elääkö Siiri Angerkoski?

pp-fani

Elääkö vielä tuo mainio Justiina-emäntä Puupää-leffoista, eli Siiri Angerkoski? Mainio komedienne, en muuta sano! Liekö jatkanut näyttelemistä pitkään Puupää-elokuvien jälkeen? Onko esim. 60-70-luvuilta muita leffoja joissa Siiri näyttelijänä?

Onko Siiristä tehty muita tv-dokumentteja/haastatteluja?

7

3893

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hhhhhhhhh

      Jos 1902 syntynyt Siiri Angerkoski eläisi, olisi hän yksi Suomen vanhimmista elossa olevista ihmisistä. Valitettavasti hän uinui pois jo 1971.

      Siiri Angerkoski on tehnyt näyttelijänä pitkän uran. Hän aloitti Porin teatterissa 1920. Siiri Angerkoski näytteli vuosina 1920 – 37 mm. Jyväskylän Työväen Näyttämöllä, Viipurin, Porin, Turun, Tampereen ja Helsingin teattereissa. Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin elokuvarooleistaan.

      Siiri Angerkoski (o.s. Palmu) teki debyyttinsä lyhytelokuvassa Pikku myyjätär (1933), joka muistetaan legendaarisen Georg "Molli-Jori" Malmsténin ainoana ohjaustyönä. Hän on esiintynyt yli sadassa elokuvassa, mm. SF-paraati, Me tulemme taas, On lautalla pienoinen kahvila, Pekka Puupää -elokuvat.
            
      Siiri ja Kaarlo Angerkoski oli ensimmäisiä näyttelijöitä Suomessa, jotka siirtyivät päätoimisesti elokuva-alalle. Suomen filmiteollisuus kiinnitti Angerkosket vuonna 1938 kokopäivätoimisiksi ja kuukausipalkkaisiksi näyttelijöiksi. Siiri Angerkoski toimi kiinnitettynä näyttelijänä vuoteen 1963. Hänen miehensä Kaarlo Angerkoski kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1939, (hänen esiintyy vielä kesällä 1939 filmatussa SF-paraatissa).

      Siiri Angerkoski on tunnettu rehevän huumorin tulkitsijana, hänen "parinaan" monissa elokuvissa oli Aku Korhonen, mm. SF-paraatissa Siiri ja Aku laulavat duettona. Me tulemme taas elokuvassa Aku (Alpertti) riiastelee Siiriä (Kaisaa). 40-luvulla Siiri Angerkoski esitti mm. Suomisen perheen taloudenhoitajaa, Hildaa Suomisen perhe -elokuvissa. Ja tietysti 1950-luvulla Siiri Angerkoski oli mm. Pekka ja Pätkä -elokuvien loistava Justiina.

      Sota-aikana tehtiin elokuvia, mutta näyttelijät kierivät myös viihdyttämässä joukkoja. Myös Siiri Angerkoski oli mukana sota-ajan viihdytystoiminnassa. Esim. Maan Turva -järjestö järjesti rintamilla joitakin esiintymisiä, joissa vierailivat mm. Aku Korhonen Lapatossuna sekä Siiri Angerkoski.

      Myös sodan jälkeen suomalaiset näyttelijät kiersivät ahkerasti kaikenlaisissa iltamissa, niin Siiri Angerkoskikin. Elokuvien kuvaustahti oli melkoinen, esimerkiksi vuonna 1954 Siiri Angerkoski esiintyi ainakin kuudessa elokuvassa.

      Elokuvatuotantojen välillä Siiri Angerkoski vieraili eri teattereissa ja 60-luvulla häntä nähtiin myös tv:ssä. Hän esiintyi mm. tv-sarjoissa Sisarukset (Aarne Tarkaksen ohjaama tv-sarja 6.9.1965-6.8.1966) ja Tarinatalo (Toini Vuoriston Tarinatalo 5.1.1966-4.6.1969).

      Siiri Angerkoski siirtyi valtion taiteilijaeläkkeelle vuonna 1969. Vuonna 1970 Angerkoski näytteli tv-elokuvassa Aliisa. Aulikki Oksasen käsikirjoittama ja tekstistään Pohjoismaiden tv-näytelmäpalkinnon vuonna 1972 saanut Aliisa (1970) on karu kuvaus köyhän eläkeläisen arjesta 70-luvun Suomessa. Elokuva kertoo Aliisan (Siiri Angerkoski) elämäntarinan, johon on nivottu tavallisen ihmisen näkökulmasta tehty historiakatsaus 1900-luvun vaihteesta 70-luvulle. Angerkosken roolisuoritus oli hieno ja koskettava. Työ jäi hänen viimeiseksi.

      Siiri Angerkoski kuoli Helsingissä 28.3.1971

      • Erkki

        Korrektia kai olisi kertoa että tämä tieto oli kopioitu yleltä?


    • 0007

      Ei todellakaan elä enää. Kuoli jo kauan sitten korkeassa iässä. Oli ehkä liikaa leimautunut Justiinaksi, vaikka olisi ollut kykyjä muuhunkin. Kerran TV:stä tuli elokuva, muistaakseni nimeltä Alisa, jossa Siiri esitti vakavaa roolia.

    • erkki69

      hei haloo!! miten se vois elää jos sille on pidetty jo hautajaiset?? ONKS SUL AIVOI!! sehä olis jo ainaki 105 voutias!! sehän kuoli vatsasyöpään 70-luvulla!!! ja teki viimesen leffansa jonka nimi oli "ALIISA" !! siinä leffas se oli ihan sika laiha eikä se pystyny syömäänkää mitää!! siit on tullu jo dokumentti!! joskus viime kesänä tai alkusyksynä!!!!

      • hän olisi n. 103 vuotias.


      • Isomamma

        Näillä palstoilla sopii kysyä kaikenlaista, jopa ilman että googlettaa kaikki tiedot itse ensin. Asiallinen kysymys ansaitsee asiallisen vastauksen.


    • mää vaan

      siiri angerkoski on näytellyt monissakin elokuvissa, kylläkin sivurooleissa! esim. kaivopuiston kaunis regina, köyhä laulaja, vain laulajapoikia, sf-paraati....
      siinä muutamia, jotka itse muistan!

      upea ja valloittava näyttelijä!!!!!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      133
      1342
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1195
    3. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      26
      846
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      156
      832
    5. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      746
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      150
      733
    8. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      728
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      27
      588
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      575
    Aihe