Parallaksivirhe

hyyutt

Morjens ampujat. Olen hankkimassa pienoiskivääriini kiikaritähtäintä ja nyt askarruttaa tuo parallaksin säätö. Tai lähinnä se että löytyykö kyseistä säätöä tähtäimestä.

Olen noita Nikonin Prostaff -tähtäimiä katsellut ja yhdessä mallissa säätö on 10 metristä äärettömään. Harmi vaan kun tähtäin on 3-9x40. Mieluusti ottaisin 4-12x40 tai 3-9x50 putken. Näissä taas parallaksin säätöä ei ole, vaan se on kiinteästi asetettu vajaaseen sataan metriin.

Ja lopultakin itse kysymykseen: Eli vaikuttaako parallaksivirhe kun ammutaan 50-150m matkoilta ja kuinka paljon? Tarkka asetus noissa on 91m. Rata-ammunnan kannalta kyselen, en niinkään metsästyksen.

3

2538

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Radial

      Kiikaritähtäin on vain yhdelle etäisyydelle parallaksivapaa. Yleensä eurooppalaisille 100 m muille 100 yardia. (91m) Halvemmissa variaabeleissa muuttuu parallaksivapaa etäisyys kun suurennusta muutetaan. Kaveri osti Tascon 3-9 parallaksisäädöllä mutta millään asetuksella ei ollut parallaksivapaa. Parallaksivirheen voi eliminoida siirtämällä silmää sen verran taaksepäin että kiikarin reuna-alueella näkyy harmaa rengas. Kun sen keskittää niin että yhtä leveä joka sivulla ei parallaksivirhettä ole. Parallaksivirheen suuruuden voi itsekin tarkistaa. Kivääri niin ettei liiku ja siirtää vain silmää sivusuunnassa. Ristikon liikkuminen silmää siirtäessä maalin päällä kertoo sen että virhettä on sillä etäisyydellä. Noissa 3 tornisissa on yleensä tarkennus vasemmassa tornissa. Kun kuva on hyvä ei ole parallaksi virhettä
      Pienoiskiväärissä voi kiikarissa olla suurta parallaksivirhettä lyhyillä etäisyyksillä. Jopa niin paljon että kannattaa ampua vain avotähtäimillä.

    • laxpara

      Jos haet kiikaria pääasiassa rata-ammuntaan, niin 40mm etulinssi riittää oikein hyvin. Itselläni ei ole parallaksikorjausta busnellin elite 3-9x40 putkessa enkä sitä ole kaivannut. Jos silmän osaa keskittää kutakuinkin aina samalla tavalla, niin esim. piekkarin luodin lentoradan takia etäisyyden arvioinnin virheet ovat suuremmat kuin parallaksin.

      • Radial

        Parallaksivirhe voi olla paljon suurempi lyhyillä etäisyyksillä kuin mikään muu vithe. samoin kasvaa se kun ylitetään parallaksivapaa etäisyys. Se on sattuma miten kiikari asettuu ellei vedä silmää taaksepäin niin että se harmaa rengas näkyy joka sivulla yhtä leveänä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe