Kasvatuksen aloitus?

MouseDiary

Olen harkinnut hiirten kasvattamista. Kokemusta näistö on jo lemmikkinä, mutta ajattelin vain aluksi kasvattaa lemmikkitasoisia, joita voisi käyttää asialliseen ruokakasvatukseen.

Olen lueskellut paljon kantavan hiiren ruokavaliosta jne mutta on pari kysymystä.

1. Paras tapa tappaa pinkit? Seinään iskeminen vai niskat nurin?
2. Miten hiilidioksidikammiota käytetään oikea oppisesti? Lasketaan hiilidioksidi, hiiri pönttöön, päästetään ilmat ulos, lisää hiilidioksidia ja hiiri kuolee?
3. Voiko yli viikon ikäiset tappaa pöntössä?
4. Onko hiirten menekki suuri? Ei, en aio tehtailla hiiriä, vaan mielenkiinnosta.
5. Leimaako ihmiset minut typeräksi tytöksi joka leikkii hiiriparkojen hengillä? Olen 12-v, ja olen omistanut hiiriä jo pitkään, olen tutustunut kasvattajiin ja yksi hiiri on epäviralliselta ja toinen on Mephala'silta. Olen lukenut aiheesta paljon, ja eräs ihminen voisi olla tukikasvattaja.


Ajattelin että alottaisin 5 naaraalla (kolme on tällä hetkellä lemmikkinä, eikä ne sovi jalostukseen rakenteen ja iän takia!) Ja 1-3 uroksella. Haluaisin kasvattaa eveniä, värillä ei ole väliä, koska en vielä pyri standardin mukaisiin hiiriin.

7

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 77487

      Anteeksi, munulla ei ole kokemusta kasvattamisesta saati lopettamisesta, mutta hiirten ostamisesta ja toisen eläimen kasvattamisesta kyllä.
      Ehdottomasti voit kasvattaa, jos on aikuinen kasvattaja neuvomassa ja opettamassa. Toki sinun pitää ottaa selvää niin monesta asiasta kuin voit ja ehkä odottaa hetken aikaa, sillä tuossa iässä monilta lopahtaa kiinnostus. Uskon kyllä, että tiedät ettei ole mikään leikin asia tuo kasvattaminen, vaan vakavaa ja vastuullista puuhaa. Mutta jos nuorena aloittaa ja opiskelee esim genetiikkaa, niin varmasti pääsee pitkälle myöhemmin.

      Ruokahiirille on kysyntää, täytyy vain löytää ostajat. Itse ostan mieluiten kasvattajilta suurempia määriä kerrallaan, 20-50 kappaletta. Pinkit on meillä se suosituin hiirimalli, mutta isotkin menee.

    • MouseDiarys

      Okei :)

      En aio vielä lähiaikoina aloittaa, koska ajattelin että pitäisi opetella edes jotkut alkeet genetiikasta. Esimerkiksi sen oman kuvion genetiikka ja periytyminen, ja hiukan katsella jos joku kasvattaisi juuri sitä kuviota. Olen kiinnostunut splashedista ja evenistä, koska hiiret olisi (oletettavasti) helppo tunnistaa, ja tietenkin nätti kuviointi.

      Millä tavalla pinkit saa lopetettua siististi? Ilmeisesti ruuvimeisseli painetaan niskaan, hännästä kiinni ja kova nykäisy ja silloin pitäisi kai napsahtaa ranka. Pitäisi varmaan kysellä asiantuntevilta ihmisiltä :D


      PAHIN KYSYMYS:
      Miten kasvattajat tunnistaa hiiret? Eli jos siis poikaset on kaikki pewejä, niin miten? D:

      • entinenhiiristisi

        Pinkkien lopetustapoja on useampia, mutta minkä hyvänsä valitsetkin, niin kannattaa pyytää jotakuta ensin näyttämään. Itse lopetin karsitut pinkit vielä kasvattaessani siten, että löin pieneen muovipussiin laitetut pinkit rivakasti seinään. Henki lähtee taatusti kertaheitolla, joten mikään ei voi mennä pieleen. Oikean voimakkuuden löytää kokeillessa, sillä liian kovaa lyödessä pinkeistä ei jää jäljelle mitään pakastettavaa...

        Tuskin saman tasoisia pewejä pienenä kovin moni toisistaan tunnistaakaan. Kuviolliset ja tietysti samanvärisetkin tunnistaa toisistaan helposti silloin, jos poikueessa on "laatueroa".

        Aloituksessa kerrot haluavasi aloittaa lemmikkitasoisilla hiirillä kasvattamisen, vaikka tarkoitus on kasvattaa ruokahiiriä. Minä en näe tuossa yhtään mitään järkeä. Ensinnäkin näyttelyhiiret (englantilaistyyppiset) ovat lemmikkitasoisia huomattavasti isompia, joten saat hiiret lopetuskokoon nopeammin ja aikuisetkin kelpaavat isompien käärmeiden ruokintaan. Lisäksi näyttelyhiiret ovat oman kokemukseni (ja sitä on rutosti) mukaan huomattavasti lemmikkitasoisia mukavampia käsitellä. Näyttelyhiiriä kasvattavat eivät todellakaan pidä linjoissaan sellaisia hiiriä, jotka kimpoilevat joka paikkaan ja purevat ihmisiä, joten sellaisia ei jalostukseen ole käytetty. Sen sijaan lemmikkihärpäkkeitä kasvattavat eivät ole kiinnittäneet tuohon asiaan samalla tavalla huomiota, joten todella usein törmää pureviin ja muutenkin huonosti käyttäytyviin lemmikkihiiriin. Varsinkin ruokakasvatajilla on usein tuollaisia kasvatuksessa. Tuo ero on ihan oikeasti selvästi huomattavissa, jos on ollut erilaisten hiirien kanssa paljon tekemisissä. Englantilaistyyppisiä hiiriä kasvattavilta saa keskimäärin mukavampia hiiriä.

        Hiilaripöntöstä on esim. hiirifoorumilla vaikka kuinka paljon asiaa, joten mene nyt ensitöiksesi sieltä lukemaan. Pääpointti on kuitenkin siinä, että pöntön kantta pidetään hieman raollaan ja pöntöön päästetään hiilaria, jolloin se puskee ilman ulos raotetusta kannesta. Sitten vain hiiri sisään ja lasketaan vielä hiilaria kansi hieman raollaan ja kun olet varma, ettei pöntössä ole ilmaa, niin kansi kiinni ja odotat kymmenisen minuuttia ennen sen avaamista.

        Muista, että alle 10 päivän ikäisillä poikasilla on sukellusrefleksi. Eli alle 10 päivän ikäiset poikaset voivat pidättää hengitystään todella kauan, jolloin hiilaripöntössä lopettaminen kestää aivan liian kauan. Alle 10 päivän ikäisiä ei siis missään nimessä lopeteta hiilaripöntössä.

        Kyllä hyvälaatuisia ruokahiiriä menee paljon, mutta koska kuolleiden hiirien hinta on hyvin pieni siihen nähden, miten paljon hiirien ylläpitoon menee rahaa, niin et sinä viidellä naaraalla pääse edes omillesi. Muista, ettei hiirinaaraalla saa teettää kuin max 3 poikuetta ja niidenkin välillä on oltava toipumisaikaa. Kyllähän monet ruokakasvattajat tehtailevat naarailla paljon enemmän poikueita, mutta sellainen on niin kuvottavaa toimintaa, etten käärmeitä omistaessani voinut edes ajatella hankkivani ruokahiiriä keneltäkään muulta. Siksi kasvatin hiiret itse, jotta tiesin tarkalleen, miten ne elämänsä ovat eläneet.

        Jollei sinulla ole aikuista tukena ja jollet ole ottanut selvää ensin kaikesta mahdollisesta, niin äkkiä sinun ikäinen voi jonkinlaisen leiman harrastajien keskuudessa saada. Jos kuitenkin olet opiskellut aiheesta tarpeeksi ennen kuin ainuttakaan poikuetta kasvatat, niin sitten ei pitäisi olla mukisemista. Esim. huoltajasi on kuitenkin oltava taustatukena, sillä tuohon harrastukseen kuuluu olennaisena osana eläimien lopettaminen.

        Jos tosiaan olet aloittamassa viidellä naaraalla, niin valitse ehdottomasti vain yksi kuvio, jota kasvatat. Sen enempään ei tuolla määrällä riitä materiaalia, jollet sitten ala kasvattamaan juuri niitä hölmöjä lemmikkihärpäkkeitä. Kuten sanottua, niin kovin kummoisia määriä ei tuollakaan vielä myyntiin saa, sillä jotain on henkiinkin jätettävä, jotta kasvatukseen käytettäviä hiiriä riittää jatkossakin.

        Suosittelen lämpimästi siirtymään täältä hiirifoorumin puolelle kyselemään, jollet ole sinne vielä rekisteröitynyt.


    • MouseDiary

      Olen rekisteröitynyt hiiriforkalle, ja aiheita lueskellut.Tuolla ruokahiiri jutulla tarkoitin että voin myydä niitä ruokahiirikasvatukseen. Lemmikkijutulla tarkoitin, että hiiri ei välttämättä täyttäisi standardia, mutta olisi luonteeltaan hyvä lemmikki, eli ei sätky, säikky, pureva, viiksenpurija tai agressiivinen. Anteeksi, jos sait väärän käsityksen.

      Älä aliarvioi minua iän perusteella. Tiedän jo luettelemasi asiat, ja tuttu epävirallinen kasvattaja voi näyttää minulle joitakin käytännön asioita. En ole itse päättänyt, haluanko splashedia ollenkaan. Even on se ykkönen.

      • entinenhiiristi

        "Tuolla ruokahiiri jutulla tarkoitin että voin myydä niitä ruokahiirikasvatukseen. Lemmikkijutulla tarkoitin, että hiiri ei välttämättä täyttäisi standardia, mutta olisi luonteeltaan hyvä lemmikki, eli ei sätky, säikky, pureva, viiksenpurija tai agressiivinen."

        Mikä tuossa sitten olisi se pointti? Käytännössä siis kasvattaisit lemmikkihiiriä, joita voisit lemmikkikotien lisäksi myydä ruokakasvattajille. Minulle jää edelleen epäselväksi se, miksi sinä kasvattaisit hiiriä, joita tässä maassa riittää todella paljon muutenkin. Jollei tarkoitus ole pitää silmällä yhtään standardia, niin miksi kasvattaa? Ruokakasvattajilla ei ole pulaa hiiristä, varsinkaan lemmikkitasoisista, joten ei heistä asiakkaiksi ole. Jos eläinmäärää aikoo lisätä, vaikka eläimistä ei varsinaisesti pulaa ole, niin jokin pointti siinä lisäämisessä tulisi mielestäni olla.

        "Älä aliarvioi minua iän perusteella. Tiedän jo luettelemasi asiat, ja tuttu epävirallinen kasvattaja voi näyttää minulle joitakin käytännön asioita."

        Nyt tämä menee todella hämmentäväksi. Missä kohtaa minä olen sinua aliarvioinut ikäsi perusteella? Ja jos tiedät luettelemani asiat, niin miksi kysyit? Kaikki luettelemani asiat liittyvät olennaisesti esittämiisi kysymyksiin. Ikävää, jos en siltikään voinut olla avuksi. Jos kysymyksiin vastaaminen on sinusta aliarvioimista, niin tuhlaan selvästi aikaani vastatessani sinulle. Anti siis olla.


    • MouseDiary

      Hiiret olisivat siis PÄÄASIALLISESTI lemmikkejä, minulle ja muille. Heitin vain sen ruokajutun, en tiedä oikeasti että ostetaanko multa siihen käyttöön, mutta lisäsin sen vain siihen.

      Mulla on omissa papereissa oppimisvaikeus ja tekstin ymmärtäminen ja lukeminen on hiukan hankalaa. Saattaa tulla välillä sammakkoja suusta, jos luen jotain väärin. Minusta tuntui että kirjoitit jotenkin nihkeästi, minua "vastaan".

      Poikueita tuskin tulee paljon vuodessa, joten se poikastelu on tavallaan "sivutoimi" hiiriharrastuksen kanssa. Miksi tehdä poikueita, joita maa on "pullollaan"? En nyt sanoisi että pullollaan, kanien tilanne on oikeasti pullollaan. Poikueet on satunnaisille ihmisille lemmikeiksi ja minulle lemmikkejä. Haluan tutustua syvemmin hiiriin ja saada kokemusta, ja yrittää saada oikeasti kesyjä hiiriä. Niin monta sätkykakaraa on mun luona kasvanut, että haluan oikeasti vaikuttaa siihen luonteeseen.

      Standardin mukaisuus ei oo vielä lukkoon lyöty, pitäisi tutkia että kuinka kaukana näyttelyt on, miettiä kuinka monta pyörähtäisi vuodessa ja mitä kuviota lähtee työstämään. Jos saan näyttelyasiat kuntoon, niin sitten on eri asia. Pitäisi vaan ratkaista miten hiiret saa kulkeutumaan ja onko mahollista löytää joku henkilö joka vois mennä mun kanssa sinne, joku aikinen hiiristi.

      • MouseDiary

        Joo hups mitäpäs oon sekoillu nyt D:

        Luin viestisi uudestaan, ja äsken jotenkin luin sen hutiloiden, ja vedin rajut johtopäätökset.

        Taidan ottaa sen evenin, ja nyt jonkun aikaa keräillä tietoa sen periytymisestä ja näyttelyistä. Ja kerätä rahaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe