Tarvitaanko muotoilun korkeakouluopetusta

valmistuskin_lähtee

Tarvitseeko muotoiluala oikeasti korkeakoulutasoista opetusta? Mihin muotoilun tohtoreita tarvitaan?

1

190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muotoilun koulutushan vastaa vaativaa tuotesuunnittelytyötä. Esim. Kahdesta samasta tuotteesta paremmin muotoiltu ostetaan. En oikeastaan osaa sanoa itse tohtorintitteliin liittyen, mutta luulisin että he tekevät alaan liittyvää tutkimusta - perustutkimusta yliopistossa, yrityksissä soveltavaa. Hehän myös kirjoittavat kirjoja ja tuovat muotoilua ja sen uusia trendejä massojen luettavaksi. He toimivat myös opettajina, asiantuntijoina jne. Muotoiluala kehittyy koko ajan. Muotoilualalla pitää ottaa huomioon moni asia ja erityisesti muotoilijan pitää mm. tietää jotain markkinoinnista, tietysti olla kädentaitoa ja luovuutta (innovaatio-sana pyörii joka koetehtävässä), pitää oikeastaan vähän filosofiaa osata, psykologiaa, kieliä, pitää osata soveltaa tietoa.

      Muotoilulla on merkitystä esim. yritysten myynnissä (esim. Apple:n tuotteet on muotoillut teollinen muotoilija) ja sen merkitys tulee kasvamaan kilpailun koventuessa. Nykyään jo puhutaan että muotoilijan ammatti on insinöörin ammattiin verrattuna melkein samalla viivalla - insinööri vastaa tuotteen teknisestä toimivuudesta ja esim. teollinen muotoilija luo tuotteelle ulkoasun joka "myy". Muotoilijan pitää siinäkin ottaa huomioon monta asiaa: muotokieli, esteettisyys, innovaatio (muotoilija saattaa jopa määritellä tuotteelle muodon jonka mukaan insinööri kaikki tekniset seikat suunnittelee), materiaali, ergonomia, taloudellisuus (pitää tuoda voittoa).

      Katsopa vaikka kännykkääsi: sisältä se on täynnä virtapiirejä ja elektroniikkaa josta on vastannut insinööri, ulkoa kännykkä on usein litteä, kosketusnäytöllinen, silmää miellyttävä jne. tästä vastaa muotoilija.

      Muotoilu- sanana on sateenvarjotermi, siitä pitää erottaa käsityöteollisuus, taideteollisuus ja teollinen muotoilu. Käsityöteollisuudessa työskentelee käsityöläiset: artesaanit, artenomit list goes on. He usein valmistavat uniikkiesineitä tai pieniä sarjoja ja ne usein tehdään perinteisesti. Taideteollisuuteen kuuluu kaikki tavarat mitä näet esim. Elloksen kuvastossa. Arabia-muvit, Iittala-lasit, Aalto-vaasit. Korut. Siis periaatteessa yksittäiset tai pieneen teolliseen tuotantoon tarkoitetut astiastosarjat, uniikit huonekalut yms. Teollinen muotoilu tähtää siis kaikista näistä eniten suoraan teolliseen tuotantoon: näissäkkin kaikki teollisesti ja tehokkaasti valmistetut perusastiat, haarukat, veitset, paistinpannut, kattilat mutta myös kännykät, autot, kahvinkeittimet, televisiot.

      Muotoilussa vaaditaan nykyään myös ekologisuutta ja sosiaalista vastuuta. Muotoilija voi esim. suunnitella kehitysmaihin uuden ja tehokkaamman vedenpuhdistusjärjestelmän tai suunnitella ergonomisempia hoitosänkyjä vanhustenhoitoon tai helppokäyttöisempiä elektronisia sairaalalaitteita. Nämä on ehkä niitä vaativampia.

      Muotoilijat tekevät yhteistyötä mm. insinöörien ja arkkitehtien kanssa.

      Tässäpä.

      T: Opiskeluaan aloitteleva teollinen muotoilija

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2830
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      104
      2065
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      993
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe