Onko laillista hirvestystä??

metsänomistaja100

Onko laillista se että ajetaan autolla metsäautotielle ja pysäköidään auto tien laitaan ja jäädään auton viereen passiin ja ammutaan hirvi siitä auton vierestä vaikkapa puolen tunnin kuluttua auton pysäköinnistä?

Tätä esiintyy aika paljon, ainakin täällä meillä päin, kiivaimmillaan yritetään ehtiä hirven eteen kun koira ajaa hirveä ja hirvi valitsee uuden suunnan ja passista siirtyy joku autolla kaahaten hirven menosuunnassa olevalle tielle ja passitetaan siinä auton vieressä, ei tuollaisissa tapauksissa ehdi kyllä asetta tyhjentää patruunoista eikä asetta laittamaan suojukseensa.

43

4993

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä ehtii, ei aseen tyhjentämiseen montaa sekuntia mene. Mutta tuo autolla metsästäminen on aika kyseenalaista hommaa muuten, ainaki jos auto jää siihen aivan viereen vaikka sitä ei muuten hyväksikäytettäiskään. En muista mitä laki sano, tutki.

    • onko.laillista

      Yhtä laillista kuin ampua se kuusen ja näreen välissä olevan männyn takaa, kaikkea sitä kysytäänkin.

      • metsänomistaja100

        Tuohon että ehtiikö aseen tyhjentää..no varmaan ehtii mutta ase olisi myös laitettava suojukseensa ja peräkonttiin.

        En tiedä mitä laki sanoo tarkasti mutta epäilen että hirveäkään ei saa ampua auton vierestä kuten ei saa muutakaan riistaa vaan kun auton on pysäköinyt niin pitää kävellä (juostakin varmaan saa) tietty matka auton luota ennen kuin saa riistaa ampua, oliko matka 100m vai 150 m vai peräti 200 metriä??

        Uskoisin että sama pätee myös hirvien kohdalla ja entäpäs kun hirvitornit on teiden varsilla, ammutaanko hirviä myös tien yli??tien toiselle puolelle? sekään ei taida olla laillista vaikka tornista näkisi kuinka hyvin tahansa molempiin suuntiin tielle.


      • metsänomistaja100 kirjoitti:

        Tuohon että ehtiikö aseen tyhjentää..no varmaan ehtii mutta ase olisi myös laitettava suojukseensa ja peräkonttiin.

        En tiedä mitä laki sanoo tarkasti mutta epäilen että hirveäkään ei saa ampua auton vierestä kuten ei saa muutakaan riistaa vaan kun auton on pysäköinyt niin pitää kävellä (juostakin varmaan saa) tietty matka auton luota ennen kuin saa riistaa ampua, oliko matka 100m vai 150 m vai peräti 200 metriä??

        Uskoisin että sama pätee myös hirvien kohdalla ja entäpäs kun hirvitornit on teiden varsilla, ammutaanko hirviä myös tien yli??tien toiselle puolelle? sekään ei taida olla laillista vaikka tornista näkisi kuinka hyvin tahansa molempiin suuntiin tielle.

        Monelle saattaa tulla yllätyksenä se että yksityistien yli saa ampua kaikkea riistaa mutta ei valtion tien yli mitään. Myös kanalintuja. Kanalinnun osalta laki sanoo että metsästäjän tai kanalinnun ollessa tiellä on silloin metsästys kiellettyä. Tie koskee tässätapauksessa likipitäen kaikkia tiemaita. Mutta metsästys on sallittua silloin jos kanalintua ammutaan yksityistien yli. Tuo tiemaista vouhottaminen on yhtätyhjän kanssa koska suomen metsät ovat maailman tiheämmän tieverkoston alaisena. Näinollen lähes kaikki metsästys perustuu teiden hyväksikäyttöön halusi sitä lainsäätäjä tai ei. Helpoin onkin kieltää juuri kanalintujen tie metsästys joka olisi naurettavan helppoa kanalintujen sorastaessa syksyllä aktiivisesti. Jos joku ampuu hirven nähtyään sen autosta ja käyttäen näin pyyntilupansa ei itseäni hetkauta sillä hirviluvat käytetään jokatapauksessa helposti oli apuna auto tai ei. Silti noin 100 000 hirvestäjää pyytää hirvensä enemmän tai vähemmän kuitenkin autoa hyväksi käyttäen. Pilkkua viilaten autosta ei saisi nähdä edes hirven lumijälkiä tai edes katkennutta hirvilankaa. Niiden näkeminenkin olisi lain puolesta laitonta. Kuka hirvestäjä sanoo että ajaa autoa jahtimaille silmät kiinni? Sokkona ajelemiseen saattaa puuttua poliisikin jo pelkän liikenteen vaarantamisen takia eikä metsästykseen liittyen.


      • Kaljaton

        Moottoriajoneuvolla metsästäminen ei ole ollut vielä
        Suomessa laillista.


    • Luonnonlaki

      Susia pitäisi olla enemmän, niin hirvikanta pienenisi kuin itsekseen. Ei tarvitsisi pyssymiesten koko syksyä pusikoissa rymytä.

      • gbydwsaw

        Niinpä, nykyään ammutaan ne vähäisetkin hirvet niiltä susilta joita on eli pedoille ei ole ruokaa ja siksi maistuu sudelle välillä pihakoirat ja lampaat.

        Ihminen on sitten tyhmä elukka.


      • Hyväkunjäikiinni

      • 16plus19

    • hirvittäjä

      Nimimerkit Luonnonlaki ja gbydsaw on Echinococcus granulosus jo ehtinyt indoktrinoimaan.

    • metsänomistaja100

      Hieman rönsyillyt tämä keskustelu. Eli onko laillista pysäköidä auto vaikkapa metsäautotien laitaan ja ampua hirvi seisten auton vieressä vaikkapa puolen tunnin kuluttua, ilman että on liikkunut auton vierestä lainkaan.

      • Maanomistaja99

        On.


    • LoppuLappu

      Itse ajattelin hankkia kunnollisen aseistuksen ja alkaa metsästämään hirvenmetsästäjiä, ei heistä syötäväksi ole mutta saa kuonaa poistettua liikkumasta.

      • jbbgu52ouij

        On se vaan merkillepantavaa, että yksikään hirvenmetsästäjä ei tuollaisia uhkauksia kirjoittele kuten tämä "LoppuLappu". Mutta metsästäjät ovatkin täysjärkistä porukkaa! Toisin kuin metsästyksen vastustajat!


      • Koppalakkinen

        Laiton uhkaus LoppuLapulta! Jokohan on saatu kiinni!


      • Puoli-Vaari
        jbbgu52ouij kirjoitti:

        On se vaan merkillepantavaa, että yksikään hirvenmetsästäjä ei tuollaisia uhkauksia kirjoittele kuten tämä "LoppuLappu". Mutta metsästäjät ovatkin täysjärkistä porukkaa! Toisin kuin metsästyksen vastustajat!

        Milloinka Metsästys-seuroissa on ollut täysjärkistä metsästys porukkaa?
        Ammutaan metsästys-kaveria "Rusakkona"rääkkäyksen jälkeen jopa
        toinen piipullinen,Käydään metsästys kaveria kurkusta kiinni,että saataisiin
        kaverin suu tukittua selvissä metsästysrikoksissa joita seurat painaa villasella.
        Jotkut käyttävät nimitystä Hyvä-Veli verkosto,metsästys-rajoja rikkoen.
        On hienoa ,aletaan seuraamaan ulkopuolisin voimin metsästys
        tapoja ja saadaan näin rikollinen toiminta loppumaan.Metsästäjät eivät
        itse tähän näemmä pysty.


    • bngbfd

      Ampuuhan nuo hirviä täällä kesisuomessa sellaistenkin teiden yli joka on ELY-keskuksen hoidettavana, eli ei ole yksityistie.

      • ttttttim

        Joo käytäntö on ampua aina myös maantien yli kunhan kukaan ei näe


    • Diipadaapa11

      Ei ole sallittua ampua. Auton moottorin pitää olla pois päältä sekä ampujan pitää olla vähintään 100m autosta. Sekään ei ole sallittua että jättää kaverin tienpenkkaan ja toinen ajaa äkkiä auton 100m päähän.

      • Kharmaa

        Pistäppä linkki Finlexin sivuilta asetukseen jossa näin sanotaan. Toista tuntia koitin haeskella, mutten löytänyt moista lakitekstiä.


    • uycbr

      Höpöhöpö, kuka tuollaista tekee, ei kukaan, viimeksi näin kun tien laidassa olevassa hirvitornissa istui ukko ja auto oli aivan tornin vierellä tien laidassa tukkien puolet tien leveydestä ja kyse ei ollut yksityistiestä, noin 100 metrin päässä olisi ollut tienristeys josta johtaa tie matkapuhelin linkkimastolle, risteykseen olisi sopinut auto parkkiin hyvin.

      Taitaa olla niin yleistä tuo tyyli että se mitä asiasta laki sanoo on jo unohtunut hyvin kauan sitten ja osa vanhoista hirvi-ukoista ei edes asiaa varmaan tiedä ja mielestäni hirviporukan vetäjän olisi asiasta tiedotettava jokaista seurueen jäsentä mutta kun itse vetäjäkin noudattaa samaa linjaa että amutaan vaikka auton moottori käyden.

      • Diipadaapa11

        Niin on totta että osalta onkin varmasti unohtunut. Laki on aina laki kuitenkin ja kaikkeahan saa tehdä omalla vastuulla kunhan ei jää kiinni.

        Ja olet oikeassa jahdin vetäjästä... Hänen homma olisi varmistaa että kaikki sujuu lakien puitteissa ja turvallisesti. Ikävää vain että osa metsästäjistä tekee niin kuin on aina tehnyt ja samalla saattaa maalata muiden harrastajien mainetta.


      • 17plus10

        Oliko torni rakennettu keskelle tietä? Tuskin. Laki sallii passaamisen valtion tien vieressä kunhan on pois tiealueelta. Moni lienee nähnyt torneja myös motarin varrella aivan hirviaidan vieressä. Yksityistiellä saa myös olla passissa. Kirjoitinpa nyt aikani kuluksi vaikka provojahan nämä kaikki kitinät täällä on. Hauskinta sinällään että metsästystä vastustavat henkilöt tietävät/näkevät varmasti että he ampuvat valtion teiden yli mutta muut eivät:)


      • metsästyspiipertäjä

        32 vuotta hirviä metsästänyt on nähnyt aika monta maantien yli ampumista


    • Demokratiaapataan

      Mitä"V"een väliä noilla asetuksilla on,koska pääasia on hirven lihojen jako
      jokaiselle osaanottajalle kotiin vietäväksi.Kaikki teknilliset pilkun-viilaamiset
      ovat vain harmina pilaamassa metsä-ilmaa.Olishan se toivottavaa kerhojen
      ulkopuolistenkin saada ampua lihaa perhekunnilleen vaikkapa valtion metsistä.Ovathan hekin varoja maksavia kansalaisia,missä on heidän oikeutensa vapaana juoksevaan riistaan.

    • PogostassaPerkelek

      Paikallisiin "hyväveli-kerhoihin on mahdotonta päästä osalliseksi" ilman
      jonkun jäsenen tuntemusta ja suosituksia.Sisäänlämpiävi kerhoja kaikki.
      Muistan kuulleeni ettei ampujiksi oteta ihan ketä tahansa,kait se on
      ansaittu "kunnia-asia" ?

    • LihaaHaluaville

      On olemassa maita joissa kansalaiset voivat ostaa metsästysluvat,ja käydä
      lyhyt kurssi aseen hallinnasta,valtion metsiin määrätyille eläin-lajeille
      lintukantaa myöten.Yksityisiä kerhojakin on mutta heillä ei ole mitään
      etuoikeuksia riistaan nähden.Lupia myydään kunnes ne on myyty,ja sillä
      siisti.Henkilökohtainen lupa koskee jokaista metsästäjää,eikä kerhoa.
      Oikeudenmukaisuutta on monenlaista,näyttää siltä.

      • harmaavaris

        Mitä noita kursseja käymään ja lupia ostelemaan, metsässä juoksee hirviä vapaana ja pyssyjä sekä äänenvaimentimia löytyy. Ei muuta kun hirvi nurin ja parhaat palat peräkonttiin ja loppu raato kettujen ruuaksi

        Näin ajattelee moni mutta itse kyllä noudatan kaikkia sääntöjä ja lakeja niin on hyvä mieli jahdin jälkeen kun kaikki on sujunut hyvin eikä ole tarvinnut metsästyslakia rikkoa, reilu peli hyvä mieli, ja vielä kun tekee hyvää ruokaa riistasta niin kylläpähän sitten on hyvä loikoilla ja koira tyytyväisenä, pestynä, kuivattuna ja maha täynnä vieressä ja tietysti ase yms välineet huollettuina, ensimmäiseksi aina kuitenkin koiran "huolto" ja sitten muiden asioiden kimppuun.


    • kokemustaon

      Jos ampuu auton pysäköinnistä esim puolen tunnin päästä auton vieressä seisten hirven, on se mielestäni laillista. Auton moottori pitää toki olla sammutettuna. Lain tulkinnan mukaan ei ole merkitystä onko auton vieressä vai ei, jos aikaa pysäköinnistä on kulunut riittävästi. Autoa ei niin ole käytetty laittomasti hyväksi. Vähän sama tilanne syntyy kun kävellään esim 200m autosta ja palataan taas takaisin auton luo. Silloinkin ampuminen on sallittua.
      Ei auton ympärillä ole mitään autoa seuraavaa pysyvää metsästyskieltoaluetta. Kun se on ollut riittävän kauan paikallaan, se rinnastetaan esim katettuun hirvitorniin tms. kyttäyskoppiin.

    • eikaljaa

      Kyllä on laillista.Passituksen aikan autolla ajelu ei ole laillista passimiehelle gps seuraten.
      On todella vaaralista siirtyä passeista ilman lupaa,Voutien ei pitäisi antaa tällaisen metsästyksen jatkua ja Metsästys-seurojen johtokuntien tulisi puuttua rikolliseen tapaan metsästää.

    • 30kaatoapervuosi

      Luin jostain, että on laillista seurata gebsistä koiran liikettä hirven perässä,ja ajaa eteen, mutta raja on vedetty siihen ettei saa ampua mikäili hirvi on jo näkyvissä.Tosin jos yksin olet juuri siinäkohtaa, niin aina voi pamauttaa.
      Huomaa että täälläkin kitisevät kateelliset,saamattomat lihalaatikkomiehet.

    • saahantoki

      Itse passitan aina hiacen katolla seisten ja pakkasella istun autossa ikkuna auki konjakkia naukkaillen.

      • Puoli-vaari

        Sonkajärvelläkö metsästät,Siellä näämmä alkoi Hirvenmetsästys jo
        20 päivä Elokuuta 2017. 11,9,2017 "Norjanharmma joutui Suden uhriksi'"ajettuaan"
        ensin 10km hirveä,Metsästäjien seuraillen "ajoa."(Iltalehti ja Poliisit.)


    • Autotontahirvenpyyntiä

      No ei ainakaan pitäisi olla laillista! Metsässä pitäisi liikkua kävellen hirvenpyynnissä. Jos metsätieverkosto on tiheä, hirvellähän ei ole mitään mahdollisuuksia! Täällä, missä metsäteitä ei ole (eikä hirviäkään kovin paljon), mennään vaaran päälle kiikaroimaan ja jos näkyy hirvi, naaitaan lähemmäksi. Yleensä hirvi karkaa. Se on muka kauhea rikos ja synti ja ties mitä vielä ajaa hirviä takaa mönkijällä ja moottorikelkalla. Autolla pääsee vielä lujempaa!

    • Pössö

      Yhteismetsästyksestä on kysymys! jos yksi käyttää autoa niin sitten kaikki käyttää.
      Jos yksi karkaa autollaan koiransa perään ja ampuu hirveä,silloin ei ole kyse yhteismetsästyksestä vaan rikoksesta josta vastuuseen joutuu Vouti!

    • papapapapapapapapap

      Pakkohan sitä auton vieressä on passissa olla. Missä vitussa sitä muuten lämmittelisi. Gepsistä näet kun koira tulee kohti ja ehtii autosta pihalle. Aseet meilläpäin tyhjennetään yleensä ampumalla. Se on kuulkaas kova pauke kun radiosta kajahtaa " puretaan passit"

      • tumpi

        Eikös teidänkin Metsästysseuran säännöissä ole kohta, että seurueen tulee
        järjestää kevyempää ja lämpimämpää seuruetoimintaa jäsen terveydentilaan mukaan.
        Voisit majalta lämpimästä seurailla tutkaasi,joukossa varmaankin on myös tutkattomia.
        Vouti voisi tasa arvon nimissä poistaa Gepsit passimiehiltä.Autoa ei muuten saa käyttää metsästys tarkoitukseen,mikäs tarkoitus autolla on silloin kun siinä passissa lämmitellään.


    • Vrooooom

      Kyllä nämä autosta poraavat ovat sitten pienimunaisia töttörpojuja. Mies ajaa autolla passiin ampuu hirven ja ajaa autolla lahtivajalle lämpimaan. Metsissä tarpomiset ovat eilispäivää. Herätkää nykyaikaan runkut !

    • rutivalivali

      Kyllä näin on. Nämä autoruikuttajat ovat samaa sakkia joka itkee siitä kun ajetaan autolla marjastamaan metsäautotien varteen. Minkä helvetin takia tarpoa pitkin metsiä kun tiheät metsäautotiet on rakennettu ? Hirvireitille passiin tienvarteen niin tiedetään ampumasuunta eikä roiskita suinpäin umpimetsissä. Voisihan sitä samalla kieltää veneestä ampuminen ja vaatia uimaan haulikko selässä. Rutinarunkut voivat vetää vitun päähänsä ja pysyä uuninpankon päällä !

    • metsänvahvinNalle

      hirvimiehet=metsän pikku tontut, paskaporukkaa laiasta lukien seurasta riippumatta, tukkivat niilla peltikojuillaan kaikki tiet ja vittuilut päälle, en enää vuokraa maitani seuroille.

    • KaariKohillaan

      Laki kuitenin sanoo:
      "Riistaeläintä ei saa ampua ilma-aluksesta taikka maalla kulkevasta moottorikäyttöisestä ajoneuvosta eikä näiden suojasta tai välittömästi pysäyttämisen jälkeen sataa metriä lähempänä näitä eikä myöskään aluksesta tai veneestä moottorin käydessä."
      Jossain asetuksessa tarkennetaan tuota vielä siten, että veneestä saa ampua vasta sitten kun moottorin antama vauhti on loppunut.

      Käytännössä metsäautotie voi olla ainokainen paikka jossa on näkyvyttä kymmeniä metrejä. Usein vielä passimiehet joutuvat odottamaan tovin ennen kuin ajomiehet pääsevät liikkeelle. Aikaa menee myös ennen kuin koiramies on sen kantturan kohdille tuonut. Itsellä ei ylläolevista syista ole mitään ropleemia laittaa sitä passijakkaraa siihen auton viereen.

    • Dinggu

      Kummaa porata selvästä asiasta. Lain tarkoituksena on estää ajelumetsstys.

    • Anonyymi

      Kyllä se laillista on, kunhan auton pysäyttämisen ja metsästyksen aloittamisen välissä on aikaa niin, että metsästystä ei aloiteta välittömästi auton pysäyttämisen jälkeen. Autosta tai sen suojasta ei saa ampua.

      32 §
      Moottorikäyttöisten kulkuneuvojen käytön rajoitukset
      Riistaeläintä ei pyyntitarkoituksessa saa hätyyttää tai jäljittää ilma-aluksella taikka maalla kulkevalla moottorikäyttöisellä ajoneuvolla eikä aluksella tai veneellä moottorin käydessä.

      Riistaeläintä ei saa ampua ilma-aluksesta taikka maalla kulkevasta moottorikäyttöisestä ajoneuvosta eikä näiden suojasta tai välittömästi pysäyttämisen jälkeen sataa metriä lähempänä näitä eikä myöskään aluksesta tai veneestä moottorin käydessä.

      Edellä 1 ja 2 momentissa sanottu ei koske haavoittuneen riistaeläimen lopettamista merialueella aluksesta tai veneestä moottorin käydessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe