Oikeaoppinen Paritalo?

masamiesijhh

Kertokaa te jotka olette asuneet paritalossa, että mitä te muuttaisitte kiinteistössä . Itselläni tulee mieleen että talot olisivat ns.erillisiä ei yhtenäis seinällä ja omaomistus? Tällä ajattelin että nykyisillä omakotialueilla tontit on muutenkin pieniä ja asutaan todella lähekkäin??
Miten kunnallistekniikan ja sähkön laskutuksen saa fiksusti?

12

373

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3_parempi_kuin_2

      Säännöt:

      EI paritaloa. Koskaan. Ikinä. Sellaisessa olet aina "naimisissa" naapurisi kanssa. Ja jossain vaiheessa naapuriksi tulee joku pipipää/köyhäilijä (= ei saa edes välttämättömiä remontteja tehtyä /laskuja jää maksamatta = riskinä jopa veden katkaisu tms.)

      BTW, paritalohan harvemmin on as oy...

      Siis vähintään 3 erillistä pientaloa ja tosiaan as oy. Tästä kyllä tulee vähän enemmän paperin pyörittelyä... mutta se yksi hullu saadaan tarvittaessa äänestettyä nurin. 4-6 voisi olla siinä mielessä parempi, että on vielä pieni porukka, mutta enemmän jakajia kustannuksille = varaa palkata huoltoyhtiö hoitamaan lumityöt ja/tai isännöitsijä pyörittämään papereita?

      Toki onnistuu sekin, että tehdään as oy useammasta paritalosta. Asuntoja siis 4, 6, 8... Tällaisessa on tullut asuttua ja muutoinhan se on aika OK, paitsi voisihan vielä siitä huoneistojen välisestä seinästäkin hankkiutua eroon.

      Erillinen huoltorak. jossa jäteastiat yms. sekä pieni, lämmin koppi, jossa vesimittari ... sekä kaukolämmön alakeskus, mikäli ollaan kaukolämpöalueella. Sähköliittymät ovat joka tapauksessa huoneistokohtaiset ja vesimittaritkin pitää nykyään olla huoneistokohtaiset (alamittarit). Vesilasku (jonka as oy saa) jaetaan näiden alamittarien lukemien suhteessa osakkaiden maksettavaksi ts. jokainen maksaa (käytännössä) kulutuksensa mukaan.

      Yhteinen huoltorak. parkkipaikat kuitenkin säästävät huomattavasti tilaa verrattuna OK-taloihin, joissa jokaisella pitää olla omansa.

      • markkopiicggg

        Mutta eikö se näin ole parempi, että rakennukset erikseen ja ei asoy eli omat kummallikin omat korjaukset yms. Eikös tämä olisi juuri sitä lähekkäin asuvaa okt elämää?


    • turaajien_pommit

      > Mutta eikö se näin ole parempi, että rakennukset erikseen ja ei asoy eli omat kummallikin omat korjaukset yms

      OK-talollista leikkivästä tämä kuulostaa alkuun kivalta, mutta johtaa ajan mittaa ongelmiin.

      Esim. yhdessä talossa vuotaa katto rakennusvirheen vuoksi. Tai salaojia/viemäreitä pitää korjata. Ongelmakohdalla asuva asukas maksaa koko lystin ja muut naureskelee partaansa?

      5 asukasta päätää maalata talonsa, kuudes päättää, että menee se näinkin = tyylikästä? Samoin kaikki räystäskourujen uusimiset, aitojen yms. korjaukset eri tahtiin ja eri menetelmin. Pian on melkoinen kyhäelmä koko as oy.

      Sehän sitten kanssa kuuluu kuvioon, että kaikki turaa jotain, vaikkei osaakaan, ja luonnollisesti ilman mitään lupia ja piirustuksia. Paska osuu tuulettimeen viimeistään siinä vaiheessa, kun pitää ruveta korjaamaan niitä kaikille taloille yhteisiä järjestelmiä - sitä piharakennusta, vesijohtoja, viemäreitä. Ei pidä kuvat yhtään paikkaansa, kaikki pitää kartoittaa ja suunnitella yksilöllisesti (maksaa moninkertaisesti), parhaassa tapauksessa joudutaan jälkikäteen hakemaan rak. lupaakin muutoksille. Rivitaloissa tällaista on tapahtunut. Ja, tietenkin, ne turaamiset on aina tehnyt "joku edellinen asukas" ts. tässä vaiheessa ei maksukykyä löydykään, vaan oletetaan, että taloyhtiö hoitaa...

    • iippoooo

      Eikös sellainen hallintasopimus tehdä?? , ja kaikki omaan kiinteistöön kohdistuvat korjaukset omiin piikkeihin...

    • mekkk

      Paritaolossa pitää olla kummallakin omat systeemit niin vedestä kuin sähköjutuista ja ei asunto-oskeyhtönä vaan kiinteistöomistesenä niin kaikki kirjaukset kuuluvat omistajalle niin ei tule riitää ja kummalakin omat vakuutukset ja niin edelleen. Tiedän paritalosta sellaisen jutun että toine osakas ei ottanut mitään osaa lämmityslaitteiden korjauksiin niin toisen kerran kun ne hajos niin toinen osakas teki itselleen oman syysteemin ja seinän tekniseen tilaa ja korkasi laitteet ja maksoi niin toinenkin joutuin maskumisehesi kun piti tehdä omat systeemit niin helpottaa.

      • mitensnää

        Niin näinhän se varmaan pitää olla. Omilla suorasähköllä tai pilp lämmitys. Seinät eivät kiinni toisissaan vaikka autolippa väliin??
        Mutta mahtaako saada kuitenkaan omaa vesilaskua vaikka sivumittarin saa toiseen , entä jos tontilla tarvitaan jätevesipumppaamoo millä tämän jakaisi lähinnä sähkönkulun?


      • jalat_irti_maasta

        ^ teinipoikahan tuossa näkee märkiä päiväuniaan.

        Sähköliittymä on aina oma (huoneistokohtainen), mutta vesi&viemäri ja kaukolämpö - dream on! Näitä ei saa kuin yhden kpl per tontti ja *korkeintaan* on mahdollista järjestää huoneistokohtainen alamittaus, millä kustannukset jaetaan. Käyttöveden kohdalla pakollistakin nykyään.

        Yhtiömuodossahan on se kiva, että jokainen saa hoitaa oman pihansa ja puskansa, mutta yhtiö vastaa tekniikasta. Siis siitä puolesta, jonka OK-asukkaat yleensä kuvittelevat olevan ikuista....


    • kulutnäin

      Niin sähkön saa mutta vesilaskun pitää jakaa.. Jos yhtiössä on 2kpl osakkeita ja asuntoja 2kpl, eikö tässä tule kuitenki sama summa mitä yksi maksaisi yhdestä ns.omakoti maksut

    • jamesbond7007

      vaikeuksia on aina yhteis.asumisessa kun vedet sähköt tulee yhteisestä jakolähteestä .
      joku voi jättää laskut maksamatta ja muut joutuvat maksamaan tämän vetkuilijan
      velat yhtiölle . paras on omakoti.talo ...sama kuin avioliitossa toinen voi olla kusipää
      hyväksikäyttäjä tai sairaan nuuka ja maksattaa kaikki kumppanilla...
      mitä suurempi on as.yhtiö niin sitä pienempi on riski joutua maksamaan vieraan
      velkoja ...entä kun naapuri muuttaa ulkomaille ja vuokraa asuntonsa juopoille jotka örisee yöt ja päivät ...sinne muuttaa koko lössi näitten kavereita esim 10 juoppoa ...

      myös ok.talosi naapuri voi olla mielenvikainen ja terrorisoi kaikkia ...jos tahtoo asua
      todella rauhassa niin pitää muuttaa jonnekin erämaalle kauas naapureista ...mutta
      siellä ovat sudet karhut ilvekset jotka terrorisoi ja raatelevat koirasi ja kissasi hengiltä
      ...

    • jamesbond7007

      pt rakennusvaiheessa tulee säästöä muttei juurikaan enään asumiskuluissa . taikka
      säästöt on hyvin vähäiset . .aina riidellään maksuista kun toisen päädyn ränni vuotaa
      tai toisella on monta alivuokralaista joten vettä kuluu hurjasti ...josta vesi. laskusta
      sitten käydään vuosikausia jatkuvat txt.viestit erimielisyydestä .
      eikä asuntoaan saa myytyä jos toinen tekee kiusaa .

      kumpikin vastaa yhdessä tulevista remonteista eikä mitään saa tehdä omin lupinensa . ok.taloissa saa
      sentään tehdä jotakin ilman lupia eli perusylläpitoa . saat maalata talosi kun tahdot .
      ei tarvii kysyä toisten mielipidettä . ..ja otta vuokralaisen joka maksaa remontit ...

      paras asua vuokralla niin pääsee muuttamaan muualle ...tosin kusipäitä riittää
      kaikkialla ...suo siellä vetelä täällä ...

      muuta ennakkoluulottomasti mihin tahansa ...et voi arvuutella tulevia ongelmia ..

    • ent.paritalo.asukas

      Asuttiin aiemmin 8 vuotta paritalossa, eikä meillä ollut koskaan mitään ongelmia.
      Lumityöt tehtiin omilta puolilta ja yhteiseltä alueelta teki se, joka ennätti. Jos olin lumihommissa, niin aina siihen naapuri tuli kaveriksi ja toisin päin. Jos naapuri oli talvilomalla, niin tehtiin lumityöt myös hänen puoleltaan.
      Kesälomalla ollessa leikattiin toistemme nurmikot ja kasteltiin kukat.
      Molemmilla oli hätävara-avain toistemme asyuntoon, sitä pari kertaa tarvittiinkin.
      Vesi maksettiin kulutuksen mukaan, oli päämittari sekä molemmilla omat mittarit.
      Yhtiöjärjestys laitettiin kokonaan uusiksi. Käytännössä taloyhtiön vastuulle jäi vesikatto, ulkoseinät sekä vesiputket mittarille asti ja viemärit. Käytännössä kaikki muu oli omalla vastuulla - ulkoikkunat, ulko-ovet, kaikki vesikalusteet, omat vesijohdot, mäkätilat, keittiö, ilmanvaihto jne.. Ihan niin kuin omakotitalossa.
      Yhtiövastiketta ei ollut, vaan kaikki vakuutus, jätehuolto, kiinteistövero, nuohous yms. laskut maksettiin 50 / 50 %. Naapuri hoiti isännöitsijän hommat ja minä enempi pikku korjauksia yhteiseksi hyväksi.

      Paritalossa ei mielestäni kannata kaveerata naapurin kanssa. Jos naapuri ei ole kaveri, niin ei tule riitaakaan. Poikkeustapauksia tietysti on, mutta näin pääsääntöisesti. Hyvät välit täytyy tietysti olla, mutta unohtakaa ne naapurissa kyläilyt ja yhdessäolo - alkoholin käytöstä puhumattakaan.

      • elämän_realiteetit

        > unohtakaa ne naapurissa kyläilyt ja yhdessäolo - alkoholin käytöstä puhumattakaan.

        Vaan mitäs sitten tehdään, kun naapuri ei unohda käyttää alkoholia. Silleen vähän reilummin? Tai jos naapuri on sitä mieltä, ettei mitään kannata koskaan ikinä korjata, koska ennenkään ei ole tarvinnut?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      134
      10022
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2914
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      183
      2715
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      24
      2087
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      16
      1852
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1669
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      17
      1570
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      17
      1530
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      13
      1528
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe