Onko tällainen työsopimus täysin laillinen?

Ihmettelen354787

Hei,

Täällä kirjoittelee vielä vähän naivii ja tietämätön, nuori työntekijä.

Olen ollut töissä jo tässä yksityisfirmassa vähän aikaa ja tänä iltana sitten tarkastelin työsopimustani.

Seuraavat kohdat pistivät silmään:

Kuukausittainen palkka on 2000e/kk - määräytyy tehtyjen työtuntien perusteella kuukausittain

Työtunnit: (tässä kohdassa ei lue mitään muuta) kuin että työtuntien minimimäärää ei ole sovittu. (mitään varsinaisia työtunteja ei siis lue missään, ei missään sopimuksessa)

Kaikki sairaslomakorvaukset, lomarahat yms jätetty aika lailla täysin auki, lukee vain (englanniksi) että "determined by the applicable Collective Agreement"


Palkkaa olen aina saanut bruttona 1600e, ja vaikka alustavasti työtunneiksi oli sovittu 6h päivässä (120h/ kk), niin en ole ikinä saanut mitään ylimääräisistä työtunneista. Esim jos teen töitä 140/kk niin palkka on täysin sama.

Kesti 6kk oikeasti istahtaa alas ja lukea työsopimus läpi, ja kieltämättä tunnen itseni nyt vähän tyhmäksi.

10

151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eineehdi

      Selviääkö tilinauhastasi mitään, onko pomo maksanut kaikki maksut mitä kuuluu?

      Liity nyt ammattiliittoon, itsemaksavana jäsenenä, laita paperille ylös kaikki tehdyt tunnit ja mene liittoon kysymään neuvoja.

      Ehkä on kuitenkin paras toimia niinkuin ennenkin tai voit menettää työpaikan vaikka pomosi olisi väärin tehnytkin,
      jos menetät työsi niin liitto kyllä saa jälkikäteenkin sinulle kuuluneen palkan maksuun.
      Jos työajaksi on sovittu 6h päivässä niin kuuluuhan muista tunneista ylityökorvaus,
      tuo on kyllä hieman outoa kun sinulla on kuukausipalkka, ja silti lyhennetty työaika,
      voihan olla että saat nuo tehdyt tunnit vapaana jossain kohdin.

      Kuulostaa siltä ettei pomosikaan tunne työsopimuksia, niin on usein pienillä yrityksillä, työehtosopimukset ja lait on monimutkaisia,
      ja niihin perehtyminen vie paljon aikaa.

      • Ihmettelen354787

        Hei,

        Se tässä lähinnä kummastuttaa eniten, että työsopimuksessa lukee:

        Monthly salary 2000e/kk

        Ja palkkalaskelmassa:

        Peruspalkka 1600e


        En ole matemaatikko, mutta mihin 400e katoavat?

        Koska kun tulin tänne töihin, niin puhe oli tosiaan 6h/päivässä, 5 päivää viikossa
        ja 2000e/kk palkasta.

        Tämä kieltämättä vähän kummastuttaa.


      • rtfdbvc
        Ihmettelen354787 kirjoitti:

        Hei,

        Se tässä lähinnä kummastuttaa eniten, että työsopimuksessa lukee:

        Monthly salary 2000e/kk

        Ja palkkalaskelmassa:

        Peruspalkka 1600e


        En ole matemaatikko, mutta mihin 400e katoavat?

        Koska kun tulin tänne töihin, niin puhe oli tosiaan 6h/päivässä, 5 päivää viikossa
        ja 2000e/kk palkasta.

        Tämä kieltämättä vähän kummastuttaa.

        Vaikuttaa siltä, että työsopimuksesi on tehty jostain netistä kopsaistulle valmiille mallille, jota ei ole kunnolla jaksettu yrittää ymmärtää, ja sovittaa/täydentää firmaa ja työntekijää vastaavaksi. Se ei anna työnantajastasi kauhean imartelevaa kuvaa.

        Tuosta työsopparista tosiaan ei oikein nyt käy ilmi, että mitä on sovittu, ja kun sotket sekaan vielä "puhe oli" -juttua, niin aika vaikea on saada käsitystä, mitä oikeasti on sovittu. Tietysti suullinen sopimuskin on pätevä, mutta jos vaikka nyt oikeuteen mennään, niin kyllä se kirjallinen muoto on se, mikä katsotaan toteennäytetyksi.

        Jotta tuosta nyt saisi jotain käsitystä, niin pitäisi tietää seuraavat asiat:
        - Mistä alasta on kyse?
        - Mikä työehtosopimus (se Collective Agreement)?
        - Onko sinulla muodollista koulutusta alalle?
        - Tehdäänkö töitä jonkin työvuoroluettelon mukaan, vai sen mukaan mitä esimies sanoo? Vaihtelevatko työtunnit palkkakausittain?

        Helpointa olisi, jos lisäksi kopsaisit koko sopimuksen tekstin tänne mahdollisimman tarkasti, tietysti yksilöivät tiedot poistaen.

        Näillä nyt täällä olevilla tiedoilla tuota on varsin mahdoton arvioida muuten kuin että harvinaisen puutteelliselta työsopparilta vaikuttaa paikallisen sopimisen osalta. Se, että sairaslomakorvaukset, lomarahat yms. on jätetty maininnalla työehtosopimuksesta, sen sijaan on ihan tavallista. Miksipä niitä kopioimaan sinne työsoppariin, kun ne on TES:ssa mainittu.

        Yleisesti ottaen 2000 euron bruttopalkka 120 kuukausitunnilla on jo aika hyvä palkka, jos rivien välistä lukemani pitää paikkansa, että olet nuori, vähän "kesätyöntekijämäisesti" palkattu ammattiinkouluttamaton duunari. Se tekee 16,7 €/h. Tietysti se voi sisältää kiinteät työaikahaitat ja lomakorvaukset, mutta näillä tiedoilla mahdoton sanoa.


    • tarkkanakuinporkkana

      Kysyppä pomoltasi mitä työehtosopimusta (TES) noudatetaan.... hommaa liitolta sitten tämän alan tes ja lue se, niin tiedät mitä laki sanoo teidän alalla.....liity mielellään siihen liittoon joka on lähempänä teidän alaa ja kirjaa tosiaan kaikki ylös..työtunnit ja pävät ja määrät.....tulevaisuuttasi varten

    • Kuukausipalkkaasi taidetaan skaalata. Täysi kuukausipalkka (2000e) tulisi täysillä tunneilla ja koska teet vain 6h/päivä on bruttosi 1600e/kk. Täydet tunnit olisi tällöin 7,5 h/päivä.

      Työpäivien määrä vaihtelee kuukausittain yleensä välillä 20-23. Kuukausipalkkalaisen työtunnit vaihtelevat tällöin välillä 120-138 kuukausittain. Olet siis tehnyt normaalisti töitä ja saanut normaalin kuukausipalkan. Vaikea sanoa, oletko tehnyt 2 tuntia ylitöitä vai mistä erotus (140-138) tulee.

      Työnantajasi (yritys) ei ilmeisesti ole suomalainen yhteisö. Heillä saattaa olla jokin yleinen työsopimusmalli, jota käytetään pohjana kaikissa valtioissa, missä toimipisteitä sijaitsee. Mallista on sitten tehty puutteellinen käännös suomeksi, joka sinänsä voi toimia työsopimuksena.

      Yleensä kuukausipalkkasopimuksissa on jonkinlainen laskentamalli palkan määräytymiseen suhteessa työtunteihin. Tässä tapauksessa mitään laskentamallia ei anneta, vaan todetaan suoraan kuukausipalkan määrä.

      Ensimmäiseen kysymykseesi vastaten, työsopimuksesi on laillinen. Siinä viitataan soveltuvaan työehtosopimukseen, jonka löytäminen on mahdotonta ilman tarkkaa tietoa toimialastasi. Työehtosopimuksen lisäksi työehtojasi koskee myös työsopimuslaki, vaikkei siitä olisi sopimuksessasi mitään mainintaa. Voimassa olevat lait ja työehtosopimus täydentävät työsopimustasi.

      Vaikka työsopimus-otsikon alla olisi ainoastaan allekirjoituksesi, sovellettaisiin sopimukseen hämmästyttävää määrää lakeja ja asetuksia.

      Kertomasi perusteella koet, ettei palkkasi vastaa sopimukseen kirjattua eikä sopimusneuvotteluissa sovittua.

      Sopimuksessasi lukee "kuukausipalkka 2000e, määräytyy tehtyjen työtuntien perusteella". Näkisin, että normaalin pituista työpäivää vastaa tämä 2000e/kk. "Työtuntien minimimäärää ei ole sovittu". Tämä tarkoittanee, että myös lyhkäisemmästä päivästä kuin normaalista työpäivän pituudesta on mahdollista sopia.

      Teet lyhyempää päivää (6h) kuin normaali työpäivä (7,15-7,75h), tästä syystä sinulle myös maksetaan kuukausittain pienempää palkkaa kuin täyden työpäivän tekeville.

      Ota yhteyttä liittoosi, esitä asiasi ja valmistaudu yleislakkoon.

    • jotainpientä

      Toisin kun täällä on kerrottu, säännöllinen työaika on lain mukaan 8h/vrk ja 40h/vk, näiden ylittävät työt ovat ylityötä. TES:ssa on voitu ja usein on myös sovittu lyhyemmästä työajasta mutta se selviää omasta TES:tasi. TES työajan ylitys mutta alle lain mukaisen ei ole ylityötä vaan lisätyötä, josta voidaan kyllä maksaa sama korvaus kuin ylityöstä, jos TES niin sanoo, mutta muuten normaali tuntipalkka. Työsopimuksen tuntimäärän ylittävä työ on myös lisätyötä mutta ellei se ole samalla TES-lisätyötä, siitä ei yleensä makseta korotettua palkkaa.

      Miten olet tehnyt ylimääräiset tunnit? Hieman joka päivä vai joka viikko?
      Tietääkö työnantajasi (palkanlaskija), että et ole saanut mielestäsi kaikkia palkkojasi?

      • MitesLasket

        Ylimääräisistä tunneista vielä:
        Mitä niistä on sovittu? Maksetaanko ulos 1:1, ovatko ylityötä vai liukumia? Ovatko ne työtuntilistaukseen merkittyjä tunteja?

        Toinen asia on se, että kuukausipalkkalaisella kuukauden työtunnit vaihtelevat palkan pysyessä samana. Esim. tänä vuonna helmikuussa oli 20 työpäivää ja lokakuussa 22 työpäivää. Kuukausipalkalla oleva henkilö saa molemmilta kuukausilta saman palkan, vaikka tuntimäärä on eri.


      • htgfnbv

        Jos siteeraa lakia, niin kannattaa varmaankin siteerata ihan kunnolla:

        6 §
        Yleissäännös

        Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa.

        Viikoittainen säännöllinen työaika voidaan järjestää myös keskimäärin 40 tunniksi enintään 52 viikon ajanjakson aikana.


        Lisäksi on säännökset esimerkiksi jaksotyöajasta, moottorikulkuneuvon kuljettajan työajasta, koko maanpiirin kattavan järjestön sopiman työehtosopimuksen mukaisesta työajasta ja vieläpä poikkeuksellisesta säännöllisestä työajasta.


        Enintään 8h/vrk ja 40h/viikko on siis yksinään liiallinen yleistys, ja tästä yleissäännöksestä olevien poikkeuksien ansiosta tietyn päivän työtuntimäärä tai tietyn viikon kokonaistyötuntimäärä voi olla jotain ihan muuta olematta vielä ylityötä.


    • jotainpientä

      Mutta jos ei ole mitään mainintaa tai sopimusta muusta, tulee sovellettavaksi mikä?

      • trfger

        Edelleen mahdoton vastata kun ei tiedä aloittajan alaa ja työnantajaa. Jos työnantaja kuuluu yhdistykseen, joka on solmiut työehtosopimuksen, niin kyllä se velvoittaa vaikka siitä ei erikseen mainintaa olisikaan työsopparissa. Ja vaikka ei kuuluisikaan tällaiseen järjestöön, niin montaa alaa sääntelee yleissitova työehtosopimus. Jos nyt sitten löytyisikin työnantaja, joka ei kuulu mihinkään työehtosopimuksen solmineeseen järjestöön, eikä alalla ole yleissitovaa työehtosopimusta, niin vain työsopimus ja työaikalaki olisivat suuntaviittoina. Tuolloinkin toki samankaltaisten alojen tesseistä voitaisiin hakea osviittaa jos oikeudessa arvioitaisiin mikä oli oikein ja kohtuullista.

        Ei sitä ihan turhaan tässä yhteiskunnassa osa juristeista erikoistu työoikeuteen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      138
      1698
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      113
      1325
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1212
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1137
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      189
      930
    6. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      83
      885
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      94
      847
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      829
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      778
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      137
      702
    Aihe