Kannattaako asuntoa ostaa vanhana?

Jasukkiko

Parin vuoden päästä kilahtaa 40v. Lasiin. Kannattaako asuntoa enää ostaa?

Olen kuullut että yli 40v. Ihmiset koko ajan yt liipasimella ja lisäksi sairaudet..

Mitä mieltä?

92

3081

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raha-kiertoon

      Kun olet 40 niin noutaja on jo eteisessä. Ryyppää omaisuutesi niin ei jää mitään riideltävää kun kohta kupsahdat.

      • Sakisakisaki

        Juuripa näin. Moni mies noudetaan 40 - 50v korvilla.

        Mutta, jos haluat nostaa asumisesi tasoa niin sitten kaupoille.


      • Mies30v

        Ei kannata.Osta arkku ja hautapaikka.Loppu on lähellä! xD


      • MASSATYÖTTÖMYYS

        OSTA AIKAISINTAAN VUODEN PÄÄSTÄ JOS SULLA ON VIELÄ TYÖPAIKKA


        ASUMNMOT HINMNAT TULEVAT LASKEMAAN JYRKÄSTI


      • PANKROT66

        STA AIKAISINTAAN VUODEN PÄÄSTÄ JOS SULLA ON VIELÄ TYÖPAIKKA

        ASUNTOJEN HINNAT TULEVAT LASKEMAAN JYRKÄSTI


    • Armoton_totuus

      Aloittaja, ei kannata ostaa. Kun olet saanut asuntosi maksettu voitkin kuolla kupsahtaa, perikunta kiittää.

      • multiniccihirviö

        Kämppä vaan sitten myyntiin ja perikunta rahoilla maailmanympyrämatkalle.


      • eläke-ukko

        no joo. Ite ,tein 25 ensimmäisen talon, jossa asun vieläkin. 5v talo tuli maksettua. Tietysti inflaatio silloin söi velan.
        Olen kyllä rakentanut parikin taloa jossa en ole asunut. Nyt nekin on myyty, ja mukava vietellä eläkepäiviä, samalla lueskella noita kädestä suuhun elävien juttuja.
        Pari yksiötä on tuolla vierekkäisissä kerrostaloissa lisäksi odottamassa, jos sattuisi vanhoilla päivillä tulemaan emännän kanssa näkemys eroja ja joutuisi vaikka lähtemään tästä mörskästä.
        On se vaan sillä lailla, että tietty hankittu pääoma on aina hyvä olla olemassa.
        Rahaa on saanut pankista aina kun on tarvinnut.
        Niin omalta tilitä.


    • BauHerr

      Aijaa. Isä rakensi talon 7-kymppisenä.

      Nosturinkuljettaja oli viime nostossa 75. Viimeksi rakensin katon 72 vuotiaan ja 64 vuotiaan kanssa.

      Naapurin vanhaisäntä ajoi lumiauraansa 86 vuotiaaksi.

      Kaveri teki toistaiseksi viimeisen lapsensa 55 vuotiaana. Hankkii kuulema vielä "iltataähden" kunhan kerkiää.

      Luin tulevaisuudentutkimuksen, jonka mukaan nyt koulussa olevat tulevat pääsemään eläkkeelle 90-vuoden iässä (elinajanaodote on noin 100 . Pätkätyöura on kuulema hyvin pitkä ja täynnä työttömyyttä siitä huolemiatta, että elämänsä aikana joutuu opiskelemaan jopa 40 ammattia.

      Kyllä se selkeästi on niin, että noutaja tulee heti, kun 40 menee rikki. Tilaa arkku ja hautapaikka per heti, että varmasti ehdit. Voisit myös kertoa lisää siitä kivikaudesta, missä näytät elävän. Olisi kiva tietää, mikä siinä ajassa tappoi niin nuorena.

      • Tulevaisuuden_tutkija

        Minäpä kerron sinulle, että moni nyt koulussa oleva ei tule tekemään mitään työtä muutaman vuosikymmenen päästä. Robotit korvaavat työt niin monella alalla, että töitä ei yksinkertaisesti ole. Ja tämähän on vain hyvä juttu, eikö vain? Ihmisiä ei tuolloin tulla kutsumaan työttömiksi, vaan on aivan normaalia, ettei hyvinvointivaltioissa suurin osa kansalaisista tee töitä.

        Ihmisten olisi hyvä muistaa, että nykymuotoinen työnteko on lähtöisin teollisesta vallankumouksesta, eli se on vain muutamia vuosisatoja vanha "perinne". Siinä vaiheessa kun koneet korvaavat ihmisten työt, havaitaan että työnteko ma-pe klo 9-17 on ollut orjuutta. Mekin tulemme silloin kertomaan kauhutarinoita lapsenlapsillemme, kuinka jouduimme raatamaan suurimman osan valveillaoloajastamme vain rahaa saadaksemme.


      • uhygtyhuj

        Se on tätä hölmöläisten hommaa, että pitää muka opiskella 40 ammattia. Ei ihme että alkaa rahat loppumaan.


      • eläke-ukko
        Tulevaisuuden_tutkija kirjoitti:

        Minäpä kerron sinulle, että moni nyt koulussa oleva ei tule tekemään mitään työtä muutaman vuosikymmenen päästä. Robotit korvaavat työt niin monella alalla, että töitä ei yksinkertaisesti ole. Ja tämähän on vain hyvä juttu, eikö vain? Ihmisiä ei tuolloin tulla kutsumaan työttömiksi, vaan on aivan normaalia, ettei hyvinvointivaltioissa suurin osa kansalaisista tee töitä.

        Ihmisten olisi hyvä muistaa, että nykymuotoinen työnteko on lähtöisin teollisesta vallankumouksesta, eli se on vain muutamia vuosisatoja vanha "perinne". Siinä vaiheessa kun koneet korvaavat ihmisten työt, havaitaan että työnteko ma-pe klo 9-17 on ollut orjuutta. Mekin tulemme silloin kertomaan kauhutarinoita lapsenlapsillemme, kuinka jouduimme raatamaan suurimman osan valveillaoloajastamme vain rahaa saadaksemme.

        Onneksi loppu suora on jo tulossa.. Jatkat kai vielä tutkimustasi ja kerrot miten tulevaisuudessa tämä ns. suuhun laitettava hankitaan. Kenelle niiden tuottaminen kuuluu ,vai onko nämä robotit se yhteiskuntaluokka joka hoitaa itsenäisesti senkin. Toisaalta johan nyt on niitä energia pillereitä olemassa ,joita robotit osaa itsenäisesti valmistaa. Raha menettää merkityksensä, kun mitään ei kenenkään tarvitse ostaa, eikä maksaa. Erilaisia muovikortteja vilauttelemalla, tai jollain älylaitteella sipaisemalla jossain vaihtuu numerosarja ,jolla silläkään ei todellisuudessa enää ole mitään merkitystä.
        Täytyy vaan sitten muistaa ettei niitä lapsenlapsia pelotella noilla vanhoilla työasioilla. Olisihan se aivan hirveää ,jos vielä robottien pitäisi ruveta hoitamaan mieleltään järkkyneitä pikku paaperoita.
        Toivotan onnea vaan tulevaisuuden tutkijalle. Ei kun pitkää ikää vaan


    • 233666

      Ei se kyllä paljon kannatakkaan asunnon ostoja miettiä sellaisen joka asunnon muutenkin esim. kunnalta saa, niinkuin ainakin vielä saa. Ja tämä siis jos olet jo ikääntynyt ja 40v lähellä ja työpaikkasi epävarma, palvelualoilla tai esim. teollisuudessakin jotain yksitoikkoista vaihetyötä. Ja jos nimenomaan siinä vielä työn luonne on sellainen, että ei siitä karttuneella työkokemuksella ole markkinoilla arvoa eikä kysyntää, ja että siitä hommasta olet todennäköisesti kortistoon saneeratuksi tuleva jo aika piankin. Työantajathan eivät hevin töihin enää ota 5-kymppiä lähestyviä saati tätä vanhempia n.s. duunareita. Eli ei siinä muuta näillä mennen jos ei merkittäviä perintöjäkään ole tulossa kuin kunnan kämpässä vaan ja sossuun sitten kun saneeratuksi tulee. Kuntahan pistää kämpät sisältäkin täysremonttiin 10-15 vuoden välein, siis toisin kuin mitä yksityisissä omistusasunnoissa missä taloyhtiöt hoitavat vain julkisivut ja talotekniikan jos aina niitäkään häävisti.

      • ounouko

        Kylläpä on pessimistinen näkökulma asiaan.


      • jhghjk

        40-vuotias ei kylläkään ole vielä mikään ikämies. Näyttää meikäläisestä nuorelta klopilta.


      • Tupanen

        Ilmanmuuta kannattaa ostaa asunto tuossa iässä, jos siltä tuntuu. Me ostimme pienen okt:n muutamia vuosia sitten, vaikka itse olin yli 50 ja mies jonkun verran nuorempi. Varsinkin jos saa sovittua suhteellisen pienet lainan lyhennykset, niin vuokrat on nykyisin niin kalliita, että samahan se on omaa maksaa ja elää, kuin tosiaan omassa. Minustakin nelikymppinen on vielä suht nuori!


    • ainakannattaa

      Se on täysin itsestäsi kiinni.
      Minä rakensin talon 38-vuotiaana. Sitä ennen kyllä omistettiin kerros- ja rivitalo-osake. Nyt olen 41 vuotias ja asuntolainan maksua on jäljellä 60 vuotiaaksi asti tällä tahdilla. Itse ainakin uskon että tässä on työvuosia kovasti vielä edessä. Tosin laina on mitoitettu siten että pärjätään juuri ja juuri toisenkin palkalla jos jompikumpi joutuu hetkellisesti työttömäksi. Ja jos se noutaja tuloo, niin silloin henkivakuutus maksaa talolainan pois ja velaton talo jää vaimolle/lapsille. Minusta ei hassumpi järjestely, vai mitä?

      • mikäsmutta

        Ihan hyvin teillä asiat hoidettu. Samalla tavalla mekin ja ikää 50 V....


      • minunmielipiteeni--

        Hidas on tahti tai sitten hieno talo jos kerta joatin on OMISTETTUKIN ennentuota taloprojektia!


      • ainakannattaa
        minunmielipiteeni-- kirjoitti:

        Hidas on tahti tai sitten hieno talo jos kerta joatin on OMISTETTUKIN ennentuota taloprojektia!

        No itseasiassa vain nimellisesti omistettuna. Ensi asunto ostettiin pankkilainalla 2003 ja myytiin kivalla arvon nousulla 2007, sitten omistettiin rivari 2007-2012 ja siitäkin saatiin pieni arvonnousu. Ei tietenkään tuossa ajassa ehditty maksaa kumpaakaan lainaa pois joten kaikkia myynnistä saatuja rahoja ei saatu mukaan talon rakentamiseen. Säästöön jäi kuitenkin 150 000€ ja uuden talon rakentaminen pääkaupunkiseudulle maksoi 370 000€ tontteineen kaikkineen eli lainaa tarvittiin vielä 220 000€. On siinä maksettavaa pariksikymmeneksi vuodeksi, mutta tosiaan takaisinmaksu tahti ei ole hirveän kova. Kivempi elää kun ei kaikkia pennosia tarvitse laskea ja miettiä.


    • oletko-jo-tilannut

      Meinaatko Sinä kuolla ensin?

    • Tekkenisti

      No oikeesti en kyllä tiedä ketään joka olisi noin vanhana enää asuntoa ostanu.ehkä kannattaa katsoo muita vaihtoehtoja

      • piikkipaikalla

        Tiedätkö lähipiiristäs, jotka olis edes eläneet noin pitkään? Piikkihuumeet vie hautaan.


    • nysväätyhjästä

      Olisit kysynyt, kannattaako elää vanhaksi?

    • Pelleily_seis

      Kannattaa ja mielummin ennen kuin täytät sen 40- vuotta, sillä silloin olet vapaa varainsiirtoverosta. Yli 40nenhän sen veron joutuu jo maksamaan.

      Sitäpaitsi oman elämänsä hyvinvoinnin eteen tehdyt päätökset ovat aina hyvä asia, sillä elämänlaatusi paranee, karrutat itsellesi vuokraisännän sijaan omaisuutta ja teet perheesi todennäköisesti onnellisemmaksi, kun asuinpaikka muuttuu parempaan. Älä siis usko näitä palstan maailmanlopunodottajia, avohoitopotilaita tai minämukatiedänjavoitan egobuustaajia. Oma on AINA hyvä valinta, jos siihen on mahdollisuus ja rahaa.

      • uytfghj

        Ei kuitenkaan ihan aina. Kyllä se kuitenkin vähän riippuu elämäntilanteesta.
        Toisaalta itselle olisi kova paikka maksaa vuokraa.


      • talollinen_12.polvessa

        On tuossa varainsiirtoverossa muitakin kriteetereitä, en minä ainakaan joutunut sitä sitä maksamaan yli neljäkymppisenä kun pystyin näyttämään toteen, että käteistä löytyi hankintaan ilman lainoja. Ikioma koti on 100-vuotiaanakin jotain omaa - kyllä se 40-vuotiaana kannattaa rakentaa.


      • outojanäkemyksiä

        Asuinpaikka muuttuu parempaan... Jaa keskustan uudehkosta kerrostalosta hehtomarkettien takapihalle sinne savelle 2 m päähän naapurin ikkunasta... Huvittaa.


      • Yrittäjäomistaja654
        outojanäkemyksiä kirjoitti:

        Asuinpaikka muuttuu parempaan... Jaa keskustan uudehkosta kerrostalosta hehtomarkettien takapihalle sinne savelle 2 m päähän naapurin ikkunasta... Huvittaa.

        15000m2 tontti. Ei näy naapurit


      • Anonyymi

        Perheellesi? Jospa en olekkaan perheellinen?


    • minäelän

      ap. periaatteessa kannattaa jos sinulla on järkevän hintainen kohde kiikakarissa ja tukeva aito omarahoitusosuus.... ja pystyt lyhentämään sitä velkapääomaa riittävästi tulevina vuosina.
      oma intohimoinen ajautkseni on 100 000e asunto, jossa on 33% omarahoitusosuus. Varainsiirtovero ja lainanjärjestelyrahat päälle. n. 65000e lainaa maksettaisiin takaisin vuosittain tuosta 100 000e summasta 5%, eli laina olisi maksettu vajaassa 15 vuodessa. Sen vaivan saa takaisin koroissa.... ja olisin velaton reilusti alle 60v iässä.

      Tietenkin jos asunnon hinta on vaikka 150-350 000e nii tuo omarahoitusosuuden suhdekin on aivan toista... ei 100 000e oma pääoma riitä mihinkään 300 000e asuntoon, se on muutakin kuin pelkkä prosenttiosuus.

      Mutta tuossa alkuperäisessä laskuesimerkissä se maaginen 6% korko on kestettävissä... ja ajatelkaas... jos on 100 000e projekti ja löydätkin asunnon hintaan 70 000e, niin oma osuus onkin yllättäen jo liki 50% ja se 15v maksuaika ei enää tunnukkaan millekkään samoilla spekseillä... saattaa olla jopa pieni vaurastumisen poikakin ilmassa pelkästään säästetyillä koroilla.

      Mitä tulee sit tohon perijättäriin,niin mun mielestä se on perseestä, että yksinolevan vainajan varallisuus joutuu sellaisille jotka ei itse ajattele mitään muuta kuin itseään.

      • yjjjhk

        Vaimo osti 53 vuotiaana ja nyt velaton


    • LipponenAs

      4-kymppinen on elämänsä puolivälissä jos edes siinäkään. Työelämää on jäljellä ainakin 25 vuotta ellei pidempäänkin. Jos ostat asunnon, joka on uudehko ja alueella, jolla arvo nousee, ei huolta. Eli kehä kolmosen sisäpuolelta kasvualueilta. Tai sitten jos ostat maalta, osta niin halpa, että saat maksettua ennen eläkettä ja rempattua vielä.

    • rdgh

      Älä ihmeessä osta mitään homeista kämppää Suomesta.

      • Muumaamustikka

        Joku puhuu asiaa. Osta ulkomailta ja muuta sinne. Kuka nyt suomesta enää mitään ostaisi? Muualla elintaso paljon edullisempaa ja asuntojen hinnat halvempia. Jos sattuu olemaan hieman säästöjä niin ei kun ostoksille ulkomaille ja töihin sinne. Ja jos homma kusee niin takaisin kotimaahan. Pidetäänhän täällä huoli pakolaisistakin niin miksi ei sinusta jos satut olemaan PA reissusi jälkeen. Sanot vaan ruskettuneena et "kaiki on menyt, ei etes osaa soomi enää kunola.Anta asunto ja lahaa kohta minä 6€ pizza yrittaja".


    • whoknowswins

      Osta pois. Mutta älä missään nimessä osta omakotitaloa nyt. Yksiö ydinkeskustassa tai kaksio hiukan ulompana on jeesveto. Säästöjä on varmaan niin että ei isoja velkoja velkoja tarvita, rutkasti alle satku Stadissakin.

      Eläke koittaa aikaisintaan 65 -vuotiaana, joten ennen sitä pitäisi saada maksetuksi. Ei paha rasti sellaiselle joka ei asunnon avulla ole edes ajatellut vaurastua.

      • Pelleily_seis

        Mä taas sanoisin, että asunto kannattaa ostaa tarpeen mukaan. Yksinäiselle tai parille pieni asunto ja perheelliselle sitten isompi. Yksiö kaupungissa ja jopa kaksiokin toimii, mutta jos on perheenperustamisaikeita, niin miksi ostaa kallis välivaihe, kun sen Rööpetin yksiön ja lähiökaksion hinnalla saat omakotitalon hiukan kauempaa. Muista, että alle 40nen saa varainsiitoverottoman ostoksen vain ensiasunnostaan. Siksi kannattaa ensin miettiä tarkkaan minne on menossa ja mitä tahtoo. Ostaminen sensijaan on hyvä ajatus.


      • 233666

        Jos tai kun ei nyt voi luottaa siihenkään, että kunnilta asuntoja aina saa kunhan on persaukisen statuksella ja että asumis- y.m. tuet säilyvät entisellään, niin onhan se silloin viisaampaa oma asunto pyrkiä saamaan.
        Tietty varsin todennäköinen uhka on omistusasuntojenkin osalta se, että verotusta ja kaikkinaista kuppausta siirretään edelleen kasvavassa määrin juuri omistusasuntoihin(mm.kuntien kiinteistöverot ja jäte/energia/sähkö hintoihin veroja tai piiloveroja ja ties mitä uutta vielä keksivät). Ja omistusasuntoasukit laitettaneen myös pakkotyöllistämään remonttifirmoja millä bkt:tä pyritään ylläpitämään. Lisäksi budjettien vartijat ovat jo nyt diskontanneet ihmisten omistusasunnot hiipuvien eläkkeiden jatkoksi ja vanhustenhoidon menoihin, elikkä ei niistä sikäli mitään vanhuuden päiville jäämään ole.
        Mutta siis pieni asunto jostain taajaman keskustasta missä liikenneyhteydetkin pelaavat ja missä hyvät edulliset marketit lähellä on vähiten riskialtis. Pieni asunto jo maksaakin vähemmän kuin iso, ja hoitokulut ovat myös suhteessa pienemmät sekä myös osuudet remonteista ovat nekin suhteessa pienemmät. Ja kävi pienen asunnon kanssa sitten miten tahansa, vaikka kaikki pahimmat riskit realisoituisivat, niin se on silti aina pieni menetys verrattuna siihen mitä isoissa hintavissa asunnoissa voi pahimmillaan hävitä. Hissi ja jo pihalta portaattomuus on kyllä hyvä talossa olla jos vanhuuden päivinäänkin siellä aikoo pärjäillä, siksi kun jalat tai kulkeminen ylipäätänsä pakkaa monella heikkenemään vanhana.


      • 22344kkk
        233666 kirjoitti:

        Jos tai kun ei nyt voi luottaa siihenkään, että kunnilta asuntoja aina saa kunhan on persaukisen statuksella ja että asumis- y.m. tuet säilyvät entisellään, niin onhan se silloin viisaampaa oma asunto pyrkiä saamaan.
        Tietty varsin todennäköinen uhka on omistusasuntojenkin osalta se, että verotusta ja kaikkinaista kuppausta siirretään edelleen kasvavassa määrin juuri omistusasuntoihin(mm.kuntien kiinteistöverot ja jäte/energia/sähkö hintoihin veroja tai piiloveroja ja ties mitä uutta vielä keksivät). Ja omistusasuntoasukit laitettaneen myös pakkotyöllistämään remonttifirmoja millä bkt:tä pyritään ylläpitämään. Lisäksi budjettien vartijat ovat jo nyt diskontanneet ihmisten omistusasunnot hiipuvien eläkkeiden jatkoksi ja vanhustenhoidon menoihin, elikkä ei niistä sikäli mitään vanhuuden päiville jäämään ole.
        Mutta siis pieni asunto jostain taajaman keskustasta missä liikenneyhteydetkin pelaavat ja missä hyvät edulliset marketit lähellä on vähiten riskialtis. Pieni asunto jo maksaakin vähemmän kuin iso, ja hoitokulut ovat myös suhteessa pienemmät sekä myös osuudet remonteista ovat nekin suhteessa pienemmät. Ja kävi pienen asunnon kanssa sitten miten tahansa, vaikka kaikki pahimmat riskit realisoituisivat, niin se on silti aina pieni menetys verrattuna siihen mitä isoissa hintavissa asunnoissa voi pahimmillaan hävitä. Hissi ja jo pihalta portaattomuus on kyllä hyvä talossa olla jos vanhuuden päivinäänkin siellä aikoo pärjäillä, siksi kun jalat tai kulkeminen ylipäätänsä pakkaa monella heikkenemään vanhana.

        Ma uskon että omistusasunnon tai muuta omaisuutta omistavia vanhukseksi asti eläviä tullaan pakottamaan johonkin laitokseen hoidokeiksi. Missä nämä vanhat käytännössä sidotaan sänkyhin ja laitetaan joihinkin paskavaippoihin ja pidetään niin kauan hengissä että saadaan kirjoitettua niin suuri lasku millä omaisuutensa myynnistä saadut varat saadaan kirjattua hoitolaskuiksi. Tämä kyllä hoituu aikas nopeasti, kun yhtäältä kymppitonnin kuussa luokkaa olevaa laskua voidaan hoidosta kirjoittaa, ja toisaalta kun varsinkin tavallisten asuntojen realisoinnista ei niin mennen päädytä saamaan läheskään niin paljon kuin mitä budjetinvartijabrokraatit nyt vielä ahneuksissaan kaavailevat. Mutta toki näinkin mennen bkt:tä vielä voidaan ylläpitää korkeammalla tasolla aikansa.


      • trollihai
        Pelleily_seis kirjoitti:

        Mä taas sanoisin, että asunto kannattaa ostaa tarpeen mukaan. Yksinäiselle tai parille pieni asunto ja perheelliselle sitten isompi. Yksiö kaupungissa ja jopa kaksiokin toimii, mutta jos on perheenperustamisaikeita, niin miksi ostaa kallis välivaihe, kun sen Rööpetin yksiön ja lähiökaksion hinnalla saat omakotitalon hiukan kauempaa. Muista, että alle 40nen saa varainsiitoverottoman ostoksen vain ensiasunnostaan. Siksi kannattaa ensin miettiä tarkkaan minne on menossa ja mitä tahtoo. Ostaminen sensijaan on hyvä ajatus.

        Ostaminen ei ole hyvä ajatud mutta sulla toi nikki vaituu mielialan mukaan kuin multinikkaajalla ylernsä :-D


      • multiniccihirviö
        trollihai kirjoitti:

        Ostaminen ei ole hyvä ajatud mutta sulla toi nikki vaituu mielialan mukaan kuin multinikkaajalla ylernsä :-D

        Köyhä luuseripummi saa olla onnellinen, jos saa se leipäjonon kassin eteensä.


      • trollihai
        multiniccihirviö kirjoitti:

        Köyhä luuseripummi saa olla onnellinen, jos saa se leipäjonon kassin eteensä.

        Kiva, kun kerroit omista harrastuksistasi, sekäkäyttäjä luuseri multinikki :-D


    • lukihäiriöinen

      Kulkaa kaikki jotka luette nyt tämän.

      Älkää tukeutuko tai turvatko mihinkään mitä nyt on tukia saatavissa ja palveluja suomessa,suomi nimittäin on kovin erinlainen 20-25 vuoden päästä.

      Suosittelen asunnon ostoon kun kyseessä huoneisto ja kohtuu hyvältä paikkaa,eikä ole rakennettu huonosti koska tätä tulisi miettiä kun ostetaan tavallaan viimeisillä rahkeilla ja senteillä loppuelämän koti.

      Valesokkeli rivari /unohtakaa samantien sano kuka tahansa ja mitätahansa.
      Perehtykää asunnon tulevaan elin kaareen ja sen ylläpito kustannuksiin vasteikkeiden muodossa eli mitä tulossa on 20 vuoden sisään.

      Älkää siis mielellään ostako rivitaloa mikäli meinaatte päästä vähällä tai ostaa edullisesti se oma koti,ne edulliset rivarit on valesokkeli viritelmiä yleensä.

      Omakotitalo kannattaa unohtaaa kun mittarissa on viidettäkymppiä menevä henkilö,yksin tai kaksin kun asuu niin kaksio ja kerrostalo.

      Omakotitalot pitää unohtaa suosiolla,ne on niin kuraa kun puhutaan halvoista taloista,ja ylläpidettävänä liian työläitä useimmille kun ikääntyy.

      Osta jos homman kerran osaat mutta kiire ei ole.

      • saaolla_erimieltä

        Itse muutin ulkomaille 4 vuotta sitten ja nyt kun täältä muualta katsoo suomen tilannetta niin tyhmä olin kun en muuttanut jo 10 vuotta aiemmin.Syöttekö te siellä verohelvetissä ollenkaan? Kukaan ei ainakaan halua kuulemma enää alkaa yrittäjäksi siellä? Tulevat suomalaiset tänne yrittämään,mutta enpäs sano maata....Eikä tosiaan ole ikävä takasin suomeen ja surkeita ilmoja.Siinähän makselette kun suomen hallitus kasaa lisää koko ajan velkaa teidän niskaanne lisää...toivottavasti edes nuoremmat tajuavat lähteä sieltä pois. Tähän sopii vitsi hyvin:Mitä eroa on suomella ja keskitysleirilä? Suomesta pääsee vielä pois....pankaa paino sanalle:vielä....


    • lukihäiriöinen

      Niin ja hei,nyt ei pidä enään miettiä mistään liipasimista,pitää ajatella että olet työtön jossain vaiheessa lähes varmuudella,muta mitäs siitä,sinä vaan ostat kohteen jota maksat,pieni vastike pitää olla sekä kun on töissä on syytä kuolettaa runsaalla lyhenneyksellä ettei sitten työttömänä ole paskasta oloa siitä ettei maksanut runsaasti kuin pystyi.

      Tai sitten vaan ottaa riskin ja lyhentää pienissä erissä,joskus se loppuu jos loppuu saipahan ainakin asua muullakin tavoin kuin vuokralla,toki ei minulla vuokralaisia vastaan mitään ole,että sikäli,se vaan on monesti liian arvokasta useimmalle.

    • hyvinmeneevielä

      Olin 36 ja vaimo 40 vuotias kun ostimme ensimmäisen asunnon. Rivari maksoi 165,000 euroa. Myytiin se 2,5 vuotta sitten velattomana ja saatiin 304,000 euroa..
      Ostettiin talo vierestä jossa hintapyynti oli 535,000 euroa. Saatiin se 455,000 eurolla joten lainaa taas. Jäin työttömäksi Elokuussa mutta asunnon maksut hoituu silti. Laina pitää mitoittaa niin että kestää myös työttömyyden niin silloin se laina ei ole rasite joka vie yöunet.....

      • hajotkaa

        Se että asuu suomessa ja näkee saman paskan maiseman joka päivä,vie halun kohti narunjatketta. Vain köyhät asuu suomessa,me paremmat asutaan jo muualla.


    • Pelleily_seis

      Melkoista epätoivoa ja maailmanlopun meininkiä taas näiden perusspessimistien kirjoituksissa. Se, että heillä menee huonosti, eivätkä he usko huomiseen, ei tarkoita, että se olisi koko tulevaisuus, ainoa tulevaisuus tai tulevaisuus ollenkaan. Hyviä asioita tapahtuu, kunhan niitä vaan haluaa ja tarpeeksi moni niihin uskoo. Itse olen saanut kaiken, mitä olen aina halunnutkin. Slummikierteen jälkeen on pääästy OK-taloon hyvälle alueelle ja elämä on muutenkin mallillaan. Pitää vaan uskaltaa elää, odottaa elämältään jotain ja toteuttaa unelmiaan. Oli ne sitten kaksio slummissa tai OK- talo paremmalla alueella. Ostaminen kannattaa joka tapauksessa, sillä se on hyvä peruskivi paremman elämän saavuttamiseen.

      Elääkö elämää vai antaako mielummin periksi on tietysti ihan jokaisen oma asia, mutta suosittelen kyllä valitsemaan elämänmakuisen tulevaisuuden. Toi pessimismi, mitä täälläkin viljellään vie vain ennenaikaiseen hautaan.

      • ei_vieläkään_säteile

        Asut jo syvenemässä olevassa haudassa vai etkö tosiaan ole huomannut sitä, vielä? Eu hallitsee suomea 2 vuoden sisällä,silloin tosiaan pitää kysyä:Itsenäinen suomi vai lestojen paratiisi? Kyllä huomaa että suomi nukkuu ja nukkuu oikein syvää unta....On ihan sama missä kämpässä asuu kunhan ei asu 2 vuoden sisällä suomessa enää,vai pitäisikö sanoa:Ei huomenna enää...


      • Pelleily_seis

        Sittenhän mä asun Euroopassa, en Suomessa. Mikä siinä nyt on niin pahaa, että pitää rintamakarkuriksi ja typeräksi, hysteeriseksi, vastuunpakoilijaksi ryhtyä. Tämän takapajulan ja sisäsiittoisen ajattelumallin vaihdan eurooppalaiseen mielihyvin. SE olisi raikas tuulahdus tämän ummehtuneen ja wannabekommarien maahan. JOten tervetuloa Eurooppa.


    • niinjanäin

      Periaatteessa kannattaa, koska todennäköisesti elät vielä toiset 40 vuotta.
      Laskepa paljonko maksat vuokraa sinä aikana.
      Toisaalta jos rahaa ei ole, niin ei kannata.

      • Muahahhahajajajaj

        Hahhahahaha!!!! Suomalainen mies lähtee taivaanporteille 40-50 iässä!!


      • Pelleily_seis

        Tutkimusten mukaan hyväosaiset,eli omistusasujat elävät vuokralla-asujia pidempään. Liekö varallisuuden kasvu opettanut ostamaan parempaa ja terveellisempää ruokaa. Lisäksi hyväosaisten stressittömyys raha ym asioissa edesauttaa elämisen laatua ja pituutta.


      • eihyvääpäivä
        Pelleily_seis kirjoitti:

        Tutkimusten mukaan hyväosaiset,eli omistusasujat elävät vuokralla-asujia pidempään. Liekö varallisuuden kasvu opettanut ostamaan parempaa ja terveellisempää ruokaa. Lisäksi hyväosaisten stressittömyys raha ym asioissa edesauttaa elämisen laatua ja pituutta.

        tosin ei sua kun olet tyhmä, röh röh!!


      • eläke-ukko
        Pelleily_seis kirjoitti:

        Tutkimusten mukaan hyväosaiset,eli omistusasujat elävät vuokralla-asujia pidempään. Liekö varallisuuden kasvu opettanut ostamaan parempaa ja terveellisempää ruokaa. Lisäksi hyväosaisten stressittömyys raha ym asioissa edesauttaa elämisen laatua ja pituutta.

        Kyllä vuokralla asuu myös hyväosaisia.
        Heillä on asuminen vuokralla vapaaehtoista.
        Asuvat todennäköisesti eri paikoissa kuin nämä huonompi osaiset vuokralaiset.


      • Pelleily_seis

        Olet oikeassa Eläke-ukko. Silti tutkimuksien mukaan omistusasujat ovat terveempiä ja elävät pidempään kuin vuorrallaolijat.


    • Kannatan

      Jos ehtii maksaa asuntolainat ennen elakeikaa pois alta niin tekisin kaupat!! Onnea sulle, varmasti hyva paatos!!

    • Onnellinen-64

      Vaimon kanssa ostettiin ensimmäinen asunto vajaa 40 vuotta sitten. Työssä on käyty ja velkaa lyhennetty. Aina kun on uskallettu ja tulevaisuuteen luotettu niin on vaihdettu pikkuisen uudempi ja isompi.

      Kaksi vuotta sitten myimme viidennen omistusasuntomme ja saimme siitä pienen pesämunan. Rahat laitettiin käteisenä omaan kassakaappiin.
      Vuokrasimme uuden isoimman asunnon missä olemme koskaan saaneet asua. Näin hienoa asuntoa emme olisi koskaan saaneet ostettua. Vuokra on kova yli 1400 kuussa, mutta oman asuntomme myynnillä maksamme vuokraa yli 25 vuotta. Ehdimme kuolla tuota ennen ja voitamme varmasti.
      Laskemme niin että kaikki se mitä jää käyttämättä kuollessa on puhdasta tappiota. Jokainen tienattu euro on korvausta menetetystä vapaa-ajasta ja ottamatta jätetyistä nautinnoista. Kaikki sen minkä kiinnittää kotiin, sijoittaa lautoihin, nauloihin ja tiiliskiviin.

      Vanhana se ei ole järkevää.

    • hmhmhm

      Tottahan toki.

      Myy asunnon pois jos tulee ongelmia?

    • Omatupaomalupa

      Mun mielestä kannattaa, ehdottomasti. Kyllä asunnon yleensä saa poiskin myytyä jos elämä kovin potkii ja rahatilanne huononee. (Ota huomioon myös vapautus varainsiirtoverosta jonka saa kun ostaa ensiasunnon alle 40senä.)

    • Kemiläinen86

      Miksi ei kannattaisi ostaa, jos siihen kykenee??

    • EiAinakaanStadissa

      Työikää jäljellä 20 vuotta mutta yt heittää pihalle viimeistää kun 50 vuotta lasissa. Ei kannata.

    • tutkia

      Täytyy muistaa, että historiallisesti katsoen omistusasunnon reaaliarvo on aina laskenut.

      • kuinkaniinperustele

        Ainahan tavaran arvo laskee vanhetessaan ellei tavaralla ole sitten keräilyarvoa. Sama juttu asunnoissa. Ilmeisesti tätä tarkoitat?

        Vai tarkoitatko että nyt on halvempaa suhteessa ostaa kuin 20-30 vuotta sitten tai että 20-30 vuoden päästä asunnosta ei saada niin hyvää voittoa?

        Eikä voi yleistää että "aina", 500 vuotta sitten Helsinginniemelle sai rakentaa talon ilmaiseksi. No ehkä muuraus tai rakennustaitoiselle frendille maksettiin muutama oravannahka tai silakoilla mutta muuten se oli ilmaista. Aika hyvin on arwo noussut siitä asti, varsinkin niillä jotka tajusivat pykätä korsunsa katajannokalle, eiraan tahi ullanlinnaan.


      • Yrittäjäomistaja654

        Tuohan on ihan psk puhetta. Katso vaikka vanhoja ok-taloja isojen kasvukeskusten keskustoissa tai ihan lähialueilla. Talot on 50-100 vuotta vanhoja, ja vuokratontillakin pyynnit on 2500-3000eur/m2


    • NäinOnParempi

      Parempi maksaa asuntoa itselle kuin vuokraa vain muille .
      Huonojen aikojen sattuessa, kämppä myyntiin tarvittaessa ja sitten tutustua siihen vuokra-asumiseen.

    • suhteellinenkannatus

      Eräille se voi olla kovinkin näennäisen "kannattava" bisnes. Valitettavasti ne eräät eivät ole aina vaan ostajia vaan grynderi myyjä välistäveto rahoittaja vero tahoja jotka
      tieteski hyötyvät eniten toisen avulla aina ikäänkui huomaamatta.

    • riskiin

      ainakin yksin asuvalle velan otto taloon on riskaa peli hommaa ja jos uusi puoliso löytyy niin talo sitoo paikkakuntaan sitten.

    • Suuraro

      Itse ostin asunnon kun olin 48 v. maksettu kokonaan 2024... eli muutamaa vuotta ennen kuin jään eläkkeelle. Mun kohdalla hyvä juttu ettei enää tarvitse vuokraan sijoittaa isoja summia eläkkeellä ollessaan..
      Sun tilannetta vaikea arvioida kun noita lomautuksia ym. juttuja nykyään enemmän...

    • Millwaukee

      Mielestäni kannattaa ostaa asunto, tietysti ottaen huomioon minkä verran on varaa lyhentää asuntoa/kk. Elämiseenkin pitää jättää rahaa.
      Jostain oon kuullut että maksetun asunnon voi eläkeiässä myydä takas pankille, eli saa joka kuukausi käyttöönsä rahaa eläkkeensä lisäksi. Eli voi matkustella ja nauttia elämästään. Jos lapsia on niin heille ei tietysti saata jäädä mitään mutta jokainenhan on oman onnensa seppä, eli hankkikoon hekin itse omat rahansa. Sitä paitsi verottajahan ottaa aina omansa pois joten jääpähän nekin perintöverot sitten pois.

    • Terveet_Elämäntavat

      Kyllä kannattaa. Älä välitä näistä trolleista! Itsekin olen yli seitsemänkymppinen ja vaellan joka syksy Lapin tuntureilla eli nelikympisenä ei elämä ole ohi.

    • koulunsakäynyt

      Itselläni ikää 45 ja ostin juuri 1. asuntoni. Koska palkkatuloni on vihdoin oikealla tasolla, saan asunnon maksettua 8 vuodessa.

    • Mikkestii

      En ostaisi enää tuossa iässä.vuokraa!helsingissä ainaki voi ottaa vaikka krunikasta kämpän ja fatta ja kela maksaa;;miksi ostaisin jos joku muu maksaa asumisen ja työtön on aina halutu vuokra lainen kun soskun maksun voi laittaa suoraan vuokran antajan tilille ja se tulee varmasti,,,itsellä kampissa kämppä ja alakerrassa on pupi ja kulmassa pitsat sun muut.mieti vielä

      • Rahat_loppumassa

        Lähivuosina saattaa tuo yhteiskunnan maksamishalu vähentyä radikaalisti. Meille on tulossa elätettäviä joutomiehiä siihen malliin, että muiden tukia on pakko leikata joka kohdasta. Eläkeläisten asumistuki alenee nyt ja ensi vuonna keksitään jotain muuta.


      • tulevaisuusonpian

        Ja rikollisuus lisääntyy. Vankilat täyttyy -siellä voi kuntoilla ilman kk-maksuja ja opiskella. Ruoka- ja vaatehuolto pelaa. Eli mitä väliä..


    • Omakannattaa

      Totta hemmetissä. Täällä klopit kirjoittelee mutteivät osaa matikkaa.... Otat lainan jota lyhennät esim.300€/kk ja siihen yhtiövastike esim 150€ on yhteensä 450€ (tämä vain malliesimerkki kun ei tietoa lainan määrästä,pituudesta eikä asunnon koosta) . millaisen kämpän saat vuokrattua 450€/kk???? Vuokralla ollessa kaikki raha häviää kun taas lainaa maksaessa aina osa jää itselle(velka pienenee ja omaisuutta kertyy). Mieti sitä.....

      • Hahahahhahahaha

        Mitä 40v. Tekee enää omaisuudella :)


    • alkakaa_jo_elämään

      Kyllä huomaa että köyhät velalliset itkee täällä mitä muka omistaa....suomessa kun ei hyvät ihmiset kannata omistaa yhtään mitään! Kaikki satsaa jo muihin maihin,niin minäkin.Miksi kannattaa sijoittaa romahtavaan maahan joka verottaa lihatkin luiden päältä?Kertokaa yksikin syy?Ja sen pitää olla todella hyvä syy! Syyksi ei riitä se että tämä on kotiseutu tai jotain muuta paskaa.Terveyden hoitokin on monessa maassa paljon parempi.Saksa sanelee suomelle ehdot mitä sen pitää tehdä tai montako pakolaista sen pitää ottaa vastaan....ja tätä suomalaiset sanovat kotimaaksi/isänmaaksi? Ylläolevista jutuista näkee selvästi sen minkä tulotason ihmistä täällä inisee ongelmistaan/asumisestaan.Itse en koskaan ole ehtinyt miettiä tommosia pikkuseikkoja elämässä.Rahaa teen joka päivä ja teidän muidenkin pitäisi alkaa tekemään sitä,mutta suomessa se ei onnistu,enkä minäkään tee sitä suomessa vaan meren tois puolel...

    • Röhönaurua

      Jos kämppä on hyvä sijoitus,miksi ulosottomiehet sitten käyvät "sijoittamassa"niitä nettisivuilleen ulosoton muodossa? Herääkin kysymys:Kenelle se on hyvä sijoitus:Sille voudille,pankille vai sille verta ulostavalle duunarille joka saa joka vuosi potkun perseelleen?Tähän kun lisää räkänokkaiset huumekokeilua harrastavat kakarat mitä poliisi kantaa kännissä kotiin joka viikonloppu sossutädin kanssa niin hyvin menee vai? Juu....minäkin uskon.....suomi on täynnä asuntovelkaisia ja velkaautoilevia pikavippi juppeja jotka ei osaa pestä edes paskapyttyä ilman äitin apua...ja tähän jouduttiin vain siksi että ostettiin talo koska sukulainenkin teki niin....ja koska se kusipäinen sukulainenkin on velkahelvetissä niin meidänkin pitää olla....on ihana omistaa jotain.....joku joskus kirjoitti.

    • loppusuoraan

      Kannattako omistaa uutena hankittua kahdeksan velkavuoden jälkeen? Lähtikö luottotiedo? Hä?

    • hörrrhhöökkrröm

      Voihan mielensämukaisia paperinukketaloi leikata... tszik...hits..

    • Eiasuntoatänne

      Minulla on paljon tuttuja raksalla. Kaikki ovat sitä mieltä, että kaikki rommaa ihan just. En itse ostaisi tällä hetkellä asuntoa edes Ruovedeltä. Voi olla että sielläkin arvo tippuu 80%.

      • ruovesi

        En minäkään ostaisi Ruovedeltä... Missä se muuten on ???? Jos arvo putoo 80% se on aika paljon . mutta miksi se putoaisi niin paljon ??? JAAAAAAA ne "raksamiehet" tietää paremmin kuin kukaan muu.... Miks ne on raksalla töissä eikä sijoittelemassa rahoja kun niin fiksuja ovat ??????


      • multiniccihirviö
        ruovesi kirjoitti:

        En minäkään ostaisi Ruovedeltä... Missä se muuten on ???? Jos arvo putoo 80% se on aika paljon . mutta miksi se putoaisi niin paljon ??? JAAAAAAA ne "raksamiehet" tietää paremmin kuin kukaan muu.... Miks ne on raksalla töissä eikä sijoittelemassa rahoja kun niin fiksuja ovat ??????

        Joillakin tuhoutuu aivosoluja 20 prosenttia päivässä. Sen takia on tollasia "Eiasuntoatänne" -tyyppejä. Alkoholismin tulos.


    • ulkomaille

      jos ostat , älä ainakaan suomesta. Kuntien rahapulasta johtuva hitonmoinen kiinteistövero,jätemaksu ym jatkuvat korotukset pitävät sinut tuplamaksajana isommassa määrin tulevaisuudessa joten harkitsisin kyllä hyvin tarkkaan ja varainsiirtoverosumman saat kyllä takaisin odottamalla mitä työllisyyden ja korkojen kans käy.

    • eläke-ukko

      Jonkunhan ne vuokra-asunnotkin pitää omistaa. Tuskin yhteiskunta, eli me kansalaiset niitä kaikkia voimme rakennuttaa. Vaikka kyllähän niitä kaupunkien omistamia asuntojakin on. Kaupunki vuokraa asunnon ,ja kela maksaa sitten niissä asumisen. Ei taida homma kuitenkaan olla yhteiskunnalla ,eli meille kovin kummoinen bisnes.

      • Pelleily_seis

        Ei ole. Silti jotkut ylpeinä julistavat sossun rahoilla elämisen ilosanomaa. Onneksi meillä on nyt porvarihallitus, joka laittaa kapuloita näiden "terveiden" ja "työkykyisten" loiselämiselle. Menkööt vaikka pakolaisten kanssa siivoamaan vesakoita, poimimaan marjoja tai kirkemään rikkaruohoja teiden varsilta. Kunhan tekevät jotain elantonsa eteen , minkä me työssäkäyvät maksamme.


    • Jajajajajajajaj

      Missä muussa maassa pääkaupunki on näin ruma? Ei missään. Minä asun ja pysyn Pariisissa

      • Pelleily_seis

        Helsinki ei ole ruma. Siitä on tutkimuksiakin. Mutta onko Helsinki kiinnostava paikka asiua, on toinen juttu.


    • ioerioeroi

      En ala lukea koko piiiitkäää ketjua, mutta aloitukseen viitaten: ei nelikymppinen ole vanha!!! Ajattelitteko elää vain viisikymppisiksi. Me hankittiin asunto nelikymppisenä ja ollaan nyt kuusikymppisiä, ja ajateltiin kyllä venyttää tätä elämää vielä parikolmekymmentä vuotta. Lisäksi meillä on myös kesämökki...joten, ei kannata sinne hautaan etukäteen mennä. Sairauksia tulee jos tulee, tuleehan niitä ihan pikkulapsillekin ja niitä varten on lääkärit ja lääkeet. Lopuksi kyllä vielä ihmettelen tuota aloittajan kysymystä ja elämän pelkoa! Niin kauan eletään, kun on elämää ja sitten kun se loppuu, sitten vasta kuollaan..sen pituinen se.

    • jlfglfglfgl

      Miten joku voi pitää itseään vanhana nelikymppisenä??? Minulla on tuttuja, jotka ovat eläkkeelle siirtyessään ostaneet joko omakotitalon, tai kesämökin, koska tekemistä pitää olla. Elämä loppuu sitten kun se loppuu, eikä etukäteen pidä niinsanotusti kuolla..Mutta jos noin paljon pelkää elämän päättymistä ja sairauksia, on kait parempi sitten mennä sinne hautuumaan nurkille jo käyskentelemään....

    • Taasnäitä

      Nuori mieshän sinä olet, hanki talo vaan.
      Itse ostin 44-vuotiaana ensimmäisen ja käytännössä kokonaan velaksi. Vitsi oli siinä, että se maksoi vain satatonnia ja siinä oli puukeskuslämmitys. Sen kanssa sai asumiskulut tosi pieneksi ja saatiin sitä velkaa maksettua aika haipakkaan tahtiin ja 8 vuoden päästä homma oli selvä. Aika pian sen jälkeen myytiin se pois melkoisella voitolla vaikka asumiseen se oli hankittu.
      Vähän muitakin järjestelyjä siinä tehtiin mutta lopputulos on, että olen nyt mukavasti eläkkeellä. Ilman sitä talohankintaa en olisi tässä nyt.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      298
      3381
    2. 202
      2931
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2514
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      231
      1986
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1415
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1308
    9. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      166
      1271
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    Aihe