Apua aloittelevalle sijoittajalle

keltanokka23

En ole lainkaan varma, onko tämä oikea foorumi kysellä asioista, mutta kyselen silti.

Olen 23v. Sain vuosi sitten mielestäni hyvän työpaikan, jossa on hyvät uranäkymät. Hankin oman asunnon samassa yhteydessä. Minulla on asuntolainaa 120k€ 1.65% kokonaiskorolla sekä 10k€ remonttilaina 3.3% kokonaiskorolla.

Asuntolainaa lyhennän tällä hetkellä 500€ ja remontti lainaa 500€.
Tarkoituksenani oli remontoida asunto ja myydä vuoden päästä pienellä voitolla. Alustavan arvion mukaan asunnon myyntihinta on 140k€ paikkeilla.

Minulla on rahastoissa tällä hetkellä n. 2000€ ja pankkitilillä 10k€ rahaa, jonka haluaisin matalien korkojen vuoksi sijoittaa johonkin tämän syksyn pohjiin. Incap tai volkswagen on ollut mielessäni. Mitä mieltä olette?

Olen proviisioalalla, mutta vuoden ajalta keskikuukausiansio on n. 4100€ nettona.
1000€ lyhennyksen jälkeen joka lyhenee n. 750€/kk minulle jäisi n. 1000€/kk rahaa jonka voisin sijoittaa joko keräämällä isompaa pottia tai sitten ihan vaan 1000€ kuussa. Minulla on ollut muutamia osakkeita ja olen lähinnä vain harjoitellut niiden kanssa. Rahastoihin minulla menee lisäksi 150€/kk tällä hetkellä ja sitä olisi tarkoitus pitää todella pitkään ns. riskittömänä säästönä.. Mutta mihin neuvoisitte sijoittamaan?

Seuraavan 2v strategiani on myydä asunto ja kuitata sillä kaikki velat ja rakentaa omakotitalo ja myydä sekin parin vuoden päästä. Tällä tavoin uskon tekeväni ihan mukavaa tiliä töiden ohella.

En joudu taloudellisesti ahdistukseen jos 10k€ kertasijoitus joita tarkoitus pitää kovan nousun vähintään 50% ajan, vaikka se menisikin pieleen. Laittaisitteko itse johonkin nousevaan osakkeeseen vai kenties johonkin rahastoon?

Miten tulevaisuudessa neuvoisitte sijoittamaan 1000€ / kk mahdollisuuden kanssa ja minkälaisiin tuottoihin tälläisillä sijoituksilla on mahdollisuus päästä esim 10v päästä?

8

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fsaah

      1) maksa remppalaina pois. Ei ole mitenkään sanottua, että aloittelevan sijoittajan sijoitustuotot verojen jälkeen olisi niin hyvät, että kannattaisi sijoittaa ja pitää tuo laina samaan aikaan. Varsinkin, jos se on "kulutusluotto" eikä tulonhankkimislaina.
      2) mieti vielä, onko suunnitelmissasi kyse veikkauksesta, yltiöpäisistä kuvitelmista vai sijoittamisesta. Jos tähtäimesi on yli 10 vuoden päästä, niillä "tämän syksyn pohjilla" on aika vähän merkitystä. Lyhyen tähtäimen kurssiheilunnan arvailu ja hyvään bisnekseen sijoittaminen on kaksi eri asiaa

    • Eläkesäästäjä

      Kokeile Seligsonin tuottolaskuria:
      http://www.seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tyokalut/laskurit/tuottolaskuri.html
      Jos sijoitat 1000 €/kk 10 vuoden ajan rahastoihin 9 % tuotto-odotuksella /vuosi, ja hallinnointipalkkiolla 0.6%, sulla on lopuksi kassassa 187 tuhatta euroa, mistä tuottoa 66 tuhatta euroa. Aikanaan joudut maksamaan tuotosta 30...32% veroa jos myyt rahasto-osuuksia pois.
      Mikäli annat vaan ajan kulua tuon 10 vuoden jälkeen, korkoa-korolle -efektin takia vuosi vuodelta rahastopottisi kasvaa aikavälillä 10v -...20v peräti 419 tonniin asti, vaikka et laittaisi rahastoon enää latin latia!
      Ylläolevan kun tajuaisi nuorena, voisi makoisia eläkevuosia alkaa viettämään todella aikaisin...

    • Omakassu

      En suosittele asunto- ja talokeinottelua. En usko, että siinä jää nykyään voitolle. Asiantuntija en ole. Omistusasumista varsinkin velallisena suosittelen kyllä. Ja jos haluat muuttaa isompaan, kannattaa harkita nykyisen jättämistä vuokralle. Silloin saat arvonnousun verottomana.

      Osakepoiminnalla ei kannata odottaa saavansa indeksiä parempaa tuottoa. Mitään "nousevia" osakkeita ei ole olemassakaan. Tai on tietenkin, mutta jos niiden tunnistaminen onnistuisi edes keskivertonerolta, niin niiden arvot nousisivat välittömästi niin ylös, ettei niiltä enää voisikaan odottaa indeksiä parempaa tuottoa.

      Kulut ja riskinsieto ovat olennaisia. Jos metsästät jättipottia, niin laitat kaiken kiinni yhteen osakkeeseen. Jos olet turvallisuushakuinen, hajautat. Hajautus ei paranna tai heikennä tuotto-odotusta, mutta vähentää heiluntaa. Hajauttaminen usein lisää kustannuksia, mutta esimerkiksi Nordnetin Superrahastoon voi sijoittaa kuluitta ja silloin hajautus on jo hoidettu.

      Mihinkään hallinnoituihin kalliisiin rahastoihin en sijoittaisi, ne useimmiten häviävät indeksille, joten miksi maksaa hallinnoinnista?

    • Rahapyöriijapoikii

      Laittaisin kuukausittain menemään vakiosumman Seligsonin edullisiin osakerahastoihin. Osakerahastojen arvot liukuvat ylös alas vuosien mittaan ja kärsivällinen sijoittaja saa hyvän tuoton, kun myy lopulta sopivana otollisena ajankohtana reilumman nousun jälkeen. Noissa on hyvä hajautus ja saa nukkua yönsä rauhassa, kun esim. yksittäisen yhtiön kriisi ei tunnu juuri missään. On myös hyvä hajauttaa useampaan rahastoon. Valitsisin vaikkapa kolme neljä täysin erilaista rahastoa esim.

      - Global Top 25 Brands (USA-painotteinen)
      - Eurooppa
      - Kehittyvät

    • Jäbäilijä

      Osta ässä-arpoja, tee 12 ruksin haravalotto, mene monacon casinolle ja laita 10 k mustalle, tuplaa edellinen, mene klubin sökörinkiin ja nokita viimeiselle kortille 10 k.

    • Sijoittajavuodesta97

      Unohda rahastot ja tee pelkästään suoria osakesijoituksia laatu yhtiöihin. Sitten kun salkun arvo on yli 100k€ niin voi yrittää joatin riskiyhtiöitä. Unohda VW ja Incapi, etsi firmoja jotka maksavat yli 5% osinkoja (Elisa, Fortum, Aspo, Sponda jne)

    • dsewrte
    • TääSeOllaPittää

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1831
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1749
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1662
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1541
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1528
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1426
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1222
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe