Viiltely = huomiohuorausta?

cuttingforattention

Olen kovasti ihmetellyt tätä vallalla olevaa käsitettä, että viiltely olisi aina huomiohuorausta. Huomiohuoraushan tarkoittaa sellaista toimintaa, joka saa muut ihmiset huomaamaan huomiohuoran ja reagoimaan huomionhakuun jollain tavalla.

Aika vaikeaa on reagoida sellaiseen mitä ei näe, koska faktahan on että 90% viiltelijöistä peittää ne jäljet ja tekee kaikkensa, ettei niitä vain huomattaisi. Toisaalta jotkut voivat muka vahingossa näyttää jälkiään, jotta heidän ahdistuksensa ja paha olonsa huomattaisiin ja joku kysyisi, onko heillä varmasti kaikki hyvin. Tämäkään ei minusta ole huomionhakua siinä mielessä, että tarkoitus on vain viestittää muille että ei voi hyvin ja saada apua pahaan oloonsa.

Onko se mikään ihmekään, että viiltely pyritään niin kovasti piilottamaan? Jos asiasta kertoo muille - vaikka kyseessä olisi kaksistaan parhaan ystävän kanssa tehty tunnustus vuosien harkinnan jälkeen - on huomiohuora. Jos jäljet näkyvät - vaikka vain vahingossakin - on huomiohuora. Ja jotenkin tuntuu siltä, että ihan vain se että viiltelee, vaikka kukaan toinen koko maailmassa ei siitä tietäisi, tarkoittaa huomiohuorausta.

Minä en ymmärrä, joten toivon että joku selittäisi.

11

176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EnYmmärräItsekään

      En osaa selittää kun en itse viiltelyä huomihuorauksena pidä. En ole viillellyt tai tunne ketään kuka olisi viillellyt, mielipiteeni vain nyt on tämä koska mitä vittua?! Viiltely on itsetuhoisuutta. Se viittaa siihen, että ihmisellä ei ole kaikki hyvin, hän on onneton ja tarvitse apua! Tuskin kukaan itseään viiltelemään jotta saisi huomiota sillä tavalla. Ehkö huolehtivaa ja auttavaa ihmistä he kaipaavat, mutta tuskin he sillä tavalla ajattelevat että hei MÄ VIILTELEN NIIN KAIKKI HUOMAA MUT OMG ... Ei näin, idiootit.

    • dturfygkuhuj

      No ihmisten on vaikeaa ymmärtää viiltelyä, et miksi sitä tehdään. Heidän mielestään ainoa selitys sille on se, että viiltelystä saa jälkiä, joita voi esitellä muille kerjäten samalla sääliä. Enkä yhtään ihmettele, onhan se vaikee uskoo että viiltelystä saa mitään muuta irti.

      • pistäämiettimään

        On vaan niin monta kertaa selitetty ne ihan tieteellisesti todistetut fakat, että miksi siitä saa hyvää oloa. Onko noilla jotain vikaa luetunymmärtämisessä?


      • mitenmuutenkaa
        pistäämiettimään kirjoitti:

        On vaan niin monta kertaa selitetty ne ihan tieteellisesti todistetut fakat, että miksi siitä saa hyvää oloa. Onko noilla jotain vikaa luetunymmärtämisessä?

        No ei sitä voi ymmärtää jos siihen ei voi samaistua, ei "normaali" ihminen saa viiltelystä mitään muuta kuin kipua.


      • wtfffff

        Siis viiltely laukaisee valppaus tilan jonka jälkeen kehoon vapautuu adrenaliiniä ja sen jälkeen endorfiiniä joka tuottaa hyvää oloa ja muuten viiltelet kerran ja voit jäädä koikkuun terään


      • tieteilijät

        Totta. Keho toteaa että ei hemmetti, nyt on joku tiikeri hyökännyt kimppuun kun tuolla lailla vuotaa verta, vapautetaan siis adrenaliinia joka pistää meidät taistele tai pakene -tilaan että ei jouduta sen syömiksi. Ja hetken päästä: nyt taitaa tilanne olla ohi, laitetaas vähän endorfiinia että palaudutaan normaaleiksi. Sivuvaikutuksena tulee ihmeen rauhallinen ja mukava olo. Endorfiini on kehon omaa onnellisuushuumetta. Viiltelyn tuomaan mielihyvään on siis ihan tieteellinen selitys.


    • maremamma

      Minä satuttelin itseäni vaikean eron aikana ihan tahallani: Tuntui hyvältä, kun fyysinen kipu ikään kuin peitti psyykkisen pahoinvoinnin.

    • entinen.viiltelijä

      Itse viiltelin joskus ja se tosiaan tuotti hyvää oloa, voin henkisesti pahoin ja olin masentunut. Häpesin arpiani jo silloin ja häpeän niitä yhä.
      En todellakaan silloin esitellyt niitä, että minut huomattaisiin !!
      "Huomiohuoraus" on keskenkasvuisten teinien kehittämä juttu. Eivät ymmärrä mistä puhuvat...
      Toki on joitakin ihmisiä jotka tekevät lähes mitä vaan, että heidät huomattaisiin. Itse pidän sitäkin vain keinona saada apua ongelmiin ja/tai yksinäisyyteen.
      Tällä hetkellä eräs tuttavani viiltelee ja hänellä on muitakin samoja ongelmia kuin minulla vuosia sitten. En voi muuta tehdä kuin kertoa omista kokemuksistani ja siitä mihin se johti, miltä tuntuu nykyään.
      Jos joku viiltelee tai huomaatte kavereissanne "naarmuja" älkää missään tapauksessa naurako tai haukkuko huomiohuoraksi !
      Olkaa mieluummin tukena ja kunnon kavereita, tai jos ette siihen pysty niin pyrkikää hakemaan ko. ihmiselle apua muualta...

    • 12v.viilteliä

      Anna mä selitän

      Se viillon tuottama fyysinen kipu antaa viilteliälle helpotusta henkisiin tuskiin
      Itse viiltelen osaksi veren takia
      Mulla viiltely on kaikkee muuta ku huomion hakuu en edes ytä jälkiäni
      Jos joku näkee ja kysyy.. käännyn vain pois ja sanot et selitän myöhemmin (en koskaan)
      Normaaleilla ihmisellä viiltely on huomion huorausta
      Siitä ei vaa pääse mihinkään
      Viilteliä ei ole ylpeä jäljistä vaan toivoo niiden katoavan mutta tekee silti lisää
      Jne.

    • Oma kantani tuohon on että tosiaa viiltely ei ole huomiohuorausta vaan merkki kuin paha olla sillä henkilöllä on(itse tilanteessa) ... Ja se et joillekkin viiltely tuo hetken helpotuksen ja oon kuulu viilteleviltä ihmisiltä että sen kun näkee ku veri valuu ni se paha olo häviää ja itse sitä mieltä että no joo se helpottaa hetken mut loppuen lopuks tekee kipeetä. Mut ei ihmisii voi tuomita siitä ja arvet kertoo elämästä. Ja sillä ketä viiltelee pitäs olla vahva tukiverkosto jotka antaa sen avautua ja kertoo miltä hänestä tuntuu-

    • jgswyuolbvxdtuolbzsqqyup

      No...meitä on monen junaan :)
      suurin osa viiltelijöistä on tuollaisia yllä mainittuja, se tuo hyvää oloa ja pelkäävät jäävänsä kiinni.

      sit on toki sellasii, jotka vetää käteen punaset naarmut ja kävelee koulun käytävillä topissa ja on sillee "mä oon viiltelijä. Tiiän et niin ei sais tehä, mut on vaan pakko! (Ihastunut huokaus yleisössä)"
      Mut se on kyl aika epäyleistä :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      453
      2341
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      238
      2086
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1602
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1581
    5. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1361
    6. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      53
      1355
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      152
      1345
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      52
      1236
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      68
      1115
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      101
      1069
    Aihe