kysymyksiä kuumista aalloista ja muista oireista

viiskytkaksi

Menkat ovat olleet kohta vuoden poissa. (Sitä ennen ne tuli niin runsaina lähes viisi vuotta, että tamponia sai vaihtaa tunnin välein.) Kuumia aaltoja tuli vuosi sitten mutta niitä kesti puolisen vuotta eikä vielä ole tullut jäädäkseen. Kysynkin, että missä vaiheessa vaihdevuosia niitä alkoi teille tulla, kauan kestää jne? Voiko olla että pääsin näin helpolla niistä? Mieliala heittelee itselläni ja seksi ei huvita lainkaan. Yhdyntä kirvelee ja kaikki ärsyttää ja kotona saa riidellä teinin kanssa. Huomasin myös ihon kimmoisuuden vähenevän huomattavasti menkkojen loputtua; iho suorastaan roikkuu. Vaikka kuinka liikun säännöllisesti on kiinteys kadonnut.
Kertokaa naiset onko yli viiskymppisenä enää elämää?

14

199

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suuret_erot

      Menopaussioireet vaihtelee, jokaisella lienee erilaiset ja pituudeltaankin erilaiset. Olen kärsinyt "täyden repertuaarin" ja koin että kuumat aallot on sen rinnalla leikintekoa. Otin kiitollisena estrogeenipillerit käyttöön.
      Emättimen limakalvot ohenee joten ne kaipaa edes paikallisestrogeenia vaikka muuten ei olisi tarvetta korvaushoidoille.

    • Ihmisnaaras

      Kaikki me ollaan erilaisia, joten tarinoita on yhtä monta kuin on kertojaakin.

      Ystävälläni (53-v) ei ole minkäänlaisia vaihdevuosioireita, äidilläni (74-v) alkoi hirveä oireilu jo 49-vuotiaana, menkkojen loputtua viiskymppsenä siirtyi korvaushoidolle ja on kevyellä hoidolla edelleen, koska oireet palaavat heti, jos hän lopettaa hoidon.

      Minulla (51-v) esipaussia on kestänyt 4 vuotta, menkat tulee yhä sillon tällöin, kuumat aallot vähäisiä herrattuna esim. äitini vastaaviin. Pahinta on unen puute. Herään 2-3 tunnin välein joka yö, nukahdan kyllä uudelleen, mutta aamulla on silti zombi olo. Siitä sitten hehkeänä ja jaksavana töihin!

      Halut hävisi hetkeksi kokonaan, mutta onneksi on sinnikäs ja utelias tutkija-aviomies, jonka kanssa opeteltiin käyttämään lukasteita. : )
      Menkkojen jälkeisestä elämästä ei tiedä kukaan etukäteen, joten päivä kerrallaan, oireita seuraten ja hoitaen.

    • Aboriginaali

      TV4 Esitti 11.1.2006 ohjelman" Dr Phil Helvetilliset hormonit".

      Dr. Phil halusi kumota ohjelmassa vanhan käsitteen, että vaihdevuosi/ pms oireet alkaisisivat vasta viisikymppisillä naisilla.
      Oireista saattavat kärsiä 20-vuotiaat ja vielä nuoremmatkin naiset riippuen määrittelytavasta.

      Dr. Philin vaimo Betty oli käynyt 40 lääkärin puheilla ja etsinyt apua lähestyviin vaihdevuosioireisiin. Hän ei ollut tyytyväinen yhdenkään lääkärin ehdotuksiin.
      Lopulta hän löysi PMS oireisiin erikoistuneen
      >Pre Menstrual Syndrome Treatment Clinic California.<..

      Ohjelmassa oli asiantuntijavieraana klinikan perustaja gynekologi Holly Anderson. Klinikalla on hoidettu n 30.000 PMS oireista käsivää naista.

      Ohjelmassa oli vieraana pariskunta, jossa 31-vuotias vaimo/ äiti Sarah kärsi voimakkaista vaihdevuosioireista. Kiputilojen ollessa pahimmillaan ei edes morfiinista ollut apua.
      Sarah sai hallisemattomia raivokohtauksia ja pyysi Dr. Philiä auttamaan häntä, ennekuin koko perhe hajoaa.

      -Aviomie Kerry oli muuttanut pois kotoaan jo kaksi kertaa, mutta palannut takaisin lasten vuoksi. Hän kertoi, että hänen vaimonsa on kaksi viikkoa kuukaudesta, kuin Dr. Jeckyll ja kaksi viikkoa Mrs. Hyde. Juuri kun olen selvinnyt edellisistä "kohtauksista" sama rumba alkaa alusta. Tätä on jatkunut vuosia.

      -Dr. Philin vaimo Betty:
      Vaihdevuodet vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan, jos kilpirauhanen ei toimi kunnolla, niin silloin alkaa lihomaan.
      Jotkut lihovat jopa viisi kiloa, koska heillä on makean himo.
      Se on masentavaa Progesteroni tasapainottaa estrogenia, joten hormonit eivät enään epätasapainossa.- Ruokaa olisi syötävä kolmen-neljän tunnin välein, koska estrogeenivallitsevuus haittaa kilpirauhasen toimintaa. Se johtaa hypoglykemiaan, eli alhaiseen veren sokeriin. -Siitä se adreanaliini tulee ja naiset heittelevät tavaroita ja sanovat kauheita asioit. Alhainen veren sokri vaikuttaa kilpirauhaseen ja he tarvitsevat progesteronia (Progesteron natural?)

      -Tehokkain keino on ottaa sitä emättimen, tai peräsuolen kautta. Suun kautta nautittuna progesteroni ei tehoa PMS oireisiin-.Progesteroni tasapainottaa estrogeniä, joten hormonit eivät ole enään epätasapainossa. Se lopettaa kivun.-
      Nasilla, joilla on munasarjakipuja suosittelen progestreonihoitoa (Natural progesteron?)

      -Gynekologit ovat tarjonneet avuksi ehkäisypillereitä, jotka ovat ehdoton ei. Ne eivät auta PMS vaivoihin olemme huomanneet sen potilaistamme. He ovat saaneet pillereitä ja menettäneet kontrollin täysin. He eivät ole kestäneet.
      Sekin lisää estrogenin määrää. Naisille voidaan syöttää estrogenia, kunnes hän menettää täysin järkensä ja joutuu psykiatriseen sairaalaan. Sitä on tapahtunut. -Minua suututtaa, että kaikki lääkärit tyrkkäävät käteen samat lääkkeet Pozarilia kaikille. -Eihän samat lääkkeet voi sopia kaikille, koska kaikki ihmiset ovat erilaisia.

      -Terveyskaupan voiteet eivät tepsi, ne eivät ole reseptilääkkeitä. Se pitää tulla PMS oireisiin erikoistuneelta lääkäriltä. Sitä käytetään kahdesti päivässä kaksi viikkoa ennen kuukautisia ja niiden aikana. Se lievittää 150 eri PMS oiretta, fyysisi, henkisiä kipuja, migreeniä, päänsärkyä, väsymistä, lihomista, turvotusta, ärtyisyyttä ja masennusta. Joskus naiset ovat niin masentuneita, että voisisivat pahimmassa tapauksessa yrittää itsemurhaa.

      Luontaistuotteet; pellavasimenöljy, e-vitamiini, omega 3, B12, B16 vitamiinit, foolihappo auttavat mielialaan, mutta helpottaa myös myös nukkumista öisin. Eteeriset öljyt vaikuttavat vaikuttavat niveliin ja ihan kaikkeen, koska vaihdevuodet tuottavat kipuja ja epämukavuuttakin...."
      -----------

      • Asian_sivusta

        Olen joskus käyttänyt kuuriluontoisesti luonnonmukaista progesteronia (Lugesteron) ja se voidaan ottaa joko nielten tai asettamalla emättimeen.
        Onkohan tässä kymmenessä vuodessa tuon ohjelman jälkeen tullut muutoksia menopaussioireiden hoidossa.
        Tuossa lainauksessa puhutaan pääosin PMS-oireista (ei ole vaihdevuosioireita) ja ne voivat vaivata nuortakin naista.


