mummolle asumistukea

eukorr5

Tilanne on siis se, että yli 70-vuotias mummeli asuu yksin vanhassa omakotitalossa. Pieni eläke ja suuret ylläpitokulut = huono yhdistelmä. Asumistukea ei tietenkään saa kun asuu velattomassa omistusasunnossa.

Voisiko sellainen järjestely onnistua, että mummelin lapset ostaisivat yhteisesti tuon talon, ja vuokraisivat sitä sitten mummelille. Ostohinta tietysti pitää noudattaa yleistä tasoa, sekä myös vuokrahinta noin suunnilleen. Muutoinhan verottaja puuttuu. Yleinen hintataso tuollaiselle okt:lle on täällä maalla noin 30-40 tonnia. Vuokrataso ehkä 300-400 euroa.

Ja kun omaisuusrajaa ei nykyään asumistuessa ole, niin mummeli saisi sitten reilu 300 euron asumistuen kelalta. Omistusasujalla eläkkeensaajan asumistuki jää luokkaan 70 euroa.

Lisäksi perikuntahan ottaisi TOTTAKAI ennakkoperintönä sen ostosumman takaisin itselleen. Ja jos ei onnistu, niin sitten käteisenä riihikuivaa, sukanvarteen. Kuten myös sen vuokrasumman voisi kierrättää takaisin mummelille, käteisenä. Näin mummeli voisi jatkaa asumista kuten ennen, mutta saisi rahaa reilu 230 euroa enemmän kuukausitasolla. Se on paljon rahaa, yksinelävälle mummelille, jolla ei jää nykytilanteessa ruokakauppaan rahaa montaa kymppiä kk.

Miksi ei mene kunnan vuokra-asuntoon? Siksi, että niitä on vain keskustassa, ja hintataso on liian korkea. Jäisi käteen vielä vähemmän rahaa kuin nykyään.

Eikä tässä mitään rikollisia olla. Ärsyttää vain, kun mummeli joutuu kärsimään nälkää.

32

247

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yritättevainhyötyä

      Meillä päin on vanhustenkotiyhdistys joka vuokraa asuntoja edullisesti pienituloisille vanhuksille,vuokra 200e kk,johon saa asumistukea,ja sisältää sähkönkin.Jos vuokraa sukulaisten asuntoa,asumistuki on pienempi.

    • 1120

      Kyllä pienituloinen eläkeläinen saa omistusasuntoon asumistukea, vaikka asunto olisi velatonkin. Omakotitalossahan menoja riittää. Kannattaa laskea kaikki mummon asumismenot, kuten sähkö, vesi, kiinteistövero ym. ja tehdä asumistukihakemus.

    • Petu_

      Alkuperäinen idea toimiva ja kannatettava! Paitsi, että tuota 230e/kk palautusta mummolle ei voi laillisesti tehdä - tai toki voi, mutta se olisi lahjaverotettavaa tuloa mummolle, ja asumistuessakin huomioitavaa.

      Jos mummon tulot pienet, takuueläkkeen luokkaa, niin ei kun mökki lahjoituksella pois ja mummo siihen vuokralle. Tosin taitaisi kuitenkin vuokra olla niin pieni, että ei siihen juurikaan asumistukea saisi :-(

    • miettikääpäpidemmälle

      Kannattaa miettiä sitä, että mummeli siis on nyt 70v. Voi olla, että tulevaisuudessa tarvitsee hoitoa ja valvontaa, siis käytännössä jotain vanhustentaloa/hoitolaitosta tai sitten sellaista tuettua asumista, että on ikään kuin normaali vuokra-asunto, mutta siellä käy aina säännöllisesti hoitaja tai sitten siellä on jotain apuvälineita/turvalaitteita yms. Esim. jos vanhus dementoituu tai ei kykene enää yksin liikkumaan kunnolla tai syömään/peseytymään, käymään kaupassa, hän tarvitsee siihen apua. Silloin ei oikein auta, että asuu jossain metsän keskellä maalla vai käyttekö te sukulaiset siellä sitten hoitamassa mummelia?Entäs jos hän tarvitsee ammattilaisen apua (sairaanhoitajaa, lääkäriä tms.), te ette sitä voi olla hänelle. Eli jossain vaiheessa kuitenkin tarvitsee muuttaa kaupunkiin tai ainakin ihmisten ilmoille. Kaupungeilla on tuettuja asumisvuokrakoteja vanhuksille, kokonaisia talojakin, edullisempaan hintaan kuin normivuokralaiselle. Lisäksi kaupunki voi antaa halvemman vuokra-asunnon kuin normikansalaisille. Asunnot menee käytännössä tiskin alta, hyvällä tuurilla saisitte hänelle sellaisen.

      • Vanharouva53

        Muuten puhut asiaa, mikä kannattaa ottaa huomioon, mutta tähän kirkonkylään tehtiin yksit. kerrostalo vanhuksille, mikä onkin kalliimpi kuin tavalliset vanhat rivitalot! Siellä pitäisi olla mahdollisuus tilata hoitoapua, en tiedä onko käytännössä mikä tilanne.
        Onko siis perikunnan talo kokonaan vai osittain? Lapset voivat ostaa mummon osuuden perikuntaan normaalina irtaimen kauppana. Silloin ei tarvi maksaa (varainsiirto)veroja kiinteistökaupasta. Tarkistakaa asiat vaikka pankkilakimieheltä. Omistaako perikunta talon kokonaan ja mummo puolet perikunnasta vai mummo puolet talosta ja perikunnasta?
        Aiotteko tulevaisuudessa myydä talon pois vai haluaako joku teistä ostaa talon itselleen? Ja sopiiko ratkaisu "lasten" elämäntilanteeseen? Jos joku putoaakin sos.turvan varaan, miten varallisuuden käy?


    • jfosajgpoojg

      ennakkoperinnöstä maksatte veron. vuokrasta maksatte pääomatuloveron 29%. en mummon tuloista tiedä, mutta asumistuen määrän voi tarkistaa kelan sivuilta, mutta tuki ei koko vuokraa siis korvaa, eikä ole tarkoituksen mukaistakaan. annetun esimerkin mukaisella vuokralla tuki jossain ehkä 150 eurossa, tästä se pääomatulovero pois, luokkaa 100€, eli lopputulemana mummo saisi 50€ kuussa ja te ennakkoperintöveron maksettavaksenne.

    • perintököhoukuttaa

      Järkevintä mitä mummo voi tehdä, on myydä mökki ja pitää rahat ihan itse. Muuttaa keskustaan palvelujen ääreen. Sieltä on sitten helppo siirtyä palvelutaloon, kun on tarvetta. Itselläni tuossa alkuperäisessä suunnitelmassa särähti korvaan tuo ennakkoperintö. Miksei mummo voisi nauttia pienestä omaisuudestaan nyt vanhoilla päivillään?

      • ruokarahaa

        Jep. Jos nyt kerran näkee nälkää ja joutuu säästelemään ruoassa, niin omaisuuden muuttaminen rahaksi olisi ihan paikallaan. Perillisille tuo olisi mitättömän pieni summa, mutta mummo voisi viimeiset vuodet syödä kunnolla ja ehkä riittäisi johonkin ylimääräiseenkin.


    • Petu_

      Ap. kertoo, että mummon talon arvo max. 40.000 euroa. Tuon kun antaa ennakoperintönä perillisille (huomaa monikkomuoto), niin ei pitäisi perintöveroa mennä lainkaan, ja pieni aliarvostuskin on sallittua.

      http://www.valtakunta.fi

      • ffykjgsfvkk

        Tuota summaa käyttäen perillisten määrän ollessa 10, ei lahjaveroa mene. Verottaja pitää huolen arvonmäärittelystä. Ensisijainen ongelma skenaariossa on pääomatuloverotus.


    • yhdhd

      Kannnttaa miettiä kuvio uudestaan koska laki sanoo:

      "Asumistuen epääminen tai alentaminen

      Jos henkilö on lahjoittanut omaisuuttaan tai muulla tavalla heikentänyt taloudellista asemaansa siten, että se vaikuttaa hänen oikeuteensa saada asumistukea tai olennaisesti asumistuen suuruuteen, asumistukea ei myönnetä tai se myönnetään sen suuruisena kuin se olisi ollut ilman tällaista menettelyä. Asumistuen epääminen tai alentaminen voi kestää enintään kolmen vuoden ajan laskettuna epäämisen tai alentamisen alkamisesta."

      Kyseessä Laki eläkkeensaajan asumistuesta 18 §.

      Eli eli... jos mummo myy talonsa ja lahjoittaa rahat pois, kyllä se toimita mahtuisi tuon 18 § tarkoittamaan toimintaan? Vai mitä?

      • MyySen

        Toi tarkoittais että 3 vuoden ajan se sais sen n. 70 e/kk sitä asumistukee ja senkö jälkeen sitä isompaa?

        Mut kai se mummokin saa sentää myydä sen kämppänsä sanktioitta?

        Siis jollei lahjoita sitä.


      • RahaaSaaOllaTilillä

        Miksen pitäis lahjottaa ne rahat pois?

        Eikös asumistukee saa vaikka olis 50.000 tilillä?

        Jos se myy sen ok-talon ja pistää rahat tilille tai sijottaa ne jotenkin muuten, niin pitäishän sen sillon saada asumistukee?


    • ajoissaluopuja

      On tää kauheeta,mummelit joutuu nöyryytetyksi,kakki häslää mökin kimpussa.Ja 70v ei ole edes vanha nykyisin. Mummon pitäs itse päättää omista asioistaan jos ei ole edunvalvojaa.

      • mummunpäätös

        Tottakai. Ja jos haluaa mökistään luopua, niin toivottavasti saa rahat omaan käyttöön. Hirvittää lukea miten lapset kehtaakin kärkkyä ennakkoperintöä nälkää näkevältä mummulta. Ja jos nyt mummu haluaa mökissään edelleen asua, niin kannattaisi tosiaan selvittää mahdollisuus saada asumistukea ja toimeentulotukea.


    • eukorr5

      Olipas tullut vastauksia kiitos niistä. Hieman pitää korjata, joillekin tuli käsitys että perilliset kärkkyy ennakkoperintöä. Ei tietenkään. Se ennakkoperintö olisi tietysti kierrätetty takaisin mummolle. Pääpointti tässä oli kaikille nollasummapeli, ja mummolle kelalta lisää ruokarahaa. Perilliset eivät tässä rahallista hyötyä halunneet, vaan mummo. Alunperin koko idea lähti mummolta, jolla on terävä pää ja hoksottimet nykypäivän tasolla.

      Mutta emme kyllä taida tehdä näin, koska taitaa olla niin, että asumistuki olisi alennettu. Plus että perilliset olisivat joutuneet ottamaan pankista lainaa, ja siitä menee aina korkoa. Eli loppupeleissä olisi voinut tulla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ja sitten se verottaja on aina kysymysmerkki. Emme halua kuitenkaan rikkoa lakia, korkeintaan harmaalla alueella, kuten maan tapa on monessa muussakin asiassa.

    • HakekaaEdesSe80e

      Kyllähän asumistukea, ainakin yleistä, saa ok-taloonkin, tosin hirvittävän vähän verrattuna vuokralla asuviin.

      Yleensä ok-talon asumistuki on n. 60-80 e/kk.

    • 099009090909

      Kaikkein helpointa olisi se että mummo laittaisin asunnon myyntiin. Sen voi myydä joko omille sukulaisille tai sitten tuntemattomallekin. Sitten kun se on saatu myytyä, niin mummo muuttaa paikalliseen vanhustentaloon/kunnan vuokra-asuntoon. Jos talosta saadaan huomattavia tuloja (yli 50 000e) niin mummo voi nostaa ne käteiseksi ja alkaa jakamaan perillisilleen sen mukaan kuin tuntee tarvetta. Paras tietenkin olisi että mummo käyttäisi nuo rahat eläkeekseen leveästi lopun elämäänsä ja niistä nauttien, sillä hänhän ne on työllään ansainnut eikä ahneet perijät. Alle 50 000e talletukset tilillä eivät vaikuta eläkeläisen asumistukeen kovinkaan paljoa.

      • eukorr5

        Ongelma onkin siinä, ettei mummo halua asua vuokralla. Se on hänen mielestä rahan heittämistä kankkulan kaivoon. No, niinhän se tietysti tavallaan onkin. Vaikea asia...


      • fjjdvfkgfb
        eukorr5 kirjoitti:

        Ongelma onkin siinä, ettei mummo halua asua vuokralla. Se on hänen mielestä rahan heittämistä kankkulan kaivoon. No, niinhän se tietysti tavallaan onkin. Vaikea asia...

        Mummo vastatkoon elämisensä kustantamisesta itsenäisesti. Menevät rahat kaikilla oikeaan osoitteeseen.


      • OutoMummoKylläTuo
        eukorr5 kirjoitti:

        Ongelma onkin siinä, ettei mummo halua asua vuokralla. Se on hänen mielestä rahan heittämistä kankkulan kaivoon. No, niinhän se tietysti tavallaan onkin. Vaikea asia...

        Jos mummo ei halua asua vuokralla niin tämä koko ketju on täysin turha sillä velattomaan omakotitaloon ei voi saada kovinkaan montaa euroa eläkkeensaajan asumistukea, varsinkin jos on hyvä työeläke.

        Jos mummo itse haluaa asua omassa asunnossaan niin hän sen myös itse maksakoot. Ei valtio voi kaikkea tukea mitä ihmiset vain päättävät tehdä. En minäkään haluaisi asua vuokralla ja haluaisin saada yhteiskunnalta 200e/kk, mutta en vain saa. Mutta en minä siitä järjestelmää syytä.


      • TasaVertainenKohtelu
        OutoMummoKylläTuo kirjoitti:

        Jos mummo ei halua asua vuokralla niin tämä koko ketju on täysin turha sillä velattomaan omakotitaloon ei voi saada kovinkaan montaa euroa eläkkeensaajan asumistukea, varsinkin jos on hyvä työeläke.

        Jos mummo itse haluaa asua omassa asunnossaan niin hän sen myös itse maksakoot. Ei valtio voi kaikkea tukea mitä ihmiset vain päättävät tehdä. En minäkään haluaisi asua vuokralla ja haluaisin saada yhteiskunnalta 200e/kk, mutta en vain saa. Mutta en minä siitä järjestelmää syytä.

        Miksi vuokra-asujat saavat sossusta ja Kelasta jopa yli 1200 euroa JOKA kuukausi?!

        Se tekee vuodessa jo yli 14.400 euroa!

        Miksi muita saisi syrjiä mutta vain vuokralla asujia lelliä?!

        Kuten sähköttä 1,5 vuotta asunutta Armia:

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015121520817887_uu.shtml

        Suomessa on lähes MILJOONA ok-taloa.

        Vuokralla asujat saavat, omistus osakkeissa asujat saavat, jopa ok-talon kaltaisissa paritaloissa asuvat saavat ja as.oy muotoisissa omakotitaloissa.

        Ainoat jotka eivät saa ovat ok-talossa asuvat!

        Suuri osa eläkeläisistä asuu vanhassa homeisessa mummon mökissä, jota on mahdoton saada myytyä (kuten Armillekin kävi).

        Miksi mm. näiden eläkeläisten tulee kärsiä nälkää ja kylmää vain siksi että heidän asumismuotonsa on eri kuin muilla?

        Suomen kansalaisia tulisi kohdella tasavertaisesti!


      • RikkaitaKyykytetään
        TasaVertainenKohtelu kirjoitti:

        Miksi vuokra-asujat saavat sossusta ja Kelasta jopa yli 1200 euroa JOKA kuukausi?!

        Se tekee vuodessa jo yli 14.400 euroa!

        Miksi muita saisi syrjiä mutta vain vuokralla asujia lelliä?!

        Kuten sähköttä 1,5 vuotta asunutta Armia:

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015121520817887_uu.shtml

        Suomessa on lähes MILJOONA ok-taloa.

        Vuokralla asujat saavat, omistus osakkeissa asujat saavat, jopa ok-talon kaltaisissa paritaloissa asuvat saavat ja as.oy muotoisissa omakotitaloissa.

        Ainoat jotka eivät saa ovat ok-talossa asuvat!

        Suuri osa eläkeläisistä asuu vanhassa homeisessa mummon mökissä, jota on mahdoton saada myytyä (kuten Armillekin kävi).

        Miksi mm. näiden eläkeläisten tulee kärsiä nälkää ja kylmää vain siksi että heidän asumismuotonsa on eri kuin muilla?

        Suomen kansalaisia tulisi kohdella tasavertaisesti!

        Niin on!

        Minäkään en saa sossusta tai kelasta penniäkään, vaan pitää omalla palkalla elää. On tämä Suomi sitten ihmeellinen maa!!!


      • villaa.ylle
        TasaVertainenKohtelu kirjoitti:

        Miksi vuokra-asujat saavat sossusta ja Kelasta jopa yli 1200 euroa JOKA kuukausi?!

        Se tekee vuodessa jo yli 14.400 euroa!

        Miksi muita saisi syrjiä mutta vain vuokralla asujia lelliä?!

        Kuten sähköttä 1,5 vuotta asunutta Armia:

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015121520817887_uu.shtml

        Suomessa on lähes MILJOONA ok-taloa.

        Vuokralla asujat saavat, omistus osakkeissa asujat saavat, jopa ok-talon kaltaisissa paritaloissa asuvat saavat ja as.oy muotoisissa omakotitaloissa.

        Ainoat jotka eivät saa ovat ok-talossa asuvat!

        Suuri osa eläkeläisistä asuu vanhassa homeisessa mummon mökissä, jota on mahdoton saada myytyä (kuten Armillekin kävi).

        Miksi mm. näiden eläkeläisten tulee kärsiä nälkää ja kylmää vain siksi että heidän asumismuotonsa on eri kuin muilla?

        Suomen kansalaisia tulisi kohdella tasavertaisesti!

        Omakotitaloasujia sorretaan ja se pläkki.
        Itse olen 60vee, yksinasuja, ja saan vanhaan rintamamiestalooni (rakennettu -52) 77 euroa asumistukea. Huoneita on 3 keittiö, neliöitä 70.
        Lämmityskulut jo nostavat talvikuukausina hiukset pystyyn (noin 300 euroa kuussa), vaikka käytän pönttöuunia peruslämmitykseen. Mutta maksaa ne klapitkin... kuutiolla ei pitkään lämmitä.
        Suomi on pitkä maa. Meitä mummoja ja muita asustelee valtavasti juurikin näillä syrjäkylillä, sinne on asututtu aikoinaan ja sinne homehdutaan. Ei korpimailla ole rivareita eikä kerrostaloja, ei tule mökkiin kaukolämpöä eikä muutakaan infraa näy.
        Välillä vedetkin kaivosta kannetaan, kun putket reistailee. Jopa kaivokin voi kuivua, siinä onkin sitten taas isompaa tenkkapoota.

        Ehdottomasti samat oikeudet meille kuin muillekin ja tuet suuremmiksi, jotta jääpi ruokaankin jotain. Alle 600 euron tuloilla ei hilluta täällä, jos muuallakaan.


      • 98899898898
        villaa.ylle kirjoitti:

        Omakotitaloasujia sorretaan ja se pläkki.
        Itse olen 60vee, yksinasuja, ja saan vanhaan rintamamiestalooni (rakennettu -52) 77 euroa asumistukea. Huoneita on 3 keittiö, neliöitä 70.
        Lämmityskulut jo nostavat talvikuukausina hiukset pystyyn (noin 300 euroa kuussa), vaikka käytän pönttöuunia peruslämmitykseen. Mutta maksaa ne klapitkin... kuutiolla ei pitkään lämmitä.
        Suomi on pitkä maa. Meitä mummoja ja muita asustelee valtavasti juurikin näillä syrjäkylillä, sinne on asututtu aikoinaan ja sinne homehdutaan. Ei korpimailla ole rivareita eikä kerrostaloja, ei tule mökkiin kaukolämpöä eikä muutakaan infraa näy.
        Välillä vedetkin kaivosta kannetaan, kun putket reistailee. Jopa kaivokin voi kuivua, siinä onkin sitten taas isompaa tenkkapoota.

        Ehdottomasti samat oikeudet meille kuin muillekin ja tuet suuremmiksi, jotta jääpi ruokaankin jotain. Alle 600 euron tuloilla ei hilluta täällä, jos muuallakaan.

        70 neliön 3h k omakotitalo on kyllä tolkuttoman iso yhdelle hengelle. Miksi ihmeessä yhteiskunnan pitäisi maksaa sinulle noin iso asunto?

        Jos haluat saada enemmän asumistukea niin myy talosi ja muuta vuokralle niin eipä tule enää niitä 300 euron kuukaudessa olevia sähkölaskuja ja jää sinullakin elämiseen palkon enemmän rahaa jatkossa.

        Ei se että omaa jääräpäisyyttään päättää jossain asua vielä mihinkään ylimääräisiin tukiin oikeuta.


      • vaisorretaansinua
        villaa.ylle kirjoitti:

        Omakotitaloasujia sorretaan ja se pläkki.
        Itse olen 60vee, yksinasuja, ja saan vanhaan rintamamiestalooni (rakennettu -52) 77 euroa asumistukea. Huoneita on 3 keittiö, neliöitä 70.
        Lämmityskulut jo nostavat talvikuukausina hiukset pystyyn (noin 300 euroa kuussa), vaikka käytän pönttöuunia peruslämmitykseen. Mutta maksaa ne klapitkin... kuutiolla ei pitkään lämmitä.
        Suomi on pitkä maa. Meitä mummoja ja muita asustelee valtavasti juurikin näillä syrjäkylillä, sinne on asututtu aikoinaan ja sinne homehdutaan. Ei korpimailla ole rivareita eikä kerrostaloja, ei tule mökkiin kaukolämpöä eikä muutakaan infraa näy.
        Välillä vedetkin kaivosta kannetaan, kun putket reistailee. Jopa kaivokin voi kuivua, siinä onkin sitten taas isompaa tenkkapoota.

        Ehdottomasti samat oikeudet meille kuin muillekin ja tuet suuremmiksi, jotta jääpi ruokaankin jotain. Alle 600 euron tuloilla ei hilluta täällä, jos muuallakaan.

        Yhteiskunta tukee asumistasi 924€:lla vuodessa ja kehtaat valittaa. Mihin on tämä maailma mennyt, kun ilmaisen rahan riittämättömyyttä valitetaan.
        Muistakin tuloistasi päätellen yhteiskunta osallistuu myös muun elämisesi kustantamiseen.
        Saat ilmaista rahaa vuositasolla noin 8000€. Missä kohdassa olisi se riittävä summa sinulle?


      • villaa.ylle

        No johan köyhä köyhää lyö.
        Omilla työeläkkeillä elän, pitkä yksinyrittäjän tausta takana, vuosikymmeniä. Eläkekertymä on pieni, kuten niin monella muullakin pätkätyöläisellä ja pienipalkkaisella naisella on ollut. Nyt sairaana saan tuon armoitetun pienen työkyvyttömyyseläkkeen.

        Veroja olen maksanut kovin summin koko ikäni, joten kenenkään toisen pussilla en käy nyt enkä ole käynyt aiemminkaan. Olen "elävöittänyt" pienen tuppukylän taloutta tuomalla sinne rahaa, ja kuluttamalla ne omalle syrjäseudulle. Siispä älä sinä neropatti minua neuvo oikeamieliseen elämiseen.
        70-neliöinen vanha puolilaho talo on aivan normikokoa, sen pienempiä ovat sitten kesämökit, joita nuo etelän herrat harrastaa. Ei tätä tönöä kukaan osta! Vaikka kuinka luulet, että täällä eletään kuin laiskamadot toisten kustannuksella, olet juurikin väärässä. Kovaa on elämä täällä pohjoisessa.

