ASP-lainan lisäksi muuta lainaa?

chichik

Olen ollut ASP-säästäjänä vaaditun ajan ja vähän ylikin ja "säästötavoitteeni" (10%) on tullut täyteen. Pk-seudulla kuitenkin asuntojen hinnat ovat sen verran korkealla, että ASP-säästöni yksin eivät riitä riittävän isoon lainaan, jotta voisin säästöilläni ensiasunnon ostaa.

Mitkä ovat vaihtoehtoni, jos tarvitsisin ASP-lainan lisäksi muuta lainaa asunnon ostamiseen? Jos ajatellaan esim. että säästöt olisivat 10000e, ja lainantarve 150-170000e, niin joudunko ottamaan tuolle "ylimääräiselle" 50000-70000e summalle erillisen lainan, vaaditaanko takauksia tms.?

Tai käytännössä, jos saisin esim. vanhemmiltani "lainana" tuon 5000-7000e rahaa, voinko siirtää sen könttänä ASP-tilille ja näin ollen 10% asunnon hankintahinnasta olisi siten kasassa? Vai onko tuon kahden vuoden vähimmäismääräajan jälkeenkin voimassa sääntö, että ASP-tilille voi tallettaa maksimissaan 3000e/vuosineljänneksessä?

Kertokaahan fiksummat vinkkejä, miten tässä kannattaisi edetä?

6

265

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tabou

      Olet saanut täyteen 10%? Mistä summasta? Tuo prosentti ei kerro mitään :D
      Mutta sitten et olekaan saanut koko summa kokoon... Siis mitäh? Mikset säästä sitä 5-70000€ lisää, jolloin se on mystinen 10% koko lainasummasta? Vai onko tämä 10% jonkun toisen määräämä..?

    • käypankissa

      Huomioi myös että säästöjen lisäksi valtio takaa 15% asunnon hinnasta ensiasunnon ostajalle joten tuskin toista lainaa tarvitset..

    • chichik

      Siis ASP-lainan idea on se, että säästät 10% asunnon kauppahinnasta ja pankki lainaa loput. Aikanaan minulle asetettiin säästötavoitteeksi 10000€, eli siis 10% 100000€ lainaa varten. Mutta nyt tarvitsisin lainaa n.150-170000€ ostaakseni sen ensiasuntoni niin tässäpä se kysymykseni tuli: onko ainoa vaihtoehtoni säästää 5000-7000€ lisää ASP-tilille, jotta 10% tuosta lainan määrästä tulisi tuota kautta, vai onko minulla muita vaihtoehtoja tuon lopun kasaan saamiseksi? (toinen laina, takaus jne.?)

      ASP-tilille voi laittaa vuosineljänneksessä 3000€, joten se tarkoittaisi, että joutuisin säästämään vielä useamman kuukauden ennen kuin tuo "aikaraja" tulisi täyteen...

      En tiennyt tuosta, että valtio takaa 15% asunnon hinnasta, kun kyseessä on ensiasunnon ostaja, joten jos tuo natsaa ASP-lainan kanssa, se voisi hyvinkin olla vaihtoehto. :) Kiitti vinkistä!

    • Juha847

      ASP-lainaa saa eri paikkakunnilla eri määrän. ASP-lainan enimmäismäärä siis riippuu siitä, onko asunto PK-seudulla vai muualla Suomessa. PK-seudulla ASP-lainaa saa suurimman määrän. Jos tarvitset lainaa tätä enimmäismäärää enemmän, niin käsittääkseni silloin otat kaksi erillistä lainaa: ASP-lainan ja normaalin asuntolainan.

      • 10_vuotta_veitsenterällä

        ASP:n ajatuksena kai piti olla alkuaan se, että autetaan nuoria alkuun ja pääsemään minimitasolla pois vuokralta, jolloin oma varallisuus alkaa kasvaa. Myöhempi asumistason nostaminen jäisi sitten omalle vastuulle.

        Ensiasunnon varainsiirtoverovapaus on kuitenkin johtanut siihen kieroutumaan, että veroissa säästämiseksi pyritään heti ostamaan mahdollisimman kallis asunto ja mahdollisimman vähäisellä omalla pääomalla. Ei tuo aloittajankaan tilanne kovin vahvalta näytä, kun 5000 - 7000 euron säästäminen tuottaa vaikeuksia ja pitäisi kuitenkin ottaa ainakin 150000 euron laina. Toivottavasti mitään ikäviä yllätyksiä ei satu, sillä maksamista tosiaankin riittää.


    • pumpui343

      Vastaan sinulle 10_vuotta_veitsenterällä... 5000-7000 euron säästäminen ei tuota minkäänlaisia vaikeuksia, fakta on vain se, että ASP-säästötilille ei voi säästää kvartaalissa kuin maksimissaan 3000€, joka tarkoittaisi sitä, että vaikka minulla olisi jo tuo raha kasassa jollain toisella säästötilillä, en voi liittää sitä kaikkea heti ASP-säästötilille juuri tuon rajoituksen takia. Ja jotta saan ASP-lainaa, on siellä oltava 10% asunnon kauppahinnasta, muuten lainaa ei heru...

      Tarkoitukseni ei todella ole ostaa mahdollisimman kallista asuntoa heti kärkeen, pk-seudulla vain valitettavasti alle 150000€ on hyvin vaikea löytää kunnollista asuntoa. (ottaen huomioon tulevat remontit yms. ei välttämättä kannata ostaa 100000€ mörskää jostain Kontulasta, jos lisäsijoituksella saisi uudemman asunnon paremmalta paikalta vailla remonttihuolia)

      Maksamista lainassa tosiaan riittää, mutta samalla summalla kun maksan tällä hetkellä vuokraa, voisin maksaa omaa asuntolainaa pois, joten enpä näe järkeväksi pitkällä tähtäimellä tuota vuokra-asumistakaan...

      t.ap

      ps. tämä asia järjestyi lopulta parhain päin ja nyt on lainalupaus olemassa ja ensiasunto on metsästyksessä :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      300
      3455
    2. 204
      2951
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2534
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      233
      1992
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1425
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1318
    9. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      170
      1304
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    Aihe