Vaihdevuodet ja häiriöt muistissa ja ajattelussa

vanhuuseituleyksin

Olenko tulossa jo 5-kymppisenä dementikoksi, vai onko stressi syynä, vai vaihdevuosioireitako nämäkin on?
Siis tämä ajoittainen hillitön hajamielisyys ja ihmeellinen huonomuistisuus ja sekoilu.
Joskus tätä oli kyllä myös ennen kuukautisiakin, vähän sellaista hönttiä oloa. Ei osannut suurinpiirtein edes puhua, eikä kävellä, mutta nyt on mennyt astetta pahemmaksi. Tulee ihan ihmeellisiä ajatusvirheitä jne.
Välillä tuntuu siltä kuin kroppa kävisi hitaalla ja olen epäillyt kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta kun arvot olivat viimeksikin ihan hyvät, tai ainakin viitearvojen sisällä: T4v 14 ja TSH 1.6.
Tänään en esim. osannut antaa myyjäisissä oikeaa määrää rahaa ostoksistani. Ajattelin ihan muuta ja kuulin kyllä ja jopa reagoin siihen, kun myyjä sanoi loppujen tuotteiden olevan nyt puoleen hintaan, mutta annoin hänelle kuitenkin liikaa rahaa, sen alentamattoman hinnan määrän ja muutakin ihme sekoilua siinä tuli.

Ei tarvitse siis ihmetellä enää, miksi en mielestäni sovellu työhön jonnekin kaupan kassalle...
Sitä aina ihmetellään. Mulla on koulutus, joka tavallaan kuuluu kaupalliseen alaan ja monessa työpaikassa joutuisi olemaan kaiken ohella kassalla, mutta kun en pysty siihen. En kyllä ole koskaan pystynyt, mutta iän myötä tuntuu menevän yhä vaan mahdottomammaksi. Nyt teen osa-aikatöitä ihan toisella alalla.

Usein huomaan muutenkin ajattelevani ihan vikaan, enkä muista mitään. Kaikki tavarat aina hukassa jne.
Yhtenä päivänä jopa autolla ajaessa tuli hetkeksi sellainen blackout, että en muistanut kumpi poljin on kaasu ja kumpi jarru!
Olen tosin ajanut autoa vasta 3 v ja senkin ajan lähes pelkästään automaattivaihteisella. Nyt olen joutunut opettelemaan uudelleen manuaalilla ajon ja auto, jolla joudun ajamaan ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Kyseisellä kerralla jouduin pakon edessä ajamaan n. 40 km todella huonossa säässä, illalla pilkkopimeessä. Autossa vielä huonot renkaat, eli stressasin ihan hirveesti. Kaiken muun ohella jo siitä ajatuksesta, että olen tien tukkeena. Moni joutui ohittelemaan. Siinä se sitten tuli ajon lopussa, sellainen ajatuskatkos.
Sen jälkeen ajo kyllä sujui takaisin kotiin taas ihan ok., kun olin saanut vähän aikaa huilia.

6

192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JeesusElää

      Oma kokemukseni ajatusten rasittumisesta on välillä hieman samankaltaista. Olen myös yli 50v nainen. En ole terveysalan ihmisiä mutta kerron omakohtaisesti mikä on auttanut.
      Aivoja "notkistaa" terveelliset rasvat kuten lesitiini, kalaöljy ja fosfoseriini.
      Ne ovat hermosolujen kalvorakenteiden luonnollisia rakennusaineita.
      Tietysti lepo ja infoähkyn välttäminen on tärkeitä. Somesta, netistä ja tv:stä paussia.
      Lykkyä tykö

      • on-auttanut

        Lisänä vielä avokado karnosiini ja mustaherukansiemenöljykapselit


    • fhgfhgfhgfhgfh

      Suosittelen käymään lääkärissä! Moni asia voi vaikuttaa muistiin. Esim. B12-vitamiinin puute (kaikilla se ei vaan imeydy), masennus, unihäiriöt jne. Itselläni heittää myös ensimmäisenä matemaattiset taidot, kun on jotain häikkää elämässä tai terveydessä. Esim. erään toimenpiteen (lyhyt anestesia) jälkeen en tajunnut ollenkaan rahan arvoa (oli juuri siirrytty euroon). Samoin kun väsyn, eksyn ihan käsittämättömän helposti, ja olen muutenkin jähmeä. Unohdin myös jo oppimani pianokappaleet ja bassoviivaston nuotit puolen vuoden soittotauon aikana, kun oli muuta stressiä, ja olin soittanut kaikkineen vasta muutaman vuoden. Eli ilmeisesti uudet taidot hukkuvat helposti.

      Lähinnä perinnölliset dementiat voivat alkaa noin nuorella iällä, ja tietäisit, jos suvussasi olisi varhaista dementiaa. Eli olen muun terveysongelman kannalla. Siltikin on nyt varmistettava, että mitään vahinkoja ei satu, eli lääkärissä käynti ja rehellisesti oireista kertominen on tärkeää. Liikenteessä on oltava skarppina, ettei havereita satu. Onnettomuuksia on sattunut polkimien sotkemisen vuoksi.

      Oliver Sacks on kirjoittanut tapausselostuksia erilaisista neurologisista häiriöistä. Ovat siis ihan tavalliselle ihmiselle sopivaa kirjallisuutta, suosittelen. Avartaa käsitystä neurologisista poikkeavuuksista ja ihmisen kyvystä selviytyä. Kirjoja löytyy suomeksi, ovat helppoja lukea.

      • afdfgmslfdkjglhad

        oot thmä


    • elintavatkuntoon

      Nuku ja lepää riittävästi sekä ulkoile joka päivä.

      Sammuta kaikki elektroniikka ja langattomat vehkeet, kun menet nukkumaan eli puhelin, langaton modeemi jne...

      B12 vitamiini on hyvä mitata.

      Kilppariarvot sulla on ihanteelliset eli se on kunnossa.

      Syöthän kalaöljyä ja D-vitamiinia?

      Niiden puute lisää riskiä saada dementia. Dementia ei ole harvinaisuus 50 vuotiailla.

      Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

      Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

      D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

    • Aboriginaali

      TV4 Esitti 11.1.2006 ohjelman" Dr Phil Helvetilliset hormonit".

      Dr. Phil halusi kumota ohjelmassa vanhan käsitteen, että vaihdevuosi/ pms oireet alkaisisivat vasta viisikymppisillä naisilla.
      Oireista saattavat kärsiä 20-vuotiaat ja vielä nuoremmatkin naiset riippuen määrittelytavasta.

      Dr. Philin vaimo Betty oli käynyt 40 lääkärin puheilla ja etsinyt apua lähestyviin vaihdevuosioireisiin. Hän ei ollut tyytyväinen yhdenkään lääkärin ehdotuksiin.
      Lopulta hän löysi PMS oireisiin erikoistuneen
      >Pre Menstrual Syndrome Treatment Clinic California.<..

      Ohjelmassa oli asiantuntijavieraana klinikan perustaja gynekologi Holly Anderson. Klinikalla on hoidettu n 30.000 PMS oireista käsivää naista.

      Ohjelmassa oli vieraana pariskunta, jossa 31-vuotias vaimo/ äiti Sarah kärsi voimakkaista vaihdevuosioireista. Kiputilojen ollessa pahimmillaan ei edes morfiinista ollut apua.
      Sarah sai hallisemattomia raivokohtauksia ja pyysi Dr. Philiä auttamaan häntä, ennekuin koko perhe hajoaa.

      -Aviomie Kerry oli muuttanut pois kotoaan jo kaksi kertaa, mutta palannut takaisin lasten vuoksi. Hän kertoi, että hänen vaimonsa on kaksi viikkoa kuukaudesta, kuin Dr. Jeckyll ja kaksi viikkoa Mrs. Hyde. Juuri kun olen selvinnyt edellisistä "kohtauksista" sama rumba alkaa alusta. Tätä on jatkunut vuosia.

      -Dr. Philin vaimo Betty:
      Vaihdevuodet vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan, jos kilpirauhanen ei toimi kunnolla, niin silloin alkaa lihomaan.
      Jotkut lihovat jopa viisi kiloa, koska heillä on makean himo.
      Se on masentavaa Progesteroni tasapainottaa estrogenia, joten hormonit eivät enään epätasapainossa.- Ruokaa olisi syötävä kolmen-neljän tunnin välein, koska estrogeenivallitsevuus haittaa kilpirauhasen toimintaa. Se johtaa hypoglykemiaan, eli alhaiseen veren sokeriin. -Siitä se adreanaliini tulee ja naiset heittelevät tavaroita ja sanovat kauheita asioit. Alhainen veren sokri vaikuttaa kilpirauhaseen ja he tarvitsevat progesteronia (Progesteron natural?)

      -Tehokkain keino on ottaa sitä emättimen, tai peräsuolen kautta. Suun kautta nautittuna progesteroni ei tehoa PMS oireisiin-.Progesteroni tasapainottaa estrogeniä, joten hormonit eivät ole enään epätasapainossa. Se lopettaa kivun.-
      Nasilla, joilla on munasarjakipuja suosittelen progestreonihoitoa (Natural progesteron?)

      -Gynekologit ovat tarjonneet avuksi ehkäisypillereitä, jotka ovat ehdoton ei. Ne eivät auta PMS vaivoihin olemme huomanneet sen potilaistamme. He ovat saaneet pillereitä ja menettäneet kontrollin täysin. He eivät ole kestäneet.
      Sekin lisää estrogenin määrää. Naisille voidaan syöttää estrogenia, kunnes hän menettää täysin järkensä ja joutuu psykiatriseen sairaalaan. Sitä on tapahtunut. -Minua suututtaa, että kaikki lääkärit tyrkkäävät käteen samat lääkkeet Pozarilia kaikille. -Eihän samat lääkkeet voi sopia kaikille, koska kaikki ihmiset ovat erilaisia.

      -Terveyskaupan voiteet eivät tepsi, ne eivät ole reseptilääkkeitä. Se pitää tulla PMS oireisiin erikoistuneelta lääkäriltä. Sitä käytetään kahdesti päivässä kaksi viikkoa ennen kuukautisia ja niiden aikana. Se lievittää 150 eri PMS oiretta, fyysisi, henkisiä kipuja, migreeniä, päänsärkyä, väsymistä, lihomista, turvotusta, ärtyisyyttä ja masennusta. Joskus naiset ovat niin masentuneita, että voisisivat pahimmassa tapauksessa yrittää itsemurhaa.

      Luontaistuotteet; pellavasimenöljy, e-vitamiini, omega 3, B12, B16 vitamiinit, foolihappo auttavat mielialaan, mutta helpottaa myös myös nukkumista öisin. Eteeriset öljyt vaikuttavat vaikuttavat niveliin ja ihan kaikkeen, koska vaihdevuodet tuottavat kipuja ja epämukavuuttakin...."
      -----------

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      154
      11313
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3153
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      3004
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2197
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1958
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1805
    7. 93
      1795
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1794
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      19
      1768
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1647
    Aihe