Parallaksivirhe

hyyutt

Morjens ampujat. Olen hankkimassa pienoiskivääriini kiikaritähtäintä ja nyt askarruttaa tuo parallaksin säätö. Tai lähinnä se että löytyykö kyseistä säätöä tähtäimestä.

Olen noita Nikonin Prostaff -tähtäimiä katsellut ja yhdessä mallissa säätö on 10 metristä äärettömään. Harmi vaan kun tähtäin on 3-9x40. Mieluusti ottaisin 4-12x40 tai 3-9x50 putken. Näissä taas parallaksin säätöä ei ole, vaan se on kiinteästi asetettu vajaaseen sataan metriin.

Ja lopultakin itse kysymykseen: Eli vaikuttaako parallaksivirhe kun ammutaan 50-150m matkoilta ja kuinka paljon? Tarkka asetus noissa on 91m. Rata-ammunnan kannalta kyselen, en niinkään metsästyksen.

3

220

Vastaukset

 • Kiikaritähtäin on vain yhdelle etäisyydelle parallaksivapaa. Yleensä eurooppalaisille 100 m muille 100 yardia. (91m) Halvemmissa variaabeleissa muuttuu parallaksivapaa etäisyys kun suurennusta muutetaan. Kaveri osti Tascon 3-9 parallaksisäädöllä mutta millään asetuksella ei ollut parallaksivapaa. Parallaksivirheen voi eliminoida siirtämällä silmää sen verran taaksepäin että kiikarin reuna-alueella näkyy harmaa rengas. Kun sen keskittää niin että yhtä leveä joka sivulla ei parallaksivirhettä ole. Parallaksivirheen suuruuden voi itsekin tarkistaa. Kivääri niin ettei liiku ja siirtää vain silmää sivusuunnassa. Ristikon liikkuminen silmää siirtäessä maalin päällä kertoo sen että virhettä on sillä etäisyydellä. Noissa 3 tornisissa on yleensä tarkennus vasemmassa tornissa. Kun kuva on hyvä ei ole parallaksi virhettä
  Pienoiskiväärissä voi kiikarissa olla suurta parallaksivirhettä lyhyillä etäisyyksillä. Jopa niin paljon että kannattaa ampua vain avotähtäimillä.

 • Jos haet kiikaria pääasiassa rata-ammuntaan, niin 40mm etulinssi riittää oikein hyvin. Itselläni ei ole parallaksikorjausta busnellin elite 3-9x40 putkessa enkä sitä ole kaivannut. Jos silmän osaa keskittää kutakuinkin aina samalla tavalla, niin esim. piekkarin luodin lentoradan takia etäisyyden arvioinnin virheet ovat suuremmat kuin parallaksin.

  • Parallaksivirhe voi olla paljon suurempi lyhyillä etäisyyksillä kuin mikään muu vithe. samoin kasvaa se kun ylitetään parallaksivapaa etäisyys. Se on sattuma miten kiikari asettuu ellei vedä silmää taaksepäin niin että se harmaa rengas näkyy joka sivulla yhtä leveänä.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  176
  3512
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1072