Kasvatuksen aloitus?

MouseDiary

Olen harkinnut hiirten kasvattamista. Kokemusta näistö on jo lemmikkinä, mutta ajattelin vain aluksi kasvattaa lemmikkitasoisia, joita voisi käyttää asialliseen ruokakasvatukseen.

Olen lueskellut paljon kantavan hiiren ruokavaliosta jne mutta on pari kysymystä.

1. Paras tapa tappaa pinkit? Seinään iskeminen vai niskat nurin?
2. Miten hiilidioksidikammiota käytetään oikea oppisesti? Lasketaan hiilidioksidi, hiiri pönttöön, päästetään ilmat ulos, lisää hiilidioksidia ja hiiri kuolee?
3. Voiko yli viikon ikäiset tappaa pöntössä?
4. Onko hiirten menekki suuri? Ei, en aio tehtailla hiiriä, vaan mielenkiinnosta.
5. Leimaako ihmiset minut typeräksi tytöksi joka leikkii hiiriparkojen hengillä? Olen 12-v, ja olen omistanut hiiriä jo pitkään, olen tutustunut kasvattajiin ja yksi hiiri on epäviralliselta ja toinen on Mephala'silta. Olen lukenut aiheesta paljon, ja eräs ihminen voisi olla tukikasvattaja.

Ajattelin että alottaisin 5 naaraalla (kolme on tällä hetkellä lemmikkinä, eikä ne sovi jalostukseen rakenteen ja iän takia!) Ja 1-3 uroksella. Haluaisin kasvattaa eveniä, värillä ei ole väliä, koska en vielä pyri standardin mukaisiin hiiriin.

7

322

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 77487

   Anteeksi, munulla ei ole kokemusta kasvattamisesta saati lopettamisesta, mutta hiirten ostamisesta ja toisen eläimen kasvattamisesta kyllä.
   Ehdottomasti voit kasvattaa, jos on aikuinen kasvattaja neuvomassa ja opettamassa. Toki sinun pitää ottaa selvää niin monesta asiasta kuin voit ja ehkä odottaa hetken aikaa, sillä tuossa iässä monilta lopahtaa kiinnostus. Uskon kyllä, että tiedät ettei ole mikään leikin asia tuo kasvattaminen, vaan vakavaa ja vastuullista puuhaa. Mutta jos nuorena aloittaa ja opiskelee esim genetiikkaa, niin varmasti pääsee pitkälle myöhemmin.

   Ruokahiirille on kysyntää, täytyy vain löytää ostajat. Itse ostan mieluiten kasvattajilta suurempia määriä kerrallaan, 20-50 kappaletta. Pinkit on meillä se suosituin hiirimalli, mutta isotkin menee.

  • MouseDiarys

   Okei :)

   En aio vielä lähiaikoina aloittaa, koska ajattelin että pitäisi opetella edes jotkut alkeet genetiikasta. Esimerkiksi sen oman kuvion genetiikka ja periytyminen, ja hiukan katsella jos joku kasvattaisi juuri sitä kuviota. Olen kiinnostunut splashedista ja evenistä, koska hiiret olisi (oletettavasti) helppo tunnistaa, ja tietenkin nätti kuviointi.

   Millä tavalla pinkit saa lopetettua siististi? Ilmeisesti ruuvimeisseli painetaan niskaan, hännästä kiinni ja kova nykäisy ja silloin pitäisi kai napsahtaa ranka. Pitäisi varmaan kysellä asiantuntevilta ihmisiltä :D

   PAHIN KYSYMYS:
   Miten kasvattajat tunnistaa hiiret? Eli jos siis poikaset on kaikki pewejä, niin miten? D:

   • entinenhiiristisi

    Pinkkien lopetustapoja on useampia, mutta minkä hyvänsä valitsetkin, niin kannattaa pyytää jotakuta ensin näyttämään. Itse lopetin karsitut pinkit vielä kasvattaessani siten, että löin pieneen muovipussiin laitetut pinkit rivakasti seinään. Henki lähtee taatusti kertaheitolla, joten mikään ei voi mennä pieleen. Oikean voimakkuuden löytää kokeillessa, sillä liian kovaa lyödessä pinkeistä ei jää jäljelle mitään pakastettavaa...

    Tuskin saman tasoisia pewejä pienenä kovin moni toisistaan tunnistaakaan. Kuviolliset ja tietysti samanvärisetkin tunnistaa toisistaan helposti silloin, jos poikueessa on "laatueroa".

    Aloituksessa kerrot haluavasi aloittaa lemmikkitasoisilla hiirillä kasvattamisen, vaikka tarkoitus on kasvattaa ruokahiiriä. Minä en näe tuossa yhtään mitään järkeä. Ensinnäkin näyttelyhiiret (englantilaistyyppiset) ovat lemmikkitasoisia huomattavasti isompia, joten saat hiiret lopetuskokoon nopeammin ja aikuisetkin kelpaavat isompien käärmeiden ruokintaan. Lisäksi näyttelyhiiret ovat oman kokemukseni (ja sitä on rutosti) mukaan huomattavasti lemmikkitasoisia mukavampia käsitellä. Näyttelyhiiriä kasvattavat eivät todellakaan pidä linjoissaan sellaisia hiiriä, jotka kimpoilevat joka paikkaan ja purevat ihmisiä, joten sellaisia ei jalostukseen ole käytetty. Sen sijaan lemmikkihärpäkkeitä kasvattavat eivät ole kiinnittäneet tuohon asiaan samalla tavalla huomiota, joten todella usein törmää pureviin ja muutenkin huonosti käyttäytyviin lemmikkihiiriin. Varsinkin ruokakasvatajilla on usein tuollaisia kasvatuksessa. Tuo ero on ihan oikeasti selvästi huomattavissa, jos on ollut erilaisten hiirien kanssa paljon tekemisissä. Englantilaistyyppisiä hiiriä kasvattavilta saa keskimäärin mukavampia hiiriä.

    Hiilaripöntöstä on esim. hiirifoorumilla vaikka kuinka paljon asiaa, joten mene nyt ensitöiksesi sieltä lukemaan. Pääpointti on kuitenkin siinä, että pöntön kantta pidetään hieman raollaan ja pöntöön päästetään hiilaria, jolloin se puskee ilman ulos raotetusta kannesta. Sitten vain hiiri sisään ja lasketaan vielä hiilaria kansi hieman raollaan ja kun olet varma, ettei pöntössä ole ilmaa, niin kansi kiinni ja odotat kymmenisen minuuttia ennen sen avaamista.

    Muista, että alle 10 päivän ikäisillä poikasilla on sukellusrefleksi. Eli alle 10 päivän ikäiset poikaset voivat pidättää hengitystään todella kauan, jolloin hiilaripöntössä lopettaminen kestää aivan liian kauan. Alle 10 päivän ikäisiä ei siis missään nimessä lopeteta hiilaripöntössä.

    Kyllä hyvälaatuisia ruokahiiriä menee paljon, mutta koska kuolleiden hiirien hinta on hyvin pieni siihen nähden, miten paljon hiirien ylläpitoon menee rahaa, niin et sinä viidellä naaraalla pääse edes omillesi. Muista, ettei hiirinaaraalla saa teettää kuin max 3 poikuetta ja niidenkin välillä on oltava toipumisaikaa. Kyllähän monet ruokakasvattajat tehtailevat naarailla paljon enemmän poikueita, mutta sellainen on niin kuvottavaa toimintaa, etten käärmeitä omistaessani voinut edes ajatella hankkivani ruokahiiriä keneltäkään muulta. Siksi kasvatin hiiret itse, jotta tiesin tarkalleen, miten ne elämänsä ovat eläneet.

    Jollei sinulla ole aikuista tukena ja jollet ole ottanut selvää ensin kaikesta mahdollisesta, niin äkkiä sinun ikäinen voi jonkinlaisen leiman harrastajien keskuudessa saada. Jos kuitenkin olet opiskellut aiheesta tarpeeksi ennen kuin ainuttakaan poikuetta kasvatat, niin sitten ei pitäisi olla mukisemista. Esim. huoltajasi on kuitenkin oltava taustatukena, sillä tuohon harrastukseen kuuluu olennaisena osana eläimien lopettaminen.

    Jos tosiaan olet aloittamassa viidellä naaraalla, niin valitse ehdottomasti vain yksi kuvio, jota kasvatat. Sen enempään ei tuolla määrällä riitä materiaalia, jollet sitten ala kasvattamaan juuri niitä hölmöjä lemmikkihärpäkkeitä. Kuten sanottua, niin kovin kummoisia määriä ei tuollakaan vielä myyntiin saa, sillä jotain on henkiinkin jätettävä, jotta kasvatukseen käytettäviä hiiriä riittää jatkossakin.

    Suosittelen lämpimästi siirtymään täältä hiirifoorumin puolelle kyselemään, jollet ole sinne vielä rekisteröitynyt.


  • MouseDiary

   Olen rekisteröitynyt hiiriforkalle, ja aiheita lueskellut.Tuolla ruokahiiri jutulla tarkoitin että voin myydä niitä ruokahiirikasvatukseen. Lemmikkijutulla tarkoitin, että hiiri ei välttämättä täyttäisi standardia, mutta olisi luonteeltaan hyvä lemmikki, eli ei sätky, säikky, pureva, viiksenpurija tai agressiivinen. Anteeksi, jos sait väärän käsityksen.

   Älä aliarvioi minua iän perusteella. Tiedän jo luettelemasi asiat, ja tuttu epävirallinen kasvattaja voi näyttää minulle joitakin käytännön asioita. En ole itse päättänyt, haluanko splashedia ollenkaan. Even on se ykkönen.

   • entinenhiiristi

    "Tuolla ruokahiiri jutulla tarkoitin että voin myydä niitä ruokahiirikasvatukseen. Lemmikkijutulla tarkoitin, että hiiri ei välttämättä täyttäisi standardia, mutta olisi luonteeltaan hyvä lemmikki, eli ei sätky, säikky, pureva, viiksenpurija tai agressiivinen."

    Mikä tuossa sitten olisi se pointti? Käytännössä siis kasvattaisit lemmikkihiiriä, joita voisit lemmikkikotien lisäksi myydä ruokakasvattajille. Minulle jää edelleen epäselväksi se, miksi sinä kasvattaisit hiiriä, joita tässä maassa riittää todella paljon muutenkin. Jollei tarkoitus ole pitää silmällä yhtään standardia, niin miksi kasvattaa? Ruokakasvattajilla ei ole pulaa hiiristä, varsinkaan lemmikkitasoisista, joten ei heistä asiakkaiksi ole. Jos eläinmäärää aikoo lisätä, vaikka eläimistä ei varsinaisesti pulaa ole, niin jokin pointti siinä lisäämisessä tulisi mielestäni olla.

    "Älä aliarvioi minua iän perusteella. Tiedän jo luettelemasi asiat, ja tuttu epävirallinen kasvattaja voi näyttää minulle joitakin käytännön asioita."

    Nyt tämä menee todella hämmentäväksi. Missä kohtaa minä olen sinua aliarvioinut ikäsi perusteella? Ja jos tiedät luettelemani asiat, niin miksi kysyit? Kaikki luettelemani asiat liittyvät olennaisesti esittämiisi kysymyksiin. Ikävää, jos en siltikään voinut olla avuksi. Jos kysymyksiin vastaaminen on sinusta aliarvioimista, niin tuhlaan selvästi aikaani vastatessani sinulle. Anti siis olla.


  • MouseDiary

   Hiiret olisivat siis PÄÄASIALLISESTI lemmikkejä, minulle ja muille. Heitin vain sen ruokajutun, en tiedä oikeasti että ostetaanko multa siihen käyttöön, mutta lisäsin sen vain siihen.

   Mulla on omissa papereissa oppimisvaikeus ja tekstin ymmärtäminen ja lukeminen on hiukan hankalaa. Saattaa tulla välillä sammakkoja suusta, jos luen jotain väärin. Minusta tuntui että kirjoitit jotenkin nihkeästi, minua "vastaan".

   Poikueita tuskin tulee paljon vuodessa, joten se poikastelu on tavallaan "sivutoimi" hiiriharrastuksen kanssa. Miksi tehdä poikueita, joita maa on "pullollaan"? En nyt sanoisi että pullollaan, kanien tilanne on oikeasti pullollaan. Poikueet on satunnaisille ihmisille lemmikeiksi ja minulle lemmikkejä. Haluan tutustua syvemmin hiiriin ja saada kokemusta, ja yrittää saada oikeasti kesyjä hiiriä. Niin monta sätkykakaraa on mun luona kasvanut, että haluan oikeasti vaikuttaa siihen luonteeseen.

   Standardin mukaisuus ei oo vielä lukkoon lyöty, pitäisi tutkia että kuinka kaukana näyttelyt on, miettiä kuinka monta pyörähtäisi vuodessa ja mitä kuviota lähtee työstämään. Jos saan näyttelyasiat kuntoon, niin sitten on eri asia. Pitäisi vaan ratkaista miten hiiret saa kulkeutumaan ja onko mahollista löytää joku henkilö joka vois mennä mun kanssa sinne, joku aikinen hiiristi.

   • MouseDiary

    Joo hups mitäpäs oon sekoillu nyt D:

    Luin viestisi uudestaan, ja äsken jotenkin luin sen hutiloiden, ja vedin rajut johtopäätökset.

    Taidan ottaa sen evenin, ja nyt jonkun aikaa keräillä tietoa sen periytymisestä ja näyttelyistä. Ja kerätä rahaa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maailman suurin sanomalehti: Sanna Marin on coolein poliitikko

   Sanna saa taas ylistystä maailmalla. Ja mikäs siinä, onhan hän ylivoimaisesti paras pääministeri Suomen historiassa. https://www.iltalehti.fi/ulkomaa
   Maailman menoa
   681
   5897
  2. Sanna Marinin UUSI sähellysvideo julki. Iljettävää ja kuvottavaa katseltavaa

   En olisi uskonut että näen maamme pääministeristä näin puistattavan videon. Jos jäljellä oli vielä ripaus arvovaltaa ja kunnioitusta pääministeriä koh
   Maailman menoa
   731
   5729
  3. Mihin aikaan tulee Marinin eroilmoitus huomenna?

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cc979c9c-c331-42f5-afe6-d30bdb869e3a Yksityiset pikku bileet, taustalla kuuluu: v*ttu tästä tulee hyvä olo. Jau
   Maailman menoa
   305
   3784
  4. Sanna Marin juhlii humalassa haarat levällään

   Kuvat tulivat vihdoin julki. Melkoinen pienen lapsen äiti.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   347
   3388
  5. Petteri Orpo väläyttää leikkauksia: 'Me joudumme säästöihin ja sopeutukseen'

   Jätti-inflaatio sähkö, polttoaineet, ruoka ym. kallistuu hurjasti ja Petterin kokoomus haluaa leikata, ja kokoomuksen tuntien leikkauksien painotus ni
   Maailman menoa
   303
   2789
  6. "Bile-Sanna" lempinimen saanut Sanna Marin selittelee: "Tiesin kyllä, että minua kuvataan, mutta..."

   Bile-Sannan bailuvideo on saanut pääministerin myrskyn silmään. Mitä mieltä olet, pitäisikö pääministerin saada olla ihan tavallinen ihminen ja juhlij
   Maailman menoa
   357
   2527
  7. Parveketupakointi

   Tupakoija on itsekäs ja piittaamaton muista asukkaista, parvekkeella tupakoijan savu kulkeutuu useisiin lähistöllä oleviin asuntoihin. Ei ole mukavaa
   Maailman menoa
   235
   1916
  8. Kerrotko mies mikä minussa on vikana?

   Kun, et kerran lähesty?
   Ikävä
   207
   1615
  9. Mulla on ikävä sua

   Se on paisunut ihan valtavaksi ja täyttää mun koko pään. Naiselle
   Ikävä
   64
   1484
  Aihe