        Viestiketju käsittelee asumistukea, jota jaellaan täysin epäoikeudenmukaisesti ja asukkaat jaotellaan jyviin (kaupunkilaiset, vuokranantajan tiliä lihottavat) ja akanoihin (maalaiset, omavaraiset sissit ja selviytyjät). Suomen maa on eriarvoistava ja epäreilu ja sen sosiaalipolitiikka päin honkia. Näin kylmässä maassa on aina jossain asuttava, ja pienimmillä kustannuksilla me maalaiset asumme kuin te hömppäläiset siellä kerrosneliöissänne uusavuttomina ja kädettöminä , joilla vain suu käy kun muuta ei osata.

        Oletko ajatellut, kuinka paljon se sinun asumisesi maksaa? Laskepa huviksesi kuukauden käyttömenot sisältyen vuokraasi... kaukolämpö (ja muu lämmityssähkö jos käytät saunaa esimerkiksi), vesihuolto (tulee/menee, puhdistuskulut), kiinteistövero, julkisivujen huolto, piha-alueiden hoito, lumiauraus, jätekeräys yms... ja siihen vielä päälle kaikki muut taloyhtiön kulut kuten vaikka isännöinti.
        Tätä kaikkea tuetaan valtion varoin.
        Miksi yhteiskunnan pitää tällaista tukea?


      • piilotuki

        Asumistuki menisi mummonmökin lämmityskuluja tuettaessa asumiseen. Nyt mökistään kaupunkiyksiöön pakotetun mummon kautta valtion tukia maksetaan asuntokeinottelijoille ja pankeille kaupunkiyksiöiden hintojen ja vuokrien kohotessa pilviin. Valtion varoja katoaa tällä systeemillä tuplasti mutta se ei päättäjiä haittaa koska keinottelijat hyötyvät tästä valtavasti. Asumistuen nimi onkin väärä. Se pitäisi vaihtaa asuntokeinottelijoiden tueksi.


      • aivanliianiso
        villaa.ylle kirjoitti:

        Omakotitaloasujia sorretaan ja se pläkki.
        Itse olen 60vee, yksinasuja, ja saan vanhaan rintamamiestalooni (rakennettu -52) 77 euroa asumistukea. Huoneita on 3 keittiö, neliöitä 70.
        Lämmityskulut jo nostavat talvikuukausina hiukset pystyyn (noin 300 euroa kuussa), vaikka käytän pönttöuunia peruslämmitykseen. Mutta maksaa ne klapitkin... kuutiolla ei pitkään lämmitä.
        Suomi on pitkä maa. Meitä mummoja ja muita asustelee valtavasti juurikin näillä syrjäkylillä, sinne on asututtu aikoinaan ja sinne homehdutaan. Ei korpimailla ole rivareita eikä kerrostaloja, ei tule mökkiin kaukolämpöä eikä muutakaan infraa näy.
        Välillä vedetkin kaivosta kannetaan, kun putket reistailee. Jopa kaivokin voi kuivua, siinä onkin sitten taas isompaa tenkkapoota.

        Ehdottomasti samat oikeudet meille kuin muillekin ja tuet suuremmiksi, jotta jääpi ruokaankin jotain. Alle 600 euron tuloilla ei hilluta täällä, jos muuallakaan.

        Tähän voisi kysyä, että onko pakko asua omakotitalossa tai että onko yksin elävän pakko asua kolmiossa? Kyllä täällä pk-seudullakin on yksinään asuvalla sähkölasku korkeampi kolmiosta kuin yksiöstä. Maalla sähkö jakautuu epätasaisesti, kesällä on pienet laskut, kaupungeissa taas se sama lasku jakaantuu jokaiselle kuukaudelle tasaisesti.

        Kenenkään ei ole pakko asua omakotitalossa tai syrjäkylillä. Se on jokaisen tiedossa, että syrjäkyliltä puuttuu sitä sun tätä ja lähin kauppakin on ties missä. Jokaisen tiedossa on myös se, että jos hätä tulee niin ei ole sitten heti apua tulossa. Siksipä jotkut asuvatkin kapungeissa, koska tietävät, että lähikauppa on vieressä, on vieressä apteekit ja terveyskeskukset, kenties ne olemassa olevat lähimmäisetkin, jos niitä nyt on ja apuakin saa nopeasti. Jos olet tai joskus joudut liikuntarajoitteiseksi niin mites pääset asioilla käymään kun monien kilometrien päässä on kaupat sun muut maalla?

        Yksin asuvalle kolmio on aivan liian iso. Kun muuttaisi kaupunkiin niin sähkölasku pienenee, kävellen pääsee lähikauppaan eikä matkoihin mene rahaa, vuokrakin on pienempi jne.


      • villaa.ylle
        aivanliianiso kirjoitti:

        Tähän voisi kysyä, että onko pakko asua omakotitalossa tai että onko yksin elävän pakko asua kolmiossa? Kyllä täällä pk-seudullakin on yksinään asuvalla sähkölasku korkeampi kolmiosta kuin yksiöstä. Maalla sähkö jakautuu epätasaisesti, kesällä on pienet laskut, kaupungeissa taas se sama lasku jakaantuu jokaiselle kuukaudelle tasaisesti.

        Kenenkään ei ole pakko asua omakotitalossa tai syrjäkylillä. Se on jokaisen tiedossa, että syrjäkyliltä puuttuu sitä sun tätä ja lähin kauppakin on ties missä. Jokaisen tiedossa on myös se, että jos hätä tulee niin ei ole sitten heti apua tulossa. Siksipä jotkut asuvatkin kapungeissa, koska tietävät, että lähikauppa on vieressä, on vieressä apteekit ja terveyskeskukset, kenties ne olemassa olevat lähimmäisetkin, jos niitä nyt on ja apuakin saa nopeasti. Jos olet tai joskus joudut liikuntarajoitteiseksi niin mites pääset asioilla käymään kun monien kilometrien päässä on kaupat sun muut maalla?

        Yksin asuvalle kolmio on aivan liian iso. Kun muuttaisi kaupunkiin niin sähkölasku pienenee, kävellen pääsee lähikauppaan eikä matkoihin mene rahaa, vuokrakin on pienempi jne.

        Voi hyvä tavaton. Minne kaupunkiin ja mihin asuntoon? ja millä rahalla...
        Halvemmalla elän täällä kun koskaan siellä jossain lähiöissä. Ystäväni juuri kertoi, että hänen vuokrayksiönsä kuukausimaksu on 650 euroa. Se on enemmän kuin koko eläkkeeni.
        77 euroa asumistukea on vissiin laskettu niin, että tästä talosta tuetaan yksi huone ja köökki. Ja hyvä niin, se passaa oikein hyvin, saavat muut huoneet olla turhanpanttina kissan kävellä.
        Kylmä ympäröi vaan niin helposti ja putketkin voipi jäätyä, jossei niitä käytä ja lämmitä. Mittarissa on meilläpäin -25 pitkän talven ajan.
        Kaupungissa sähkölasku pienenee, mutta samalla asuminen kallistuu. Suo siellä, vetelä täällä.


    • Empäoleennenkuullut

      Mummon pitäisi saada käyttää omaisuutensa loppuelämänsä hyvinvointiinsa eikä jättää mitään ahneille perillisille.

      Aivan hullua asua jossain vanhassa talossa yksin pienellä eläkkeellä varsinkin vuokralla ahneille jälkeläisilleen jossa jälkeläiset koittaisivat mummon avulla vielä rahastaa yhteiskunnalta siis oma vanhempi lapsilleen vuokralle omaan taloonsa, aivan järjetöntä. Onkohan näin jotkut tehneet ??

    • enkadehdi

      Sitäpaitsi 70v ei ole mikään vanha edes, miksi muuten pitää jättää perintöä,sitä en ymmärrä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      284
      2978
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1562
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1350
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1218
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      262
      1162
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1021
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      961
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      143
      821
    Aihe