Onneksi ei ollut megatsunami

Megatsunami

Megatsunamin muodostumisen edellytyksiä tulivuoren osalta on:

tulivuori valtameren, syvänteen rannalla
tulivuoressa maakerroksia, jotka pidättävät vettä
vettä tulivuoren sisällä ja
tulivuoren toiminta.
Kiehuva vesi aiheuttaa paineen tulivuoren sisälle ja paine voi purkautua tulivuoren rinteen sortumisena valtamereen. Kyse on kuutiokilometreistä vuorta. Tällöin vapautuu valtava määrä energiaa, joka siirtyy hyökyaaltoon. Se etenee noin 900 kilometrin tuntinopeudella valtamerenkin yli. Valtamerellä se on pieni (alle 10 m) pinnan kohoaminen hyvin pitkällä matkalla. Sitä tuskin huomaa valtamerellä.

Kun aalto saapuu rannikolle, sen korkeus kasvaa jopa sadoiksi metreiksi. Aalto tulee rantaan jyrkkänä pystysuorana seinämänä ja vesimassa on aallon takana kilometrien etäisyydeltä yhtä korkea. Aalto tunkeutuu kymmeniä kilometrejä sisämaahan ja tuhoaa kaiken tieltään.

Megatsunameista on historillista näyttöä mm. Norjan rannikolla, jossa vesi on pyyhkäissyt rinteen paljaaksi 300 metrin korkeuteen.

Amerikan länsirannikolla (Alaska, Lituya Bay) on sattunut myös vastaavia, jopa 1950- luvun lopulla. Se sattui vuonossa, jolloin vahingot jäivät paikallisiksi. Puusto huuhtoutui vuoren rinteiltä 220 metrin korkeuteen asti.

Megatsunameja voivat synnyttää mm. Kanariansaaret, Reunion Madagaskarin lähellä ja Havaiji.

Megatsunami voi syntyä myös muusta massiivisesta vuoren sortumasta kuin tulivuoden toiminnasta seurauksena. Maanjäristys tai vuoren oma epästabiilisuus voi olla megatsunamin lähteenä, samoin suuri (valta-)mereen putoava taivaankappale.

Megatsunamit ovat harvinaisia tapahtumia. Edelliset ovat ilmeisesti olleet em. Alaska 1958 ja sitä ennen 4000 vuotta sitten. Megatsunamit ovat olleet joidenkin elokuvien keskeisiä teemoja ja ehkä myös joidenkin tarujen historiallisia lähteitä.

Missään historiallisessa tulivuoren purkauksessa meren rannalla ei ole tietoja korkeista aalloista, jotka ovat iskeneet satojen metrien korkuisina kaukana oleviin rannikkoihin. Megatsunamien mallinnuksessa on paljon epävarmuustekijöitä mm. sortuman nopeus, joka on keskeinen muuttuja.

Jos Megatsunami olisi osunut Phukettiin, ei Niinistö olisi selvinnyt sähkötolpassa.

7

2158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tsunami 4 eva
    • opettavaista

      Tervehdys,

      täytyy sanoa, etten ole koskaan ennen oppinut näin paljon uutta viikon aikana hallituksen käyttäytymisestä, IT:n hyödyllisyydesta tahi sitten luonnonilmiöstä nimeltä Tsunami. Tämä lisää kunnioitusta teidän tieteilijöiden elämäntyötä kohtaan. Toivottavasti moinen Magatsunami ei iske lähiaikoina..

    • wanker

      Ei kovin kaukana "megatsunamista" ollu toikaan. Ottakaa huomioon että Phuket oli kaukana maanjäristyksen keskipisteestä, ja tiedemiesten laskelmien mukaan tuokin aalto lähti 800km/h.

      Eikä tämäkään aalto valtamerellä näy selkeästi, vaan vasta matalikolla, sehän on selvää.

      Et taidaa tietää kovin paljoa tsunameista?

      • Aalto

        Missä on kaikki kuvat siitä, että tämä Tsunami olisi tullut suorana seinämänä?
        Nyt näkyy vain kuvia, joissa vesi pikkuhiljaa kohoaa....

        Ihmettelempä vain..


    • Polo1

      Kun ottaa tosiaan huomioon etäisyyden, joka maanjäristysalueesta on pahimmille tuhoalueille, ei mikään megatsunami olisi tuon pahempaa tuhoa tehnyt.

      Esim. tuolla mainitussa linkissä kerrotaan Krakatau ja Santorini(1490ekr.) esimerkkeinä megatsunameista. Krakatausta ei kuitenkaan tullut kuin pieniä aaltoja kauemmas(Jakartaan 2,4m aalto). Santorinista tuli 900km:n päähän Jaffan alueelle 7 metrisiä aaltoja.

      Tämänkertaisesta järinästä aiheutui 800km/h lähtönopeus ja kaukana lähtöalueelta jopa 15 metriset aallot, jotka ulottuivat Sri Lankassa joillain alueilla 1km päähän rannasta. Ja Sri Lanka on järistyskeskuksesta huomattavasti kauempana kuin nyt vaikka Jaffa Santorinista.

      • Jack

        Tämä ei ollut megatsunami, mutta tuhoisan siitä teki se, että se oli kilometrejä pitkä. Se ei noussut juuri kymmentä metriä korkeammalle, mutta sen voima jatkui ja jatkui rantaan lyömisen jälkeenkin. Normaali tuulen aiheuttama aaltohan hajoaa rantaan ja loppuu siihen. Tämä aalto tuli rantaan ja saattoi kestää kymmenenkin minuuttia, koska sen takana oli voimaa useita kilometrejä. Siitä johtui tämä tulvamainen näky rantakylissä. Megatsunami on tulvamainen aalto. Merenpinta nousee, koska kuutiokilometrien kokoinen maamassa työntää veden pois salamannopeasti ja pistää jalkeille tulva-aallon, joka jyrää rannan kumoon. Jos Vaikka tuo Havajin tulivuori romahtaisi niin luultavasti koko Tyynenmeren rannat kärsisivät tuhoa. En sitten tiedä tappaisiko se ihmisiä enemmän, mutta ei itseasiassa tälläisen tapahtuman jälkeen kiinnostakaan! Tämä kun ei ole mitään fiktiota..


    • Koskenkorva

      Seuraava artikkeli lainattu Tiede-lehdestä:

      "Valtameren suuret hyökyaallot, tsunamit, ovat yleensä Tyynenmeren ilmiö, mutta brittitutkijat ovat muistuttaneet Ison-Britannian tiedeministeriä lordi Sainsburya siitä, että tsunami voi iskeä myös Englannin rannikolle.

      University College London -yliopiston riskientutkimuslaitos on arvioinut, että La Palmalla Kanariansaarilla sijaitsevan Cumbre Vieja -tulivuoren länsirinne voi romahtaa mereen, BBC:n verkkouutiset kertoo.

      Tuloksena olisi 650 metriä korkea hyökyaalto, joka etenisi 720 kilometriä tunnissa. Meren poikki kiidettyään se voisi syöksyä jopa 20 kilometriä sisämaahan."

      On päivänselvää, että jos aallon vauhti on sama, mutta toinen on 600 metriä korkeampi, niin se korkeampi saa aikaan paljon massiivisempaa tuhoa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2048
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1942
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      147
      1544
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1207
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe