Pelkäättekö kuolemaa?

memento.mori

Tulemme kaikki kuolemaan. Miksi kuolemasta ei puhuta enempää? Miksi kuolevia ja kuolleita ei näytetä mediassa? Miksi noin valtava ja jokaisen kannalta merkityksellinen asia on vaiettu meidän yhteiskunnassamme?

Ajatteletteko koskaan kuolemaa? Miten se teidän kohdallanne tulee tapahtumaan? Sattuuko se? Onko se nopea vai hidas prosessi? Missä se tulee konkreettisesti tapahtumaan?

Mikä on viimeinen asia, minkä näette?

Mikä on viimeinen ääni, jonka kuulette?

Mikä on viimeinen ajatus, jonka ajattelette?

Tuletteko pelkäämään kuolemaanne? Jos tulette pelkäämään kuolemaanne, kuinka lähellä kuolemaanne alatte sitä pelätä?

Onko kuolema clear cut vai asteittainen? Oletteko tietoisia jonkinasteisesti vielä siinä vaiheessa, kun teidät on jo julistettu kliinisesti kuolleiksi? Lähteekö tietoisuus aivoista vai onko tietoisuutta, joka on riippumaton kehon orgaanisista proesseista? Voiko tietoisuus jäädä paikalleen? Voiko tietoisuus olla kehossa vielä, kun keho haudataan tai poltetaan uunissa?

216

3837

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uneton_helsingissä

      Pelkään, että kuolen nukkuessani. Mietin miten tajunta pimenee uneen vaipuessa, ja minut valtaa pelko etten herää enää. Elämä tuntuu niin epätodelliselta, että joskus pelkään katoavani. Mietin usein mitä kuoleminen on ja mitä sen jälkeen. En niinkään ajattele sattuuko se tai miten tulen kuolemaan. Mutta mitä on kuolla? Mitä on tietoisuus ja olemassaolo? Päättyykö elämäni lopullisesti kuoleman hetkellä?

      Ihmisen suurin pelko on tuntematon, ja kuolema on suurin tuntematon.

      • Jos vain katoaa lopullisesti, silloin ei ainakaan olisi mitään pelättävää, koska silloin katoaa myös kaikki pelot.


      • Tsra

        Eräs tuttu pelkäsi sairaalloisesti kuolevansa yöllä ja näin lopulta kävikin 44 vuoden iässä:( Aavisti terveydessään olevan jotakin pahasti vialla, mutta ikinä ei syntyperäisetä sydänvikaa löydetty. Lopulta aavistus kävi jopa mielenterveyden päälle ja vahva lääkitys taisi olla sydämelle viimeinen pisara. AInut positiivinen asia oli viimeisten kuukausian elämänilon nousu ja mm. viimeisenä iltana henkilö oli rauhallinen, onnellinen ja ilman mitään huolia:)


      • untenkauppias

        Hyppy tuntemattomaan on meille kaikille vieras, joten myös pelottava. Toisaalta miksi pitäisi pelätä varmaa tapahtumaa? Sehän on ainut asia, minkä tiedämme tulevasta. Ajankohta vain ei ole tiedossa, onneksi. Luulen kaikkien olevan samaa mieltä. On vain itsensä lohduttamista kaikki arvailut, mutta se helpottaa.


      • Yhtä tuntematonta kuin kuolema, on myös syntymä. Milloin Sinä synnyit? Silloinko kun isäsi löysi äitisi? Vai silloinko kun siittiö hedelmöitti munasolun? Entä milloin tajusit ensimmäisen kerran, että Sinä olet Sinä etkä äitisi maitorauhasen jatke? Kuinka monta minäkuvaa Sinulla on? Ja niiden lisäksi on monta toisten rakentamaa kuvaa Sinusta. Kun samaistut minäkuvaasi, niin aivan taatusti alat pelätä sen katoamista. Ethän ole vielä edes tutustunut itseesi. Sen kun teet, niin...


      • joosealat
        untenkauppias kirjoitti:

        Hyppy tuntemattomaan on meille kaikille vieras, joten myös pelottava. Toisaalta miksi pitäisi pelätä varmaa tapahtumaa? Sehän on ainut asia, minkä tiedämme tulevasta. Ajankohta vain ei ole tiedossa, onneksi. Luulen kaikkien olevan samaa mieltä. On vain itsensä lohduttamista kaikki arvailut, mutta se helpottaa.

        Niin miksi pitäisi pelätä varmaa tapahtumaa kuten kuolemaa? Suurin pelko lienee jos elämästä joutuu luopumaan nuorella iällä. Tässä iässä (71) olen jo luovuttanut ja en pelkää kuolemaa ja olen valmis lähtemään milloin vain. Turha pelätä kun se on ollut jo tutuille ja ystävilleni omakohtainen luopuminen.


      • Odotellaan

        En pelkää kuolemaa. Tälle iälle on jo monta kertaa tehnyt tiliä elämästä, koska olen ollut lähellä kuolemaa. Eihän tämä elämä nyt niin herkkua ole. Melkein elämä pelottaa enemmän kuin kuolema. Kuolema on vapautus kaikesta. Ainoa huoli siinä on jälkeenjäävien ,suru ja ikävä.


      • moi6584393
        Trexnonar kirjoitti:

        Jos vain katoaa lopullisesti, silloin ei ainakaan olisi mitään pelättävää, koska silloin katoaa myös kaikki pelot.

        http://www.f1disqus.com on paras paikka keskustella aiheesta


      • wertuers

        Ehkä heräät siihen että saat sydänkohtauksen, ja kuolet sitten siihen. Kaikki pelkosi katoaa ikuisesti.


      • Anonyymi
        untenkauppias kirjoitti:

        Hyppy tuntemattomaan on meille kaikille vieras, joten myös pelottava. Toisaalta miksi pitäisi pelätä varmaa tapahtumaa? Sehän on ainut asia, minkä tiedämme tulevasta. Ajankohta vain ei ole tiedossa, onneksi. Luulen kaikkien olevan samaa mieltä. On vain itsensä lohduttamista kaikki arvailut, mutta se helpottaa.

        Ei tarvitse arvailla kun tietää


    • Surkeeta

      Ajattelen kuolemaa jatkuvasti. Ennen pelkäsin, nykyään pelkään etten kuolekkaan. Jokainen aamu tai milloin sattuukaan heräämään on kamala pettymys. Joka yö nukkumaan mennessä rukoilen olemattomia jumalia että ei tarvitsisi enää runnoa uuden päivän läpi, mutta tähän asti on saanut pettyä, tämänkin asian suhteen. Paha olo, köyhyys ja kaikkinainen surkeus jatkuu jatkuu ja jatkuu...

      • dosomething

        Surkeeta, erotut tuskin pienestääkään joukosta, mutta tunteesi on varmasti välillä toiveikkaampi. Mä suosittelen perustelematta tarttumaan Raamattuun rukoillen Jeesuksen nimessä itsensä Luojajumalan ilmoitusta olemassaolostaan. Testaa, se on ilmaista eikä tunnu missään, ellei sitten onnistuisi. Kuoleman ajatukset eivät muuten Raamatun alkaessa "puhua" sisimpääsi, masenna ollenkaan.
        Tosin elämä voi alkaa maistua kun pieniä ihmeitä tapahtuu...kiitollisuus löytää lisää syitä kiittää ympäriltä, ja alat viihtyä nahkoissasi. Sitä toivon vilpittömästi, älä pelkää testata apukeinoani!


      • Vääräajatusmalli

        Kaikenlaiseen köyhyyteen auttaa parhaiten se, että alkaa elämään ja unohtaa kuolemisen siihen asti, kunnes sen aika on - oikeasti. Jos ajattelet asioita, ajattele edes oikein.


    • helena__

      ahdistavinta on kadota tyhjyyteen.
      ettei koskaan ole tuntemassa tai tietämässä mitä tapahtuu.
      lopullinen tyhjyys, pohjaton kauhu.
      on väärin synnyttää tietoisuutta mikäli jäljellä olisi vain tyhjyys.
      onneksi näin ei ole vaan kaikki fyysinen on vain yksi tila ja kuoltuamme
      ymmärrämme miksi olimme täällä.
      t:teho-osastolla sydämen pysähdyksen kokenut.

      • juujuujuu.juu

        Melkein kaikki jotka on nukutettu tietää mitä kuoltua tapahtuu, sillä erolla ettei synny uudestaan heräämössä.


      • kaikkilähteeajaiiaan

        Tsiikaa vitsit ja Pyhä Pietari vitsit / hartikainen


      • Feelix1922

        Minun isosiskoni pelkää kovasti että hän kohta kuolee


      • Anonyymi
        juujuujuu.juu kirjoitti:

        Melkein kaikki jotka on nukutettu tietää mitä kuoltua tapahtuu, sillä erolla ettei synny uudestaan heräämössä.

        Näin helppoa se voi olla
        ..


    • zzzTOP

      Yksin kuoleminen hävettää muttei pelota.

      • Toivo.Lång.Inkeroinen

        Itse taas pyydän sellaista kohtaloa, että saisin siirtyä rajan yli omassa kodissani, yön aikan omaan vuoteeseen.
        Nyt sain idean neuvoa tutulle naapurilleni ulko-oven avaimen paikan. Hän kävisi pari kertaa viikossa tarkistamassa onko tyyppi vielä jalkeilla.
        Puhelinnumero myös tietysti.
        Sitä ajattelee, että sellaisen tapahtuman läheisyyden kyllä voisi aavistaa. Mieluummin yksin kuin kenenkään saattamana, kiitos.


      • Koko kuolema on ihan sieltä, minne aurinko ei paista! Ensin täällä opettelet kaiken mahdollisen, käyt pennusta asti kouluja ja pänttäät päähäsi kaikenlaista saissea ja sitten teet työtä lähes hullun lailla ja hankit, sitä sun tätä. Toisilla hienot kalliit talot, huvilat, autot, veneet hankittu ikään kuin voisivat niistä nauttia ikuisuuden. Ja mitä sitten tapahtuu juuri, kun olet kaiken tuon saavuttanut kovalla vaivalla, mitä moni ei edes ikinä saavuta osaksikaan elinaikanaan ... niin... henki lähtee ja kaikki koko helahoito jää tänne ja mitään et mukaasi saa. Eli koko elinaikainen vouhotuksesi on ihan turhaan heitettyä aikaa, koska sen palkkio on lopuksi kuitenkin kuolema.

        Eikä kukaan ole tullut vielä kertomaan, että *toisella puolella* olisi jossakin muodossa uusi jatkuvuus... tuskinpa on ... näin on näreet! Mukavaahan se olisi uskoa niin, mutta kaipa se kylmä totuus on, että kylmä sinertynyt ruumiisi, tai tuhkasi makaa maassa ja maatuu kylmässä maanpovessa ja siihen loppui kaikki.

        Eikä tähän optimistinen ajattelu auta, eikä satuilut!


      • Snaijaatko

        Miten olisi ihan järjen ja sydämen, ajattelun ja tunteen käyttö. Mammonan kasaaminen asiaa ei autakaan yhtään, mutta jostain kumman syystä ne tyypit saavat myös maallisen materian karttumaan, jotka ovat pystyneet kasvattamaan myös henkeä eli henkistä kapasiteettia. Eli sitä, joka sulta näyttää uupuvan tyystin.


      • AlvarKalmari

        Toi kirjoitus ennen sinua oli karsee todellinen selkeästi esitetty totuus mitä et näytä itse kestävän. Tuolleen se elämä menee miljoonilla täällä maailmassa. Kuulut joukkoon vittuilevat päänrääpijät & tyhjäpäiset suoli24 viisastelijat. Kuolema asiassa ei mitenkään tarvitse liittyä tai viitata henkiset kapasiteetit ym paskanjauhamiseen. Kasva sinäkin isoksi kuolet se sinäkin vielä kapasiteettiesi kanssa pöhelö!


      • Kasvajakehity

        Sulla on varmasti jokin lääkitys. Muista, että vain otettu lääke auttaa. Jaksat sitten paremmin, AlvariKalvari.


      • joosealat
        Evil.Cat kirjoitti:

        Koko kuolema on ihan sieltä, minne aurinko ei paista! Ensin täällä opettelet kaiken mahdollisen, käyt pennusta asti kouluja ja pänttäät päähäsi kaikenlaista saissea ja sitten teet työtä lähes hullun lailla ja hankit, sitä sun tätä. Toisilla hienot kalliit talot, huvilat, autot, veneet hankittu ikään kuin voisivat niistä nauttia ikuisuuden. Ja mitä sitten tapahtuu juuri, kun olet kaiken tuon saavuttanut kovalla vaivalla, mitä moni ei edes ikinä saavuta osaksikaan elinaikanaan ... niin... henki lähtee ja kaikki koko helahoito jää tänne ja mitään et mukaasi saa. Eli koko elinaikainen vouhotuksesi on ihan turhaan heitettyä aikaa, koska sen palkkio on lopuksi kuitenkin kuolema.

        Eikä kukaan ole tullut vielä kertomaan, että *toisella puolella* olisi jossakin muodossa uusi jatkuvuus... tuskinpa on ... näin on näreet! Mukavaahan se olisi uskoa niin, mutta kaipa se kylmä totuus on, että kylmä sinertynyt ruumiisi, tai tuhkasi makaa maassa ja maatuu kylmässä maanpovessa ja siihen loppui kaikki.

        Eikä tähän optimistinen ajattelu auta, eikä satuilut!

        Isäni keräili asioita ja sitten kun pääsee eläkkeelle niin ei harrasteet kärsi työn puutteesta. Eläkeikä läheni mutta kuolema tavoitti ensin ja minä jouduin kuskaamaan kaatopaikalle eläkeiän harrastukseksi aiotut asiat.
        Näin opin sen, että älä kerää roinia nurkkiisi.


      • tuolla
        Evil.Cat kirjoitti:

        Koko kuolema on ihan sieltä, minne aurinko ei paista! Ensin täällä opettelet kaiken mahdollisen, käyt pennusta asti kouluja ja pänttäät päähäsi kaikenlaista saissea ja sitten teet työtä lähes hullun lailla ja hankit, sitä sun tätä. Toisilla hienot kalliit talot, huvilat, autot, veneet hankittu ikään kuin voisivat niistä nauttia ikuisuuden. Ja mitä sitten tapahtuu juuri, kun olet kaiken tuon saavuttanut kovalla vaivalla, mitä moni ei edes ikinä saavuta osaksikaan elinaikanaan ... niin... henki lähtee ja kaikki koko helahoito jää tänne ja mitään et mukaasi saa. Eli koko elinaikainen vouhotuksesi on ihan turhaan heitettyä aikaa, koska sen palkkio on lopuksi kuitenkin kuolema.

        Eikä kukaan ole tullut vielä kertomaan, että *toisella puolella* olisi jossakin muodossa uusi jatkuvuus... tuskinpa on ... näin on näreet! Mukavaahan se olisi uskoa niin, mutta kaipa se kylmä totuus on, että kylmä sinertynyt ruumiisi, tai tuhkasi makaa maassa ja maatuu kylmässä maanpovessa ja siihen loppui kaikki.

        Eikä tähän optimistinen ajattelu auta, eikä satuilut!

        asenteella varustettuna jos isäsi olisi tiennyt sinun kasseistaan liikkeelle lähtevän niin luulen, että olisi herra tyytynyt b-portaaseen.
        Joillekin se maallinen tarttuu paremmin kyytiin matkan varrella ja kenties pystyvät paremmin hyödyntämään koulussa viettämäänsä aikaa ja oppimaan taitoja joita sitten käyttää elinaikanaan. Ei kukaan kerää kamppeita kuolemaa varten, vaan elämäänsä jeesaamaan ja "sulostuttamaan". Koska kuolema on ainoa varma asia syntymän jälkeen ihmisen retkellä niin kannattaa panostaa ajatuksia enempi siihen elinaikaan eikä pähkiä hetkiä ja sen jälkeisiä aikoja joihin et voi välttämättä edes vaikuttaa. Elämä on tässä hengenvedossa ja askeleessa, ei kuolemassa.


      • toivo-toisaalta

        Työ ette oo nyt tajunneet tuota pointtia mitä tää evil.cat tuossa tarkoittaa. Joillehan se pittää rautalangasta vääntee et menee perille ja ei mee sittenkään. En ite rupia vääntään teille jollette työ ite käsitä.


      • Anonyymi
        Evil.Cat kirjoitti:

        Koko kuolema on ihan sieltä, minne aurinko ei paista! Ensin täällä opettelet kaiken mahdollisen, käyt pennusta asti kouluja ja pänttäät päähäsi kaikenlaista saissea ja sitten teet työtä lähes hullun lailla ja hankit, sitä sun tätä. Toisilla hienot kalliit talot, huvilat, autot, veneet hankittu ikään kuin voisivat niistä nauttia ikuisuuden. Ja mitä sitten tapahtuu juuri, kun olet kaiken tuon saavuttanut kovalla vaivalla, mitä moni ei edes ikinä saavuta osaksikaan elinaikanaan ... niin... henki lähtee ja kaikki koko helahoito jää tänne ja mitään et mukaasi saa. Eli koko elinaikainen vouhotuksesi on ihan turhaan heitettyä aikaa, koska sen palkkio on lopuksi kuitenkin kuolema.

        Eikä kukaan ole tullut vielä kertomaan, että *toisella puolella* olisi jossakin muodossa uusi jatkuvuus... tuskinpa on ... näin on näreet! Mukavaahan se olisi uskoa niin, mutta kaipa se kylmä totuus on, että kylmä sinertynyt ruumiisi, tai tuhkasi makaa maassa ja maatuu kylmässä maanpovessa ja siihen loppui kaikki.

        Eikä tähän optimistinen ajattelu auta, eikä satuilut!

        Mutta elämä kannattaa elää hyvin ja siitä voi nauttia enemmän kun saavuttaa miitä kivoja juttuja on varaa matkustella ja elää parempaa elämää. Se on mitä arvostaa. Jotkut tykkää jättää lapsille jotain, ettei se raadanta on mennyt "hukkaan"..


    • Keissa

      Minä pelkäsin kuolemaa ihan hirveästi nuorena. Kun tulin uskoon ja annoin elämäni ja päiväni Jeesuksen huomaan, niin ei tarvitse pelätä kuolemaa eikä elämää.

      • wrtgy

        Äläpä Keissa trollaa tällä palstalla.


      • et3y

        Ihmiset ovat orjia sanelevat papit, jotka uhkaavat ikuisen hengellisen rangaistuksen, jos ihmisett eivät heitä tottele.


      • los.idealistos

        Niin, eihän uskoon tulleilla enää olekaan sitä oikeata elämää.
        Samaa yksitoikkoista ikivanhaa mantraa vaan hoetaan.


      • oiieiei

        Itseäni taas kauhistuttaa se ajatus, että olisi taivas ja siellä ikuinen elämä. Mitäs jos siellä ei viihdykä? Se on sitten siinä, sieltä ei pääse pois. Ikinä. Mut kukin uskoo, mikä on itselleen lohduttavinta ja sittenhän sen aikanaan näkee.


      • OnlyGodisgood

    • SallaKarimies

      Sama ku Keissalla, tismalleen.

    • SallaKarimies

      Kyllä kuolemaa onkin syytä pelätä, jos ei ole uskoa Jeesukseen.

      • Universumin.vuokralainen

        Uskon kosmisen energian voimaan, en niinkään biologisiin objekteihin, joita Jeesus tai Muhammed edustaa.
        Kosminen Voima toimii kaikkialla universumisssa uskoipa siihen tai ei.


      • juupajoeneipäsjuupasmies
        Universumin.vuokralainen kirjoitti:

        Uskon kosmisen energian voimaan, en niinkään biologisiin objekteihin, joita Jeesus tai Muhammed edustaa.
        Kosminen Voima toimii kaikkialla universumisssa uskoipa siihen tai ei.

        Se on fakta, että olet saanut universumilta energiasi, mutta kun kuolet, se energia palautuu takaisin universumiin. Muistatko aikaa, kun olit energiaa, ennen syntymääsi? Samaan tilaan palaat takaisin kuolemasi jälkeen. Et tiedä olemassaolosta mitään.


      • u-vuokralainen
        juupajoeneipäsjuupasmies kirjoitti:

        Se on fakta, että olet saanut universumilta energiasi, mutta kun kuolet, se energia palautuu takaisin universumiin. Muistatko aikaa, kun olit energiaa, ennen syntymääsi? Samaan tilaan palaat takaisin kuolemasi jälkeen. Et tiedä olemassaolosta mitään.

        juupajoeneipäsjuupas

        Kellään ei ole tietoa ajasta kuoleman jälkeen. Ne elämänhippu, elonliekki liukenee vaan ympäröivään ilmaan.
        Olisiko siinä energiaa samalla tavalla kuin kaikenpituiset aallot. Ei näy mutta viestejä kulkee kun on pelit ja pensselit. Radio tai kännykkä.


      • rgtqy

        Me olemme eläneet jo monta kertaa , mutta olemme unohtaneet sen ja niiden välissä vietetyn ajan.
        Salla karimies, pysy siellä uskontopalstalla tai saat bannin.


      • joosealat

        Muuten, mitäs siinä peloissasi jeesus tekee. Kuollessa olet vailla mitään ja ketään.
        Jotkut huutavat äitiä ja jotkut pe...tä ja saa...aa.


      • kuolemaonhelpotus

        Minä en huuda ketään enkä mitään. Ei pelota kuolema, odotan sitä. Joskus ajattelin tappaa itseni, mutta minulla on kuitenkin lapsi, jolle en voi sitä tehdä.


    • wtgq35y

      Olemme eläneet jo monta kertaa , se mitä kutsumme " kuolemaksi" on paluuta todelliseen kotiimme. Ei ole siis mitään pelättävää .

      • PoweroftheChrist

        Sielu, josta ajatuksemme, tunteemme, persoonallisuutemme jne. kumpuaa, menee kuoleman jälkeen kahteen paikkaan, joko kadotukseen tai Taivaaseen.

        Energia on henkiruumiissamme, joka pitää kehomme elossa, on tuhoutumaton, kuten sielukin. Henki, sielu, ruumis=ihminen.

        Haureudensynti on pahin, koska se osuu suoraan ruumiiseen, varoitti Jeesus maan päällä ollessaan. Monet sairaudet johtuvat sielusta. Siksi, jos sielu voi huonosti, niin myös maallinen ruumiimmekin voi huonosti.

        Jeesuksen sovintoveri parantaa jumalattoman pelastus.
        Uskovalle myös pyhä ehtoollinen Jeesuksen muistoksi on ase sairauksia/vaivoja vastaan, jotka langenneessa luontokunnassamme vallitsevat.


      • yioup

        Ei pidä paikkaansa tuo uskontopropagandasi! Olet harhautettu ja uskot sokeasti toistelemalla mantraasi. Sielu on kuolematon eikä mikään oppi sitä muuksi muuta. Kadotus itsessään on kirkon keksimä asia saadakseen ihmiset kuuliaisiksi. Olet sokea Totuudelle.


    • stinky

      Mielestäni ihmisellä on niin kova selviytymisvaisto että kuolema pelottaa väkisinkin. Kun on sukeltamassa ja ei pääsekään nopeasti haukkaamaan happea, tai ajaa kolarin niin kyllä siinä säikähtää ja iskee pelko ja se on kuolemanpelko ja se pelko että nyt kävi huonosti. Minusta on surullista kuinka lyhyt ihmiselämä on ja kuinka paljon siitä on ns. huonoa elämänlaatua vanhana. Jos nyt sinne asti edes saa elääkään. Surullista on se, että yhtäkkiä sitä on poissa, ei saa enää nauttia elämästä, kaikista pienistä ja isoista asioista, katsella miten linnut laulaa ja kuunnella miten puro solisee, olla läheisten kanssa jne... Yhtäkkiä sitä vain on jossain maan alla, poissa. Luukasa joka sinne jää ja jonka harva jonkin aikaa muistaa. On se jotenkin todella surullista ja kestämätöntä.

      Toisaalta, voisi ajatella että kuolema voi olla kuin pyörtyminen jos se tulee yllättäen. Silloin ihminen ei varmasti niin paljon kärsi (vaikka tottakai kuolema varmasti sattuu muutoin) jos lähtee yllättäen. Esimerkiksi kun taju menee, niin sitä vain putoaa sellaiseen pimeään ja on poissa, on tiedoton. Sellainen olisi helppo kuolema, jos se niin vain naps tapahtuisi, eikä osaisi pelätä ennakkoon tai tajuta edes mitä tapahtuu. Kaikki ansaitsisivat kuolla siten, kivuttomasti ja muutamassa sekunnissa tiedostamatta että loppu tulee. Mieluummin silloin kun on jotain 105-vuotias. Se olisi reilua.

    • LifeIsNotDeath

      Meidän kulttuurissa kuolema on epäluonnollinen, pelottava ja sellainen asia, jota ei halua koskaan kokea. Mitä enemmän kuolemaa miettii sellaisena, sitä enemmän se ahdistaa. Moni miettii, esim. että millaista se on kun ei tiedä minkään olemassaolosta mitään. Kuolemasta tulee tällaisten pohdiskelujen edessä asia ahdistavan väistämätön, jonka edessä on voimaton ja epätoivoinen. Kuolema voi yhtäkkiä olla läsnä joka päivä. Mietitään läpi ne 8000000 tapaa kuolla, ja koetaan, että elämä on koko ajan hiuskarvan rajassa. Mihin vaan ja milloin vaan voi kuolla. Tietoon tulee uutisten, tuttujen, netin yms. kautta, miten ihmisiä kaatuu kuin dominopalikoita... sydän pettää, aivoista katkeaa suoni, hukutaan omaan vereen, auto tuli ihan puun takaa, terävä tanko lävisti, liukastui ja löi pään jne jne jne... lisäksi katsellaan videoita, missä ihmiset kuolee eri syistä ja eri tavoin... Nämä asiat muodostuu pakkovisioiksi omaan mieleen ja niitä käydään jatkuvasti läpi. Kuolema on ruma, pelottava, kuvottava, ahdistava. Ja elämääsi invalidisoiva.

      Sitten taas toisissa kulttuureissa kuolema on yhtä luonnollinen vaihe elämässä kuin syntymäkin. Tuleva vainaja jopa juhlistaa tulevaa kuolemaansa ja on iloinen, kun siirtyy tasolta toiselle.

      Meillä länsimaisilla, sivistysmaiden ihmisillä, jumaluskoista huolimatta, saattaa tieteen luoma todellisuuskäsitys olla voimakkaampi kuin usko jumaliin. Jopa kiihkeimmätkin uskovaiset tietää näitä asioita, mutta perinteitä kunnioittaen annetaan itselleen lupa uskoa. Ei kaikki näin ajattele, mutta valtaosa kuitenkin. Ennen tiedettä oli helpompaa, kun todellisuuskäsityksen määritteli usko korkeampaan voimaan. Nyt kun on kaksi todellisuuskäsitystä taistelemassa rinnakkain, niin asia on monimutkainen. "Mitä jos Jumalaa ei olekaan..." on ihan nurkan takana, ja se riittää, että uskoaan saattaa alkaa epäilemään, tai sen menettää. Ja sitten alkaa kuoleman pelko. Ei enää hyväksytä, että ihmisellä on oma elinkaarensa.

      "Keskity elämään" ei ole niin yksinkertainen asia, kun "kuolema vaanii joka puolella". Kuolema on siis väistämätön ja todellinen asia, ja meistä kukaan ei ole yksin sen asian kanssa. Kuolemanpelosta pääsee myös eroon. Kun on vähän tehnyt sen eteen töitä, niin elämä alkaa taas maistumaan. Se on psykologinen seikka, eli siihen voi vaikuttaa. Muistatko aikaa, kun mikään ei vielä pelottanut?

    • kuolemaonhelpotus

      Minä kuolen omassa sängyssäni kivuttomasti hiilimonoksidiin maski naamallani. En tiedä milloin, mutta en kyllä vuodenvaihteeseen ainakaan jaksa enää. En pelkää kuolemaa yhtään, odotan sitä. Jollain tasolla uskon jälleensyntymään ja Karman lakiin ja todennäköisesti joudun tulla oppimaan nämä asiat mitkä oli tarkoitus oppia tässä elämässä. Mutta sietämätön tuska ja ahdistus pakottaa minut lopettamaan tämän elämän.

      • Jeesus_auttaa

        Ota Jeesus sydämeesi älä tee itsemurhaa se on synti


      • hgdfghfd

        Uskonnolliset saalistajat mielenterveyspalstoilla ovat puhdasta pahuutta, mene pois saalistaja.


      • SallaKarimies

        Ai onko itsemurha parempi kuin tulla uskoon??


      • tyw5y

        Uskonnolliset harhautetut ovat vankeja omassa psykoosissaan.


      • kassuliini

        ''Uskonnolliset saalistajat ovat puhdasta pahuutta''. Hyvin sanottu.
        Miksi? Koska tuollaiset tunkeutuvat toisen sieluun ja yrittävät täyttää omilla aatteillaan. Toisen ''sielu'', minuus, on pyhä asia ja sinne tunkeutuminen on pahuutta, synti. .


      • Daaavid
        Jeesus_auttaa kirjoitti:

        Ota Jeesus sydämeesi älä tee itsemurhaa se on synti

        Ei raamatussa missään kohdassa tuomita itsemurhaa, Saulkin teki itsemurhan kun oma tilanne kävi kestämättömäksi, heittäytyi muistaakseni miekkaan.


      • shakaalit.kokoontuu

        Lahjoita vain omaisuutesi meidän seurakunnalle. Näinhän se menee.


      • Itsemurhaeiolevastaus

        Kannattaisikohan sinun hakea apua? Mieti,kenelle kaikille sinun mahdollinen tekosi aiheuttaa tuskaa jaitsesyytöksiä.


      • JeesusHerrojenHerra

        Raamatussa sanotaan, että hirttäytyminen on kirotun merkki, eli siis itsemurha. Seitana on saanut jollakin valheellaan otteen ihmisestä tällöin. Itsemurha ei tuo helpotusta, niin kuin valheen isä, seitana uskottelee. Seitana on jo hävinnyt ja ottaa sieluja mukaansa helkuttiin valheillaan, niin paljon kuin pystyy.

        Jumalan ainoa Poika, Jeesus Kristus pystyy vain ja ainoastaan vapauttamaan pahan valtaan joutuneet. "Joka huutaa Herraa avukseen, pelastuu" Jumalan Sana lupaa.


      • gkhlöä

        Me kaikki olemme tasavertaisia luojayksilöitä eli on harhaa tuo "Jumala on ainoa Poika" , uskontonne on niin vääristelty Totuudesta joka oli : rakastakaa kaikkea ehdottomasti. Teidän uskontonne tuomitsee, syyllistää ja pelottelee saadakseen seuraajia.


      • kuolemaonhelpotus

        No huomenna se tapahtu. harmi, etten voi tulla tänne enää kommentoimaan miten meni. Nyt on todella rauhallinen ja hyvä olo vihdoinkin kun tietää, ettei tarvitse jaksaa enää kuin vuorokausi.


      • Luuserimaistapuuhaa

        Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa: sinä palaat takaisin pika-pikaa korjaamaan virheesi.


      • Anonyymi
        SallaKarimies kirjoitti:

        Ai onko itsemurha parempi kuin tulla uskoon??

        Ilman muuta


    • thmpth

      Uskonnolliset trolaajat eivät kuulu mt- palstoille , trollatkaa siellä uskontopalstallanne.

      • vapauttaja

        Ystävällinen neuvo; älä pyri hallitsemaan ja kahlitsemaan tapahtumia. Ne tapahtuu kuitenkin.

        Suvaitse (se on kova juttu!)


    • viimeiseen_asti_elävä

      Parasta on kuolla odottamatta. Kuollut ei kärsi, joten siksi ei kannata pelätä väistämätöntä, kun on vielä paljon elettävää.

      • silviisiin

        Parasta vois olla kuolla tosiaan spontaanisti, kävelee vaikka linja-auton alle tuosta noin vaan, varmistaa vaan että autolla on riittävä vauhti ettei kuski kerkiä jarruttaa autoa. Tekee vain päätöksen että tekee sen. Sitten vaan luovan spontaanisti liikkeelle.


    • Enosaapelätäenää

      Kun kuoleman kohtaa tarpeeks monta kertaa,poistuu pelko.En pelkää kuin muiden kuolemaa,sitä surua ja jos sillä poismenolla uhataan,otan sen aina tosissani.Mehän täällä,jäljellejäävät,kärsimme,ei kuolleet.Ikävästä,syyllisyydestä ym..Kitumista kuoleman hetkellä pelkään,paljon.Kun on vierestä seurannut sellaista,vuosia,ei halua muille eikä itelleen samaa.Mitä sen jälkeen,kuka tietää,eikä sitä pidä liikaa miettiä,vaan yrittää elää,kun on vielä täällä pallolla pyörimässä.

      • Enosaapelätäenää

        Purkki valmiina,jos uhkaa pitkäaikainen,miuta rassaava eloonjäämiskamppailu.No thanks.Ja hurttia huumoria,sitä tarvitaan.Tuntuu että mitä vakavampi aihe,sitä hullumpi huumori auttaa.Ees vähän.


      • MustaMustakin
        Enosaapelätäenää kirjoitti:

        Purkki valmiina,jos uhkaa pitkäaikainen,miuta rassaava eloonjäämiskamppailu.No thanks.Ja hurttia huumoria,sitä tarvitaan.Tuntuu että mitä vakavampi aihe,sitä hullumpi huumori auttaa.Ees vähän.

        Musta huumori on musta paras.


      • kuolemaonhelpotus
        MustaMustakin kirjoitti:

        Musta huumori on musta paras.

        Näin on.


      • Anonyymi
        MustaMustakin kirjoitti:

        Musta huumori on musta paras.

        Musta aurinko nousee


    • e2332232331

      ei mikään katoa. jos ette usko niin tiede jopa sen sanoo. kaikki on energiia ja jo koulussa on opetettu että energia vaihtaa vain muotoa. kuoleman jälkeen on varmaan tiedossa jotain. mitä se sitten on siitä on turha tapella tai edes pelätä koska kukaan ei voi tietää ennenkuin itse sen kokee.

      • Denteni

        "mitä se sitten on siitä on turha tapella tai edes pelätä koska kukaan ei voi tietää ennenkuin itse sen kokee."

        Meistä ei kukaan koe mitään kuoleman jälkeen. Olemme eläneet jo monta kertaa ja ties minkälaisten eläinten ruumiissa, mutta emme tiedä ikinä aiemmasta elämästämme, koska edellinen tietoisuus jäi jonnekin maanpoveen.

        Aivan jokainen meistä on ihan takuulla elänyt jo useitakin elämiä, eikä edes pelkästään maapallolla, vaan täällä universumissa ties millaisissa muodoissa ja missä päin tahansa. Kosminen energia lilluu universumissa ja sitä tallentuu erilaisiin kappaleisiin bakteereiden, mikrobien yms muodossa, jotka kuljettavat niitä kauas toisiin aurinkokuntiin.

        Minä olen voinut hyvinkin olla tässä ikuisessa maailmankulussa niin lintu, hevonen, koira, alkukoira, susi, hirvi, tyrannosaurus, jyrsis, mammutti, tai joku toisen aurinkokunnan mulkosilmäinen limalöllerö, tai purpelo. Ja sitäkin useammin olemme olleet bakteereita, koska bakteerien elämä on lyhyt aikaisempaa.....
        Kukaan meistä ei tiedä miltä tuntui olla purpelo, limapallero, tai vaikkapa hirvi, kuin vain ollessaan sellainen!


    • 23r32r

      En pelkää kuolemaa. Ehkä hiukan pelkään sitä viimeistä hetkeä, mitä silloin kokee, käykö niin että esim. aikakäsitys vääristyy ja se viimeinen elämän sekuntti on aivan loputtoman pitkä.. Luotan kuitenkin siihen että luonto on hoitanut tuon pakollisen tapahtuman jotenkin fiksusti ja kuoleminenhan voi olla vaikka nautinnollinen kokemus. Keho tuottaa mielihyväaineita ja ihminen katoaa lämpimään aaltoon..

    • Rikkinäinenräsynukke

      Kärsin syvästi,kun läheiseni kärsii.Se on ollut mulle aina ominaista.Kuolema voi olla suuri helpotuskin.Itse aiheutettu paha on kaikkein kamalinta mitä tiedän.Vaikka se olis inhimmillistä ja tahatonta.

      • Valoajavarjoja

        Mulla samoja fiiliksiä.Kaikki mitä tekee joka aiheuttaa pahaa mieltä muille,aiheuttaa mulle kärsimystä.Niinkin paljon,että haluaa pois täältä kokonaan.On umpikujassa.eikä löydä valoa.Kulkee varjoissa,yksin ja ahdistuneena.Eikä halua apua,koska itse aiheuttettuja asioita,jotka on yksin selvitettävä ja mietittävä.


      • Halleluja

        Saatana on tullut ryöstämään, tappamaan ja tuhoamaan.Jeesus Kristus pelastamaan, ettei yksikään hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.


      • egwrg

        Ja uskonnolliset saalistajat kiusaavat ahdistuneita uhkailemalla, pelottelemalla ja syyllistämällä.


    • 151515

      Olen jostain syystä lapsesta saakka ajatellut kuolemaa. 8-9 vuotiaana oli vaihe, jolloin kaikki kuolemaan liittyvä ahdisti päivittäin hirveästi. En puhunut asiasta kenellekään. Onneksi vaihe meni sittemmin ohi.

      Muutama vuosi sitten jouduin miettimään kuolevaisuuttani sairauden takia. En pelkää omaa kuolemaani, mutta pelkään mahdollista kipua ja muuta surkeutta, mitä ehkä joudun ennen tajunnan lopullista sammumista kokemaan.

      Kuolema, vanhuus ja sairaus ovat käyneet tutuiksi omien vanhempien kautta. Myös ikätovereita on jo lähtenyt "ennen aikojaan". Kaikkein ahdistavinta on, kun läheinen lähestyy loppuaan vääjäämättä. Vointi heikkenee ja loppu lähenee. Kuolema on silloin helpotus. Eivät nämä helppoja asioita ole. Monet eivät kestä ajatella niitä lainkaan.

      • toinen.jaska

        Sama tässä hartikaisella. Pelkäsin nuoruusikään asti kuolemaa niin paljon että se rajoitti jo työelämään sijoittumistakin.
        Aatteli että mitä kantsii mennä isän ja veljen tavoin tehtaaseen, joss voi tehdä duunia eläkeikään asti kun kuitenkin nuorena jo kupsahtaa.
        Yhtään päivää ei mene ettenkö aihetta ajattelisi ei yhtään päivää.

        On siintä hyötyäkin. Olen valmis lähtemään. Minulla on samanlaisia tuttujakin. Ne sanoo, katellaan jos elossa ollaan.
        Minulla oli jo selittämätön "kuolema kohtaus". Kaikki vaan pimeni totaalisesti. Istuin työpäivän jälkeen iltapalalle. Pimeys tuli.
        Ehdin ajatella että se on nyt tässä. En pelännyt. Hengitys kulki tasaisena.

        Kerroin kohtauksesta lääkärille. Itse arvelin että pienen hiussuonen katkeaminen saattoi olla kun nyt kuollella veljellänikin oli niitä.


    • valmistaudunlähtöön

      Olen vähän huolissani joskus,jos jää kovin huonoon järjestykseen asuintilani, kun kuolen esim. yöllä. Sukulaiset---jos heitä kutsutaan katsomaan kotiani kuolemani jälkeen kuitenkin katsovat olinko jättänyt siistiksi asunnon ,aivan kuin vanhus kuoleva olisi siitä kiinnostunut. Sukulaiset näkevät vain sen . Ei muuta. Olen pitänyt tietoista etäisyyttä sukulaisiin, ei heistä ole ollut minulle iloa. Minulle on kertynyt paljon turhaa ,tarpeetonta tavaraa . Aion kantaa niistä osan roskikseen lähitulevaisuudessa.

    • ystävienimuistolle

      Kävelin viime kesänä hautausmaalla jossa lepäsi monta nuoruusvuosien aikaista ystävääni. Muistelin kuinka kokeilimme miltä tuntuu kokeilla ensimmäistä humalaa ,ensimmäistä tupakkaa jne. Etsiä ensimmäistä työpaikkaa ja kasvaa aikuiseksi heidän kanssaan. " Keskustelin"heidän kanssaan ,kun elämä kuljetti meitä erilleen vuosien saatossa. Se oli kumman vapauttava tunne. Aivan kuin yhteenveto siitä, kun "esirippu "avautuu ja katsoa ystäviään silloin ,kun esirippu on sulkeutunut.

    • elämänkaarikaikilla

      En pelkää. En pohdi sitä mitä siihen liittyy. Kuolema kuluu elämään.

    • aatoksin.yöllä

      En pelkää tietoisuuden loppumista mutta aikaa juuri ennen kuolemaa pelkään, siis kipuja, kitumista... Haluaisin kuolla luonnonhelmaan tai kotona, en sairaalassa.

    • fhfjhfjh
      • dsgdsgsdg

        Jaahas, videoni hukkuu kaiken epätoivon ja masennuksen sekaan.
        Taitaa olla ihmisluonolle ominaista omaksua vain negatiiviset ajatukset ja jäädä vellomaan niihin.

        En halua pahaa, haluaisin että miettisitte kaikki mikä siinä kuolemassa niin pelottaa? Kaikkea kuolee jo nyt muutenkin, syntyy uutta. Se on muutosta.


    • Pelkäsin kuolemaa. En enää.

      Olen 34 vuotta elänyt ja siitä 26 vuotta vain kärsinyt muutamien kivojen hetkien piristämänä mutta silti joutuu vain riutumaan aina yksin kaiken keskellä hylkiönä.

      Kun velvollisuuteni päättyy 11.11.2015 niin minä astun pilven reunalle lepäämään eikä minun tarvitse enää olla henkisesti raiskattavana ja kärsiä tämän maailman pahuutta.

      • 5345634

        Sairaus, oletan, mikä jos saa udella?


      • Jeesusontietotuusjaelämä

        Ota ensin Jeesus vastaan pelastajana ja vapahtajanasi, niin pääset Taivaaseen suoraan, kuoltuasi.


      • Asenneratkaiseee

        Maailma ei ole paha muuta kuin siinä tapauksessa, että sinä itse teet omasta maailmastasi sellaisen. Pari riviäsi paljastaa, että asenteesi on anuksesta.


      • Asenneratkaiseee kirjoitti:

        Maailma ei ole paha muuta kuin siinä tapauksessa, että sinä itse teet omasta maailmastasi sellaisen. Pari riviäsi paljastaa, että asenteesi on anuksesta.

        juuri sinunlaiset paskiaiset on minut tappamassa.


      • Omamokasi

        Aha, meinaatko että pitäisi olla kanssasi samaa mieltä? Ja kun et minusta mitään tiedä, niin kenestä "paskiainen" kertoo?


      • Omamokasi kirjoitti:

        Aha, meinaatko että pitäisi olla kanssasi samaa mieltä? Ja kun et minusta mitään tiedä, niin kenestä "paskiainen" kertoo?

        syyttääsuotta syyttäjästä. Oletko mahdollisesti kuullut koskaan ihmisistä joita syrjitään ilman mitään syytä? Koulukiusaaminen, työpaikkakiusaaminen, jokapaikassa kiusaaminen ... ja se että jos sitä syyttäsuotta syyttämistä ja kaikkea kiusaamista kokee tarpeeksi kauan,

        vaikka kuinka yrittäisi olla kiltti ihmisille mitä aina olen halunnut olla enkä ole ikinä koskaan kenestäkään sanonut mitään pahaa, olen ollut vain hiljaa ja kestänyt kaiken...

        en näe enää muuta vaihtoehtoa kuin kuoleman niin silloin nämä paskiaiset saavat sen mitä halusivatkin ja minua se ei enää liikuta. Saan vain levätä rauhassa.

        Ja saat nauraa ja tanssia ihan niin paljon kuin huvittaa jos se teitä paskiaisia helpottaa.


      • asfasfaf

        Ikävä kuulla, että olet päättänyt lopettaa elämäsi.
        Täällä olisi ollut sulle vielä niin paljon tarjottavaa. Kuten vaikkapa noista haavoista parantuminen. Se on opettavaista, usko pois. Oon kokenut kans rankan menneisyyden ja nyt olen vahvempi kuin aiemmin. Olen myös viisastunut siinä samalla. Aina oppii jotain uutta ja sitä tietoa jaetaan muille, siihen tämä elämän ihanuus perustuu. Välittämiseen.

        Harmi, että menetit uskon itseesi. Tiedän, että maailmassa on itsekkäitä, minäminä ihmisiä , jotka eivät huomaa muita tai ymmärrä mistään syvällisestä häivähdystäkään, mutta sinulla olisi ollut oikeus kasvaa ihmisenä ja saavuttaa tuo usko.


      • Ystävyydellä

        Heippa Mima! Älä tee mitään peruuttamatonta, vaan käänny Herran puoleen ja anna Hänen auttaa sinua. Tää maailma on ihan hirvee paikka, et ole ainoa, joka on täällä syvissä vesissä. Sen takia Vapahtajamme tuli Suakin auttamaan, että voisit Hänessä löytää Elämän. Asiat kääntyy kyllä Hänen kauttaan vielä hyväksi, kunhan et itse käännä selkääsi Hänelle. Siunausta sulle, mä rukoilen sun puolestas. Et ole yksin.


      • Tanssinaurajalaula
        mima1981 kirjoitti:

        syyttääsuotta syyttäjästä. Oletko mahdollisesti kuullut koskaan ihmisistä joita syrjitään ilman mitään syytä? Koulukiusaaminen, työpaikkakiusaaminen, jokapaikassa kiusaaminen ... ja se että jos sitä syyttäsuotta syyttämistä ja kaikkea kiusaamista kokee tarpeeksi kauan,

        vaikka kuinka yrittäisi olla kiltti ihmisille mitä aina olen halunnut olla enkä ole ikinä koskaan kenestäkään sanonut mitään pahaa, olen ollut vain hiljaa ja kestänyt kaiken...

        en näe enää muuta vaihtoehtoa kuin kuoleman niin silloin nämä paskiaiset saavat sen mitä halusivatkin ja minua se ei enää liikuta. Saan vain levätä rauhassa.

        Ja saat nauraa ja tanssia ihan niin paljon kuin huvittaa jos se teitä paskiaisia helpottaa.

        Miksi sinä yrität olla "kiltti"? Se on tyhmyyttä. Hyvä ihminen on aivan eri asia ja hyvä ihminen pitää puolensa, puolustaa itseään ja omiaan. Elämässä ei tarvitse "kestää kaikkea hiljaa". Oletko koskaan ajatellut mitä muuta tarkoitusta kuin ruuan mättämistä varten sulla on se aukko naaman alaosassa?

        Maailmassa on kyllä ilkeitä ja inhottavia ihmisiä, mutta miksi sinä välität heistä? Miksi kuvittelet, että sinun kuolemasi jotenkin heitä hetkauttaisi saatikka tekisi onnelliseksi? Ettet vain kuvittele itsestäsi liikoja?

        Jos ihmisen ainut vaihtoehto on itse aiheutettu kuoleminen, niin missä tynnyrissä sinä olet elämääsi elänyt? Tähän osaan vastata kommenttiesi perusteella: hengen, sielun ja mielen ahtaassa pakkopaidassa, joka vaatii ajattelemaan väärin ja asennoitumaan päin hevon peetä.


      • nti_
        Tanssinaurajalaula kirjoitti:

        Miksi sinä yrität olla "kiltti"? Se on tyhmyyttä. Hyvä ihminen on aivan eri asia ja hyvä ihminen pitää puolensa, puolustaa itseään ja omiaan. Elämässä ei tarvitse "kestää kaikkea hiljaa". Oletko koskaan ajatellut mitä muuta tarkoitusta kuin ruuan mättämistä varten sulla on se aukko naaman alaosassa?

        Maailmassa on kyllä ilkeitä ja inhottavia ihmisiä, mutta miksi sinä välität heistä? Miksi kuvittelet, että sinun kuolemasi jotenkin heitä hetkauttaisi saatikka tekisi onnelliseksi? Ettet vain kuvittele itsestäsi liikoja?

        Jos ihmisen ainut vaihtoehto on itse aiheutettu kuoleminen, niin missä tynnyrissä sinä olet elämääsi elänyt? Tähän osaan vastata kommenttiesi perusteella: hengen, sielun ja mielen ahtaassa pakkopaidassa, joka vaatii ajattelemaan väärin ja asennoitumaan päin hevon peetä.

        Mielipiteesi tyhmyydestä on sinun oma. Sinulla saa olla se mielipide.
        Kiinnostaisi kuitenkin kysyä, että oletko huomannut mitä itsekkyys on täällä meidän elintilassamme aiheuttanut? Jos yhtään seuraat uutisia maailmalta, uskoisin sinun tietävän.
        Kiltteydellä saavutetaan paljon hyvää. Oma mielipiteeni on , että empatiakyky rakentaa uutta, hoivaa, välittää, ymmärtää jnp.

        On rohkeutta antaa anteeksi ilkeydelle. Itseasiassa se on paljon vaikeampaa kuin sinun ajattelumallisi.
        Me ihmiset olemme evoluution saatossa muovautuneet ajattelemaan negatiivisesti ja kriittisesti ja uskomme tämän olevan absoluuttinen totuus. Olemme unohtaneet minäkeskeisyydessämme hiljentyä ja antaa periksi. Kaikkea ei voi kontrolloida. Sitä varten me kuolemme ja annamme tilaa uudelle.

        Mielestäni sinun asenteessasi on paljon korjattavaa. Hyökkäsit Mimaa vastaan kuin tietäisit totuuden, mutta unohdit oleellisimman; ymmärtämisen. Joskus on hyvä hiljentyä kuuntelemaan toista sen sijaan, että yrittäisi päteä siitä mikä on oikein ja väärin. Me ihmiset opetamme toinen toisillemme tärkeitä asioita. Ota ne kohteliaina opetuksina.


      • Luki-luki

        Mitä hemmettiä sinä sössötät?


      • nti_

        Hmm...
        Luehan viestini uudestaan, ajatuksen kanssa. Sinulle voi valjeta jotain.


      • kohtalonkysymys

        Kiinnostaakohan ketään kuinka Miman kävi? On jo perjantai 13 päivä ja 11 päivä meni jo.


      • Ajattelejavalkeneite

        Miksi? Ethän sinäkään lukenut ja / tai ymmärtänyt minun kommenttiani.


      • nti_
        Ajattelejavalkeneite kirjoitti:

        Miksi? Ethän sinäkään lukenut ja / tai ymmärtänyt minun kommenttiani.

        Luin kyllä ja ymmärsin.
        Sinä sen sijaan kilpailet siitä, kumpiko on oikeassa.
        Sulla on vielä niin pajon opittavaa.


      • Hekoheko-ostaLegojaleiki

        Kiitti päivän hekotushetkestä, siis päivän parhaasta vitsistä.


      • Käy kuolemassa ihan miten tahansa, ainakaan ei sen jälkeen tarvitse sietää luonnevikaisia empatiakyvyttömiä pätijöitä joiden ainoa riemu tässä elämässä on polkea ja nokitella muita. Joskus sekin riittää, kun ei jaksa enää.


      • Järjenhiven

        Nii-in, se onkin kummallista että hyvin monet ihmiset eivät kestä / jaksa / halua / tahdo / viitsi ... kuunnella rehellisiä, järjellisiä tosiasioita elävästä elämästä. Muitten mielipiteitä, joita voisi edes hieman pureksia ja makustella.

        Jos ei koskaan ikinä edes juolahda mieleen miettiä mitä joku yrittää "polkemisella ja nokittelulla" sanoa, kertoa, niin se on merkki ajatatusmaailman pyörimisestä oman navan ympärillä. Ja sen tietävät kaikki, miten sellaisille käy; kukaan ei jaksa tarpoa oman onnettomuutensa suossa loputtomasti.


      • Anonyymi
        Ystävyydellä kirjoitti:

        Heippa Mima! Älä tee mitään peruuttamatonta, vaan käänny Herran puoleen ja anna Hänen auttaa sinua. Tää maailma on ihan hirvee paikka, et ole ainoa, joka on täällä syvissä vesissä. Sen takia Vapahtajamme tuli Suakin auttamaan, että voisit Hänessä löytää Elämän. Asiat kääntyy kyllä Hänen kauttaan vielä hyväksi, kunhan et itse käännä selkääsi Hänelle. Siunausta sulle, mä rukoilen sun puolestas. Et ole yksin.

        Kuolemaa ei jeesustelemalla peruta


    • Totuus._

      Paskat mä omasta kuolemisesta, enhän mä sille mitään voi. Tavalla tai toisella kuolee kuitenkin. Sen pelkääminen ois varmaan aika karseeta. Hitaassa kuolemassa on loppupäässä usein niin morfiineissa, että kyllä ihan vaan nukkuu pois. Eihän eutanasia laillista ole, mutta morfiinin yliannostukseenhan aika moni vanhus kuolee. Esim "sydän ei kestänyt" jne

    • elämätöntäelämää

      Pelkään kuolemaa, jos sitä alan yhtään enenpää ajattelemaan. Se on niin lopullista. Minulla on nyt ihan hyvä elämä, en halua, että se loppuu kesken. Paljon on vielä näkemättä ja kokematta. En halua, että lapseni jää yksin tänne maailmaan. Haluan elää ja olla täällä jakamassa tämän elämän hänen kanssaan. Minulla on kuollut kymmeniä 16-45 vuotiaita kavereita ihan omien elämänvalintojen vuoksi (päihteet lähinnä). Joskus mietin, kun esimerkiksi katselen vanhoja valokuvia, että miltähän tuokin tänä päivänä näyttäisi ja millainen olisi hänen elämänsä. Itse raitistuin yli kymmenen vuotta sitten ja ainakin siltä osin on ennenaikaisen kuoleman uhka poistettu. Nyt olen käynyt koepalassa syöpäepäilyiden vuoksi ja kuolemanpelko kulkee mukana. Yritän olla aktiivisesti ajattelematta kuolemaa ja elää mahdollisimman paljon tätä päivää.

    • Äläpelkää

      Kuolema on poistumista tästä kehosta. Minätietoisuus, siis sinä itse siirryt ikuiseen elämään, josta ei ole paluuta tähän ajalliseen elämään enää.
      Täällä armonajassa valitset minne siirryt kun erkanet fyysisestä ruumiistasi. On vain 2 paikkaa; Taivas (Jumalan yhteys) tai Helvetti (saatanan yhteys). Sinä valitset otatko Jeesuksen uskossa vastaan pelastajanasi. Jos et halua valita, olet jo valinnut sen toisen :(
      Lue Raamatusta rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta tai googlaa.
      Mooseksen kirja kertoo miten ihmisestä tuli kuoleva, (syntiinlankeemus).
      Jumala ei ketään passita kadotukseen, sen tekee ihminen omalla valinnallaan tai jättämällä valitsematta Jeesus pelastajanaan = Ikuisen elämän antaja, lahjana.
      Luonnolisesti saatamme myös uskovina peljätä; riippuu luonteista ja herkkyydestä ja myös siitä onko altis pelkäämään muutoksia tai tuntematonta.(traumat)
      Mutta pääsääntöisesti pelkoa ei ole rakkaudessa, vaan täydellinen Rakkaus karkoittaa pelon. Pelossa on rangaistusta ja se joka pelkää, ei ole saanut vapautusta synneistään.
      On hieno asia pelätä kuolemaa, ja ajattelen sen olevan Jumalan meihin asentama "hälytysjärjestelmä", että ihminen ottaisi Jumalan pelastustyön Jeesuksessa vastaan.
      Silloin ei tarvitse enää pelätä mitään kun asiat ovat kunnossa Jumalan ja ihmisten kanssa. Ja synnit ovat anteeksi annetut.
      Jumala on määrännyt jokaiselle meistä syntymä- ja kuolinpäivät.
      Jeesus on jo voittanut kuoleman vallan. Hänellä on kuoleman ja tuonelan avaimet. Jeesus on Herra iankaikkisesti. Amen.

      • gwg35g

        Väärin! Me olemme tulleet tänne oppimaan ja kehittymään. Totuus on sisällämme , tuo kirjaan vetoaminen ei ole se perimmäinen totuus . Olette aivopestyjä uskomaan valheellista propagandaa.
        Emme tarvitse välittäjää itsemme ja Jumalan välille.


      • wertuers

        Miten Uskonto edes liittyy tähän aiheeseen?


    • kristitty777

      Lukekaa Raamattu niin loppuu se kuolemanpelko. On syytäkin pelätä koska helevetti on olemassa.

      • sfsdfsdsss

        miten se lukemalla loppuu?


      • sen_olemassaolosta

        ei taida olla näyttöä, muuta kuin eläväisten käyttämissä sananparsissa


    • surusiivetsaa

      Niin kuolemasta ei puhuta...kun katselin tuossa vanhoja valokuvia, ennen omaakin isoäitiäni, näin kuvan, jossa pieni vauva oli laitettu arkkuun pihalle ja perhe, omaiset, ystävät olivat siinä ympärillä. Arkku oli avoin, jotta kaikki näkivät, se oli surukuva sairauteen kuolleesta pienokaisesta. Näin kaikki näkivät, että kuolema kuuluu elämään, sen viimeiseen vaiheeseen ja joillekin se tulee ennen aikojaan..Itse olen nähnyt isäni kuolleena, äitiäni en halunnut lähteä katsomaan, koska näin hänet edellisenä iltana sairaalassa ja halusin jättää tämän muiston mieleeni hänestä. Minä en osaa varsinaisesti pelätä kuolemaa. Jos jotain pelkään, niin ennenaikaista lähtöä, on henkilöitä, joista minun on kannettava vastuu ja minua surettaisi, jos heille ei olisi sitä samaa turvaa jälkeeni. Kuolema odottaa meitä kaikkia, se on luonnollinen ja väistämätön.

    • endofdays

      ei ite kuolema mutta jos kitua joutuu kauan sängyssä! paskoo ja kusee allensa vuositolkulla ni se vituttaa jo nyt. mutta sitä ihmettelen että miksi ihmiset ei tee kaikkea hullua ja sairasta ennen kuolemaansa koko ajan! kaikenlaisia fantasioita toteuttaisi ennen lähtöä? mitä sillä moraalilla tekee kun kuolema korjaa pois??? onko se vankila ainut joka estää. nykyarki käyt töissä, sitten kauppaan, syöt ja nukkumaan.

      • Kipeäonjuttusi

        Ja sinäkö et keksi muunlaisia vaihtoehtoja arjen lisäksi kuin sellaisia, joista joutuu vankilaan jos jää kiinni? Kannattaisi terapoida korviensa välinen tila ja tutustua maailmaan ja elämään paremmin.


    • En juurikaan pelkää itse kuolemaa mut sitä et kuolen epänormaalisti esim. murhan uhrina tai jtn

    • Eki333

      Elämä on OK kun pystyy liikkuumaan, lueskelemaan, matkustelemaan, järki toimii kohtalaisesti eikä pahoja kipuja. Sen jälkeen tulkoon esirippu. Pitäis hankkia menolippu valmiiksi jostain.

    • Kukaaneitiedä

      Kuoleminen on niin yleinen ilmiö, että ei siinä ole pelättävää.
      Kun jättää uskovaisten höpinät omaan arvoonsa, ei ole hätää.

      Sitten vasta kun kuolee, jokainen kohdallaan näkee, sammuuko lamppu, vai tuleeko jotain muuta.

      • Hghjkkll

        Ruumiista irtautumiskokemukset todistavat elämän jatkumisen kuoleman jälkeen. Ei ole pelättävää...


      • ehänoo
        Hghjkkll kirjoitti:

        Ruumiista irtautumiskokemukset todistavat elämän jatkumisen kuoleman jälkeen. Ei ole pelättävää...

        Ehän ne irtautumiskokemukset ole kuin elävien ihmisten kuvailemia tuntemuksia, eivät siis todista mitään kuoleman suhteen. Sieltä kuolleista ei kai kukaan ole tullut todistamaan mitään?


    • Kjhhhkl

      Parempi kun hyväksyy kuoleman osana elämää ja keskittyy vain nykyhetkeen........ eiköhän me kaikki mennä kuoleman jälkeen samaan suuntaan, jossa meidän edes menneet läheiseen meitä odottavat.

    • 114

      En.

    • SittenNäemme

      En pelkää omaa kuolemaa.
      Enenmmän pelottaa lähimpien rakkaiden kuolema, koska se kaipaus ja ikävä koskee.
      Kuolema on arvoitus, että mitä sen jälkeen.
      Kuoleman jälkeen asia viimeistään selviää.
      Uskoisin, että kuolema tapahtuu silmänräpäyksessä ja heräämme tuonpuoleisessa ja huomaamme että näinhän kaiken olikin tarkoitus tapahtua kuoleman jälkeen, emme vain tajuneet sitä miten se tapahtuu.

    • tiedonjano

      Elämä on niin lyhyt ettei kannata ajatella kuolemaa.
      Ei ehdi näkemään kuin hetken siitä, mihin ihmiskunta menee?

      • KuinpieruSaharassa

        Sinä olet oikeassa. Ihmisen pitäisi elää niin intohimoisesti että unohtaisi koko kuoleman. Sitä ehtii pohtia kylliksi siinä vaiheessa, kun kaikki muu elämä jo hiljenee ja laantuu.


    • urtsimurtsi

      Enemmän pelkään elämää. Pelkääjille suosittelen Arto Paasilinnan kirjaa luettavaksi nimeltään: Herranen aika.

    • ndbökdlgnjö

      No en pelkää. Ei tämä niin hyvä ja järjellinen paikka ole. Toki kylläkään ei olisi kiva kokea hidasta kuolemaa jossain kolariautossa tai ruhjoutuneena jonkin muun onnettomuuden seurauksena.

    • oiyfg
    • gikknutti

      Elää pitäisi näin että elämä ahdistaa

    • en_pelkää

      En lukenut ed.viestejä,
      mutta työssäni olen hoitanut kymmeniä kuolevia, ehkä parikymmentä kuolemaa henkilökohtaisesti kokenut, siis ollut läsnä kuoleman hetkellä. Mielestäni siinä ei ole mitään ihmeellistä, mikäli kuolevan kipulääkitys on kunnossa. Raskainta kohdattavaa ovat olleet omaiset.
      Omassa elämässänikin kuolemaa on ollut, valitettavasti kukaan lähiomaisistani ei ole tullut kertomaan,miltä se tuntuu...
      Aloittajan kysymyksiin vastaus; kuka voisi tietää, miltä kuolema tuntuu ja kuka tulisi siitä meille kertomaan? (samaa asiaa on vuosituhansia moni muukin miettinyt ja kehitellyt mm. erilaisia uskontoja vastauksiksi vastaamattomiin kysymyksiin)

      P. S. Minun työpaikallani, kotona lasten kanssa ja myös kavereiden kanssa kuolemasta puhutaan kyllä, jos ei nyt ihan päivittäin, niin ehkä viikottain? Kuolema on vain osa elämää, mitä ihmeellistä siinä on?

    • eroonpelosta

      Ihmisen pitää kerran kuolla ja sen jälkeen tulee tuomio. Kukin tuomitaan sen mukaan mitä hän on ruumiissa ollessaan tehnyt.
      Jeesuksella on kuitenkin maan päällä valta antaa synnit anteeksi, sille joka kääntyy hänen puoleensa pyytäen syntejään anteeksi ja tehden parannuksen.
      Ota raamattusi esiin ja lue uutta testamenttia. Jeesus kuulee sinua, kun pyydät häntä elämäsi herraksi.

      • yq35y

        Väärin ! Propagandasi ei osu eikä uppoa. Pysy siellä harhautettujen kerhossasi äläkä saalista täällä mt-palstoilla!


    • elämänsuunta

      Kaikki se, mitä teemme täällä maan päällä seuraa meitä tuonpuoleiseen, tekojaan ei pääse karkuun, mutta anteeksi voi pyytää ja katua. Pelkkä anteeksipyyntö ei riitä, ellei se sisällä oikeata, aitoa katumusta. Moni ihminen, ennen kuolemanrajakokemusta on kertonut, että koko elämä vilahti ohi, mitä oli tehnyt, kuin filminauhana...emme ole täällä huviksemme, vaan oppimassa ja tekemässä hyvää toisille. Pahat ihmiset tulevat kyllä kohtaamaan tekonsa tuonpuoleisessa, elleivät ole täällä sitä kokeneet. Kun joku sanoo, että olemme vain ruumis, joka hajoaa tuhkaksi ja meitä ei enää ole, siinä on vain puoli totuutta. Suurin ja tärkein on meidän henkemme, joka on ikuinen ja siirtyy pois vanhasta ruumiista. Kun kuolemme, kaikki on luonnollista, niin luonnollista, ettemme uskoisi sitä, jos sen nyt tietäisimme. Kuolemanpelko on seurausta vain siitä, että eläisimme tämän elämän, emmekä kiirehtisi tuonpuoleiseen. Elämännälkä ja kuolemanpelko ovat vastakohtia. Moni vanha ihminen on jo menettänyt elämännälkänsä, elämänhalunsa ja haluaa jo pois, odottaa oikein, että kuolisi, sekin on luonnollista.

    • Amk-turhaan-75

      Pelkään enemmän vanhenemista ja sitä, saanko edes riittävää eläkettä. Pääsenkö koskaan säännölliseen päivätyöhön enää. Jäänkö yksin, kun olen sitä nytkin jo. Pelottaa mihin kaikki on suuntautumassa. Mikään ei enää ole mitään.. maailma muuttuu kovemmaksi, ja tulen olemaan vain turha ikääntyvä tiellä. Jos valtiovalta tarjoaisi mahdollisuutta poistua täältä vapaaehtoisesti, tarttuisin tähän. Luulen, että moni muukin valitsisi näin...

      • Pelkoeiautaasioita

        Sinä näytät tajunneen väärin sekä elämän että eutanasian. Kannattaisi lakata pelkäämästä niin voisi alkaa nähdä asiat toisella, uudella tavalla joka voisi viedä eteenpäin paremmin.


    • hivenpan45

      Minä en pelkää kuolemaa, mutta kuolemista, siis sitä hetkeä, pelkään. Toiveena on, että kuolisin nukkuessani.

      • hiuksenhienoraja

        Kuoleman kokemissa ei ole mitään ihmeellistä, sitä vain kuolee. Itselläni oli sydänpysähdys n. 15 min ja minut elvytettiin. En tiennyt mitään mistään, eikä onneksi jäänyt mitään vammoja siitä kokemuksesta. Joten sinänsä sitä kuolemanrajakokemusta ei tarvitse pelätä, eikä sitä jatkoakaan, kaikki on luonnollista, itse asiassa luonnollisempaa kuin täällä nyt.


    • Kuolemasta

      Monet pelkäävät kuolemaa, mutta kun se jo vie mennessään, uskon, että kuolema on kaunis henkinen tapahtuma. Minulta useat läheiset ovat lähteneet - uskon, että toiseen olomuotoon ja elämä jatkuu. Kannattaa miettiä mistä on tullut ja minne on menossa - laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Jos miettisimme enemmän kuolemaa ja elämän rajallisuutta, maailma olisi parempi paikka elää. Itsekkyys vähenisi. Koen, että elämän tarkoitus on auttaa paitsi itseään, myös muita ja kehittyä henkisesti.

      • laivalähteesatamasta

        Kuolemasta ollaan yhä enemmän vieraannuttu, vaikka päinvastoin jos joku jatkaisi elämää ikuisesti täällä, olisi se kyllä luonnotonta. Päivä päättyy, elämä päättyy...käytetään se viisaasti, eikä loukata toisiamme.


    • Turvaan

      Vapahtaja, Pelastaja, Lunastaja Yeshua on ainoa apu kuolemanpelkoon ja kaikkeen muuhunkin. Turvaa Häneen, ja anna Hänen pestä syntisi pois. Silloin, ja vain silloin, kuolemastakin tulee voitto :)

      • ert4w

        Valheellista propagandaa! Emme tarvitse välittäjiä sillä olemme itse Luojasta irroitettuja sielukipinöitä kokemuksien hankkimista varten. Me olemme tasavertaisia Luojan kanssa.


    • En pelkää kuolemaa. Olen antanut elämäni Jeesuksen Kristuksen käsiin (Raamattu Joh. 3:16). Elämä täällä ajassa Jumalan yhteydessä on parasta elämää ja iankaikkinen elämä Hänen luonaan tämän maallisen elämän jälkeen.
      Olen nähnyt isäni ja siskoni lähtevän tästä elämästä. Oi mikä rauha, kun tietää, että he pääsivät "kotiin".
      www.tv7.fi, www.tv7plus.fi

      • ewgtwgt

        Me kaikki menemme kotiin riippumatta siitä , mitä uskontoa edustamme. Olemme oleet olemassa aina ja myös jatkossakin.


      • Anonyymi
        ewgtwgt kirjoitti:

        Me kaikki menemme kotiin riippumatta siitä , mitä uskontoa edustamme. Olemme oleet olemassa aina ja myös jatkossakin.

        Uskomaton totuus..


    • jokapv123

      Kerrankin aihe johon päätin kommentoida. Ammattini puolesta voin todeta että 90% ihmisistä pelkää kuolemaa itseni mukaan lukien, Ainoastaan sairaat ja vanhukset joskus toivovat pääsevänsä pois. Sielte toiselta puolelta ei ole kukaan tullut kertomaan kuulumisia. Eletään tämäkin päivä nauttien, koska huomisestahan emme tiedä.

    • N.D.E

      Kannattaa lukea esim. NDE-kirjoja NDE-kokemuksista. (NDE = Near Death Experience, Lähellä Kuolemaa -Kokemus.) Näitä on ollut kuulema aina, mutta tämän ajan kirjaboomi alkoi vuoden 1975 paikkeilla. Nykyään kirjoja on paljon, sekä netissä myös. Ovat kaikenlaisten (esim. ateistien, tiedeihmisten, henkisten tai hengellisten) ihmisten kertomaa, joita USA:ssa on ryhdytty kutsumaan Taivasmatkalaisiksi.

    • Jaksamisia

      Se pelko voi olla turhaa, elama sen verran stressaavaa taalla et voipi olla etta sitten vihdoin paasee rauhaan ja jeesus pitaa huolta, jos muistaa rukoilla apua hanelta ja itsekin tehda viisaita tekoja mita ei tarvitse katua jalkeenpain..

    • legresAssaki

      En, sillä en ole perintäyhtiön hommissa.

    • suurivalkeuskoittaa

      Kyllä tässä elämässä on enemmän pelkäämistä..Kaikkea tuntematonta aina pelätään ja kuolema on suuri tuntemattomuus. Kun ajattelee näitä ihmisiä, mitä täältä on lähtenyt, ei sellaista lukua voi edes sanoa.....kaikki ovat menneet ja me menemme sinne jonain päivänä, sen täytyy olla luonnollista, se on jatkoa tälle elämälle...ainakin itse odotan näkeväni taas monet rakkaani, lemmikkieläimiäni myöten, olkoot kuinka hassua hyvänsä....

    • muistelen

      Joku ajattelija on sanonut: Jumalat ovat salanneet kuoleman ihanuuden ,että ihmiset jaksaisivat elää.

    • yxhuijari

      Veto ei kuulunut roomalaisille.

    • Mitäpä jos julistetaan kuolleeksi, vaikka eläisit. Pankki, -ajo,-sotu ym kortit lakkaisivat toimimasta ja tutut pelästyisivät nähdessään?

    • arvopee

      Parempi pysyä vitaepoon annostelusuosituksissa.

    • elämämeneemenojaan

      Uskon, että kuoleman ajatukseen tottuu, jos elää vanhaksi. Kaikkeen tottuu, myös kuolemaan ja sitä jopa odottaa. On kai hyvin luonnollista, että raihnainen, väsynyt vanhus ei halua elää siinä kehossa enää päivääkään, moni ei edes tajua enää oikeastaan elävänsä. Nuorempana sitä kuolemaa pelkää, koska haluaa elää....kuolema on luonnollinen tapahtuma. Kuolema tulee suurena helpotuksena myös monelle parantumattomasti sairaalle, eikä se lopullisuus tunnu kuin uudelta alulta. Jostain syystä meille ei anneta tietoa tulevasta, koska muuten emme haluaisi elää tätä elämää.

    • etsitietoajotaon

      Olen aina ajatellut sen näin, että me siirrymme "toiselle tasolle", kehon jäädessä tänne. Varsinaista kuolemaa ei ole, on vain siirtymä. Ja toki sitäkin voi pelätä, ja ehkä eniten voi ahdistaa millä tavalla se joskus tapahtuu.
      Mutta tietoisuus, että se on vain kehosta irtautumista, voi helpottaa oloa.
      Ja silloin se irtipäästäminenkin on luonnollista.

      Suosittelen, vaikka ette mihinkään "uskoisi" Tri Eben Alexanderin kirjaa:
      Totuus taivaasta. Ja sen jälkeen ilmestynyttä : Taivasyhteys.
      On saatavilla monia kirjoja (suomennettuja) joissa kertovat kokemuksesta ne
      ihmiset jotka olivat jo todettu kuolleiksi, mutta palasivat "takaisin".

      Nämä ihmiset eivät enää koskaan sen jälkeen pelänneet.

    • ksaäuäkdoin

      Kun minä kuolen minä kuolen. Kaikki mitä on elämässäni tapahtunut ja ei tapahtunut ovat merkitsemättömiä, koska olen kuollut.

      • olinkevyt

        Uskon, että olet väärässä.. Itse olen irtautunut kehostani ja nähnyt ympäröivän tilan...kyllä minä kaiken näin, mitä tapahtui tai ei tapahtunut ja tunsin myös kaiken mielialaani myöten, en fyysisesti. En usko, että meitä päästetään ns. kuin koira veräjästä, vaan kannamme vastuun edelleen. Eniten suretti se, että näin tyttäreni nukkumassa ja pyrin häntä kohti ja äkkiä olinkin takaisin fyysisessä ruumiissani....se hetki kyllä vakuutti minut siitä, että olemme sekä fyysinen keho, että henkinen olemus....Lapsilla kuulema kehosta poistumisia tapahtuu herkemmin...


    • hengellisyys

      Kuoleman voi valita ennen yhteiskunnalle uhrautumista. Se vain on valinnan paikka.

    • kaikenkokenut59

      Miksi kuolemaa pelätään? Minä en pelkää itse kuolemaa, mutta se pelottaa kun kuolleiden henget touhuavat kodissani on videokuvattu ym. Monet eivät usko kuolemanjälkeiseen elämään en uskonut itsekkään, mutta nyt uskon koska videokuva ei valehtele. Joten ajatelkoon kukin mitä vain jospa ihmiset vain tietäisivät etteivät ole yksin kodissaan, että on jotain mikä menee yli ymmärryksen. Se mitä olen kokenut vakuuttaa minut, että on elämää kuolemanjälkeen se vain on erillaista. Kuolema on lopullista niin onko se? Itse en usko, että niin on en todellakaan.

    • Vielä-vuosi

      Jos lähtee ennen aikojaan omasta tahdosta, saako siitä rangaistuksen toisella puolella, mikä sitten onkaan. Tällä maailmalla ei ole minulle enää mitään, mutta hieman arveluttaa mitä kuoleman jälkeen. Muuten, tuo kuolema nimenä on kammottava.

      • jljösfösjfösjfö

        En usko, että siitä rangaistaan, sanovat nyt uskovat mitä hyvänsä. Eri juttu sitten se, kun tämä elämä on muutenkin varsin lyhyt, kannattaako sitä pätkäistä itse poikki. Kaikki me olemme joskus siellä samassa paikassa. En usko siihen, että eräät pääsevät taivaaseen ja toiset helvettiin. Sen helvetin uskoisin olevan sellainen, että ihminen kärsii ne pahat teot siellä, jotka on täällä aiheuttanut, niistä ei pääse eroon. On paljon sellaisia uskovia, jotka ovat tehneet erittäin pahoja tekoja ja taas sellaisia taviksia, jotka eivät ole pahaa tehneet...ainakaan sellaista, että olisivat aiheuttaneet kärsimystä toiselle. Kuitenkin kuolema koittaa kaikille, että eiköhän nyt eletä tämä elämä. Kuolemanhetki on silmänräpäys, se ei tunnu miltään...


      • Anonyymi
        jljösfösjfösjfö kirjoitti:

        En usko, että siitä rangaistaan, sanovat nyt uskovat mitä hyvänsä. Eri juttu sitten se, kun tämä elämä on muutenkin varsin lyhyt, kannattaako sitä pätkäistä itse poikki. Kaikki me olemme joskus siellä samassa paikassa. En usko siihen, että eräät pääsevät taivaaseen ja toiset helvettiin. Sen helvetin uskoisin olevan sellainen, että ihminen kärsii ne pahat teot siellä, jotka on täällä aiheuttanut, niistä ei pääse eroon. On paljon sellaisia uskovia, jotka ovat tehneet erittäin pahoja tekoja ja taas sellaisia taviksia, jotka eivät ole pahaa tehneet...ainakaan sellaista, että olisivat aiheuttaneet kärsimystä toiselle. Kuitenkin kuolema koittaa kaikille, että eiköhän nyt eletä tämä elämä. Kuolemanhetki on silmänräpäys, se ei tunnu miltään...

        Kyllä itsemurha syntilistalla on, pidempään ja tehoilla grillataan..


    • ljsflkjlksjflsjfl

      Kun luki tuon taannoisen jutun iltalehdestä, missä hoivakodissa olleen vanhuksen hoiva oli laiminlyöty, uskon, että tämäkin vanhus olisi mieluiten jo siirtynyt rajan toiselle puollelle. Kyllä siihen kuoleman ajatukseen tottuu, kun vanhenee, eikä se enää pelota, sitä odottaa ja kaipaa....

    • kuolemanjälkeenelämää

      Elämä jatkuu jossain muodossa. Tuo kuolemanpelko on luonnollista silloin kun on elämänhalua. Mutta kun elämänhalua ei syystä tai toisesta, iästä riippumatta ole, katoaa kuolemanpelko....sitä ei enää ole.

    • Hyödyksi

      Eiks ne jo tee tuhkatuista timantteja ja nehän on ikuisia ja haudatut muuttuu mullaksi, eikä sekään ole maanpäältä loppumassa.

      • fddfdfdf

        Ruumis muuttuu tuhkaksi aikanaan, sehän on vain ruumis...


      • Anonyymi
        fddfdfdf kirjoitti:

        Ruumis muuttuu tuhkaksi aikanaan, sehän on vain ruumis...

        Keho muuttuu ruumiiksi, terminologian mukaan


    • Denteni

      Kuolemassa ei ole mitään pelättävää. Olemme jo kuolleet lukuisia kertoja ja synnymme vain aina uudelleen ja uudelleen, milloin missäkin muodossa. Olemme olleet aina ja tulemme myös olemaan aina! Evoluutio etenee, mutta meissä asuva kosminen energia on aina sama!

      Minäkin olen saattanut olla aiemmissa elämissä hirvi, hevonen, susi, alkukoira, koira, hirvi, tyrannosaurus, jyrsis tai jopa jokin meille tuntematon olia. Joku kaukainen mulkosilmäinen limanuljaska, hyytelöpallo tai purpelo. Emme tiedä, minä kaikkina olentoina olemme olleet, koska tietoisuus ei kulje mukana kuoleman rajan yli. Nykyinen tietoisuutemme ihmisinä jää maan poveen.. Kun synnyme uudestaan, meille tulee uusi "tietoisuuskeskus", eli aivot tai sen kaltaiset. On myös kallis asia huomata, että olemme saattaneet ja ihan varmasti olemme olleet välillä aivottomiakin, kuten kasveja, heinäpaaleja tai vaikkapa bakteereita. Mutta olemme olleet aina! Ja tulemme olemaan aina, koska olemme kosmista energiaa, joka on aina ollut olemassa!

    • fdgdshgfjghkghkhk

      En pelkää kuolemaa, vaan kuolemaa edeltävää elämätöntä elämää, jota on liian paljon. Samoin pelkään kivuliasta kuolintapaa. Toisaalta olen välillä ollut sekä fyysisesti että henkisesti niin huonossa kunnossa, että siinä vaiheessa kuolema ei olisi merkinnyt mitään. Eli olen pilkkinyt tietoisuuden rajamailla.

      Olet väärässä, ettei kuolleita tai kuolemaa näytetä. Viihde-elokuvissa asiasta ei saa oikeaa kuvaa. Mutta katso dokumenttiohjelmia. Ainakin itse olen katsonut sotaa käsitteleviä ohjelmia (lainannut kirjastosta), joissa on ihan surutta näytetty sotaan kuolleita ja kuolevia. Myös eutanasiaan ja varmaan myös luonnollisee kuolemaan liittyviä ohjelmia on olemassa. Aikaisemmin olen työskennellyt hoitajana. Kaikki kuolemat jotka näin, olivat nk. helppoja kuolemia. Suurin osa ihmisistä osaa kuolla kauniisti. Vain harva haraa vastaan kynsin ja hampain. Toivottavasti tämä lohduttaa sinua!

      Ehkä suhde kuolemaan on ambibvalentti. Välillä sitä toivoo, välillä pelkää. Toisaalta uskon, että kuoleman hetkellä kokemus ei ole paha. Kauheus liittyy nimenomaan ajanjaksoon ennen kuolemaa, mikäli siihen liittyy kipua ja tuskaa (esim. syöpäkuolema, jossa vaikeita oireita ei saada kuriin).

    • urtsukki

      En pelkää kuolemaa vaan elämää.

    • Sardanapolis

      Olen 75v, alan olla saanut elämästä kylläkseni. Mammonaa olisi, ei tee mieli ostaa mitään, ei pahemmin matkustella, veneillä, mökkeillä. Alkaa jo riittää, varsinkin kun voi kuolla terveenä. :) Ai pelkäänkö :), ehkä ikävystymistä.

    • sellanenonisis

      Isis on verenhimoinen peto, oikea verenimijä.

      • REALlSTl

        Mikä ihmeen isis? Ei kannata uskoa kaikkea mitä tv:ssä kerrotaan. Uskotko että on olemassa jäsenkirjat tai jokin rekisteri jäsenistä? Uskotko että henkilö itse tietää kuuluvansa tällaiseen järjestöön?
        Mihin hävisi yks kaks muut terroristijärjestöt?
        Ei mene äänestämällä. Joku sen päättää, kuka on terroristi ja kuka ei.


      • Pedoin

        Mutsis on kovempi...


    • Paniikkipelkuri

      Pelkään sekoamista ja elämää enemmän, kuin kuolemaan. Olenkin ratkaisuni tehnyt. Toisinsanoen olen liian herkkä, empaattinen ja varsinkin pelkuri tähän elämään. Raajat toimii, jopa ihan urheilullinen. Järki toimii olen sosiaalisesti ihan hyvin toimeentuleva, kohtelias, muut huomioonottava ja hyvä läpänheittäjäkin. Ulkonäöllisestikkin ihan normaali. Mutta ilmeisesti nuoruuden paniikkihäiriö on tehnyt tehtävänsä, jota en ole pystynyt voittamaan ja se vaan pahentunu.. ilmeisesti 20v ssri-lääkkeen syönnin johdosta kroonistunut ja nyt jopa pahentunut eli söin lääkettä ja luulin, että se riittää. Eli olisi pitänyt itseään paremmin kuntouttaa muutenkin kuin lääkkeillä ja mielummin toki lääkkeittä. Siihen(kin aikaan tosin psykiatrian keinot oli, että vedähän nappia naamaan ni kyllä se siitä) Nykyään olot jo sellaiset, ettei ulospääsyä ole (koitettu on ja kovasti taisteltu) sääli ettei itsellä siihen aikaan ollut nettiä mistä itse hankkia tietoa joutui sokeasti olemaan huonon kunnallisen psykiatrian varassa. Eli en pelkää kuolemaa kaikkea muuta siiten vissiin pelkäänkin :)

      • Jotenälävalhettele

        Tästä juolahti mieleen oma läheiseni jonka ajatuksen juoksusta opin, että niin kauan kun ihminen pelkää elämää, hän pelkää myös - tai itse asiassa - kuolemaa. Kun kuolemanpelko väistyy ja poistuu, ei elämäkään enää pelota.


    • Paniikkipelkuri

      Ja kuolemanpelkohan poistuu parhaiten kuolemalla, ei varmasti pelota mikään sen jälkeen. "Kaiken" viisauden olen lukenut, kuten edellämainitun. "Miksi pelätä jotain mistä ei ole varmuutta" "huomisesta ei voi tietää" "elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi murehtimiseen ja paljon kaikkea fiksumpaakin ja kieltämättä oikeassa ovat. Ainoa ongelma ettei näitä viisauksia saa päähänsä jäämään. Jotenkin vaan liian heikkoluontoinen. Tiedän miten pitäisi elää, eikä tässä lyhyessä matkassa mitään hävittävää ole silti pelkään. Olen siis PELKURI.

    • läheistenkuolemankokenut

      En pelkää kuolemaa. Olin tajuttoman isäni (80v) luona pari tuntia ennen hänen kuolemaansa. Juttelin hänelle. Hän rahoittui kun sanoin, että voit lähteä rauhassa, pidämme huolen äidistä. Vuosia myöhemmin kun äitini lähti, hän oli jo heikko, väsynyt elämiseen. Pidin häntä kädestä kiinni kun hän kuoli, ettei häntä pelottaisi. Siitä jäi ihmeellisen hyvä mieli, ei se pelottanut, mitään ei jäänyt sanomatta. Kuukausi myöhemmin kuoli mieheni kotonamme. Hän oli sairas, sydän pysähtyi. Tulin huoneeseen juuri kun hän oli lähtenyt. Ensin järkytyin mutta sitten huomasin, miten hyvältä tuntui tietää, ettei hän kärsinyt, vain silmänräpäys ja hän oli poissa. Olin pukemassa häntä arkkuun. Kosketin hänen otsaansa ja huomasin, että siinä oli vain hänen kuorensa, sen saattoi helposti antaa haudattavaksi.
      Ei kannata odottaa, että teen sen ja sen sitten kun ... On parasta tehdä mieleisiä asioita nyt ja tässä.

      • kaunislähtö

        Minulta kuoli äiti keväällä. Edellisenä iltana kävin katsomassa ja pitelin kädestä kiinni, kun hän nukkui. Aamulla lääkäri soitti, että kuolema oli tullut yöllä. Oli rauhallinen lähtö, samanlaista toivoisin itselleni. Sairaalan kappelissa kävin katsomassa arkkua, hieman jännitti ovesta sisään mennessä, mutta se miltä kuollut ihminen näytti, tuntui todella rauhoittavalta. Kuolemaa ei tarvitse pelätä, se vain on osa tätä elämän kiertokulkua.


      • memento.mori

        Kiitos näiden kokemusten jakamisesta, läheistenkuolemankokenut ja kaunislähtö. Rauhalliset, kauniit kokemukset teillä.


    • kaikenkokenut59

      Niin jokainen lähtee tästä maailmasta joko omankädenkautta tai luonnollisesti se on oma valinta. Minun vävypoikani hirtti itsensä kotonaan neljävuotta sitten ja nyt siinä asunnossa kummittelee uudet asukkaat ovat kuulleet natinaa joka muistuttaa kuin joku roikkuisi narussa joka pitää kitinää juuri siinä paikassa jossa vävyni hirtti itsensä, mutta mitään ei näy ja siinä on myös erittäin kylmä paikka ja vain siinä kohtaa huom. Ei ikkunaa joten kyse ei ole vedosta. Tämä on osoittanut minulle, että vaikka kuolemme niin sielumme jatkaa vaeltamista. Mainitsen vielä, että tyttäreni ei voinut asua enää siinä asunnossa hän sanoi, että jotain outoa tapahtui joku kosketti ja kävi outo tunne, että ei ole yksin vaikka ketään muuta ei ollut kotona hän oli tosi peloissaan soitti jopa keskellä yötä ja sanoi voisinko tulla hänen luokseen kun pelkäsi niin kovasti. Joten minä uskon, että vaikka kuolemme niin on maailma jota ei tunneta kuolema on matka johonkin tuntemattomaan ruumis haudataan, mutta sielu jatkaa kulkuaan näin vain on. Onhan sanottu, että itsemurhan tekijän henki jää kuolinpaikalle joten kai niin on?

    • tuonpuoleisenarvoitus

      Tuntuukohan se kuolema samalta vain nukkuisi pois eikä nää unta? Vai joutuukohan kuollessaan kärsimään? Kuka tietää kuolevatko kaikki samallalailla siten ja silloin kun haluavat?
      Pääseekö kuoltuaan taivaaseen vai joutuuko helvettiin? Tai päätyykö tuhkaksi uuniin vai mullaksi maahan?

    • eimitäänn

      juu jos on joskus nukutettu tietää mitä kuolema on ei yhtään mitään..nukutuksesta kun heräsin tavallaan synnyin uudelleen se aika jonka olin nukutuksessa ei ollut mitään..

    • Khggjk

      Ei kuolemassa kärsi, mutta tässä elämässä on kärsimistä.

    • sieLUU
    • naurankuolemalle

      En pelkää; tapaamisemme on jo sovittu, vain päivämäärä on lyömättä lukkoon.
      En lähde karkuun kun Hän saapuu.

      • Anonyymi

        Ei hän ilmoita eli et pääsisikään pakoon


    • naurankuolemalle

      En pelkää; tapaamisemme on jo sovittu, vain päivämäärä on lyömättä lukkoon.
      En lähde karkuun, kun Hän saapuu.

    • Vivahdus

      Ompa Suomi. Pelkureita kestiään kuin suuria valtiovieraita. Poliisit ennakkoperivät tukituntemattomia eläviä kuolevia perintöverotta. Politiikan Parkissonit ynnä muut hengen-ja lihan murha-ja mahtimiehet kantavat huolta täysipäisyydestään ehdoitta ja puivat täyttä oikeutta tuosta oikeudesta oikeudessa täysin teoistansa muistamattomina. Mitä enää siis pelkäisin?-Kuolemaako?-Välivaihettako?- Meidän kaikkien Isännyyden Taivasten valtakuntaako?

    • ZeroAthmosphere

      En pelkää. Ei ole mitään pelättävää koska me kuollaan siinä missä muutkin hyönteiset. Uskonnot joissa odotetaan iankaikkista elämää ovat ahneinta mitä tiedän. Ei riitä tämä elänä vaan vielä pitää lisää henkiolennoilta vaatia.
      Uskovaiset ovat pahimpia uskomattomia.

    • ahdistavaa

      Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu kuoleman pitäminen epänormaalina pelottavana asiana, jonka jokainen haluaisi olla kokematta. Suurin syy tähän lienee ateismi. Elämme vielä vaihetta, jolloin uskomuksilla on ollut suuri merkitys ja rooli elämässä. Nyt rinnalla elävässä jumalattomassa todellisuudessa on ristiriitaista elää. Siinä mielessä syvästi uskovaisilla on elämä paremmin tasapainossa, koska heille kuolema on vain yksi osa elämää, ennen ylösnousemusta ja ikuista elämää. Meille jokainen päivä saattaa olla uusi eilinen pelkojemme kanssa. Illalla ja yöllä vatvomme elämän lyhyyttä ja miljoonaa eri tapaa kuolla. Jokainen pistos rinnassa tai päässä, tai huimaus, tai rytmihäiriö, tai vatsakipu jne. tuo mieleen elämän rajallisuuden. Jokainen lähipiirissä tapahtuva kuolema muistuttaa omasta kuolevaisuudesta. Toisia kuolema pelottaa enemmän, toisia vähemmän, mutta ajatukset kuolemasta on usein joka päivä läsnä.

    • memento.mori

      Katsoin juuri yle fem (?) -kanavalta dokkarin, jossa seurattiin ruotsinkielisen näyttelijä-ohjaajan Peter Snickarsin ja hänen perheensä elämää Peterin aivosyöpädiagnoosista kuolemaan. Viimeinen vuosi oli rankka. Snickars ei enää pystynyt kunnolla ajattelemaan. Viimeisen puolen vuoden aikana hän ei juuri kommunikoinut eikä lopulta enää liikkunut.

      Hän ei kuitenkaan kärsinyt kivuista enkä nähnyt hänen esim. oksentavan kertaakaan; pahoinvoinnista ei myöskään mainittu, vaikka dokkari kertoi "kaiken". Viimeisinä aikoina, kun hän vielä pystyi puhumaan, häneltä kysyttiin, onko hänellä kipuja ja hän vastasi kieltävästi.

      Hän myöskin hymyili ja nauroi paljon, vaikkei muisti enää pelannut. Tämä on kuulemma yleistä pitkälle edenneissä keskushermoston sairauksissa. Viimeiset viikot hän makasi sängyssä vaipoissa, käänneltävänä. Hän ilmeisesti kommunikoi juuri ja juuri. Vaimo kysyi: "Etkö enää jaksa?" ja Peter oli vastannut pyörittämällä päätään. Vaimo pyysi taistelemaan.

      Peter kuoli pian sen jälkeen.

      Katsoin eilen tv7-kanavalta ohjelman Elämän virta, jossa aiheena oli kuoleman kohtaaminen (löytynee tv7 nettisivujen ohjelma-arkistosta). Ohjelmassa evankelista ja julistaja Tauno Rantala esitti minusta mielenkiintoisen näkökannan kuolemaan. Se oli mystiikasta riisuttu näkökulma. Hän sanoi, että kuolemaa on liikaa mystifioitu, kun todellisuudessa kuolema on verrattavissa leikkuupuimuriin, jonka terä leikkaa pellolla viljan kasvukauden päätteeksi. Kuolema ei ole jonkinlainen olento tai paikka tai pimeys tai edes tila, vaan tapahtuma, jossa elämä päättyy. Sen jälkeen ihmisen kohtalon määrää se hengellinen tila, jonka vallassa hän eli elämänsä kuoleman hetkeen asti, mutta se ei enää ole kuolemaa. Kuolema on yksinkertaisesti vain elämän päättymisen tapahtuma.

      Peter Snickars meni piakkoin diagnoosin jälkeen kasteelle ja hänen puolestaan rukoiltiin yms. Näistä voin päätellä hänen hengellisen tilansa olleen Jumalan tahdon mukainen. Hän teki sen valinnan.

      • Kuolemaaeiole

        Tarkoittanet siis, että "kuolema on yksinkertaisesti vain" fyysisen "elämän päättymisen tapahtuma". Henki jatkaa jos sitä on.


      • memento.mori
        Kuolemaaeiole kirjoitti:

        Tarkoittanet siis, että "kuolema on yksinkertaisesti vain" fyysisen "elämän päättymisen tapahtuma". Henki jatkaa jos sitä on.

        Maallisen vaelluksen päättymisen tapahtuma, ruumiillinen kuolema.


      • Anonyymi
        Kuolemaaeiole kirjoitti:

        Tarkoittanet siis, että "kuolema on yksinkertaisesti vain" fyysisen "elämän päättymisen tapahtuma". Henki jatkaa jos sitä on.

        Ei sitä ole kun veivi on irronnut


    • Sekuuluuelämään

      " Ei kuolema ole mikään rangaistus, joka ylhäältä annetaan. Se on ihmisen ihana oikeus väsyneenä nukahtaa. "

    • kateusviekalatkinvedestä

      Pahin pelko ,kyllä

      • Kuolemallekadeko

        Miten nämä kaksi ajatusta kuuluvat yhteen?


      • Anonyymi
        Kuolemallekadeko kirjoitti:

        Miten nämä kaksi ajatusta kuuluvat yhteen?

        1 yksi=joukkio


    • Metallimies93

      Ville Laihialan (Sentenced, Poisonblack) sanoin:

      Kuolemahan tulee joka tappauksessa, ei siinä mitään pelättävää ole. Tää elämä sitä vastoin on paljon pelottavampaa.

    • Acedia

      Minä en pelkää kuolemaa enkä sitä, että minua ei enää sen jälkeen ole olemassa. Sen sijaan pelkään niin paljon sitä, kuinka tulen kuolemaan ja miten paljon kärsin kipuja ennen sitä, että elämä jää elämättä. Ahdistus on musertavaa ja miltei tauotonta.

      Joskus teen jopa mielikuvaharjoituksia, joissa kuvittelen, että aikaa on vierähtänyt sata vuotta eteenpäin ja olen jo poissa. Se tuo hetkeksi valtavan helpotuksen tunteen, kunnes taas havahdun siihen, että vuosikymmeniä ilotonta taaperrusta on vielä edessä, lopussa vanhuus, avuttomuus, kivut ja yksinäisyys.

      • memento.mori

        Ei se kuolema todennäköisesti tule olemaan pahimpien kauhukuviesi mukainen. Koeta muistuttaa itseäsi siitä, ettet turhaan pelkäisi. Ihmisellä on voimavarat kestää kaikenlaiset vaivatkin, jotka tulevat kuoleman lähestyessä. Ihmiset ovat kuolleet aina.


      • Mielikuvitteleoikein

        Elämä on helwetin esikartano, jos asennoituu siihen väärin. Elämän voi ajatella oikein, väärin tai oikein väärin. Mihin sarjaan näistä koet kuuluvasi?


      • Acedia

        Lienee aika selvää, että ajattelen väärin. En vaan tiedä, kuinka ajatella toisinkaan.


      • Anonyymi
        Mielikuvitteleoikein kirjoitti:

        Elämä on helwetin esikartano, jos asennoituu siihen väärin. Elämän voi ajatella oikein, väärin tai oikein väärin. Mihin sarjaan näistä koet kuuluvasi?

        Helvetin esikartanosta on ilo lähteä


    • En_pelkää

      En pelkää. Olen kristitty.

      • Mitäpitäisipelätä

        En minäkään. Joku on joskus sanonut minua pakanaksi.


    • wiikatewilman_tuttu.m

      Sanotaan että lapselle ja nuorelle ihmiselle kuolemanpelko on peloista vaikein. Me vanhemmat murehdimme ettemme jäisi kokonaan toisten hoidettaviksi.

    • Anonyymi

      Yhdenkään ihmisen elämä ei pääty kuolemaan vaan jatkuu tuonpuoleisessa, on tasan kaksi paikkaa mihin päädytään.
      Jumala antoi ainokaisen Poikansa kuolemaan meidän syntiemme ja rangaistuksen puolesta, sen saa ottaa vastaan lahjana ja silloin osa kuoleman jälkeen on ihana, muussa tapauksessa vastassa ikuinen tuska helvetissä.
      Mieti kumpi kannattaa.

    • Anonyymi

      Vaikka olen uskova, jatkan eiliseen vielä, kuolema on hyvin vastenmielinen asia, elämä maan päällä on rakasta. Lapset ja lapsenlapset on rakkaita.

    • Anonyymi

      Ehkä kuolema on lopullinen ei-mitään, pimeys, ikuisesti. Joku totesi että muistammeko ennen syntymäämme olleesta mitään? Niinpä, emme muista. Sama kuolemisen jälkeen, ei mitään.

      Se, pelottaako se, riippuu asiasta ja henkilöstä. Jos se on äkillinen sydänkohtaus kuten legendaarinen Levyraati-juontaja jazzmies Jaakko Jahnukaisella syksyllä 1980 vain 55-vuotiaana, niin ei ehdi pelätä. Jos kuolema on itsemurha ja suunnittelee sitä, ehkä pelottaakin. Vaikkapa Hitler Berliinissä bunkkerissaan huhtikuussa 1945 neuvostojoukkojen saavuttua haluaa poistua kuolemalla eikä jäädä vangiksi, ehkä siinä tulee tuskanhiki otsalle. Tai entä tulipalo jossa joutuu nurkkaan saarroksiin pääsemättä karkuun ja tulee kuolemaan tuskaisasti tulen keskellä, ehkä pelottaa.

      • Anonyymi

        Näyttelijä Matti Pellonpää oli vaimonsa kanssa lomamatkalla Vaasassa, kun yht äkkiä hän sanoi että "nyt lähtee taju", kaatui sängylle ja kuoli siihen. Traagista.


    • Anonyymi

      Loppusuora on nyt menossa meille kaikille, ikään katsomatta. Maapallomme on äärimmäisen ilmasto- ja ekokatastrofin keikahduspisteessä, joka ylitetään tyynesti päättäjien puhuessa tyhjänpäiväisyyksiä ja kokoustaen lentomatkustamisen avulla. Lähivuosina meilläkin on nälänhätä, ja sodan laajetessa maailmansodaksi myös energiakriisi. Vain harvat etevimmät selviytyvät hengissä. Eliölajeista 90% katoaa vuoteen 2040 mennessä romahduttaen ravintoketjut. Nyt kannattaa vielä elää, kokea, eikä suunnitella vielä itsaria. Itsari pitää tehdä sitten kun katastrofi on.

    • Anonyymi

      itseä ei kuolema pelota koska uskon jumalan eli jehovaan.

    • Anonyymi

      Kuolema itsessään ei pelota mutta hetki ennen kuolemaa kyllä hiukan pelottaa.

      Ahdistunut Mies

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 121
      2843
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      83
      2612
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2141
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1747
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1489
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1459
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe