Tiesitkö että jos olet miktä tahansa pätkätyöläinen tai freelancer niin Hallituksen ehdotus on : Omaa työtä tekemällä ansioturva pois?
Allekirjoita adressi:
Itsensä työllistävien työttömyysturvaa ei saa heikentää!
http://www.adressit.com/itsensa_tyollistavien_tyottomyysturvaa_ei_saa_heikentaa
Lain haitat:
-Valtio saa vähemmän verotuloja
-Ei edistä uusien yrityksien syntymistä
-Passivoittaa suuren joukon ahkeria veronmaksajia
-Lisää harmaata taloutta
-Köyhyys lisääntyy
-Moni jää sosiaaliturvan ulkopuolelle
-Lisää sosiaalikustannuksia
-Estää osaamisen ylläpitämisen
-Vaikeuttaa työllistymistä vaikeassa taloustilanteessa
-Estää aktiivisuuden ja oma-aloitteisuuden
-Asettaa eriarvoiseen asemaan
-Syrjii omaa työtä tekeviä työelämästä
-On vastaan tasapuolisia oikeuksia ja yhdenvertaisuutta
Monessa ammatissa ja elämäntilanteessa pätkätyös on ainoa vaihtoehto, tyän teosta ei saa rangaista!
Allekirjoita adressi pakkoyrittäjyyttä vastaan
14
97
Vastaukset
- 123x
Lue hyvä kirjoitus Ukon blogissa:
Hallituksen ehdotus: Omaa työtä tekemällä ansioturva pois?
https://www.ukko.fi/hallituksen-ehdotus-omaa-tyota-tekemalla-ansioturva-pois/ - VirallistaTietoa
> Ns.sivutoimisilla yrittäjillä on yleensä oikeus työttömyysturvaan. Kuitenkin heidän työstä saamansa korvaukset vähennetään täysimääräisesti työttömyyspäivärahasta eikä kuten esim. sovitellussa päivärahassa jossa tehdystä työstä vähennetään ensin puolet pois ja vasta tämä summa vähentää päivärahaa. Lisäksi on tullut ns. suojaosa 300 euroa jota ei huomioida lainkaan. <
Häh? Miten se noin voi muka mennä?
Yrittäjähän joutuu itse maksamaan kulunsa, eli ei laskutettu liikevaihto ole sama kuin työtulo!!!
Päinvastoin jos palkansaaja saa bruttona 500 e/kk josta ensin vähennetään se 300 euron suoja osuus ja lopusta 200 eurosta otetaan huomioon vain puolet, niin yrittäjällähän voi kuluihin mennä siitä 500 eurosta vaikka kaikki eli todellisuudessa ei jää yhtään työtyloa!
Onko jossain tästä virallista tietoa?
Olen nimittän ihmetellytkin sitä että miten se lasketaan että mikä on se sivutoimisen yrittäjän minkäkin kuun työtulo.- Niin_mutta
Oletteko ajatelleet oikeiden yrittäjien kannalta?
Heidän pitää saada koko elantonsa yritystoiminnasta, sitä kuitenkin syö nuo sivutoimiset yrittäjät jotka sitten huonona aikana saavat yhteiskunnan tukea.
Eli he noukkivat rusinat pullasta.
Eikö pienyrittäjällekkin tulisi sallia työttömyyskorvaus kun yritys ei tuota mitään?
Miksi sivutoimista yrittäjää pitäisi tukea häiriköimään markkinoita?
Mielestäni joko on tai ei yrittäjä, välimuotoa ei tulisi sallia eikä missään nimessä tukea.
Jälleen kerran, miettikää pikkuisen laajemmin asioita niin huomaatte ettei asia ole niin mustavalkoista.
Omaa etua on helppo huudella mutta se pystyykö ajattelemaan sen oman edun vaikutusta yhteiskuntaan, se vasta on haastavaa. - PERUSTULOratkaisee
Niin_mutta kirjoitti:
Oletteko ajatelleet oikeiden yrittäjien kannalta?
Heidän pitää saada koko elantonsa yritystoiminnasta, sitä kuitenkin syö nuo sivutoimiset yrittäjät jotka sitten huonona aikana saavat yhteiskunnan tukea.
Eli he noukkivat rusinat pullasta.
Eikö pienyrittäjällekkin tulisi sallia työttömyyskorvaus kun yritys ei tuota mitään?
Miksi sivutoimista yrittäjää pitäisi tukea häiriköimään markkinoita?
Mielestäni joko on tai ei yrittäjä, välimuotoa ei tulisi sallia eikä missään nimessä tukea.
Jälleen kerran, miettikää pikkuisen laajemmin asioita niin huomaatte ettei asia ole niin mustavalkoista.
Omaa etua on helppo huudella mutta se pystyykö ajattelemaan sen oman edun vaikutusta yhteiskuntaan, se vasta on haastavaa.Olemme ajatelleet.
Siksi PERUSTULO on ratkaisu tähänkin ongelmaan!
Kaikki Suomen kansalaiset, myös yrittäjät, saisivat ainakin perustulon verran, eli jos jossain kuussa jostain syytä ei yrittäjyydestä tulekaan riittävästi tuloa, tietää että voi silti tulla toimeen edes sen perustulon avulla.
Yrittäjien ei kannata olla kateellisia, vaan hyödyntää tilannetta, mm. alihankintojen kautta.
Silloin ei tarvitse porata kuinka kukaan ei suostu tulemaan ilmaiseksi työharjoitteluun tai pilkkahinnalla töihin, kun työn voi teettää toisella yrittäjällä, sen sijaan että maksaisi työstä vuokratyönantajalle.
Lisäksi todennäköisesti se toinen yrittäjä tekee työn edullisemmin kuin vuokratyönantaja joka ottaa välistä.
Tämä siis hyödyttää kaikkia.
- TukienTAKAISINperintä
> Eniten ihmetyttää tuossa uudessa laissa miten sitä sitten esim. taiteilijalla jonka työt on hyvinkin vaihtelevia ja epäsäännöllisiä tutkitaan onko sivutoiminen vai päätoiminen yrittäjä. <
"sivutoimiset yrittäjät joutuvat ainakin vuoden välein toimittamaan te-toimistoon tiedot yrityksen tilanteesta josko olisi tapahtunut muutosta niin, että keikkaa onkin sen verta enemmän että meneekin jo täysipäiväisen yrittäjyyden puolelle eikä työttömyyspäivärahaa enää makseta."
Varmaankin siinä voi käydä niin että jos työkkäri JÄLKEENPÄIN katsookin että "hei sähän olit jo monta kuukautta sitten kokopäiväinen", niin ne PERII TAKAISIN kaikki tuet?
Tämänkin ongelman PERUSTULO ratkaisisi.
Enää ei tarvitsisi todistella kuinka paljon töitä on tehty ja koska, eikä pelätä täysin mielivaltaisia työkkärin ämmien tulkintoja.
Älyttömimpiä on lausunnot jossa toinen on katsottu päätoimiseksi vain siitä syystä että työkkärin muijan mielestä se on mainostanut ja markkinoinut itseään eli koittanut hankkia lisää töitä?!
Miten niitä töitä muka saisi jollei kenellekään saa kertoa että pystyy tekemään kyseistä työtä?
Työttömiltähän edellytetään aktiivista työn hakua?
Miksi sivutoimisella yrittäjällä se yhtäkkiä onkin rangaistavaa?!
Varsinkin nyt kun uuden lain myötä nimenomaan muutetaan esim. sitä ettei enää tarvitse irtisanoutua verottajan ennakonpidätys rekisteristä, jotta on helpompi hankkia uusia töitä.
Päättäjät antavat ristiriitaisia viestejä. Toisaalta kannustetaa etsimään uusia työprojekteja mm. sallimalla ennakonpidätys rekisterissä olo, mutta toisaalta työkkärin muijat KIELTÄVÄT markkinoimasta itseään.
Mitä ihmeen järkeä tälläisessä touhussa on?! - 6kkERItyössä
> Laki antaa ESIMERKKINÄ sen, että on vaikka kokopäiväpalkkatyössä ollessaan harjoittanut yritystään samalla, vähintään 10kk, ennen palkkatyöstä työttömäksi jäämistään. <
No nyt se on sentään lyhentynyt 6 kuukauteen.
Mutta ongelmana on tuon 6 kkn lisäksi se että se KOKOpäiväinen työ EI saa olla mitenkään siihen sivutoimisesti tehtävään yrittäjyyteen liittyvää!
Moni ei muista tätä sääntöä!
Jopa adressissa esitetään virheellisesti että muka riittäisi että on jossain työssä 6 kk samaan aikaan kun olet yrittäjä.
http://www.adressit.com/itsensa_tyollistavien_tyottomyysturvaa_ei_saa_heikentaa
"työttömyysturvaa saa, jos voi todistaa yrittäjänä työskentelyn olevan sivutoimista. Freelancer voisi todistaa olevansa sivutoiminen yrittäjä ja saada oikeuden työttömyysturvaan solmimalla vähintään kuuden kuukauden mittaisen työsuhteen. "
Jos tuo freelancer on vaikkapa mainosalan ammattilainen joka myy osaamistaan sivutoimisena, niin se 6 kkn kokopäiväinen työ EI saa olla mainosalalta vaan jotain ihan täysin muuta mikä ei mitenkään liity siihen yrittäjyyteen.
Muuten työkkäri ei hyväksy edes sitä puolen vuoden työtä todisteeksi yrittäjyyden sivutoimisuudesta. - MissäOhjeistus
Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto kritisoi työministeri Jari Lindströmille että "Hallitus on tuonut eduskunnalle esityksen, jolla freelancerit ja muut itsensä työllistäjät määritellään lainsäädännössä yrittäjiksi.
Uuden lain on kuitenkin tarkoitus tulla voimaan jo parin viikon kuluttua, mutta tästä huolimatta valtakunnassa vallitsee täysi epäselvyys siitä, voiko freelancer luottaa jatkossa siihen, että hän tulee saamaan työttömyysturvaa tilanteessa, jossa hänen yrittäjyytensä on vain sivutoimista.
Nimittäin silloin, jos henkilö tulkitaan päätoimiseksi yrittäjäksi, hänellä ei oikeutta ole tähän työttömyysturvaan.
Eli kysymykseni kuuluu, että tullaanko työ- ja elinkeinoministeriössä huolehtimaan siitä, että kahden viikon aikana ohjeistukset te-hallinnolle laitetaan siihen kuntoon, että jatkossa freelancerit voivat luottaa siihen, että tulevat oikeudenmukaisesti kohdelluiksi työttömyysturvassa?"
Johon työministeri Jari Lindström vastaa: "Ihan totta, monesti viime kaudellakin itsekin kiinnitin huomiota näihin tulkintoihin, että ne ovat puutteellisia.
Ja kyllä, tullaan ohjeistamaan niin selkeästi, että siinä soveltamisessa ei tule näitä ongelmia.
Se lainsäädäntö on monimutkainen.
Te-toimiston virkamiehellä voi usein olla vähän rohkeutta puuttua näihin asioihin ilman ministeriön kattavaa ohjeistusta erilaisista soveltamistilanteista ja tulkinnoista eri puolilla maata. Tähän tullaan kiinnittämään huomiota."
Saas nähdä miten tässä todellisuudessa käy?- ToinenSaaToinenEI
Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto kertoi että "Suomen Journalistiliitto toi esille valiokuntakuulemisessa sellaisen esimerkin, että itsensä työllistävä toimittaja oli tehnyt kuukaudessa vain kolmen tunnin ajan toimittajan työtä ja oli kuitenkin tullut tulkituksi päätoimiseksi yrittäjäksi.
Tällaisia tapauksia on valitettavasti hyvin paljon, ja tästä syystä freelancerit usein eivät uskalla, jos ovat ansiosidonnaisella, ilmoittautua työttömäksi, koska pelkäävät menettävänsä työttömyysturvan.
Olette puhuneet paljon siitä, että Suomessa voitaisiin sosiaaliturvaa kehittää siihen suuntaan, että ihminen uskaltaisi siirtyä pelotta palkkatyöstä yrittäjyyteen ja päinvastoin ja sosiaaliturva seuraisi liukuvasti perässä.
Mitä hallitus on tekemässä, jotta voitaisiin näin toimia?
Meillähän itsensä työllistävien määrä jatkuvasti kasvaa, kun yritykset sanovat irti henkilöitä ja sitten palkkaavat nämä samat ihmiset toimeksiantosuhteessa takaisin.
Olisi kuitenkin suotavaa, että meillä olisi semmoinen sosiaaliturva, joka kannustaisi työntekoon eikä päinvastoin."
Suurin ongelma on juuri tuo työkkäreiden täysin mielivaltainen tulkinta.
Epäreiluinta on että toinen voi saada työttömyystukea koska hänet on katsottu sivutoimiseksi, mutta toinen ei saa, vaikka tilanne on samankaltainen. - DemaritkinKannattaa
ToinenSaaToinenEI kirjoitti:
Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto kertoi että "Suomen Journalistiliitto toi esille valiokuntakuulemisessa sellaisen esimerkin, että itsensä työllistävä toimittaja oli tehnyt kuukaudessa vain kolmen tunnin ajan toimittajan työtä ja oli kuitenkin tullut tulkituksi päätoimiseksi yrittäjäksi.
Tällaisia tapauksia on valitettavasti hyvin paljon, ja tästä syystä freelancerit usein eivät uskalla, jos ovat ansiosidonnaisella, ilmoittautua työttömäksi, koska pelkäävät menettävänsä työttömyysturvan.
Olette puhuneet paljon siitä, että Suomessa voitaisiin sosiaaliturvaa kehittää siihen suuntaan, että ihminen uskaltaisi siirtyä pelotta palkkatyöstä yrittäjyyteen ja päinvastoin ja sosiaaliturva seuraisi liukuvasti perässä.
Mitä hallitus on tekemässä, jotta voitaisiin näin toimia?
Meillähän itsensä työllistävien määrä jatkuvasti kasvaa, kun yritykset sanovat irti henkilöitä ja sitten palkkaavat nämä samat ihmiset toimeksiantosuhteessa takaisin.
Olisi kuitenkin suotavaa, että meillä olisi semmoinen sosiaaliturva, joka kannustaisi työntekoon eikä päinvastoin."
Suurin ongelma on juuri tuo työkkäreiden täysin mielivaltainen tulkinta.
Epäreiluinta on että toinen voi saada työttömyystukea koska hänet on katsottu sivutoimiseksi, mutta toinen ei saa, vaikka tilanne on samankaltainen.Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntyläkin myöntää että "Tämä on erittäin oleellinen kysymys, ja tosiaan nyt tässä kun tämän teidän antamanne mietinnön valiokunnasta luin vastalauseineen kaikkineen ja sieltä nämä asiat, niin tosiaan te olitte nostaneet erinomaisen hyviä epäkohtia ja näitä asioita sieltä esiin, jotka ilman muuta täytyy tulevaisuudessa huomioida.
Annan kiitosta myöskin vastalauseesta, voisiko sanoa näin poikkeuksellisesti, koska siinä nousi esiin myöskin erittäin tärkeitä asioita siihen nähden, että mihin suuntaan meidän täytyy kyetä sosiaaliturvaa viemään, koska tämä teidän huolenaiheenne on täysin aiheellinen.
Nythän STM:ssä tehdään tätä sosiaaliturvajärjestelmän kokonaistarkastelua, ja aivan vilpittömästi sanon, että varmasti tulemme nämä asiat siellä huomioimaan."
Johon demareiden Timo Harakka toteaa "Tosiasia on, että tämä hallituksen esitys ei heikennä mutta ei parannakaan itsensä työllistävien asemaa.
Siltä osin ehkä toki parantaa, että mietinnön lausumassa velvoitetaan te-toimistoja ja työ- ja elinkeinoministeriötä saamaan aikaan nämä selkeät, oikeudenmukaiset ja yhdenmukaiset toimintatavat.
Itsensä työllistäjät ovat minulle läheisiä ihmisiä, ja siksi olen kärsinyt, kun tuhannet ovat olleet hädissään ja paniikissa, kun edustaja Alanko-Kahiluoto on blogissaan sanonut: "Esitys heikentää huomattavasti itsensä työllistäjien toimeentulon edellytyksiä ja uhkaa jättää freelancereina toimivat työttömyysturvan ulkopuolelle. "
Tämän väärän todistuksen ansiosta tuhannet ihmiset ovat hädissään ottaneet yhteyttä, he ovat huolissaan omasta tulevaisuudestaan ja toimeentulostaan.
Tällainen on vastuutonta politikointia.
Kysyn kuitenkin siis ministeri Lindströmiltä tai Mäntylältä: voidaanko laissa määritellä selkeästi, mitä on päätoiminen ja mitä on sivutoiminen yrittäjyys?" - MikäänEImukaMuutu
DemaritkinKannattaa kirjoitti:
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntyläkin myöntää että "Tämä on erittäin oleellinen kysymys, ja tosiaan nyt tässä kun tämän teidän antamanne mietinnön valiokunnasta luin vastalauseineen kaikkineen ja sieltä nämä asiat, niin tosiaan te olitte nostaneet erinomaisen hyviä epäkohtia ja näitä asioita sieltä esiin, jotka ilman muuta täytyy tulevaisuudessa huomioida.
Annan kiitosta myöskin vastalauseesta, voisiko sanoa näin poikkeuksellisesti, koska siinä nousi esiin myöskin erittäin tärkeitä asioita siihen nähden, että mihin suuntaan meidän täytyy kyetä sosiaaliturvaa viemään, koska tämä teidän huolenaiheenne on täysin aiheellinen.
Nythän STM:ssä tehdään tätä sosiaaliturvajärjestelmän kokonaistarkastelua, ja aivan vilpittömästi sanon, että varmasti tulemme nämä asiat siellä huomioimaan."
Johon demareiden Timo Harakka toteaa "Tosiasia on, että tämä hallituksen esitys ei heikennä mutta ei parannakaan itsensä työllistävien asemaa.
Siltä osin ehkä toki parantaa, että mietinnön lausumassa velvoitetaan te-toimistoja ja työ- ja elinkeinoministeriötä saamaan aikaan nämä selkeät, oikeudenmukaiset ja yhdenmukaiset toimintatavat.
Itsensä työllistäjät ovat minulle läheisiä ihmisiä, ja siksi olen kärsinyt, kun tuhannet ovat olleet hädissään ja paniikissa, kun edustaja Alanko-Kahiluoto on blogissaan sanonut: "Esitys heikentää huomattavasti itsensä työllistäjien toimeentulon edellytyksiä ja uhkaa jättää freelancereina toimivat työttömyysturvan ulkopuolelle. "
Tämän väärän todistuksen ansiosta tuhannet ihmiset ovat hädissään ottaneet yhteyttä, he ovat huolissaan omasta tulevaisuudestaan ja toimeentulostaan.
Tällainen on vastuutonta politikointia.
Kysyn kuitenkin siis ministeri Lindströmiltä tai Mäntylältä: voidaanko laissa määritellä selkeästi, mitä on päätoiminen ja mitä on sivutoiminen yrittäjyys?"Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä myöntää että "Tässä on nyt se ydinkysymys. Tämän hallituksen esityksen tarkoitus ja tavoite ei ollut ottaa kantaa nyt nimenomaan tähän pää- ja sivutoimisuuden käsitteiden ongelmallisuuteen, mutta viimeksi vuonna 2012 muistaakseni on käsitelty sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tätä...
Nyt en muista, jotta en anna väärää todistusta, mutta muistelen, että se oli vuonna 2012.
Silloin tosiaan siihen valiokunta ei ottanut minkäänlaista selkeää kannanottoa, mutta on ihan päivänselvä asia, että tämän päivän työmarkkinoilla ja tämän päivän työmarkkinoiden muutoksessa kyllä tähän on varmasti meidän löydettävä selkeät käsitteet, mitä on päätoimisuus ja mitä on sivutoiminen työn tekeminen, jotta me pystymme ihmisiä kannustamaan siihen työn vastaanottamiseen tilanteessa kuin tilanteessa."
Vassareiden Markus Mustajärvi manaa: "Työttömyysturvalain tulkinnat yrittäjän, poikkeusyrittäjän ja yrittäjän perheenjäsenen osalta ovat sekavia ja usein hyvin epäoikeudenmukaisia, ja monet henkilöt kuitenkin ovat palkansaajien ja yrittäjän välitilassa.
Eikö kuitenkin olisi parempi, että henkilö voisi saada osan toimeentulostaan omasta toiminnastaan ja osan jostain muusta kuin että hänet pakotetaan kokonaan työttömäksi ?
Tämä esitys vääjäämättä tulee johtamaan monen kohdalla mielivaltaan, sillä on aivan varmaa, että epäselvä lainsäädäntö johtaa äärimmäiseen tiukkaan viranomaistulkintaan, -määräykseen ja -ohjeeseen."
Työministeri Jari Lindström vakuuttaa että "Minun käsittääkseni tässä laissa muuttuu vain yksi asia ja sivutoimisen toiminnan arvioimisessa sovelletaan edelleen samaa pykälää kuin nyt.
Jos se toiminta on sivutoimista eikä olosuhteissa tapahdu mitään muutoksia, niin se on sivutoimista myös jatkossa ja henkilö voi nauttia soviteltua päivärahaa.
Työttömyysturva säilyy muutoksessa, eli työntekijän työttömyysturvalle ei tapahdu mitään.
Minä ymmärrän kyllä tämän, tämä on todella vaikea määritellä eksaktisti, kuka on sitten yrittäjä ja kuka on työntekijä, eli tämä on vaikeaa.
Me tarvitsemme sen takia hyvää ja perusteellista ohjeistusta, mutta onko olemassa täydellistä — siihen en tietenkään uskalla lähteä, että semmoista voin luvata.
Mutta parhaamme teemme ja ohjeistamme te-keskukset niin hyvin kuin ikinä voimme." - LupauksiaLupauksia
Kokoomuksen Sari Sarkomaa lohduttaa että "Me valiokunnassa kuulimme asiantuntijoita, esimerkiksi Journalistiliiton lakimies totesi, että tämä lakiesitys 94 ei muuta heidän freelancereidensa asemaa suuntaan eikä toiseen, päinvastoin, mitä esimerkiksi vihreät esittävät.
Mutta he toteavat, että kiitos sosiaali- ja terveysvaliokunnalle niistä lausumista, jotka teimme, ja todellakin edellytämme, että nyt ne te-keskusten ohjeet sellaiseen kuntoon, että ihmisten kohtelu on oikeudenmukaista ja tasapuolista.
Toivon vielä, että vastaava ministeri toteaa, että te olette lukeneet nämä lausumat jotka ovat muuten käsittelyssä tänä iltana ja lupaatte tehdä ne ohjeet.
Ja myös tuli vähän viestiä sinne hallitukselle, että katsoisitte vielä kerran sosiaaliturvaa, että kaikkien työllistyminen olisi kannattavaa. "
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä lupaa "että sosiaaliturva ilman muuta; STM:ssä tehdään koko aika töitä sen eteen, että me selkiytämme sen nimenomaan niin, että työn tekeminen ja sen vastaanottaminen on aina kannattavaa, on sitten freelancer tai mikä tahansa alan edustaja ja ammattilainen."
Samoin kun työministeri Jari Lindström vakuuttaa myös että "Kyllä, ohjeistus tapahtuu.
Kokoonnumme vaikka yhteisen lukulampun ja suurennuslasin kanssa katsomaan nämä lausunnot, ja sitten ohjeistetaan, ja tällä mennään eteenpäin. " - AsiaSelvä
Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto silti epäilee "Kehotan teitä lukemaan asiantuntijalausunnot, jotka ovat julkisia ja eduskunnan sivuilla.
Esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön sosiaaliturvaosasto antoi meidän valiokunnallemme lausunnon, joka oli hyvin kriittinen ja jossa todettiin, että tämä lakiesitys vaarantaa itsensä työllistävien taide- ja kulttuurialan työntekijöiden mahdollisuuden saada työttömyysturvaa.
Samalla linjalla olivat kaikki kulttuurijärjestöt, myös Suomen Journalistiliitto on antanut tämäntyyppisen lausunnon, samoin Opettajien työttömyyskassa, Yleinen työttömyyskassa ja niin edelleen näitä tahoja on hyvin paljon.
Kysyisin, otatteko nyt, kun ohjeistusta valmistellaan, siihen on enää kaksi viikkoa aikaa, järjestöt mukaan tekemään näitä ohjeistuksia?"
Johon työministeri Jari Lindström "Totean hyvin lyhyesti sen, minkä tässä totesin aiemminkin: tämä tarvitsee hyvää ohjeistusta. Suhtaudutaan tähän vakavasti, teidän lausuntonne luetaan, ja siitä lähdetään eteenpäin. Tämä asia on varmaan tällä selvä. "
- ALOITTAVAsivutoiminen
Todellinen ongelma laissa on se että kun omassa työssä työllistyvät katsotaan yrittäjiksi (siis ilman Y-tunnustakin), niin menettää saman tien työttömyystukensa, koska UUTTA yritystä EI käytännössä pysty aloittamaan sivutoimisena.
Se on teoriassa mahdollista mutta koska lähes kaikki työkkärit noudattavat säännönmukaisesti sitä vähintään 6 kk kokopäiväisesti töissä oloa sivutoimisen yrittäjyyden rinnalla, katsotaanko 2016 jokainen joka tunninkin työllistyy omalla työllään alottavaksi yrittäjäksi?
"Hallituksen esitys lisää työttömyyttä ja estää työttömän työllistymistä muuten kuin palkansaajaksi, koska työttömän yritystoiminnan aloittaminen katsotaan usein päätoimiseksi ja johtaa siihen, että oikeus ansioturvaan katkeaa heti ", Lil Andersson sanoo.
JOS yrittäjyyden voisi ALOITTAA sivutoimisena, niin ongelmaa ei olisi?
Kyse on täysin siitä miten työkkärit tulkitsevat asiaa.
"Lakiesityksen tulkinnanvaraiset kohdat on muutettava sellaisiksi, että ne eivät heikennä yhdenkään ihmisen mahdollisuuksia työllistyä tai oikeutta työttömyysturvaan." - 2016.KAIKKI.YRITTÄJIÄ
Eduskunta HYVÄKSYI tänään lain, jonka mukaan pätkätyöläiset määritellään yrittäjiksi vuoden alusta!
Silpputyötä tekevät pelkäävät, että heidät määritellään vähäisten toimeksiantojen perusteella päätoimisiksi yrittäjiksi, jolloin he menettävät työttömyysturvan.
Media-alan freelancer on kyllästynyt jäykkään ja epäreiluun työelämään.
Elisa perusti oman media-alan yrityksen, mutta lakisääteiset maksut ja papereiden pyörittäminen uuvuttivat pientä tulosta tekevän yrittäjän.
Konkurssin jälkeen hän on toiminut freelancerina ja laskuttanut toimeksiantoja laskutuspalvelun kautta.
Työt ovat tyypillisesti keikkatöitä muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen.
Elisa on motivoitunut tekemään oman alan töitä mutta on pettynyt, kuinka vaikeaksi arki on tehty työttömän työnhakijan kannalta.
Nyt hän pelkää, että hänet määritellään vähäisten toimeksiantojen perusteella päätoimiseksi yrittäjäksi, jolloin hän menettää työttömyysturvan.
Vaikka sivutoiminen yrittäjä on oikeutettu työttömyysetuuksiin kuten soviteltuun päivärahaan, niin pätkätöitä tekevien on ollut käytännössä vaikea tai lähes mahdotonta osoittaa toiminnan sivutoimisuutta te-toimistoissa.
Samaa kertoo Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas, jonka mukaan on ilmennyt lukuisia tapauksia, joissa samoilla tiedoilla saa toisesta te-toimistosta aivan erilaisen päätöksen.
– Riippuu te-toimiston virkailijasta, miten hän asian näkee. Jos asiakas kertoo, että on freelancer ja etsii asiakkaita jatkuvasti. Hänet voidaan katsoa päätoimiseksi yrittäjäksi, koska hän käyttää aikaa myös asiakkaiden hankkimiseen, sanoo Journalistiliiton lakimies Salokangas.
Yritystoiminta katsotaan sivutoimiseksi vain, jos henkilö on ollut kokoaikatyössä vähintään kuusi kuukautta ja samaan aikaan toiminut aktiivisesti sivutoimisessa yrityksessään ERI alalla!
Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Esko Salo sanoo, että omassa työssä työllistyvä on hankala termi lainsäädännön kannalta, koska omassa työssä työllistyvien ryhmää ei tunneta sosiaalivakuutuslainsäädännössä.
Lakimuutoksen jälkeen työntekijät ovat joko palkansaajia tai yrittäjiä.
Yrittäjän vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolella olevat henkilöt ovat olleet erikoisessa asemassa. On selvempää ihmisille, että toimivat joko palkansaajina tai yrittäjinä. Näin koko meidän sosiaaliturvajärjestelmä toimii, hallitusneuvos Esko Salo sanoo.
Lakiesityksen tekee ongelmalliseksi juuri se, että siinä ei määritellä yritystoiminnan sivutoimisuutta ja päätoimisuutta.
Eniten ihmisten arkea helpottaisi se, että te-toimistoissa arvioitaisiin selkeämmin yritystoiminnan sivu- ja päätoimisuutta.
Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Esko Salo myöntää, että te-toimistoissa on ollut hankaluuksia määritellä työn sivutoimisuutta.
– On täysin mahdotonta yksiselitteisesti lailla säätää, kuka yrittäjä on sivutoiminen ja kuka ei, koska yritystoiminnan kirjo on niin valtava.
Sivutoimisuuden määritteleminen jää väkisinkin harkinnan varaan.
Todennäköisesti valtaosa päätöksistä on kohdellut ihmisiä oikein. (?!?), hallitusneuvos Esko Salo sanoo.
Sitran avainalueen vetäjä Mikko Hyttinen on sitä mieltä, että sivutoimisuuden ja päätoimisuuden määrittelemiseen pitäisi olla selkeämmät pelisäännöt.
Kun kyseessä on oma toimeentulo, te-toimistoon ei halua lähteä sillä riskillä, että menettää viimeisenkin tulon.
Harkinnanvaraiset selvitykset voivat viedä kuukausia, minkä aikana henkilö on ilman tuloja.
Miten ihminen elää siinä välissä?
Minä en enää koskaan halua olla yrittäjä.
Pitää olla tarkkana, etten anna minkäänlaista saumaa, että yrittäjäksi tulkittaisiin.
Jos et saa yrittäjänä palkkaa muutamaan kuukauteen, yksikään virasto ei sinua auta.
Olet täysin sosiaaliturvan ulkopuolella.
Pienten yrittäjien asemaa ei ole korjattu ja nyt ollaan ajamassa lisää ihmisiä samaan tilanteeseen, Rauma sanoo.
Hallitusneuvos Esko Salon mukaan te-toimistojen ohjeita tarkennetaan pikaisesti.
Joo mutta miten? Sehän just sano että on täysin mahdotonta lailla säätää, kuka yrittäjä on sivutoiminen ja kuka ei!
Palkkatyösuhteita ei ole tarjolla kuten ennen, joten ihmiset työllistävät itensä omilla taidoillaan.
Tilastokeskuksen mukaan itsensä työllistäminen on lisääntynyt puolella. Vuonna 2014 itsensä työllistäjiä oli noin 173 000.
Nyt moni pätkätyöläinen joutuu kieltäytymään työtarjouksista, koska pelkää menettävänsä työttömyysetuudet, koska työkeikoista ei kerry niin paljon tuloja, että talous pysyisi kunnossa pelkästään pätkätöillä.
Päättäjät eivät ymmärrä itsensä työllistävien todellista arkea.
Työnantajat haluavat teetättää toimeksiantoja freelancereilla ja säästää siten sosiaalikuluissa.
Silpputyöläiset ovat työelämän muutoksen pakkoraossa eikä kukaan ei pidä heidän puoliaan.
- Epävarmuus vie ihan täysin ihmisten voimat ja motivaation tehdä töitä. Ketä se auttaa? Ihmiset, jotka vain jäävät kotiin, masentuvat, Elisa huokaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1337365Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631654450Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen553493Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi5073207Purra hermostui A-studiossa
Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.2972144Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde361793Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja201751- 911583
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1791505Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."
Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito151446