    • Aboriginaali

      Dr Phil ohjelmassa 11.1.2006 "Helvetilliset hormonit" käsiteltiin pms oireyhtymää.

      Dr. Phil kumosi käsityksen, että vaihdevuosi/ pms oireet alkaisivat vasta viisikymppisillä naisilla. Vaihdevuosioireista saattavat kärsiä 20 vuotiaat naiset ja vielä nuoremmatkin, riippuen määrittelytavasta.

      Dr. Philin vaimo oli käynyt 40 lääkärin puheilla ja etsinyt apua omiin ongelmiinsa, mutta hän ei ollut tyytyväinen kenekään lääkärin ehdotuksiin. Lopulta hän löysi pms oireisiin erikoistuneen klinikan Premenstrual Syndrome Treatment Clinic California.
      Ohjelmassa oli asiantuntijavieraana gynekologi Holly Andersson, joka työskentelee kyseisellä klinikalla, jossa on hoidettu yhteensä yli 30.000 pms oireyhtymistä kärsiviä naisia.

      Ohjelmassa oli vieraana pariskunta, jossa 31 vuotias Sarah vaimo-äiti, kärsi voimakkaista vaihdevuosioireista, kiputilojen ollessa pahimmillaan edes morfiinista ei ollut apua. Hän sai hallitsemattomia raivokohtauksia ja pyysi Dr. Philitlä apua, ennenkuin koko perhe hajoaa.

      Mies oli muuttanut pois kotoaan jo kaksi kertaa, mutta palannut takaisin lastensa vuoksi. Hän kertoi, että hänen vaimonsa on kaksi viikkoa kuukaudesta, kuin Dr Jeckyll ja kaksi viikkoa, kuten Mrs Hyde.
      Juuri kun olen selvinnyt edellisistä "kohtauksista" sama rumba alkaa alusta. Tätä on jatkunut vuosia.

      Rva Phil.
      Vaihdevuodet vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan. Ruokaa olisi syötävä kolmen- neljän tunnin välein, koska estrogeenivallitsevuus haittaa kilpirauhasen toimintaa. Se johtaa hypoglykemiaan eli alhaiseen veren sokeriin.
      Siitä se adreanaliini tulee naiset heittelvät tavaroita ja sanovat kauheita asioita. Alhainen verensokeri vaikuttaa kilpirauhaseen ja he tarvitsevat progesteronia.

      Tehokkain keino on ottaa sitä emättimen, tai peräsuolen kautta. Suun kautta nautittuna progesteroni ei tehoa pms oireisiin. Progesteroni tasapinottaa estrogeeniä, joten hormonit eivät ole enään epätaspainossa. Se lopetaa kivun. Naisilla joilla on munasarjakipuja suosittelen progesteronihoitoa.

      Gynekologit ovat tarjonneet avuksi ehkäisypillereitä, jotka ovat ehdoton ei. Ne eivät auta pms vaivoihin olemme huomanneet sen potilaistamme He ovat saaneet pillereitä ja menettäneet konrollin täysin. He eivät ole kestäneet . Sekin lisää estrogeenien määrää. Naisille voi syöttää estrogenia, kunnes hän menettää järkensä ja joutuu psykiatriseen sairaalaan.

      Alkuperäinen enhglanninkielinen ohjelma löytyy netissä haulla.

      > dr. phil show hormones from hell <
      ------------------------------------------

    • Aboriginaali

      Kissimirristä tiikeriksi kerran kuukaudessa


      Nyt se on selvinnyt miksi tuo rakastamamme kissimirri muuttuu arvaamattomaksi tiikeriksi kerran kuukaudessa. Tuoreessa amerikkalaisessa tutkimuksessa kerrotaan miten naisten kuukautiskierrolla on suora yhteys naisten aivoihin ja siihen miten hänen mielialansa voi yhtäkkiä muuttua.
      Todennäköisesti hormonitasojen vaihtelu vaikuttaa tähän muutokseen aivotoiminnassa.
      Tästä löydöksestä Cornellin Yliopistossa ja Rockefellerin Yliopistossa (molemmat yliopistot sijaitsevat New Yorkissa) työskentelevät tutkijat toivovat lisää tietoa monen naisen kokemista kuukautisia edeltävien päivien oireista (pre-menstrual syndrome, PMS). Jopa 80% naisista kokevat jonkinasteisia PMS-oireita. Premenstruaalisyndroomaan kuuluu lukuisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Oireet ilmenevät kuukautiskierron puolestavälistä kuukautisten alkamiseen asti. Tavallisimpia fyysisiä PMS-oireita ovat turvotus, rintojen kipuherkkyys, vatsakivut, pahoinvointi, voimakas väsymys, päänsärky, lihassäryt, ruokahalun muutokset, jopa suoranainen ruoan himo varsinkin tiettyihin ruoka-aineisiin, ummetus, ripuli, painon kohoaminen ja häiriöt yöunessa. Psyykkisiä PMS-oireita ovat mm. ärtyneisyys ja arvaamattomat mielialan vaihtelut. Levottomuus, itkuherkkyys ja keskittymisvaikeudet ovat tavanomaisia, sekä alakuloisuus, jopa masennus.
      Psyykkiset oireet ovat usein hankalammat sietää kuin fyysiset. Kun muutoin sopuisa puoliso, äiti, ystävä tai työtoveri muuttuu yllättäen riidanhaluiseksi, kärttyiseksi ja mistä tahansa syystä itkeskeleväksi, saattaa kyseessä olla PMS-oireyhtymä. Yleisimmillään PMS-oireet ovat 30-45-vuotiailla naisilla. Varsinaista lääkitystä ei näihin vaivoihin ole olemassa. Kipulääkkeet lieventävät useita fyysisiä oireita. Niihin ja myös psyykkisiin oireisiin kannatta kokeilla reipasta liikuntaa raittiissa ilmassa. Seksin on todettu helpottavan oireita. Mutta miten lähestyä karjuvaa tiikeriä hellästi ja ymmärtävästi onkin jo toinen asia.
      Aivotason muutokset löytyivät magneettiresonanssikuvauksilla (MRI) kun naiset kuukautiskierron eri vaiheissa suorittivat erityyppisiä tehtäviä. Naisten aivot skannattiin MRI:llä 1-5 päivää ennen kuukautisia ja 8-12 päivää kuukautisten jälkeen. Samanaikaisesti naisille näytettiin negatiivisia, neutraaleja tai positiivisia mielleyhtymiä synnyttäviä sanoja (esim. raiskaus, syöpä, kirjahylly, pyörittää, hellä, iloinen). Haasteisiin kuului myös ratkaista yksinkertainen kognitiivinen tehtävä. Kognitiivinen psykologia tutkii ihmisen tietoa käsitteleviä prosesseja, esimerkiksi muistin, oppimisen, ajattelun, havaitsemisen, tarkkaavaisuuden, luovuuden ja ongelmanratkaisun toimintaa.
      Skannauskuvat osoittivat, että ns. orbitofrontaalinen kerros, joka aivoissa mm. kontrolloi tunteita ja säätelee ilmaisukykyä, oli paljon aktiivisempi kuukautisia edeltävinä päivinä. Kuukautisten jälkeen kognitiiviset tehtävät ja tunnepitoisten sanojen lukeminen ei aiheuttanut samanlaista aktiviteetin lisäystä.

      Lue enemmän tutkimuksesta (englannin kielellä) tuoreessa tiede-lehdessä Proceedings of the National Academy of Sciences tai lehdestä New Scientist.
      Lähettänyt christer sundqvist klo 22:22
      ----------------------------------------------------

    • Bengalcat

      Täytin just joulukuussa 51v

      Mensut tulee pari kertaa vuoden sisällä. Pari viikkoa sitten tuli vain pisara ja seuraava pisara voi tulla kesällä.

      Ihan pientä lämpöä välillä ja töissä voi olla enemmän.

      En ole huomannut ihossa mitään ja painokin pysyy koko ajan 53 - 54kg

      En ole suostunut käyttämään mitään hormoonilääkkeitä.
      Marketista ostan ihovoidetta ja mitä halvempi sen parempi.
      En popsi vitamiineja purkista, vaan syön runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

    • heivaanhuomen

      Hei. Olen 50 # menkat normit vielä. Tosin runsaat.
      Nyt pari viikkoa yöllä yhdesti herään litimärkänä. Täkki tyynyt aivan liti :(
      Päivisin olen jäässä kuin lumiukko.
      Tarviin hirveesti jo sisällä vaatetta.
      Yöllä siinä 4-5 herään siihen hikeen. .tosin palelee.
      Yhtä p...kaa.
      Oon muutenkin umpiväsynyt. Kuin sairaus olisi koko ajan tulossa.
      Onkohan nää ny sitten niitä vaihdevuosi juttuja?

      • Viisnelonen

        Ilmiselvästi on vaihtarit! Hopi hopi helpotusta hakemaan, miks kärsiä. Ei sitä kirkkaampaa kruunua kumminkaan saa!


    • Aboriginaali
      • ohi.on

        Onko jokin syy, miksi postaat vaihdevuosiketjuihin menkkajutui?


    • pmspms

      NIIN minäkin mietin että miksi joku jauhaa koko ajan pms oireista kun puhe on vaihdevuosiasioista ja niihin liittyvistä oireista,ei liity mitenkään aiheeseen,jos kirjoittaja potee kilpirauhasen vajaatoimintaa kun siinä pää jumittaa joskus tai sitten muuten falskaa kun levy pyörii samaa juttu alati,,,,

    • x-hoitsu

      Höpöhöpöö kaikki kirjoittaneet.
      PMS on Kuukautisia edeltävä ärtymys-oireyhtymä.
      PMP= Post Meno Paussi eli vaihdevuodet ohitettu..
      Itse valitin lääkärille jo 38vuotiaana univaikeuksia ja hillittömiä ahdistustiloja.
      Sain lääkkeet ahdistukseen(Ketipinor). Sitten 40v oli karseat ja kivuliaat vuodot hormonikierukasta huolimatta. Keskellä yötä syvästä unesta heräilin milloin hikoillen, milloin palellen. Lopulta löytyi kasvaimet kohdusta ja munasarjasta.
      Leikata ei voi ylipainoni takia. Hormonikierukka hoitona edelleen.
      Ne hikoilupuuskat jatkuivat joku 6v?. Kilpirauhasessa ei vikaa.
      Vasta kun täytin 44v ottivat sen pienen verikokeen, josta selvisi että olen jo sitten vaihdevuodet ohittanut... Että kiitos vaan kunnallinen terveydenhuolto !!
      Että kyllä ne vaihdevuodet tosiaan meni ilman korvaushoitookin... Tosin menetin sitten kokonaan työkykyni, lihoin ja masennuin kun ei ollut kipuihin oikeaa hoitoa!
      Nyt on vain kivut ja 40kg ylipainoa jäljellä.
      !!!!Vain yksi pieni veritesti kertoo missä vaiheessa elimistö kulkee.!!!!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1145
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      53
      840
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      741
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe