Kyberrikosten testiympäristö

Suomi pyrkii kyberturvallisuuden kärkimaaksi. Pieni maa saattaisi päästä tavoitteeseen saranapuolelta. Kyberrikosten suorittamisesta pitäisi tehdä kansalaistaito ohjelmoinnin tapaan. Kun osaa rikoksen alkeet, ymmärtää myös riskit ja suojautumisen tarpeen sekä osaa varautua uusiin tekotapoihin. Varsinkin asioiden internetin eteneminen voi muuten kasvattaa rikosavaruuden hallitsemattomaksi.

Alan yrityksillä ja oppilaitoksilla on suljettuja testiympäristöjä ja laboratorioita. Vastaavia testiympäristöjä pitäisi perustaa avoimesti kaikkien kokeiltavaksi. Selvästi tunnistettava testiportaali, jonka alta löytyvät testattavat järjestelmät. Fyysisiä laitteita kuten maksupäätteitä voisi hakkeroida valvotuissa julkisissa tiloissa. Yleisesti tunnetut hyökkäysmenetelmät ja -työkalut ohjeineen julkistetaan. Testiportaalin ympärille voisi rakentaa alan palveluja ja muuta liiketoimintaa kattavasti.

Testiympäristössä ei ole lainkaan liikennettä, joten kaikki aktiivisuus on hyökkäystä ja siten helpompi havaita. Jos tarvitaan testiliikennettä, sen simuloi robotti ja se on helppo suodattaa pois muusta liikenteestä. Hyökkäys voidaan kohdistaa halutulle alueelle antamalla haastetehtäviä. Onnistunut hyökkäys voi vaatia uuden menetelmän tai työkalun kehittämistä sekä jälkien peittämistä. Erityisesti näiden luulisi kiinnostavan alan yrityksiä.

Toiminnan on oltava avointa. Testirikosten kohteeksi joutuneet yritykset julkistavat tapauksia ja palkitsevat tekijöitä näkyvästi. Luottamus yritykseen ja sen järjestelmiin kasvaa avoimuuden myötä. Kiinnostus hyökätä yrityksen oikeaan järjestelmään laskee ja rikolliset valitsevat vähemmän testattuja järjestelmiä. Hyökkäyksistä vaikenevaa yritystä aletaan pitää epäluotettavana. Ehdottoman varmoihin järjestelmiin uskoo tulevaisuudessa yhä harvempi.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tähän kriittinen täydennys:

      Testiportaali on yleisessä verkossa. En tarkoita virusten ja muiden haittaohjelmien opettamista tai käyttöä.

      Vertaan ajatustani tietokonepeleissä huijaamiseen. Systeemiä mitenkään vahingoittamatta saadaan sovellus toimimaan ennakoimattomalla tavalla. Juuri näitä temppuja haen.

      Esimerkiksi otan Bitcoinin murtamisen. En voi mitenkään uskoa, että se on mahdotonta. Valuuttaa ei ehkä voi varastaa itselleen, mutta varmennuskirjaukset pystyy ehkä sekoittamaan. Nehän ovat avoimesti verkossa, tosin salattuina. Varmennuksista tulee heti mieleen analogia dna-koodiin tai kvanttiteoriaan. Poikkitieteellinen asiantuntijaryhmä saattaisi Bitcoinin kaataa. Vastaavan virtuaalivaluutan tai muun varmenteen kehittäjä voisi laittaa testin avoimesti verkkoon, koska tosiaineistokin olisi siellä kaikkien nähtävillä.

      Lopuksi pahan ajatukseni muusa eli asioiden internet. Mitä tapahtuu, kun yhä enemmän laitteita kommunikoi keskenään verkossa? Valmistajat ovat sekalaista seurakuntaa. Hintakilpailun paineessa turvallisuuteen ei voida panostaa riittävästi. Ja kuka osaa ennakoida eri laitteiden yhteisvaikutuksia? Välttämättä ei tarvita rikollisiakaan asioita sotkemaan, ongelmia voi ilmetä riittävästi ilmankin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1733
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1421
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1116
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      879
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      204
      806
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      99
      775
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      664
    Aihe