Quadrokopteri ja internet...

etänä_kuvaa

Kyllä, antakaas kun selitän...

Ajatuksissa kangertelee projekti jossa jotain seuraavaa:

Hankitaan riittävän laadukas quadrokopteri jossa kamera. Kuvamateriaalin siirto tavalla tai toisella varmaankin suorana käytännön syistä, lue edelleen.

Rakennetaan kopterille vaikka vanerista, alumiinista ym. platta elikkäs laskeutumisalusta, jossa lataamisen mahdollistavat piikit tai vastaavat löytävät tiensä kopterin oikeisiin paikkoihin. Myös esim. jalasten kautta lataaminen voisi tulla kyseeseen. Laskeutumisalusta voisi olla rakennettu jonkinlaisin ohjurein tms. jotta kopteri varmasti laskeutuu oikein ja pääsee latautumaan. Kyllä, voi olla valaistulla ympyröidyllä H-kirjaimella vaikka parvekkeella.

Mainittu kuvamateriaalin siirto livenä, koska haaveena olisi ohjata kopteria etänä jollain käyttöliittymällä netissä (ja palauttaa se lataukseen platalleen). Ohjaus etänä jossain toisaalla varmaan vaatii suurella varmuudella reaaliaikaisen kuvan eikö totta. Joku android- tms. kännykkäohjaus ei varmaan toiminnallisuudeltaan täytä kaikilta osin vaatimuksia?

Eikös tällainen systeemi hakkaisi kiinteästi pultatut, olkoonkin käänneltävät valvontakamerat kun voisi ajaa vaikka millaiseen normikameran katvealueeseen ja asioiden taakse? Onkos jotain tällaista jo valmiina saatavilla? Varmaan kertoisi kulkijoista, myrskytuhoista ja ylipäänsä keleistä ihmisten mökeillä kiinnostavalla tavalla.

Koko ajan korostan myös että kyse on ajatusleikin kaltaisesta projektista. Haluaisin silti uskoa että tekniikka tämän mahdollistaa. Muita pulmia sen sijaan voivat ihan hyvin olla esim. vandaalit, myrskyt (siispä sääasema!), kaikenlaiset vikatilanteet ja yllätykset, netin takkuaminen ym. Toki autonomisiakin etäsysteemejä tulee ajoittain käydä paikan päällä huoltamassa ja korjaamassa. Itsediagnostiikka ja vikasietoredundanssi puolestaan ovat leipäheittoni toisaalla jo muutenkin.

7

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etänä_kuvaa

      Kiinnostava M-määräys, kiitoksia. Vaan ei oikeastaan rajoite, kun asiat järjestetään tuon mukaisesti. Lentolupakirjan puuttuminenkin on rajoite lentämiselle, vaan senkin saa sentään hankittua kuka vaan kelvollinen.

      Ylipäänsä määräysten ja lakien suojassa toimiminen ei maadoita mitään ainakaan laittomana. Siinä mielessä määräysten noudattaminen antaa kerrassaan vapauden toimia, mutta nyt puhutaankin jo muista kuin teknisistä vaikeuksista.

      Ymmärsinkö määräyksestä oikein, että 3 kilon lentoonlähtöpaino on lennokin painoraja, jonka ylittyessä (25 kiloon saakka) kyse on miehittämättömästä ilma-aluksesta?

      • Hunttila

        Mites meinaat järjestää sen tähystäjän sinne jokaiselle lennolle?


      • etänä_kuvaa

        Määräys ei suoranaisesti kiellä lennättämistä ilman suoraa näköyhteyttä tai tähystäjää. Tarkkaan kun tavaa on homma mahdollisesti järjestettävissä.

        Eikös ehto ettei lennetä väkijoukon yllä sovi kesämökille jolla ei parhaillaan itse vietä aikaansa? Toki jos joku joukkio onkin leiriytynytkin pihamaalle... jokamiehenoikeudet eivät kai sentään kävele ilmailumääräysten yli? Tämäkin on osoitus siitä että pulmat tulevat muualta kuin tekniikasta.


      • helppo_nakki
        etänä_kuvaa kirjoitti:

        Määräys ei suoranaisesti kiellä lennättämistä ilman suoraa näköyhteyttä tai tähystäjää. Tarkkaan kun tavaa on homma mahdollisesti järjestettävissä.

        Eikös ehto ettei lennetä väkijoukon yllä sovi kesämökille jolla ei parhaillaan itse vietä aikaansa? Toki jos joku joukkio onkin leiriytynytkin pihamaalle... jokamiehenoikeudet eivät kai sentään kävele ilmailumääräysten yli? Tämäkin on osoitus siitä että pulmat tulevat muualta kuin tekniikasta.

        > Määräys ei suoranaisesti kiellä lennättämistä ilman suoraa näköyhteyttä tai tähystäjää. Tarkkaan kun tavaa on homma mahdollisesti järjestettävissä.

        Joo, erittäin helpostikin!

        "Määräyksen OPS M1-32 mukaan määräyksen yleisistä vaatimuksista poikkeava toiminta tulee suorittaa tarkoitusta varten erikseen varatulla alueella eli vaatii erillisen ilmatilavarauksen. Varatulla alueella voidaan suorittaa esimerkiksi näköyhteyden ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa (BVLOS). Ilmailulain 9 §:n mukaan miehittämätön ilma-alus saa poiketa lentosäännöistä muulta ilmailulta kielletyllä tai miehittämättömän ilma-aluksen lennättämistä varten erotetulla alueella, jos poikkeava menettely on suunniteltu ja toteutetaan siten, ettei lentoturvallisuutta vaaranneta."


    • kuvaa_menneisyydestäkö

      Lisää mietteitä:
      Tiedossani on, että satelliitteihin perustuvassa internet-yhteydessä esiintyy vaihtelevaa viivettä, ns. latenssia. Kuvansaanti ja siihen perustuvat ohjauskäskyt ohjautuisivat siinä tapauksessa menneisyyteen, mikä saa aikaan sangen kiinnostavia ajatuksia. Tietenkin esim. jokin kriittinen väistöliike voisi toki tulla myöhässä... silti; tällä järjestelyllä saisi siis "tavallaan" manipuloitua menneisyyttä? Tämähän on eri asia kuin "vain" katsoa jotakin aiempaa tallennusta, tässähän suorastaan osallistutaan menneisyydessä tapahtuneen lennon tapahtumiin. Stemmaako? Oli sallittua/mahdollista tai ei.

      Näin, jos ajatellaan vaikka että etäohjattu kopteri ja ohjauspaikka olisivat maapallon eri puolilla satelliittiyhteydessä ohjauskäskyjen ja kuvansaannin suhteen.

    • Olenko_edes_kansalainen

      Ja nyt, tuoreena tietona Trafi on todella herännyt. Oliko monikin pöljä isi hommannut rääkyvälle rääpäleelleen lentävän lelun josta ei ollut mitään tajua kellään, siispä suoraan vaan toista kaaliin ensi lennolla? Samaan aikaan valtakunnasta ei tietenkään löydy yhtään vastuuntuntoista isiä tai lennättäjää tietenkään.

      Ja: osaako joku ilmailulakeja ja/tai EU-lainsäädäntöä tunteva tulkita voiko Suomi sooloilla näissäkin lakiasioissa jotka jo ulkoistettiin kertaalleen Brysseliin? Suomi on ainutlaatuinen tässä lennokkihelikopteriasiassa ja onpa hienoa taas. Jos yleiseurooppalaiset ilmailumääräykset (JAR/JAA tjsp.) todella ovat YLEISeurooppalaiset, Suomi kuuluu Eurooppaan ja EU:lla on jotakin virkaa ylipäätään voiko samaan aikaan harmonisointia tavoitteleva EU sallia Suomen sooloilut, tässäkin? Tietenkin: paikallistason ekstra-kuristamiset (vaan ei vapautukset) ovat "jäsenmaakohtaisia" tjsp.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5259
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4715
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3006
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1757
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1730
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1643
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1571
    Aihe