuosinakaan jotka nähtiin vuonna 2003-2007 metsästysaikaa lisätty puolella kun on paljon ammuttavaa. Kun on vähän niin ei se puolittaminenkaan näy missään. Eletään aallon pohjaa ja huippujakin tulee taas. Tuon nysväämisen metsästysaikojen kanssa voi pitää lähinnä naurettavana pelleilynä kun luullaan että ihminen on niin jumala luonnon kiertokulussa että se huononakin kantana metsästää huippuluokan saaliin. Ei vaan kyse on psykologisesta ajattelusta.

2

159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lopun_alku

      Metsästyskauden lyhentäminen on rahastusta.
      Koska silloin on edes jokin kausi ja luvista joutuu maksamaan.

      Taitaa loppua kausilupien ostaminen täällä, kun ei sitä syksyllä pääse kuitenkaan metsästämään. Ja jos pääsee, niin hirviä syyllistäminen joka suunnasta: lintuharrastajat sanoo älä tapa, metsästäjät sanoo ottakaa maltilla nyt ...

      On kai lopetettava koko harrastus. Ei se elämäntavaksi ehtinyt muuttuakaan :(

    • JasonLassiter

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe