Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lapsettomuushoitoihin julkiselle puolelle

LapsetonEtelä-Suomesta

Minkälaisia kokemuksia teillä muilla on lapsettomuushoitoihin pääsemisestä julkiselle puolelle?

Meillä prosessi alkoi kesäkuussa, kun otin yhteyttä paikalliseen terveyskeskukseen. Sieltä sanottiin aika tylysti, ettei kesäaikaa tällaisiin paneuduta, mutta laitettiin sentään jonoon ja päästiin elokuun lopussa käymään oma lääkärin juttusilla. Mitään ennakko-ohjeistusta ei saatu, joten katsoin yksityisen klinikan ohjeista, mitä tietoja tarvitaan ja että molempien pitää olla paikalla.

Lääkäri ihmetteli, kun mieskin oli mukana. Kuulemma yleensä ihmiset eivät tiedä, että näin pitää olla (no, ei kai, kun sitä ei kukaan kerro!). Kovin kiinnostunut lääkäri ei asioistamme ollut ja oli myös pihalla, miten asiassa edetään. Sanoi, että Helsinkiin pitää ainakin miehen mennä omalla kustannuksella yksityiselle tutkittavaksi eikä osannut sanoa, kuka kirjoittaa mahdollisiin lapsettomuustutkimuksiin lähetteen. Ei myöskään maininnut, missä kaikissa tutkimuksissa ja labroissa pitää jo käydä.

Hoitaja sitten perästä ilmoitti, ettei menekään meidän piikkiin tuo Helsingin keikka vaan kunta maksaa sperma-analyysin. Hoitaja myös sanoi tuloksen tulevan terveyskeskukseen, samaa sanottiin yksityiseltä klinikalta. Sen sijaan kukaan ei edelleenkään maininnut, että miehen pitäisi käydä myös labroissa. Lopulta viikkoja myöhemmin miehelle soitettiin, miksei asiaa ollut hoidettu. Joo, meidän vika taas, kun pitäisi hoitohenkilöstön ajatukset osata lukea ja kaikki tietää valmiiksi.

Minun tutkimukseni sujuivat asiallisesti, mutta sen enempää hoitajat kuin lääkäritkään eivät osanneet sanoa, miten edetään. Kukaan ei kerro labratuloksia, sperma-analyysin tulos on edelleen hukassa ja lähetettä eteenpäin ei voida kirjoittaa, kun oma lääkärikin on vaihtanut työpaikkaa. Kumpikin on asiasta soitellut ja aina vaan varataan uutta soittoaikaa lääkärille, joka taas vetkuttaa ja valittelee, ettei voi tehdä mitään. Alkaa mennä usko siihen, että ikinä päästäisiin mihinkään hoitoihin asti.

Kuuluuko tämän tosiaan olla näin vaikeaa? Millaisia kokemuksia teillä muilla on? Ja onko hyviä vinkkejä, millä tuohon toimintaan saisi jotain tolkkua? Tuntuu, että lääkärit kohtelevat meitä kuin rikollisia ja mistään ei saa tukea. Oma jaksaminen alkaa loppua jo tässä vaiheessa, kun koko ajan saa taistella eikä mikään etene.

2

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Parhaillaanhoidoissa

      Hei, pyydä/vaadi terveyskeskuksesta lähete hormonipoliklinikalle (varmaankin HYKS tapauksessasi). Terveyskeskuksen pitäisi sitä ennen tosiaan tehdä teillä tietyt kokeet (esim. perusverenkuva, sukupuolitautitestit) joita ennen eivät todnäk kirjoita lähetettä. Hormonipoliklinikilla tekevät tarvittavat puuttuvat kokeet ennen mahdollisten lapsettomuushoitojen aloittamista (luulisin, että esim. kuukautiskierron kartoitus tehdään vasta siellä, sekä katsotaan että munatorvet ovat auki). Itse menimme ensin yksityiselle puolelle tekemään kokeita (minulle mm. kuukautiskierron kartoitus eli millaiset horminiarvot eri kuukautiskierron vaiheissa, veriarvot jne. ja miehellä sperma-analyysi) ja teimme julkisella tarvittavat sukupuolitestit (pyysimme terkkarilta lähetteen testeihin, ainakin klamydia tarvitaan, muistelen että myös HIV). Marssimme sitten tulosten kanssa terveyskeskukseen joka teki lähetteen HYKSiin. Mutta nuo tarvittavat kokeet on saatava tehtyä myös julkisella puolella, eli ei niiden tekemiseksi ole pakko mennä yksityiselle puolelle - me teimme niin koska halusimme heti kokeisiin ilman odottelua. Olkaa sitkeitä ja vaatikaa tarvittavia kokeita ja sitten lähetettä. Tsemppiä!

    • jkhkkkk

      Itsellä kokemus Lappeenrannasta, ihan hyvin toiminut. Varasin ajan perhesuunnitteluneuvolaan, kun oltiin miehen kanssa valmiita asian hoitamiseen. Aika oli terveydenhoitajalle, joka neuvoi puhelimessa, että mies mukaan ensimmäiselle käynnille. Otti PAPAn käynnillä ja esitiedot, varas ajat labroihin ja lääkärille ja miehelle opasti sperma-analyysin teon, joka piti maksaa itse koska niitä tehdään kaupungissa vain yksityisellä. Mukava ja kannustava ihminen. Lääkärikäynti oli aivan läpihuutojuttu, katsoi ultralla ja kirjoitti lähetteen naistentaudeille. Aika tuli nopeesti, reilun kuukauden päähän. Siihen mennessä syy oli selvillä ja hoidot aloitettiin heti, ilman icsiä ei lasta tule. Tutkimusmielessä yksi inseminaatio ja lähete eteenpäin. Nyt jonossa, icsi tehdään Helsingissä. Jos ei olis niin selvää vikaa, pitäisiä tehdä kolme inseminaatioita ennen lähetettä eteenpäin.
      Mulle ei tehty edes munanjohtimien aukiolotutkimusta, kun ei ole mitään tulehduksia tms. Ainoa mistä en oo oikein ollut tyytyväinen on se, että esim. alkoholin käytöstä on kysytty kolme kertaa, mutta kertaakaan ei oo neuvottu miten vähän sitä pitäis juoda. Labrat käytiin läpi ja varmistettiinkin osittain. Minkäänlaista keskusteluapua tai kysymystä että miltä tuntuu, ei ole esitetty. Ehkä myöhemmin.
      Meitä helpotti tieto, ettei tarvi väkisin yrittää enää. Muutenkaan lapsi ei ole mikään pakkomielle; elämä jatkuu vaikka ilmankin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2257
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1407
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1374
    8. 52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe